Δ. Κοδέλλας (Special Olympics): “Ευ αγωνίζεσθαι” σε μια κοινωνία που δεν παίζει (ακόμη) δίκαια
- 10/04/2021, 11:31
- SHARE
Τα Special Olimpics δεν μας δείχνουν απλώς ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά τους, πρέπει να εξελίσσονται και να παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και ότι υπάρχει διέξοδος από τον αποκλεισμό και τα στερεότυπα που ακόμα υφίστανται τα άτομα με νοητική αναπηρία. Μας διδάσκει, μέσα από τα αθλήματα και τον δίκαιο αγώνα, πίστη και αξίες για μια κοινωνία ισότητας. Όπως εξηγεί στη συνένετευξή του στο Fortune Greece ο Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ., τα Special Olimpics, ο πιο μεγάλος και ενεργός, αθλητικός και εκπαιδευτικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για άτομα με νοητική αναπηρία, διδάσκει αξίες μέσα από το “ευ αγωνίζεσθαι” φέρνοντας μαζί αθλητές και μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία. “Παίζουμε δίκαια, για να έρθει η ημέρα που και η κοινωνία θα παίξει δίκαια μαζί μας”, λέει χαρακτηριστικά. Περιγράφει τις προκλήσεις της πανδημίας και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο οργανισμός, ο οποίος μετρά 33 χρόνια δράσης.
ΕΡ: Στις μέρες μας η ανάπτυξη και η ευημερία χωρίς αποκλεισμούς τείνει να γίνει φράση κλισέ. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια του αποκλεισμού και τι σας κινητροδοτεί για να διεκπεραιώνετε κοινωνικό έργο μέσα από τα Special Olympics Hellas;
ΑΠ: Είναι αλήθεια πως αυτή η φράση χρησιμοποιείται πολύ συχνά, τα τελευταία χρόνια στην Κοινωνία των Πολιτών. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κοινωφελείς δράσεις των Οργανώσεων, των ευαισθητοποιημένων πολιτών και των χρηματοδοτών που απευθύνονταν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εστίαζαν περισσότερο στην παροχή άμεσης βοήθειας, στην κάλυψη των εμφανών αναγκών και στη “φιλανθρωπία”. Τώρα όμως η κοινωνία περνά ήδη στο επόμενο στάδιο, όπου αυτό δεν είναι πια αρκετό. Κάνει το επόμενο βήμα και προσπαθεί, πλέον, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ένταξης, ώστε όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά τους, να μπορούν να εξελίσσονται και να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
Στα Special Olympics Hellas διαπιστώνουμε μέσα από την καθημερινή επαφή μας με τους αθλητές μας, εδώ και 33 χρόνια, τον αποκλεισμό και τα στερεότυπα που ακόμα υφίστανται τα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλες τις προσπάθειες, για να διεκδικήσουν μία “φυσιολογική”, μία καλύτερη ζωή. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη τους να βγουν από το σπίτι, να κάνουν φίλους, να εργαστούν, να έχουν τις δικές τους αγαπημένες ασχολίες, να εξασκούν τα ταλέντα τους.
Γι’ αυτό και μέσα από τα αθλητικά προγράμματά μας που υλοποιούνται σε 35 περιοχές στην Ελλάδα, βοηθάμε ουσιαστικά χιλιάδες ανθρώπους με νοητική αναπηρία να εκφραστούν μέσα από τον αθλητισμό, να έχουν σωματική και ψυχική ευεξία, να κοινωνικοποιούνται, να συνειδητοποιούν και να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους. Οι αθλητές μας δεν είναι μόνο αθλητές: Παίρνουν παράλληλα και ρόλους Ομιλητή, Παρουσιαστή, Εθελοντή, Βοηθού Προπονητή, Διαιτητή, Κριτή, Υπαλλήλου και Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου.
Μαχόμαστε και οι αθλητές μας μάχονται και αυτοί μαζί μας για μία κοινωνία ένταξης, πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς
Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι, εάν πραγματικά επιθυμούμε μία κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε αυτές τις αξίες στα παιδιά και στους νέους. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.”, που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε 14 χώρες.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που διεισδύει στο εκπαιδευτικό σύστημα και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις, προσπερνώντας τη διαφορετικότητα. Μέχρι και σήμερα, περίπου 4.000 αθλητές και μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία έχουν λάβει μέρος σε περισσότερους από 175 μεικτούς αγώνες. Παράλληλα, περισσότεροι από 10.000 μαθητές έχουν ενημερωθεί και συμμετάσχει σε ενταξιακές δράσεις.
Μαχόμαστε και οι αθλητές μας μάχονται και αυτοί μαζί μας για μία κοινωνία ένταξης, πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς. Μία κοινωνία που, όχι μόνο θα εντάσσει τους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται και η ίδια στις ανάγκες τους.
ΕΡ: Την περίοδο αυτή που διανύουμε το να διατηρεί κανείς την σωματική αλλά και την ψυχική του υγεία απαιτεί καθημερινή άσκηση. Με ποιες δράσεις προάγετε την υγεία των αθλητών;
ΑΠ: Η πανδημία που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο, δοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό τα Special Olympics Hellas και τους αθλητές μας. Οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον ιό, γι’ αυτό και εμείς, βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την υγεία τους, έχουμε “παγώσει” προς το παρόν όλους τους φυσικούς αγώνες, τις αθλητικές δράσεις και τα προπονητικά μας προγράμματα και βρισκόμαστε εν αναμονή των εξελίξεων.
Σε όλο αυτό το διάστημα διατηρούμε την επαφή με τους αθλητές μας στο μέγιστο. Με την πολύτιμη βοήθεια των προπονητών και των συντονιστών μας, τους ενημερώνουμε τακτικά για όλα τα μέτρα προφύλαξης, τους ενθαρρύνουμε να μιλούν για όσα τους προβληματίζουν και τους κατευθύνουμε ως προς το πώς να ασκούνται καθημερινά, για να παραμένουν υγιείς, να οπλίζουν το σώμα τους απέναντι στον ιό και να διατηρούνται σε φόρμα για το αγαπημένο τους άθλημα.
Διοργανώνουμε, 1 φορά το μήνα, τους Διαδικτυακούς Αγώνες Special Olympics Hellas. Αυτοί οι αγώνες αφορούν σε διαφορετικό άθλημα κάθε φορά και συμμετέχουν αθλητές μας από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προπονούνται σε όλο το διάστημα πριν τον αγώνα, για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Κάθε Διαδικτυακός Αγώνας είναι και μία μικρή γιορτή: Συναντιόμαστε εξ’ αποστάσεως με τους αθλητές και συντονιστές των τοπικών προγραμμάτων, χαιρετάμε τους τοπικούς φορείς, αγωνιζόμαστε, προσφέρουμε μετάλλια, οργανώνουμε εκπλήξεις, όπως τη σύνδεση με διακεκριμένες προσωπικότητες και Ολυμπιονίκες, χειροκροτούμε τους συμμετέχοντες και τους νικητές.
Oι επαρχιακές πόλεις και τα νησιά έχουν περιορισμένη ενημέρωση και δυνατότητες συμμετοχής των ανθρώπων με νοητική αναπηρία σε συμπεριληπτικές δράσεις
Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει Διαδικτυακοί Αγώνες Bowling, Στατικής Ποδηλασίας, Κλειστής Κωπηλασίας, με τη συμμετοχή 80 αθλητών, και ετοιμαζόμαστε για Μπάσκετ, Άρση Βαρών και Πινγκ Πονγκ!
Παράλληλα υλοποιούμε, σε τακτική βάση, Διαδικτυακά Σεμινάρια, με τη συνδρομή πιστοποιημένων συνεργατών μας, για την περαιτέρω εκπαίδευση των προπονητών, για την ενημέρωση των αθλητών μας σε θέματα διατροφής, άσκησης και ψυχολογικής ευεξίας και για την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Συνεχίζουμε να διατηρούμε την επαφή και τη συνεργασία μας με τα σχολεία, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού μας προγράμματος “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.”, μεταφέροντας όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις στη διαδικτυακή πραγματικότητα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα: Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεαρών Ηγετών, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και στο οποίο 110 αθλητές και μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία έμαθαν μαζί τι σημαίνει ηγεσία, μίλησαν με διακεκριμένες προσωπικότητες του αθλητισμού και της πολιτικής και συνεργάστηκαν σε πολύ όμορφα projects.
Τέλος, στην προσπάθειά μας να διατηρούμε ενεργούς τους αθλητές μας, διοργανώνουμε διάφορες ανοιχτές δράσεις μέσα από τα social media μας. Τους προσκαλούμε να ζωγραφίσουν αυτά που αισθάνονται, να παίξουν μπάσκετ στον χώρο του σπιτιού ή της αυλής τους, να χορέψουν μαζί μας, να μας στείλουν τις ευχές και τις σκέψεις τους με φωτογραφία ή video.
ΕΡ: Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που συνεργάζεστε με τους προπονητές και τους αθλητές εν μέσω πανδημίας και πώς έχετε προσαρμόσει τη δράση σας στις νέες συνθήκες;
ΑΠ: Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η ανάγκη να διατηρήσουμε την επαφή με τους αθλητές, τους προπονητές και τους συντονιστές των τοπικών προγραμμάτων, ήταν πιο επιτακτική από ποτέ. Γι’ αυτό και γρήγορα αναζητήσαμε τους κατάλληλους για εμάς ψηφιακούς τρόπους, που θα διευκόλυναν τόσο την άμεση επικοινωνία και τον συντονισμό μας όσο και την υλοποίηση εναλλακτικών διαδικτυακών δράσεων. Τρόπους στους οποίους προσαρμοστήκαμε με σχετική ευκολία και μάλιστα θα μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι για τις μελλοντικές μας δραστηριότητες.
Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η εξοικείωση των αθλητών μας και των οικογενειών τους με την ψηφιακή πραγματικότητα. Πολλοί από αυτούς ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το internet και κάποιες εφαρμογές. Κάποιοι, ωστόσο, χρειάστηκαν τη δική μας υποστήριξη, για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά email και social media, ώστε να καταφέρουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να ανταποκρίνονται στις δράσεις μας. Παράλληλα, καθώς οι δράσεις και τα σεμινάριά μας χρειάστηκε, πλέον, να μεταφερθούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, εκπαιδεύουμε συνεχώς τους αθλητές και το περιβάλλον τους, στη χρήση τους, με απλουστευμένες οδηγίες και συμβουλές, για να μπορούν να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι, χωρίς προβλήματα. Ένα μικρό ποσοστό των αθλητών μας προέρχεται από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, με αδυναμία στο να καλύπτουν ανάγκες πέρα των βασικών όπως το να διαθέτουν tablet ή υπολογιστή. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στο να μπορούν να συμμετέχουν στα διάφορα διαδικτυακά δρώμενα των Special Olympics Hellas, γι’ αυτό και τη δεδομένη περίοδο διερευνούμε τρόπους, για να τους ενισχύσουμε και να τους εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα εμπλοκής.
ΕΡ: Πέρα από την περιοχή της πρωτεύουσας, στις επαρχιακές πόλεις και σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, υπάρχει, νομίζω, ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτοβουλίες και δράσεις συμπερίληψης ανθρώπων με νοητική υστέρηση σε ομαδικές/συλλογικές δράσεις. Ποια είναι η εμπειρία από τις δράσεις των Special Olympics Hellas σε τέτοιες περιοχές;
ΑΠ: Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, οι επαρχιακές πόλεις και τα νησιά έχουν περιορισμένη ενημέρωση και δυνατότητες συμμετοχής των ανθρώπων με νοητική αναπηρία σε συμπεριληπτικές δράσεις. Σε αυτές τις περιοχές οι προκαταλήψεις είναι περισσότερο οξυμένες και οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, δημιουργική ενασχόληση και επαγγελματική αποκατάσταση αρκετά μειωμένες σε σχέση με αυτές που παρέχονται στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα Special Olympics Hellas προσπαθούν αδιάλειπτα να δημιουργούν νέα προγράμματα και να ενεργοποιούν τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία σε όσο το δυνατόν περιοχές της Ελλάδας. Τη δεδομένη περίοδο λειτουργούμε 82 προπονητικά προγράμματα (αθλήματα) σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε τη δωρεάν συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών από όλη την Ελλάδα στους Πανελλήνιους Αγώνες, σε Διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και στην Αφή Φλόγας της Ελπίδας, καλύπτοντας όλα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και αθλητικού εξοπλισμού σε αυτούς και στους συνοδούς τους. Για αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό, δημιουργήσαμε και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ένα τριετές μεγάλο πρόγραμμα, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποβλέπει στη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων σε 21 πόλεις – στόχους. Μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί 12 αθλήματα και 37 προπονητικά προγράμματα, σε συνεργασία με 72 ειδικά σχολεία, στις περιοχές: Σύρος, Κως, Καστοριά, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, Σκιάθος, Κάλυμνος. Επόμενοι σταθμοί μας είναι τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι κάθε φορά που ταξιδεύουμε σε περιοχές εκτός της Αθήνας και συναντούμε τους αθλητές μας. Βλέπουμε τον ενθουσιασμό, τα χαμόγελα και την πολύ θετική ενέργεια στα πρόσωπά τους. Κάθε ευκαιρία για αγώνες και δράσεις γίνεται αποδεκτή με χαρά και ανυπομονησία, ενώ πάντα μας δείχνουν με κάθε τρόπο πως μας αισθάνονται μέλη της οικογένειάς τους. Μοναδικά συναισθήματα, συναισθήματα που μας δίνουν μεγαλύτερη ώθηση για να τους στηρίζουμε με τον καλύτερο τρόπο.
ΕΡ: Η σωματική και η ψυχική υγεία έχουν διασύνδεση στη φιλοσοφία της δουλειάς σας και στον σχεδιασμό προγραμμάτων;
ΑΠ: Η σωματική και η ψυχική υγεία και ευεξία δεν συνδέονται απλά με τη φιλοσοφία μας, αλλά αποτελούν τον πυρήνα στην στρατηγική ανάπτυξη κάθε προγράμματος και αθλητικής δράσης που σχεδιάζουμε.
Οι προπονήσεις και οι αγωνιστικές δραστηριότητες σε 26 Ολυμπιακού τύπου χειμερινά και θερινά αθλήματα βοηθούν τους αθλητές μας να αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά και πνευματικά, να εξασκούν τον λόγο και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις, να κάνουν φίλους και να συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης.
Παράλληλα υλοποιούμε και ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τον έλεγχο της σωματικής και ψυχικής υγείας των αθλητών μας, που ονομάζεται “Υγιείς Αθλητές”. Αυτό το πρόγραμμα “τρέχει” πριν από κάθε διοργάνωση και δράση, με στόχο να βεβαιωθούμε πως οι αθλητές μας είναι έτοιμοι να αγωνιστούν με ασφάλεια. Επίσης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή φροντίδα και στην ενθάρρυνση και ενεργοποίηση των ατόμων με νοητική αναπηρία, μεριμνούμε και για την ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των αθλητών μας μέσα από το πρόγραμμα “Family Health Forum”. Και τα 2 αυτά προγράμματα υλοποιούνται με την υποστήριξη των Special Olympics Europe Eurasia και χρηματοδότηση του Lions Clubs International Foundation και του Golisano Foundation. Εξασφαλίζοντας στους αθλητές μας τη δυνατότητα να ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση, τους βοηθάμε να βελτιώνουν σημαντικά την υγεία τους, να αποκτούν αυτοκυριαρχία, θέληση και αποφασιστικότητα. Ωριμάζουν, θέτουν στόχους, προσπαθούν, καλλιεργούν το ομαδικό τους πνεύμα, διασκεδάζουν, εκτονώνονται μακριά από το άγχος και την ρουτίνα, μία ρουτίνα που είναι μονότονη και δύσκολη τόσο για τους ανθρώπους με αναπηρία όσο και για το οικογενειακό περιβάλλον και τους φροντιστές τους.
ΕΡ: Πόσα είναι τα μέλη της ομάδας των Special Olympics Hellas και με πόσους άλλους ανθρώπους συνδέονται και αλληλεπιδρούν;
ΑΠ: Τα Special Olympics Hellas είναι μία μεγάλη Οικογένεια, ο πιο μεγάλος και ενεργός, αθλητικός και εκπαιδευτικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για άτομα με νοητική αναπηρία. Αποτελείται από ανθρώπους με όραμα, γνώσεις, εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν ουσιαστικά στους χιλιάδες αθλητές μας με νοητική αναπηρία:
Το Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο εμένα και Γενική Γραμματέα την κυρία Μαρίζα Οικονόμου, αποτελείται από 9 μέλη και είναι υπεύθυνο για τη λήψη των αποφάσεων όσον αφορά στην στρατηγική και στην ανάπτυξη του Οργανισμού.
Τo Βασικό Επιτελείο αποτελείται από 11 μέλη, που εργάζονται καθημερινά για την ορθή λειτουργία του Οργανισμού, την υλοποίηση των προγραμμάτων και την ενίσχυση της επικοινωνίας και των συνεργασιών.
Η Επίτιμη Επιτροπή αποτελείται από 6 διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας που, λόγω θέσης, γνώσεων και γενικής εκτίμησης, συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ευόδωση των σκοπών και του κύρους του Οργανισμού.
16 Συντονιστές των Προπονητικών Ομάδων, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους επί χρόνια για τον συντονισμό και την ομαλή διεξαγωγή των προπονήσεων σε όλη την Ελλάδα.
31 Προπονητές στην Αττική και 60 Προπονητές στην περιφέρεια, που επίσης προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να προπονούν τους αθλητές μας στα αθλήματα της επιλογής τους, να κρατούν επαφή, να τους ενθαρρύνουν σε όλα τους τα βήματα και να στηρίζουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες.
Το έργο μας ενισχύουν χιλιάδες εθελοντές ανά την Ελλάδα, που, με θετική ενέργεια, αφοσίωση και ενθουσιασμό, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις και τις αγωνιστικές δραστηριότητες.
Η αλλαγή ξεκινά πρώτα από εμάς, δεν πρέπει να το ξεχνάμε
Οι συνεργασίες είναι εξαιρετικά καθοριστικές για την ανάπτυξη του έργου μας και την πολλαπλή στήριξη των αθλητών μας. Έχουμε τη χαρά να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους παρακάτω φορείς:
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μέγας Δωρητής των Special Olympics Hellas: Με την υποστήριξή του υλοποιούμε τα 2 Βασικά μας Προγράμματα: Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί..
Εθνική Ασφαλιστική, Χρυσός Χορηγός των Special Olympics Hellas: Χάρη στη συμβολή της, εξασφαλίζεται μεγάλο μέρος των λειτουργικών μας δαπανών.
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.» από τα Special Olympics Hellas στα σχολεία της χώρας.
105 Σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των σχολείων ενταξιακού αθλητισμού, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.”.
72 Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια Ειδικής Αγωγής, ΤΕΕ, ΕΕΕΕΚ μας στηρίζουν ενεργά στην προσπάθειά μας να επεκτείνουμε τα αθλητικά μας προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Η σύμπραξή μας αποβλέπει στην ανάπτυξη Ενταξιακών Δράσεων & στην ενίσχυση του Εθελοντισμού, μέσα από πολλαπλές κοινές εκθέσεις, σεμινάρια & εκδηλώσεις.
Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα εξαιρετικά εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπων και φορέων, που πάντα επιδιώκουμε να εμπλουτίζουμε.
ΕΡ: Αυτή η κοινωνία διδάσκει ή διδάσκεται πίστη και αφοσίωση σε ένα σκοπό και εν τέλει τι μαθαίνουμε από τα μέλη των Special Olympics Hellas για το ευ αγωνίζεσθαι;
ΑΠ: Κατά τη γνώμη μου, αυτό λειτουργεί αμφίδρομα. Η κοινωνία, η οικογένεια και όλοι εμείς είμαστε ζωντανοί οργανισμοί, που αλληλεπιδρούμε και λαμβάνουμε ερεθίσματα βάσει των οποίων διαμορφώνονται οι συμπεριφορές, οι αποφάσεις κα οι πράξεις μας.
Για να έχουμε την αξίωση η κοινωνία μας να μας εφοδιάζει με αγνά ιδανικά, όλοι οφείλουμε να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε: Να επιλέγουμε τον σκοπό που μας ταιριάζει, τον σκοπό για τον οποίο θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τίμια και δίκαια, με πίστη, σεβασμό και αφοσίωση, και στο όνομα του οποίου θα συνεργαστούμε με άλλους ανθρώπους και φορείς που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Μόνο έτσι θα γίνουμε περισσότεροι και θα ενθαρρύνουμε και άλλους να συμμαχήσουν μαζί μας. Θα διαμορφώσουμε μία κοινωνία με τα ιδανικά που ονειρευτήκαμε, μία κοινωνία που με τη σειρά της θα συμπεριφέρεται στους πολίτες της με τον ίδιο τρόπο και θα διδάσκει στις νέες γενιές τι σημαίνει πίστη και αφοσίωση. Η αλλαγή ξεκινά πρώτα από εμάς, δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Στα Special Olympics Hellas το “ευ αγωνίζεσθαι” έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Διεκδικούμε, μέσα από τον αθλητισμό, έναν καλύτερο κόσμο για τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία, έναν κόσμο σεβασμού, ισότητας, αποδοχής, συμπερίληψης.
Και το κάνουμε πράξη, διδάσκοντας στους αθλητές μας να δίνουν αυτοί πρώτοι το φωτεινό παράδειγμα στα γήπεδα, που αποτελούν μία μικρογραφία της κοινωνίας: Να διεκδικούν και να αγωνίζονται έντιμα, καθαρά, με ηθική και σεβασμό στους συναθλητές και αντιπάλους τους. Παίζουμε δίκαια, για να έρθει η ημέρα που και η κοινωνία θα παίξει δίκαια μαζί μας.