Φώτης Γιόφτσιος: Το κυρίαρχο αποτύπωμα της Ten Brinke στην αγορά ακινήτων

Φώτης Γιόφτσιος: Το κυρίαρχο αποτύπωμα της Ten Brinke στην αγορά ακινήτων
Ο επικεφαλής του ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα μοιράζεται με το Fortune Greece πολύτιμα μαθήματα από μια διαδρομή 16 χρόνων και χαρτογραφεί όλες τις τάσεις στην πολλά υποσχόμενη αγορά του Real Estate, που δίνει ώθηση σε όλη την οικονομία.  

Ο CEO της Τen Brinke, Φώτης Γιόφτσιος, µπορεί να χαρακτηριστεί «doer», δηλαδή ως ο manager που κατάφερε να αναδείξει την πολυεθνική εταιρεία ως τον µεγαλύτερο developer και στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει εµβληµατικά έργα εµπορικών ακινήτων, retail και logistics parks, κατοικίες, κτίρια γραφείων, καθώς επίσης και τουριστικά ακίνητα. Και τα κατάφερε, ξεκινώντας πίσω στο 2008, ουσιαστικά µόνος του στην ελληνική αγορά, η οποία τότε άρχιζε να εισέρχεται σιγά σιγά στη δίνη της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης. Όµως εκεί που οι περισσότεροι έβλεπαν εµπόδια, ο ίδιος έβλεπε ευκαιρίες και µελλοντικές υπεραξίες. Προτίµησε να µείνει στη χώρα µας και να µη µετακινηθεί στη Γερµανία, και µε τη βοήθεια της οµάδας που δηµιούργησε (πλέον µετράει πάνω από 150 άτοµα), αλλά και το «know how» και τα ίδια κεφάλαια ενός ολλανδικού οµίλου µε 122 χρόνια ιστορία, «έχτισε» ένα κυρίαρχο αποτύπωµα στην εγχώρια αγορά τα τελευταία 16 χρόνια.

Σήµερα, η Ten Brinke στην Ελλάδα έχει συνολικά 64 εγκεκριµένα πρότζεκτ, τα οποία θα απορροφήσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν καταιγισµό επενδύσεων στα νότια προάστια. Συνολικά, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της έχει δηµιουργήσει πάνω από 4.500 θέσεις εργασίας, ενώ έχει 19 ενεργά εργοτάξια στη χώρα µας, τα οποία µαζί µε τις υπόλοιπες κινήσεις ανάπτυξης που ολοκληρώθηκαν µέσα στο 2023 αντιστοιχούν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Ο Φώτης Γιόφτσιος µιλάει στο Fortune Greece για το αποτύπωµα του οµίλου στην Ελλάδα, για τις προοπτικές του real estate και τις τάσεις της αγοράς, για το επενδυτικό πλάνο της Ten Brinke και τους στόχους της, ενώ περιγράφει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε µια εποχή έντονης µεταβλητότητας και πολυκρίσεων.

Έχοντας κλείσει πλέον 16 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, πώς θα περιγράφατε το αποτύπωμα της Ten Brinke στην ελληνική αγορά;

Όταν ήρθαµε στην Ελλάδα, το 2008, τα πράγµατα δεν ήταν όπως είναι σήµερα. Ήµασταν στην αρχή µιας παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, που µετά πέρασε και στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ήταν απαγορευτικοί όροι, ενώ η κατασκευή «πάγωσε», κάτι που µας επηρεάζει, δεδοµένου ότι είµαστε developers και η δουλειά µας εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από αυτήν, χωρίς να είµαστε κατασκευαστική εταιρεία. Αποφασίσαµε να προχωρήσουµε…βλέποντας το µέλλον και την προοπτική. Ύστερα από 16 χρόνια, η απόφασή µας αυτή θεωρώ ότι δικαιώθηκε. Η Ten Brinke, άλλωστε, είναι  ένας ευρωπαϊκός κολοσσός παγκόσµιας εµβέλειας, ο οποίος έχει κλείσει 122 χρόνια ζωής, κάτι που σηµαίνει ότι έχει µεγάλη εµπειρία, διαθέτει αυτό που λέµε «know-how». Το πιο σηµαντικό, όµως, είναι ότι έχει ίδια κεφάλαια, άρα και την απαιτούµενη ρευστότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά φέραµε και στην ελληνική αγορά, την οποία µελετήσαµε, είδαµε τις ανάγκες της και τις καλύψαµε. Έχουµε κάνει πάρα πολλές αναπτύξεις σε όλους τους κλάδους, συµπεριλαµβανοµένων των οικιστικών ακινήτων. Σας θυµίζω ότι µέσα στην οικονοµική κρίση δεν υπήρχε τίποτα οικιστικό, αλλά εµείς βλέπαµε την επόµενη ηµέρα. Λέγαµε ότι δεν µπορεί να µην ξεκινήσει το οικιστικό, γιατί οι ανάγκες µεγαλώνουν. Επίσης, ήµασταν η πρώτη εταιρεία που σηκώσαµε γερανό στο Ελληνικό το 2017 για ένα πρώτο οικιστικό µας κτίριο πιλοτικά, για να δούµε πώς θα τα πάει. Και όντως πήγε καλά. Αµέσως µετά προχωρήσαµε στην αγορά δεκάδων οικοπέδων στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων.

«Βλέπουμε μια πορεία ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια σε όλες τις κατηγορίες ακινητων. Δεν θέλω να αποκλείσω καμία, καθώς υπάρχει ζήτηση σε όλες. Οι νεεσ μασ επενδυσεισ αγγιζουν τα 400 εκατ».

Σε αυτά τα 16 χρόνια δραστηριότητας, πότε η αγορά έδειξε ότι «γυρίζει» σε καλύτερες μέρες;

Η πραγµατική αλλαγή ξεκίνησε µετά το 2018. Βοήθησε και η φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική που εφάρµοσε η χώρα, η οποία έδωσε ώθηση στην αγορά και στην οικονοµία που διψούσε για κεφάλαια, καθώς το κράτος δεν µπορούσε να δανείσει, γιατί δεν είχε χρήµατα. Έπρεπε πρωτίστως να βρει τρόπο να δανειστεί το ίδιο, για να καλύψει τις δικές του υποχρεώσεις, πόσο µάλλον την ανάπτυξη. Σήµερα υπάρχουν περισσότερα χρηµατοδοτικά εργαλεία, η ανάπτυξη έχει επανέλθει και οι τράπεζες µπορούν να στηρίξουν την αγορά. Στην Ten Brinke ήµασταν έτοιµοι, καθώς, όπως ανέφερα, ήδη έχουµε τα ίδια κεφάλαια για να χρηµατοδοτήσουµε την ανάπτυξή µας.

Ποιο είναι πλέον το τρέχον επενδυτικό σας πλάνο και πού εστιάζει;

Βλέπουµε µια πορεία ανάπτυξης τα επόµενα χρόνια σε όλες τις κατηγορίες. Δεν θέλω να αποκλείσω καµία, καθώς υπάρχει ζήτηση σε όλες. Αναφέροµαι στα οικιστικά ακίνητα, τα τουριστικά ακίνητα, στην εξοχική κατοικία, στα εµπορικά ακίνητα, είτε αυτά είναι γραφεία, είτε αυτά είναι καταστήµατα, και νοµίζω ότι είµαστε οι µοναδικοί developers στη χώρα που κάνουµε ανάπτυξη στο retail µε
εξειδίκευση στα retail parks τόσο έντονα. Στην Ελλάδα είναι προγραµµατισµένο να έρθουν νέες αλυσίδες, µε στόχο να ανοίξουν πληθώρα νέων καταστηµάτων. Αρκετοί που «φλερτάρουν» µε την ελληνική αγορά προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως άλλωστε και η Ten Brinke, η οποία έχει έδρα στην Ολλανδία και ένα χαρτοφυλάκιο πελατών άνω των 100 ετών. Αυτό το πελατολόγιο των µεγάλων παικτών στο retail, βλέπει θετικά µια επένδυση στη χώρα µας. Συνεπώς, νέοι retailers θα κατέβουν στην Ελλάδα οι οποίοι αναζητούν ήδη νέα σηµεία πώλησης. Σε ποιον θα απευθυνθούν; Είµαστε οι µοναδικοί που µπορούµε να υποστηρίξουµε κάθε είδους επενδυτή. Στο οικιστικό κοµµάτι, θεωρούµε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτηση όχι µόνο από εγχώριους, αλλά και από ξένους αγοραστές. Το ότι το πρόγραµµα απόκτησης golden visa πλέον στοχεύει σε υψηλά εισοδήµατα είναι καλό. Από τη µία, θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες της τοπικής αγοράς από την άλλη, θα έρθουν νέοι, ξένοι αγοραστές, µε ισχυρότερο βαλάντιο, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήµατα για µια κατοικία. Τα οικιστικά projects που αναπτύσσουµε σε σχέση µε τα εµπορικά είναι 50%-50%. Αλλά σε οικονοµικά µεγέθη είναι 30% το οικιστικό, 70% το εµπορικό. Τέλος, όσον αφορά στο τουριστικό κοµµάτι, αναζητούµε σε όλη την Ελλάδα υφιστάµενα ξενοδοχεία για να τα εξαγοράσουµε, είτε εκτάσεις για να τα αναπτύξουµε οι ίδιοι. Έχουµε εντοπίσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξενοδοχειακά brands της Βόρειας Ευρώπης, τα οποία, ωστόσο, µέχρι σήµερα δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Όλο αυτό το πλάνο που περιγράφετε, μπορούμε να το δώσουμε και με νούμερα;

Για το 2024 η Ten Brinke παραδίδει 24 πρότζεκτ, τα οποία έχουν συνολική αξία άνω των 100 εκατ. και είναι ένα µείγµα οικιστικών, εµπορικών και τουριστικών ακινήτων. Τα καινούρια πρότζεκτ, που είναι σε εξέλιξη, είναι συνολικά 43, εκ των οποίων τα 21 είναι εµπορικά και τα 22 οικιστικά. Όταν ολοκληρωθούν, οι αξίες στο commercial θα αγγίξουν περίπου τα 250 εκατ. και οι αξίες στο residential θα αγγίξουν περίπου τα 150 εκατ., σύνολο 400 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν… Γιατί κάθε µήνα έρχονται νέα ακίνητα τα οποία προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό µας.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ελληνική κτηματαγορά; Διατηρείτε την αισιοδοξία σας;

Εγώ παραµένω αισιόδοξος. Ήµουν και µέσα στην κρίση αισιόδοξος. Ανήκω στην κατηγορία των ρεαλιστικά αισιόδοξων. Καθώς η αισιοδοξία πρέπει να στηρίζεται σε µία βάση. Ποια είναι αυτή;  Το να ξέρεις καλά τη δουλειά σου και να χρησιµοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία για να προβλέψεις τις εξελίξεις. Όσο µπορείς βέβαια, γιατί κανένας δεν είναι θεός… Και βλέπεις και την τάση. Το καλύτερο για έναν developer είναι να ξέρει την αγορά. Ποια είναι η αγορά; Αυτοί οι οποίοι αγοράζουν. Ποιοι είναι οι αγοραστές µας;

Είτε είναι ιδιώτες που θέλουν να πάρουν κάτι για τον εαυτό τους ή για το παιδί τους ή οποιονδήποτε, είτε είναι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους για να έχουν µια καλή απόδοση. Από πού, λοιπόν, πηγάζει η αισιοδοξία; Πρώτον, οι ιδιώτες αναζητούν κατοικία αυτήν τη στιγµή, γιατί έχουν σωρευµένες ανάγκες µετά από δέκα δύσκολα χρόνια, π.χ. για πρώτη κατοικία, δεύτερη κατοικία ή ένα εξοχικό. Εκτός από την ανάγκη που δεν καλύφθηκε, συνεχίζει να διαµορφώνεται και µία νέα ανάγκη της εκτός Ελλάδας αγοράς. Όσον αφορά την εκτός Ελλάδας αγορά, οι περισσότεροι γνωρίζουν πλέον ότι η χώρα µας τα κατάφερε, βγήκε από την οικονοµική κρίση και πλέον υπάρχουν ευκαιρίες. Παράλληλα είναι ενεργό µέλος της Ευρώπης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθµίδα και συνέχεια κερδίζει πόντους. Η σταθερότητα παίζει µεγάλο ρόλο, καθώς ο επενδυτής θέλει να βγάλει χρήµατα, αλλά κυρίως θέλει να ξέρει ότι δεν θα τα χάσει… Στα επόµενα τρία χρόνια τουλάχιστον, όσο οι πολιτικές που ακολουθούνται καθιστούν τη χώρα ελκυστική προς τους επενδυτές, είναι σίγουρο ότι θα έχουµε αύξηση, καθώς οι αποδόσεις παραµένουν υψηλές.

Η εταιρεία έχει εστιάσει στις οικιστικές επενδύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στα νότια προάστια και στρατηγικά γύρω ή κοντά στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Πώς βλέπετε να αλλάζει η Αθηναϊκή Ριβιέρα και ποια η σημασία της για τη συνολική αγορά του Real Estate;

Αυτό είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό, που συµβαίνει στη χώρα για πρώτη φορά. Καταγράφονται ρυθµοί ανάπτυξης από τους εντονότερους στην Ευρώπη και ο ρόλος της ανάπλασης του Ελληνικού είναι κοµβικής σηµασίας. Δεν είχε ποτέ η Ελλάδα παρόµοιο πρότζεκτ, και αυτό επηρεάζει πάρα πολύ το real estate της περιοχής. Δηµιουργεί υπεραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κανένας δεν γνωρίζει αν αυτές οι υπεραξίες παραµείνουν σταθερές, αν «ανεβούν» και άλλο ή αν «κατέβουν», κάτι που είναι το πιο αδύναµο σενάριο. Στα τελευταία τρία χρόνια, σε σηµεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας όπως η κάτω Γλυφάδα, βλέπουµε τιµές από 4.000 και 5.000 ευρώ το τετραγωνικό να έχουν διπλασιαστεί, πλέον, µε τάση, στις περιπτώσεις των πολυτελών ακινήτων, να αγγίζουν τις 13.000 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτές οι τιµές δεν υπήρχαν ποτέ σε αυτή την περιοχή. Ακόµη και αν κάποιοι µιλούν για «φούσκα», θα σας απαντήσω ότι η αγορά καθορίζει τις αξίες, όσο υπάρχουν ενδιαφερόµενοι αγοραστές που πληρώνουν αυτές τις τιµές. Και στην περίπτωση της Ριβιέρας υπάρχει πραγµατική ανάπτυξη µε αξία, που κάποιος την πληρώνει, άρα δεν µπορούµε να µιλάµε για «φούσκα». Θα δείξει το µέλλον αν αυτή η αξία παραµείνει σε αυτά τα επίπεδα. Βέβαια, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα έργα υποδοµών, συνδέσεις µε την Αττική Οδό, και να «τρέξει» το έργο του Ελληνικού χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς υπερβολή, αυτή τη στιγµή χτίζεται µια Γλυφάδα πριν από τη Γλυφάδα, κάποια εκατοµµύρια τετραγωνικά.

Το δικό σας αποτύπωμα εκεί ποιο είναι;

Ήµασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαµε τη στρατηγική ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς είχαµε εντοπίσει την τάση όσον αφορά στο οικιστικό κοµµάτι στα νότια προάστια. Οι αναπτύξεις που κάναµε στα τελευταία τρία χρόνια ήταν µόνο στα νότια. Τώρα πάµε προς στα βόρεια, γιατί βλέπουµε ότι και εκεί υπάρχει ζήτηση.

Η Ten Brinke µελετά πριν προχωρήσει, βλέπει, ερευνά και µετά µπαίνει στην αγορά. Γιατί, αν δεν το κάνεις αυτό, επειδή βάζεις ίδια κεφάλαια, κινδυνεύεις να τα χάσεις ή κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς, να «παρκάρεις» χρήµατα και να µην µπορείς να τα αποσύρεις. Μέχρι τώρα ήµασταν εκτός Ελληνικού και κάναµε πολλές αναπτύξεις, πάρα πολλά οικιστικά ακίνητα στη γύρω περιοχή. Τώρα µπαίνουµε και µέσα και µελετάµε τα διαθέσιµα ακίνητα, τα κρίνουµε µε τα δικά µας κριτήρια και τα αγοράζουµε. Μάλιστα, ετοιµάζουµε αυτή την περίοδο µια αγορά που θα ανακοινωθεί, πιστεύω, στο επόµενο δίµηνο. Ένα από τα φιλόδοξα νέα πρότζεκτ της εταιρείας που βρίσκεται στα σκαριά αποτελεί και το «Ten Brinke Hub: The Syndesis» στο Ελληνικό, ακριβώς στην είσοδο της µεγάλης επένδυσης της Lamda Development. Πρόκειται για ένα 5ώροφο βιοκλιµατικό κτίριο γραφείων συνολικά 5.000 τ.µ., που θα πιστοποιηθεί κατά Leed. Σε αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι σκυροδετήσεις και αναµένεται να είναι έτοιµο το 2025. Το πρότζεκτ του Ελληνικού είναι ένα σπουδαίο εγχείρηµα και µπράβο που αυτή τη στιγµή πραγµατοποιείται. Εύχοµαι να συνεχίσει έτσι.

To 2023 για πρώτη φορά υπήρξε μέρισμα στην ολλανδική μητρική από την ελληνική θυγατρική. Τι σημαίνει αυτό για τη συνολική παρουσία της πολυεθνικής στη χώρα μας;

Όταν µε εµπιστεύτηκαν οι Ολλανδοί στην αρχή να αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία στην Ελλάδα, ήµουν µόνος µου µε µια «δανεική» βοηθό. Και κάθε δεύτερη και τρίτη εβδοµάδα ερχόταν και ένας Ολλανδός ώστε να δει τι κάνουµε στην Ελλάδα. Έτσι ξεκινήσαµε. Διερευνητικά. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, µε τα διάφορα σενάρια για την τύχη της Ελλάδας στο ευρώ να αλλάζουν κάθε µέρα, µου πρότειναν να µεταφερθώ στη Γερµανία, καθώς έχω την υπηκοότητα, έχω µεγαλώσει στη Γερµανία, έχω σπουδάσει εκεί, γνωρίζω τη γλώσσα και τη νοοτροπία. Αρνήθηκα. Πίστευα στην Ελλάδα. Οι ευκαιρίες που θα προέκυπταν µετά τις κρίσεις θα ήταν πρωτόγνωρες. Το 2021 δικαιωθήκαµε, καθώς υπήρξε για πρώτη φορά µέρισµα από την ελληνική θυγατρική στη µητρική. Αποτελούµε το case study του οµίλου, έχουµε φτάσει τα 175 άτοµα, µε γραφεία σε Χαλάνδρι, Κολωνάκι, Γλυφάδα και Κηφισιά.

Περιµένουµε πλέον να χτιστεί το νέο κτίριο που θα ενώσει όλες τις οµάδες και σκοπεύουµε να προχωρήσουµε σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, σύµφωνα µε µια στατιστική µελέτη που κάναµε πέρυσι, µέσα από τη δική µας δραστηριότητα δηµιουργήθηκαν περίπου 4.500 θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Να μιλήσουμε και για τα «πράσινα» γραφεία, που ξεκίνησαν δίνοντας έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα. Πλέον δίνεται ανάλογη έμφαση και στο λεγόμενο «wellness», που αφορά την ευεξία των εργαζομένων, όταν τα γραφεία παρέχουν πολύ ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. Πώς το Real Estate ενσωματώνει ευρύτερα τη βιωσιμότητα στη στρατηγική του;

Η αγορά ξεκάθαρα έχει αλλάξει και ενσωµατώνει την έννοια της βιωσιµότητας πλέον πρακτικά. Στο παρελθόν δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Σε τι συνεισφέρουν τα πιστοποιηµένα «πράσινα» κτίρια στην ουσία; Κάνεις πιο ανθρώπινο το περιβάλλον για τον χρήστη του κτιρίου αλλά και µε το ίδιο το κτίριο δεν δηµιουργείς ρύπανση. Το ίδιο το κτίριο το χτίζεις µε χαµηλό ενεργειακό αποτύπωµα. Βάζεις το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία στον πυρήνα. Αυτό είναι το ESG. Δεν αναφέρεται µόνο στα κτίρια.

Αφορά και την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, δηλαδή πώς λειτουργεί µια εταιρεία, ποιο είναι το αποτύπωµά της, τι µισθούς και κίνητρα παρέχει στους εργαζόµενούς της. Όσον αφορά τους επενδυτές, δεν υπάρχει σήµερα καµία τοποθέτηση που δεν επηρεάζεται από ESG κριτήρια. Γιατί αν τολµήσεις να αναπτύξεις ένα ακίνητο το οποίο δεν τα πληροί, κινδυνεύεις να µην µπορείς να το πουλήσεις. Το ESG είναι µονόδροµος. Τα «πράσινα» κτίρια πλέον είναι µονόδροµος για τις επενδύσεις ακόµη και αν έχουν µεγαλύτερο κόστος. Το κόστος κατασκευής του «πράσινου» κτιρίου είναι πολύ µεγαλύτερο από το συµβατικό, αλλά επιστρέφει τα χρήµατά του.

«H Ten Brinke στην Ελλάδα ξεκινησε με εμένα και σήμερα έχει 175 συνεργάτες. Ο ηγέτης πρέπει να μπορεί να βλέπει μπροστά. Όπως λέω χαριτολογώντας, εγώ ζω στο 2030 σήμερα, δεν ζω στο 2024».

Έχετε μεγάλη πείρα στον χώρο. Περάσατε από μια οικονομία που ήταν σε κρίση, είδατε πολλά και πλέον είστε σε μια οικονομία που πάει μπροστά. Θέλω λίγο να μου πείτε, ένας επιχειρηματικός ηγέτης, σε μια τέτοια εποχή πολυκρίσεων, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Πιστεύω πως χρειάζεται ψυχραιµία, δεύτερον, διορατικότητα και τρίτον, ευελιξία. Γιατί η ευελιξία είναι πολύ σηµαντική για να µπορείς να ελίσσεσαι και να «πιάνεις» την ευκαιρία. Ψυχραιµία, διορατικότητα, ευελιξία, λοιπόν. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και η ικανότητα να επιλέγεις τους σωστούς συνεργάτες. Την οµάδα σου, γιατί τίποτα δεν το κάνεις µόνος σου.

Η Ελλάδα κάποτε είχε µόνο εµένα και σήµερα έχει 175 συνεργάτες. Ο ηγέτης επίσης πρέπει να µπορεί να βλέπει µπροστά. Όπως λέω χαριτολογώντας πολλές φορές, εγώ ζω στο 2030 σήµερα, δεν ζω στο 2024. Παρακολουθούµε και προβλέπουµε σενάρια για την αγορά τα επόµενα έξι µε δέκα χρόνια, ώστε να είµαστε έτοιµοι για όλα… Στη δουλειά τίποτα δεν γίνεται τυχαία… Και όπως συνηθίζουµε να λέµε στην Ten Brinke, «τύχη» είναι όταν η προετοιµασία συναντά την ευκαιρία.  

 

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.