Δημήτρης Μανιάτης: Παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας χάρη στη μοναδική ομάδα ανθρώπων της Upstream
- 13/05/2020, 11:08
- SHARE
To 2020 είναι σίγουρα μια χρονιά που ο Δημήτρης Μανιάτης θα θυμάται για καιρό. Όχι μόνο λόγω της πανδηµίας COVID-19, που άλλαξε ραγδαία τη ζωή και την καθηµερινότητά µας, αλλά γιατί ανέλαβε να καθοδηγήσει την Upstream, µια από τις πιο πετυχηµένες ελληνικές πολυεθνικές στον χώρο της τεχνολογίας, ως επικεφαλής πλέον, στην επόµενη µέρα.
Η εταιρεία βγαίνει από έναν πετυχηµένο τριετή µετασχηµατισµό, υπό την ηγεσία του Guy Krief, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογικά λύσεις, οι οποίες απαντούν στις προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας παγκοσµίως. Όπως αναφέρει στο Fortune ο Δηµήτρης Μανιάτης, τώρα στόχος είναι το «άνοιγµα» σε περισσότερες αγορές και η εµπορική κεφαλαιοποίηση αυτής της προσπάθειας. «Έχουµε ως στόχο να διπλασιάσουµε την εταιρεία σε όλα της τα µεγέθη στα επόµενα τρία χρόνια: σε παγκόσµια παρουσία, σε αριθµό εργαζοµένων και σε έσοδα» σηµειώνει. Ο ίδιος είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του, καθώς από το 2017 στην Upstream ανέπτυξε την πολυβραβευµένη πλατφόρµα ασφαλείας Secure-D, η οποία ανιχνεύει και µπλοκάρει το κακόβουλο λογισµικό και τη διαφηµιστική απάτη στα κινητά τηλέφωνα.
Άνθρωπος της τεχνολογίας και του digital marketing, µε πτυχίο από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία, ο Δηµήτρης Μανιάτης, προτού ενταχθεί στην οµάδα της Upstream, είχε προλάβει να ιδρύσει την εταιρεία All Things Web το 2009, η οποία, έπειτα από πέντε χρόνια, έγινε µέλος του παγκόσµιου δικτύου digital marketing της IPG Mediabrands και µετονοµάστηκε σε Reprise Digital Greece.
Στο σήµερα, η προσπάθεια ανάπτυξης της Upstream τον βρίσκει σε µια κρίσιµη συγκυρία για τον πλανήτη, µε το ξέσπασµα του κορωνοϊού. Δηλώνει «ευγνώµων» για τους ανθρώπους της Upstream που ξεπερνούν εαυτούς σε δύσκολες συνθήκες, βρίσκει «συγκινητική την αλληλεγγύη, τη συσπείρωση και την αναγνώριση των αφανών ηρώων της πρώτης γραµµής», σηµειώνει ότι η τεχνολογία ήδη λειτουργεί ως «καταλύτης» αλλαγής για την Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτει ότι, σε προσωπικό επίπεδο, θα του στοιχίσει η έλλειψη της απλής χειραψίας.
Η συνέντευξη, µε αφορµή τη συµµετοχή του στη λίστα 40under40 2020, έγινε σε µια περίοδο που η Upstream συνεχίζει τις προσλήψεις, ενώ λάνσαρε εν µέσω πανδηµίας δύο µεγάλα έργα σε Νότιο Αφρική και Βραζιλία.
Δείτε στο βίντεο ένα απόσπασμα της συνέντευξης
Αναλάβατε το «τιμόνι» της Upstream τον Ιανουάριο του 2020, ύστερα από μια τριετία μετασχηματισμού της ίδιας της πολυεθνικής. Ποια είναι η βασική σας προτεραιότητα σε αυτήν τη νέα σελίδα για την εταιρεία;
Άνοιγµα σε περισσότερες αγορές, εµπορική κεφαλαιοποίηση και εξέλιξη των καινοτόµων προϊοντικών λύσεων που αναπτύξαµε την προηγούµενη τριετία, µε συνεχή επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος µας. Ήδη µε τα προϊόντα µας προστατεύουµε τις ηλεκτρονικές πληρωµές µέσω κινητής τηλεφωνίας για 700 εκατ. χρήστες από την ψηφιακή απάτη, ενώ, παράλληλα, προσφέρουµε σε 250 εκατ. ανθρώπους δωρεάν πρόσβαση σε mobile internet, µέσα από εµπορικές συµφωνίες που κλείνουµε µε διαφηµιζόµενους σε κάθε αγορά. Η υιοθέτηση των λύσεων που παρέχουµε οδηγεί σε µετρήσιµη αύξηση του εσόδου ανά συνδροµητή για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που είναι και οι πελάτες µας, σχεδιάζοντας µαζί τους, σε πολλές περιπτώσεις, υπηρεσίες που είναι χρήσιµες και ανθρωποκεντρικές. Ειδικότερα ως προς τις εταιρείες κινητής, η µεγιστοποίηση των εσόδων τους ανά συνδροµητή, που αποτελεί µεγάλο στοίχηµα στην αγορά τηλεπικοινωνιών, γίνεται επίκεντρο των υπηρεσιών που προσφέρουµε. Παράλληλα, στρεφόµαστε πιο αποφασιστικά προς τους διαφηµιζόµενους.
H Upstream βρίσκεται στην «καρδιά» των τεχνολογικών εξελίξεων εδώ και αρκετά χρόνια. Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που παρέχετε και έχουν ξεχωρίσει την Upstream;
Η τεχνολογική µας πλατφόρµα επιτρέπει στις εταιρείες κινητής να αναπτύξουν πηγές εσόδων µε στρατηγική σηµασία όπως η διαφήµιση, οι ηλεκτρονικές πληρωµές και η πώληση νέων ή η αναβάθµιση υφιστάµενων υπηρεσιών που προσφέρουν προς τους πελάτες τους. Τα τρία προϊόντα που συνθέτουν την πλατφόρµα µας είναι τα Zero-D, Secure-D και One-D, τα οποία παρέχονται µόνα τους ή συνδυαστικά. Το Zero-D προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες του Ίντερνετ στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας ακόµη και όταν έχουν εξαντληθεί τα δεδοµένα τους. Για τις εταιρείες κινητής, αυτό µεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα µέσω της διαφήµισης, η οποία και χρηµατοδοτεί την υπηρεσία. To Secure-D προστατεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τους συνδροµητές τους από την απάτη στις online συναλλαγές και την κατανάλωση δεδοµένων από κακόβουλα λογισµικά. To One-D, τέλος, αποτελεί µια ολοκληρωµένη πλατφόρµα marketing που υποστηρίζει cross-selling και upselling υπηρεσιών κινητής σε συνδροµητές, ενισχύοντας τα έσοδα των παρόχων.
Tι κερδίζουν όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες σας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες; Θα λέγατε ότι καλύπτετε ένα τεχνολογικό «χάσμα» που υφίσταται ανάμεσα σε χώρες διαφορετικών ταχυτήτων, ως προς την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών;
Δύο βασικά αγαθά στα οποία έχουν µειωµένη πρόσβαση οι καταναλωτές στον αναπτυσσόµενο κόσµο είναι το Διαδίκτυο και οι ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι λύσεις µας γεφυρώνουν αυτό το χάσµα και βασίζονται σε καινοτόµα εµπορικά µοντέλα που είναι, παράλληλα, προσοδοφόρα για τους παρόχους κινητής. Στις αγορές όπου δραστηριοποιούµαστε, όπως Αφρική, Λατινική Αµερική, Μέση Ανατολή και Ασία, υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές µένουν εκτός Ίντερνετ κατά το 50% του χρόνου τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν τα data τους, λόγω κόστους, ή να συνδεθούν σε δίκτυα WiFi, λόγω έλλειψης υποδοµών. Ταυτόχρονα είναι πιο ευάλωτοι στην ψηφιακή απάτη, που αυξάνεται ραγδαία παγκοσµίως, καθώς µπαίνουν στο Ίντερνετ για πρώτη φορά, συχνά µε ένα φθηνό smartphone µε ανοιχτό λογισµικό, αγνοώντας τους κινδύνους. Οι εταιρείες κινητής σηκώνουν µεγάλο βάρος της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσµατος, φέρνοντας τη συνδεσιµότητα σε ένα διευρυµένο κοινό.
Βρίσκεστε στην Upstream από το 2017 με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της πολυβραβευμένης πλατφόρμας ασφαλείας Secure-D. Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από τον χώρο της διαφήμισης σε μια τεχνολογική εταιρεία και πώς αισθάνεστε για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, ώστε να αναλάβετε επικεφαλής;
Το digital advertising, ο τοµέας της διαφήµισης από τον οποίο προέρχοµαι, είχε πάντα στο επίκεντρο την τεχνολογία, ώστε να υπερκεράσει παλαιότερα, παραδοσιακά, επιχειρηµατικά µοντέλα και να κερδίσει σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, µε επιχειρήσεις µεγάλου µεγέθους και οικονοµικής επιφάνειας. Ωστόσο, παρά την πρότερή µου εµπειρία, είχα, ευτυχώς, πολλά να µάθω µε την ένταξή µου στην Upstream. Η παγκόσµια παρουσία µε επίκεντρο την Ελλάδα, ενώ η χώρα µας δεν αποτελεί την κυρία αγορά όπου δραστηριοποιούµαστε, ήταν κάτι καινούργιο για εµένα. Δεν µπορούσα να πετύχω τους στόχους µου βασιζόµενος στο δίκτυο επαφών που είχα «χτίσει» εδώ, καθώς οι πιο σηµαντικές αγορές µας είναι τόσο µακριά όσο η Νότιος Αφρική, η Βραζιλία ή η Ινδονησία. Έπρεπε να µάθω πώς µπορώ να οικοδοµήσω σχέσεις εµπιστοσύνης µε ανθρώπους που δεν µε γνωρίζουν, βασιζόµενος σε συνεργάτες τοπικά σε κάθε αγορά για να µε καθοδηγήσουν ως προς τις ανάγκες τους. Παράλληλα, έπρεπε να δηµιουργήσω ένα νέο προϊόν το οποίο αξιοποιούσε προϋπάρχουσα τεχνογνωσία της εταιρείας, αλλά θα γινόταν προϊόν για πρώτη φορά. Κάτι τέτοιο, γνωρίζω, πλέον, πως είναι απλά ο συνήθης τρόπος λειτουργίας και ανάπτυξης της Upstream. Συνεπώς, αισθάνοµαι ευγνώµων, αλλά και ευτυχής, που η δουλειά µου είναι να ενισχύσω την πορεία και την κουλτούρα αυτής της µοναδικής οµάδας ανθρώπων.
Η πανδημία του COVID-19 έφερε την τεχνολογία ακόμη μία φορά σε πρώτο πλάνο σε όλους τους τομείς (υγεία, εργασία, κρατική λειτουργία). Θεωρείτε ότι αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως επιταχυντής στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και ζούμε;
Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει σίγουρα λειτουργήσει ως «καταλύτης» αλλαγής στον τρόπο που εργαζόµαστε, µαθαίνουµε, ζούµε συνολικά. Mέσα σε έναν µήνα οι συναλλαγές µε τον δηµόσιο τοµέα έχουν διευκολυνθεί µέσω της τεχνολογίας, όσο ποτέ µέχρι σήµερα. Οι πολίτες εξοικειώνονται µε τις ψηφιακές συναλλαγές, παίρνουν ηλεκτρονικά τις ιατρικές συνταγές τους, πραγµατοποιούν τις αγορές τους online. Η δηµόσια εκπαίδευση έχει εντάξει την τεχνολογία στην καθηµερινότητα µαθητών και εκπαιδευτικών και αυτό είναι µια ευκαιρία να µειωθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισµός δραστικά και µε µόνιµο χαρακτήρα. Η τηλεργασία έγινε καθηµερινότητα. Οι εικονικές συναντήσεις έχουν υποκαταστήσει την άµεση επαφή. Η κατανάλωση ψηφιακού περιεχοµένου, π.χ. υπηρεσίες streaming, έχει εκτοξευθεί. Όλο και περισσότερο οι πολίτες εκφέρουν λόγο σε ψηφιακές πλατφόρµες. Σε ένα άλλο επίπεδο, βρίσκω συγκινητική την αλληλεγγύη αλλά και την αναγνώριση των αφανών ηρώων της πρώτης γραµµής στον τοµέα της υγείας ή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Καλλιεργείται µια νέα συλλογικότητα –όλο αυτό που συντελείται είναι µια χωρίς προηγούµενο συλλογική προσπάθεια–, έχουµε δώσει φωνή στους ειδικούς και τους επιστήµονες, µαθαίνουµε να σεβόµαστε την πολιτεία.
Για τη χώρα είναι μια ευκαιρία να μειωθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός δραστικά και με μόνιμο χαρακτήρα.
Βαδίζουμε, δηλαδή, σε μια νέα πραγματικότητα;
Θα «χτίσουµε» όλοι έναν τρόπο σκέψης που θα συνυπολογίζει την πιθανότητα εµφάνισης και άλλων τέτοιων επιδηµιών, και αυτό θα δοκιµάσει την εξωστρέφεια και την κοινωνικότητά µας ως λαού. Ήδη είµαστε αναγκασµένοι να σκεφτόµαστε κάτι τόσο απλό όπως το αν και πώς θα ανοίξουµε µια πόρτα, ενώ προσωπικά η έλλειψη της απλής χειραψίας θα µου στοιχίσει. Θα αργήσουµε να µπούµε ξανά σε αεροπλάνα και αυτό ίσως ευνοήσει την τοπική παραγωγή και τις τοπικά παρεχόµενες υπηρεσίες, ενώ διεθνείς επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία τους σε τοπικό επίπεδο.
Tο δυναμικό της Upstream αριθμεί 330 εργαζόμενους, 25 και πλέον εθνικοτήτων, σε εννέα γραφεία ανά τον κόσμο. Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα εργασίας που έφερε η πανδημία και πόσο έχει επηρεάσει την εταιρεία λειτουργικά και οικονομικά ο COVID-19;
Η επιχείρησή µας, ευτυχώς, δεν είναι πρωτογενώς θιγόµενη. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να ενισχύσει τη θέση του. Έχουµε αντιληφθεί αυτήν την περίοδο ως µια ευκαιρία να δείξουµε τον καλύτερο εαυτό µας και να σταθούµε στους πελάτες µας, αφουγκραζόµενοι τις νέες προτεραιότητές τους, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σηκώνουν µεγάλο βάρος της ψηφιακής µετάβασης που συντελείται, όχι µόνο στη χώρα µας. Είµαστε συγκρατηµένα αισιόδοξοι, πιστεύουµε ότι θα παραµείνουµε στην πορεία µας και εκτελούµε το σχέδιό µας χωρίς παρεκκλίσεις. Eν µέσω καραντίνας λανσάραµε δύο πολύ µεγάλα έργα σε Νότιο Αφρική και Βραζιλία, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό µας. Οι στόχοι µας για τη χρονιά παραµένουν σταθεροί, κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει για πολλές εταιρείες του κλάδου µας, αλλά και γενικότερα. Αυτό είναι δυνατό χάρη στους ανθρώπους της Upstream, που εργάζονται µε όρεξη, επιδεικνύουν δέσµευση και ξεπερνούν εαυτούς κάτω από οµολογουµένως όχι τις ιδανικότερες συνθήκες για κανέναν. Αν και το «work from home» και τα τεχνολογικά εργαλεία για αποµακρυσµένη εργασία και συνεργασία είναι δεύτερη φύση µας, η δεδοµένη συγκυρία έχει για όλους µας, σε ανθρώπινο επίπεδο, αυξηµένο βαθµό δυσκολίας. Συνεχίζουµε τις προσλήψεις µε τον ίδιο ρυθµό σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουµε πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Συνεχίζουµε να κυνηγάµε τους στόχους µας και να είµαστε αισιόδοξοι.
Ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας σε μια τέτοια κρίση και ποιο είναι το «μερίδιο» ευθύνης προς όλους τους stakeholders, που αναλογεί στους επιχειρηματικούς ηγέτες;
Η κρίση δεν έχει εξελιχθεί πλήρως. Είµαστε στη φάση αντιµετώπισης της ανθρωπιστικής πλευράς της, ωστόσο σε επόµενη φάση θα εµφανιστούν και οι οικονοµικές επιπτώσεις. Δεν είναι ακόµη σαφής η διάρκειά της, ούτε το µέγεθός της. Συνεπώς, ο ηγέτης καλείται να διαµορφώσει πολλαπλά σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις. Σενάρια συνέχισης λειτουργίας για τους εργαζόµενους, τη ρευστότητα, τα έσοδα και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Θα πρέπει να δείχνει τον δρόµο για τη διαχείριση των άµεσων προτεραιοτήτων καθηµερινά, αλλά παράλληλα να επαγρυπνεί για την εµφάνιση ενδείξεων ότι κάποιο από τα σενάρια αρχίζει να πραγµατοποιείται. Υπεύθυνη στάση είναι η πορεία µε µακροπρόθεσµο στόχο την επιβίωση της επιχείρησης και τον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει στη στήριξη των ανθρώπων της και της οικονοµίας.
Στα 39 σας χρόνια ηγείστε μιας πολυεθνικής εταιρείας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας manager σε αυτό το επίπεδο;
Να συνειδητοποιεί πως υπάρχουν πράγµατα που δεν γνωρίζει· να είναι ανοιχτός σε απόψεις τρίτων, και εκτός του οργανισµού του, και να τις αναζητά διαρκώς, ωστόσο να υιοθετεί µόνο αυτές που πραγµατικά τον πείθουν· να περιστοιχιστεί από τους ικανότερους ανθρώπους που µπορεί· να είναι αισιόδοξος και ψύχραιµος.
Από την Upstream έχουν «γεννηθεί» σημαντικές τεχνολογικές εταιρείες, ενώ στο Δ.Σ. της συμμετέχουν επιχειρηματίες όπως ο Μάρκος Βερέμης και ο Αλέξης Βρατσκίδης, με σημαντική συνεισφορά στο επιχειρείν. Εσείς έχετε κάποιον μέντορα που συνέβαλε στην πορεία σας;
Η προσφορά των Αλέξη Βρατσκίδη και Μάρκου Βερέµη στην Upstream, καθώς και η σειρά νέων εταιρειών που έχουν χτιστεί από τους ίδιους ή ανθρώπους που είχαν θητεύσει µαζί τους, είναι καθολικά αναγνωρισµένη και αποδεικνύεται καθηµερινά. Ο άνθρωπος που µε έφερε στην Upstream ήταν ο Guy Krief, ο προηγούµενος CEO της εταιρείας. Ο συνδυασµός δηµιουργικότητας, διεθνούς εµπειρίας και προσήλωσης του Guy στο όραµα που είχε θέσει για τον εαυτό του και την εταιρεία αποτέλεσε και αποτελεί έµπνευση για την ηγετική οµάδα της Upstream και εµένα προσωπικά. Υπό την καθοδήγησή του ολοκληρώθηκε η προϊοντική µεταστροφή της εταιρείας. Πριν βρεθώ στην Upstream, θα ήθελα να πω πως καθοριστική σηµασία στην εξέλιξή µου στον χώρο της διαφήµισης είχε ο Γιώργος Σαλιάρης-Φασσέας, δείχνοντάς µου πώς µπορώ να «χτίσω» µια µεγαλύτερη προοπτική, όντας πάντα δυο βήµατα µπροστά από ό,τι έβλεπα στην καθηµερινότητα.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία ή σε ένα στέλεχος μιας εταιρείας που θέλει να ξεκινήσει τώρα τη δική του διαδρομή;
Ξεκίνα! Το επιχειρείν είναι µια άσκηση ισορροπίας µεταξύ επιµονής και προσαρµογής στη διαδροµή προς τη δηµιουργία του νέου. Η επιτυχία στη διαδροµή του καθενός έρχεται µε την εξάσκηση, τη συλλογή προσωπικής εµπειρίας αλλά και την κριτική ενσωµάτωση εµπειριών από τρίτους. «Ξεκίνα», η επιτυχία δεν είναι δεδοµένη, αλλά είναι αδύνατη αν δεν ξεκινήσεις.
Ποια είναι τα tips παραγωγικότητας που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας και μπορούν να αυξήσουν την απόδοσή τους ακόμη και σε καραντίνα;
Το σταθερά επαναλαµβανόµενο πρόγραµµα µε έχει βοηθήσει να παραµείνω αποδοτικός σε αυτή την περίοδο, ωστόσο δεν πιστεύω ιδιαίτερα σε tips. Αν πρέπει να µοιραστώ κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, θα ξεχώριζα το διάβασµα ειδικά βιογραφιών ως ένα εργαλείο στο οποίο έχω βασιστεί αρκετά για να επιλέξω στοιχεία που εντάσσω στην καθηµερινότητά µου.
INFO BOX
– Η Upstream παρέχει λύσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στο Internet µέσω κινητών συσκευών σε περισσότερους από 1,2 δισ. καταναλωτές σε χώρες του αναπτυσσόµενου κόσµου.
– Έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 αγορές σε Λατινική Αµερική, Αφρική και Nοτιοανατολική Ασία, και συνεργάζεται µε περισσότερους από 60 παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
– To ανθρώπινο δυναµικό της Upstream µετρά 330 άτοµα, 25 εθνικοτήτων, σε 9 γραφεία ανά τον κόσµο, ενώ τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.
– Η πλατφόρµα ασφαλείας Secure-D το 2019 έφτασε να συνεργάζεται µε 31 παρόχους σε 20 χώρες στον αναπτυσσόµενο κόσµο και επεξεργάστηκε 1,71 δισ. συναλλαγές µέσω κινητών τηλεφώνων, οι οποίες ανεξέλεγκτες θα είχαν κοστίσει 2,1 δισ. δολάρια σε ανεπιθύµητες χρεώσεις.
*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune.