H SAP, η επένδυση στην Ελλάδα και η ψηφιακή μετάβαση
- 16/11/2016, 17:33
- SHARE
Ο COO της SAP Eυρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μιλάει αποκλειστικά στο Fortune για το ψηφιακό στοίχημα της εταιρείας και την Ελλάδα.
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή γινόμαστε μάρτυρες μία πρωτόγνωρης σε μέγεθος παραγωγής δεδομένων, τα οποία όμως δεν μεταφράζονται άμεσα και σε χρήσιμη πληροφορία για τις επιχειρήσεις. Τομείς όπως το Data Analytics, το IoT (Διαδίκτυο των πραγμάτων) και το Cloud Services μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή των επιχειρήσεων, που καλούνται να προχωρήσουν στη ψηφιακή μετάβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να βελτιώσουν την απόδοση τους και να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Αυτό που αλλάζει στην πράξη είναι ότι πολλά από τα δεδομένα που παράγονται και αποθηκεύονται για χρόνια δεν λογίζονται απλά και μόνο πλέον ως αρχειακό υλικό, αλλά τίθενται πλέον προς αξιοποίηση.
Οι εταιρείες σήμερα δεν πάσχουν από έλλειψη πληροφόρησης ή από πρόσβαση σε δεδομένα. Το βασικό θέμα που αντιμετωπίζουν είναι το πώς θα διαχειριστούν όλη αυτή τη νέα κατάσταση, ώστε να δημιουργήσουν άμεση αξία στην αλυσίδα σχέσης με τους πελάτες τους.
Η SAP κατέχοντας ήδη σημαντική θέση στο κομμάτι παροχής υπηρεσιών τέτοιου τύπου, αντιλήφθηκε νωρίς το πώς το digital transformation αλλάζει όλα όσα ξέρουμε για τις επιχειρήσεις σήμερα. Η γερμανική εταιρεία, παράλληλα με τις υπηρεσίες software που προσφέρει, αναζητεί το ταλέντο παγκοσμίως επιχειρώντας να προσθέσει στη «μηχανή» της startups και νέους επιστήμονες που συμπληρώνουν αυτό που αποκαλεί ως «ψηφιακό πυρήνα» των υπηρεσιών της.
Μια από τις επιλογές της είναι και η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει και κάποια βασικά πλεονεκτήματα όπως το υψηλό επιπέδου -και προσιτό από πλευράς κόστους- ανθρώπινο δυναμικό, η γεωγραφική θέση της αλλά και το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι πριν λίγες μέρες η SAP ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας του πρώτου και μοναδικού Data Science Delivery Hubτης, ενός παγκόσμιου κέντρου ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων, με στόχο να ενθαρρύνει την καινοτομία και να επενδύσει σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες δίνοντας τους μια ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν στην Ελλάδα.
Ο Benedito Gonzalο, Chief Operations Officer (COO) SAP EMEA μιλώντας στο FortuneGreece.com, επιβεβαίωσε πώς η πολυεθνική εταιρεία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και να επενδύσει σε νέους επιστήμονες. «Ψάχνουμε τα καλύτερα ταλέντα από όλον τον κόσμο, ώστε να συνεργαστούν με τη SAP. Αυτός είναι ο στόχος μας και στην Ελλάδα και μπορούμε να προσφέρουμε πολύ καλές προοπτικές καριέρας. Γι’ αυτό επιλέξαμε και την χώρα σας για τα εγκαίνια του πρώτου παγκοσμίως Data Science Delivery Hub, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κέντρο ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων με στόχο να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να επενδύσουμε σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες. Μέσα από την στρατηγική συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους παραγωγικούς φορείς και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, το Data Science Delivery Hub της SAP έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την πρόσληψη νέων στελεχών. Είμαστε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Έχουμε μια ισχυρή ομάδα, αφοσιωμένη στους πελάτες μας και μια πολύ σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Είναι απόλυτα στρατηγική επιλογή της SAP να επενδύσει στην Ελλάδα. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό».
Ο κ. Gonzalo βρέθηκε μάλιστα στην Αθήνα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Youth Forum που διοργάνωσε η SAP για δεύτερη χρονιά και απευθύνεται σε φοιτητές, νέους startuppers και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.
Διαβάστε περισσότερα για το Delivery Hub της SAP στην Ελλάδα
Η SAP και οι νεοφυείς επιχειρήσεις
Η ενασχόληση της SAP με startups και νέους επιστήμονες μόνο τυχαία δεν είναι. Η εταιρεία τρέχει προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως, έχει προβεί σε εξαγορές, ενώ αρκετές startups έχουν «γεννηθεί» ως spin off εταιρείες μέσα από τη SAP. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Startup Focus Program της SAP, το οποίο δηµιουργήθηκε από τον ιδρυτή της, Hasso Plattner, ο οποίος εµπνεύστηκε και την HANA, µια ισχυρή in-memory πλατφόρµα ικανή να διαχειρίζεται δεδοµένα ανεξαρτήτως όγκου και να αποκρίνεται σε πραγµατικό χρόνο. Το πρόγραµµα ήδη «τρέχει» σε 57 χώρες, ανάµεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, µε στόχο να προσφέρει σε startups µε έµφαση σε τεχνολογίες in-memory big data, analytics πραγµατικού χρόνου ή predictive analytics, δωρεάν τεχνολογία και εκπαίδευση πάνω στην υλοποίηση εφαρµογών µε χρήση των διαθέσιµων καινοτόµων λύσεων της SAP.
Γιατί όμως μια startup να επιλέξει τη SAP για να αναπτύξει το προϊόν της ή τις υπηρεσίες της; Όπως εξηγεί ο Benedito Gonzalο είναι θέμα αγοράς και συνεργιών. «O λόγος που νεοφυείς επιχειρήσεις προτιμούν να έρθουν στη SAP για να αναπτύξουν τις λύσεις τους, είναι ότι ως εταιρεία έχουμε εκατ. πελάτες σε όλον τον κόσμο. Αν έχεις μια μικρή εταιρεία και αναπτύσσεις μια καλή ιδέα, δε σημαίνει ότι έχεις παράλληλα και την πρόσβαση που χρειάζεσαι στην αγορά. Άρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια εταιρεία να γίνει μέρος του οικοσυστήματος της SAP. Σαν επιχειρηματίας, εκτός από την πρόσβαση σε μια τεράστια βάση πελατών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις λύσεις και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιούμε στη SAP, με την υποστήριξη μας σε όλα τα επίπεδα. Λειτουργούμε σαν accelarator για νέες εταιρείες. Στη SAP δεν πουλάμε προϊόντα, αλλά καινοτόμες υπηρεσίες. Η επένδυση στην καινοτομία είναι στο dna μας και αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη SAP» αναφέρει στο Fortune.
Η γερμανική πολυεθνική ήδη έχει αναπτύξει εργαλεία όπως το SAP Ventures, ένα CVC που διαχειρίζεται συνολικά 1,4 δισ. Δολάρια, μέσω του οποίου επενδύει σε startups παγκοσμίως. «Για να μπορέσουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις (end to end) ως SAP είναι σημαντικό να έχουμε συμμάχους με εξειδίκευση πάνω σε συγκεκριμένες λύσεις για κλάδους, χώρες, πελάτες. Υπάρχει η hanna πλατφόρμα της SAP και γύρω από αυτή χτίζουμε, επενδύοντας για παράδειγμα σε startups που προσαρμόζουν τις λύσεις τους στη δική μας τεχνολογία. Επενδύουμε σε τέτοιες εταιρείες, ψάχνουμε το ταλέντο και πολλές φορές προχωράμε ακόμα και σε εξαγορές στη προσπάθεια μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας» συμπληρώνει ο COO της εταιρείας.
H πλατφόρµα SAP HANA είναι ο ψηφιακός πυρήνας της SAP, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες των κοινωνικών δικτύων (social media), των επιχειρηµατικών δικτύων (ariba), αλλά και των τεχνολογιών cloud και κινητών επικοινωνιών (smartphones). Στόχος της πλατφόρµας αυτής είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να µετασχηµατιστούν και να ανταποκριθούν αποτελεσµατικά στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής οικονοµίας. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρµα SAP HANA αριθµεί πλέον περισσότερους από 7.200 πελάτες, µέγεθος το οποίο διπλασιάστηκε το προηγούµενο έτος –και συνεχίζει να αυξάνεται– ενώ η cloud πλατφόρµα SAP HANA διαθέτει ήδη περισσότερους από 1.500 χρήστες. Την ίδια στιγµή, τη χρησιμοποιούν περισσότεροι από 2.100 επιχειρησιακοί χρήστες από νεοφυείς επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: H SAP ποντάρει στους νέους επιχειρηματίες
Η ψηφιακή εποχή και οι προκλήσεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις η «κληρονομιά» των μεγάλων επιχειρήσεων σε θέματα διαδικασιών, συστημάτων και λειτουργιών τους εμποδίζει από το να κινηθούν γρήγορα στη ψηφιακή εποχή. Παράλληλα όμως έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα και αυτό είναι οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες του και το «brand awareness» που έχει δημιουργηθεί. Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση για εξαγορές από μεγάλες εταιρείες, μικρότερων και πιο ευέλικτων εταιρειών ως μια γρήγορη λύση για τη ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με στοιχεία της EY, οι συμφωνίες Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε) διεθνώς διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρά την αστάθεια των κεφαλαιαγορών και την αβεβαιότητα ως προς την οικονομική ανάπτυξη.
Σχολιάζοντας αυτή τη τάση, ο Benedito Gonzalο αναφέρει ότι οι εξαγορές χρειάζονται, αλλά δεν είναι πανάκια. «Στη SAP πιστεύουμε ότι οι εξαγορές πρέπει να γίνονται στρατηγικά και να δημιουργούν συνέργιες που θα προσθέτουν αξία στον πελάτη. Ναι χρειάζονται οι εξαγορές, ειδικά όταν μια εταιρεία αναπτύσσεται, αλλά πρέπει να είναι επιλογή μόνο αν προσθέτει αξία στην τελική πρόταση στον πελάτη» σχολιάζει σχετικά.
Πρόσφατα η SAP εξαγόρασε έναντι 125 εκατ. δολαρίων τη Altiscale, μια νεοφυή επιχείρηση που προσφέρει μια εκδοχή cloud του λογισμικού ανοιχτού κώδικα Hadoop για την αποθήκευση, επεξεργασία και ανάλυση πολλών διαφορετικών ειδών δεδομένων. H SAP έχει μπει σε τροχιά αναβάθμισης του χαρτοφυλακίου της που αφορά το λογισμικό cloud και η συμφωνία αυτή της προσφέρει έναν από τους γνωστότερους παρόχους στην κατηγορία που ονομάζεται «Hadoop υπηρεσία».
«Η εξαγορά είναι αυτή είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς θέλει να προχωρήσει η SAP σχετικά με τους πελάτες της, δίνοντας λύσεις που βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το cloud, ώστε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα και ανάγκες, που αφορούν τη διαχείριση των δεδομένων. Σήμερα οι εταιρείες δεν «πάσχουν» από δεδομένα και πληροφορίες, αλλά από λύσεις για το πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε να κερδίσουν σε χρόνο και αποτελεσματικότητα. Εταιρείες όπως η Altiscale βοηθούν ακριβώς σε αυτό τον τομέα και συμπληρώνουν τα business analytics που προσφέρει η SAP» αναφέρει ο COO της εταιρείας.
Το Internet of Things και οι μεγάλες ευκαιρίες
Ένας από τους τομείς στους οποίους η SAP έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της είναι και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή αλλιώς Internet of Things (ΙοΤ). Tα νούμερα μόνο για την αγορά του Internet of Things ζαλίζουν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Business Insider Intelligence», το 2020 θα υπάρχουν 24 δισεκατομμύρια συσκευές Διαδικτύου των Πραγμάτων εγκατεστημένες παγκοσμίως. Ακόμη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις βασισμένες στο Διαδίκτυο των πραγμάτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών Gartner, υπολογίζεται ότι το Internet of Things θα επιφέρει μία συνολική οικονομική πρόσθετη αξία της τάξης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το έτος 2020. Μόνο για το 2016 εκτιμάται ότι 5,5 εκατ. συσκευές συνδέονται κάθε μέρα, ενώ ο αριθμός τους θα φτάσει τα 6,4 δισ. , αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2015.
«Σίγουρα οι ευκαιρίες που προκύπτουν από το ΙοΤ είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που αλλάζει είναι ότι αυτές οι τεχνολογίες γίνονται πιο εύκολες και πιο φθηνές και όλοι σήμερα μπορούν να είναι connected. Ως SAP δίνουμε στους πελάτες να καταλάβουν πώς τέτοιους είδους τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν ζωή τους. Το διαδίκτυο των πραγμάτων είναι η «πόρτα» για πολλές αλλαγές που αφορούν σήμερα τις επιχειρήσεις, ξεκινώντας από βασικές λειτουργίες όπως είναι η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών» σχολιάζει το στέλεχος της SAP.
H εταιρεία ακολουθεί στρατηγική επενδύσεων και σε αυτό το κομμάτι και έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει συνολικά 2 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Ήδη έχει προχωρήσει στην εξαγορά δύο εταιρειών που ειδικεύονται σε λύσεις ΙοΤ και όπως τονίζει ο Benedit Gonzalo, αυτό θα συνεχιστεί.
Μια από τις εταιρείες που εξαγόρασε η SAP ήταν η Planet One στην Ιταλία, της οποίας η πλατφόρμα θα ενσωματωθεί στο SAP Hana Cloud Platform, με στόχο να προσφερθούν υπηρεσίες που περιλαμβάνουν διασυνδεμένες συσκευές, μεταφορές, έξυπνες κατασκευές και έξυπνες πόλεις. Σίγουρα η μεγάλη εικόνα δείχνει πολλά υποσχόμενη. Η Plat.One ήδη διαχειρίζεται περισσότερες από 200.000 συσκευές για 25 μεγάλους εταιρικούς πελάτες όπως οι BT, T-Systems and Telecom Italia.
Η δεύτερη startup είναι η Fedem Technology, με έδρα τη Νορβηγία, μέσω της οποίας η SAP φιλοδοξεί να αναπτύσει ψηφιακά ραντάρ για κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εντοπίζοντας για παράδειγμα τυχόν ζημίες εικονικά, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη φυσικής παρουσίας.
Διαβάστε ακόμη:
Στην ψηφιακή «επανάσταση» θα επιβιώσουν μόνο όσοι επαναστατήσουν