Hλίας Γεωργιάδης: «Στόχος είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Premia να φτάσει το ένα δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια»

Hλίας Γεωργιάδης: «Στόχος είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Premia να φτάσει το ένα δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια»
Το επιχειρηματικό του ταξίδι είναι ένα ράλι επενδύσεων, με διαρκείς αγορές, εξαγορές, πωλήσεις, συγχωνεύεις. Μετά από μια καριέρα-ρεκόρ στον κατασκευαστικό κλάδο στη Σουηδία, ο Ελληνοσουηδός βασικός μέτοχος της Premia Properties έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις επενδύσεις ακινήτων και η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο και στην καρδιά του. Γιατί η Ελλάδα είναι οι ρίζες του. Κι ο Ηλίας πάντα γυρνάει στις ρίζες του, όσο μακριά κι αν φτάσει.

*Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

Tο όνομα του Έλληνα επιχειρηµατία από τη Στοκχόλµη, επικεφαλής του σουηδικού ομίλου Sterner Stenhus, άρχισε να «κυκλοφορεί» στην Ελλάδα στα τέλη του 2019, όταν έκλεισε την πρώτη συµφωνία πώλησης έργου ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση 10 σχολικών κτιρίων της Αττικής.

Στον ενάµιση χρόνο που ακολούθησε, και µέσα στην πανδηµία, ο Ηλίας Γεωργιάδης επενδύει δυναµικά στην «πατρίδα». Οδήγησε µέσω της Sterner Stenhus στην εξυγίανση την Pasal Development, γίνεται κύριος µέτοχος µε ποσοστό 87,64%, η εταιρεία µετονοµάζεται σε Premia Properties και µέσα σε 11 µήνες προχωρά στην τρίτη αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, που υπολογίζεται στα 75 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να αναλαµβάνει ευθύνες και να αξιοποιεί ευκαιρίες.

«Η οµάδα µας στοχεύει τα 300 εκατ. ευρώ µέσα στα επόµενα τρία χρόνια, ενώ οι αναλύσεις µας µιλούν για ένα δισ. ευρώ τα επόµενα πέντε έτη» µου λέει έξω από τα καινούργια γραφεία της εταιρείας, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, για τα οποία νιώθει περήφανος και ανυποµονεί να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτιρίου για να µε ξεναγήσει.

Στα 43 του χρόνια, ο Ηλίας Γεωργιάδης είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Sterner Stenhus, που περιλαµβάνει τέσσερις εισηγµένες εταιρείες, τρεις στη Σουηδία και µια στην Ελλάδα, την Premia Properties, µε την συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ. «Η Sterner Stenhus είναι στην ουσία η συνέχεια της πρώτης µου εταιρείας που ιδρύθηκε το 1998. Το 2007, εγώ και ο αδελφός µου εξαγοράσαµε τη σουηδική εταιρεία Sterner. Μας άρεσε το όνοµα και το κρατήσαµε µε µια µικρή παραλλαγή» µου εξηγεί. Η στρατηγική τους επικεντρώνεται στην περαιτέρω ισχυροποίηση της Sterner Stenhus, τα ακίνητα της οποίας εντοπίζονται στους τοµείς των δηµόσιων κτιρίων, σε εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, ελαφρά βιοµηχανία, εγκαταστάσεις εµπορίας τροφίµων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, µε την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στην αιχµή των επενδυτικών τους πλάνων µε όχηµα την Premia Properties.

Συναντηθήκαµε στο κέντρο της Αθήνας, 8.30 το πρωί. Αφορµή το ταξίδι του στην Ελλάδα για την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties. Η εταιρεία σήµερα δραστηριοποιείται σε αποθηκευτικούς χώρους logistics, εµπορικά ακίνητα και σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία), συνολικής αξίας επενδύσεων 114 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από logistics στη Δυτική Αττική, συµπεριλαµβανοµένων των κεντρικών αποθηκών της Σκλαβενίτης, έκτασης 35.000 τ.µ., στην Ελευσίνα. Τον περασµένο Δεκέµβριο η Sterner Stenhus εισέφερε στην Premia Properties έργο ΣΔΙΤ µε 10 σχολεία συνολικής έκτασης 36.000 τ.µ. στην Αττική, το οποίο είχε εξαγοράσει από την ΑΒΑΞ. Επίσης εισφέρθηκαν στην ιδιοκτησία της Premia τον Δεκέµβριο του 2020 ακίνητα αποθηκών από τον Ηλία Τσίκλο, συνολικής έκτασης 70.000 τ.µ., στον Ασπρόπυργο. Στην κατοχή της η Premia είχε επίσης ακίνητα στον Βοτανικό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και δύο οικόπεδα στο λιµάνι του Λαυρίου και στη Χαλκίδα (33 και 80 στρεµµάτων, αντίστοιχα).

Την ίδια στιγµή, η µητρική Sterner Stenhus έχει στην κατοχή της στον Ασπρόπυργο µια αποθήκη 14.000 τ.µ., µισθωµένη στη Friesland, 7.500 τ.µ., µισθωµένη στην Gold Air, 15.600 τ.µ. µισθωµένη στη Henkel, καθώς και εµπορικά ακίνητα στην Καλαµάτα (Praktiker) και στην Κατερίνη (Σκλαβενίτης). Το τελευταίο πρόσφατο απόκτηµα ήταν αποθήκες 25.000 τ.µ. στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, µε µισθώτρια τη Seagull. Όλα τα ακίνητα θα εισφερθούν στην Premia Properties, στο πλαίσιο νέας αύξησης κεφαλαίου που ήδη έχει ανακοινωθεί. Μετά τις εισφορές και την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, η Premia Properties θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων αξίας 170 εκατ. ευρώ και ακίνητα αποθηκών έκτασης 175.000 τ.µ. «Έχουµε τις γνώσεις από τη Σουηδία και ένας από τους στόχους της εταιρείας µας είναι να αποκτήσουµε και να δηµιουργήσουµε σηµαντικά ακίνητα στη χώρα µας. Υπάρχει ιδιαίτερα µεγάλο ενδιαφέρον από την Premia Properties για κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα όπως γηροκοµεία, νοσοκοµεία, κλινικές και senior living».

Τον ρωτάω τι τον οδήγησε να επεκταθεί στην Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα είναι σήµερα επενδυτικός προορισµός για την αγορά του Real Estate. «Εκτός από την αγάπη µας για την Ελλάδα και το πόσο θέλουµε να ενισχύσουµε την πατρίδα µας, είναι οι µεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπήρχαν και υπάρχουν ακόµη. Είναι πολύ σηµαντικό για εµάς να φέρουµε το know how που έχουµε αποκτήσει τόσα χρόνια από την επιχειρηµατική µας δραστηριότητα στη Σουηδία και στην Ελλάδα» µου απαντά.

Γεννημένος στη Σουηδία το 1978 από γονείς µετανάστες, ήδη από τα 17 του χρόνια ήξερε ότι θέλει να δηµιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ο πατέρας του εργαζόταν στη σουηδική εταιρεία παραγωγής εµπορικών οχηµάτων Scania, στο σπίτι µιλούσαν πάντα ελληνικά και η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο µυαλό από την παιδική του ηλικία είναι να περιµένουν µε τον αδελφό του Θωµά να περάσουν οι ηµέρες για να φτάσει ο καιρός να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Να µεγαλώνεις στη Σουηδία είναι όµορφα. Οι γονείς µας φρόντιζαν για εµάς και το κράτος είναι αρκετά οργανωµένο για να µεγαλώσεις παιδιά. Όλα άλλαξαν, όµως, όταν ξεκίνησα την επιχειρηµατική µου δραστηριότητα εκεί. Τότε αντιµετώπισα δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο για έναν µετανάστη προερχόµενο από µικροαστική οικογένεια που διέµενε στις εργατικές κατοικίες εκτός της Στοκχόλµης να αποκτήσει επιχειρηµατική ταυτότητα. Ένα παράδειγµα είναι πως, όταν πήγα στην τράπεζα να ζητήσω να µου ανοίξουν επιχειρηµατικό τραπεζικό λογαριασµό, µου αρνήθηκαν» θυµάται.

Τον ρωτάω τι τον οδήγησε να έρθει και να κάνει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα, αφού βιαζόταν να ανοίξει από τόσο νωρίς τη δική του επιχείρηση. «Είχα πει στον εαυτό µου: Αφού το κάνουν όλοι οι Έλληνες, θα το κάνω και εγώ. Δεν θεωρούσα ποτέ ότι αποτελώ εξαίρεση από τους υπόλοιπους Έλληνες. Είχα και έχω πάντα στο µυαλό µου την Ελλάδα».

Όταν ο Ηλίας ήταν 14 χρόνων, ο πατέρας του έπαθε ένα βαρύ εγκεφαλικό που του άφησε µερική παράλυση. «Τότε αναγκάστηκα να αναλάβω την επικοινωνία µε τις δηµόσιες υπηρεσίες τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ελλάδα. Πρόσεχα τους γονείς µου. Ανέλαβα πολλές ευθύνες από µικρός» παραδέχεται. Στον Στρατό υπηρέτησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη διάρκεια ενός χειµώνα που το κρύο είχε σπάσει κάθε ρεκόρ, ενώ την ίδια εποχή ο αδελφός του Θωµάς, που είναι σήµερα οικονοµικός διευθυντής της Stenhus Sterner, είχε µετακοµίσει στο Λίνσεπινγκ για σπουδές. Όταν επέστρεψε από τον Έβρο στη Στοκχόλµη, είχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. «Ένα από τα κίνητρά µου ήταν να κάνω τον εαυτό µου χαρούµενο και τους ανθρώπους γύρω µου να περνούν όσο καλύτερα γίνεται. Ήταν σηµαντικό για µένα να αποδείξω πως και εγώ µπορώ να πετύχω. Δεν είµασταν φτωχοί, αλλά η οικονοµική κατάστασή µας δεν ήταν και η καλύτερη. Το σχολείο δεν µου άρεσε, δεν ήµουν ο καλύτερος µαθητής, αποφάσισα έτσι να µη σπουδάσω, και κυρίως να µη χάσω χρόνια από την επιχειρηµατική µου δραστηριοποίηση» λέει µε αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Μόλις επέστρεψε από τον Στρατό, τον Απρίλιο του 1998, άνοιξε την πρώτη του εταιρεία µε κεφάλαιο 500 ευρώ. Το αντικείµενό της ήταν κυρίως εργολαβικές δουλειές, µε πρώτο project να γκρεµίσουν ένα µπαλκόνι! Στη συνέχεια του ζήτησαν να φτιάξει µια πρόσοψη και οι δουλειές άρχισαν να έρχονται η µία µετά την άλλη. Έως το 2008 η εταιρεία αναπτυσσόταν. Αναλάµβανε τις ανακαινίσεις προσόψεων, τη µόνωση, την κάλυψη παραθύρων. Ο ίδιος δούλευε στις σκαλωσιές ασταµάτητα. Επτά ηµέρες την εβδοµάδα, χειµώνα – καλοκαίρι. «Έχω περάσει πολλές παραµονές Χριστουγέννων έξω στις σκαλωσιές να κρυφοκοιτάζω την κλασική χριστουγεννιάτικη παιδική εκποµπή µε τον Donald Duck στην τηλεόραση ενώ δούλευα. Όµως αγαπούσα αυτό που έκανα». Και ενώ η εταιρεία αναπτυσσόταν, µετρώντας 60 εργαζοµένους, ο Ηλίας διαχειριζόταν ταυτόχρονα ένα παντοπωλείο και στη συνέχεια µια καφετέρια για επτά χρόνια. Εκεί δούλευε τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, επισκεπτόταν τους γονείς του, µαγείρευε και έτρωγε µαζί τους τέσσερις µε πέντε φορές την εβδοµάδα, κάτι που είναι εντελώς έξω από τη σουηδική κουλτούρα. Αλλά ο Ηλίας Γεωργιάδης είναι πρωτίστως Έλληνας. Το νιώθεις στο ταπεραµέντο του. Επιπλέον, είναι άµεσος, σε κοιτάζει στα µάτια όταν µιλάει, είναι χαµηλών τόνων, αλλά µε απίστευτο χάρισµα στην επικοινωνία.

Το 2007 η εταιρεία του έκανε το επόµενο βήµα και αγόρασε έναν από τους µεγαλύτερους πελάτες της, την εταιρεία Per Sterner Stenhus, που δραστηριοποιούνταν στον τοµέα ανακαίνισης προσόψεων. Ήταν πολύ µικρότερη από τη δική του, µε µόνο πέντε εργαζοµένους, και ήταν γνωστή στον τοµέα της τοιχοποιίας και των προσόψεων. «Αγόρασα την επωνυµία» µου διευκρινίζει. «Μας έδωσε ένα καλό πάτηµα για να αναπτυχθούµε και να προσφέρουµε περισσότερες υπηρεσίες». Αλλά το µεγάλο βήµα έγινε το 2011, όταν απέκτησε το πρώτο του ακίνητο, το εµπορικό κέντρο Βόρµπερι στη Στοκχόλµη, συνολικής έκτασης 24.000 τ.µ., µετά από µια δηµοπρασία πτώχευσης.

Η συνταγή της επιτυχίας ήταν οι δομημένες επενδύσεις και η επιλογή των σωστών ακινήτων. Όταν επιδιώκεις και καταφέρνεις καλές συμβάσεις, μπορείς να προσπεράσεις προβλήματα και καταστροφές.

«Πάντα επιθυµούσα να κατέχω ακίνητα, αλλά δεν είχα καταφέρει να αποκτήσω κάτι. Τώρα είχε φτάσει η στιγµή. Η κίνηση αυτή µας έβαλε σε διαφορετική τροχιά. Από µια απλή εργολαβική εταιρία µπήκαµε στον κλάδο του Real Estate». Συγκέντρωσε ό,τι χρήµατα µπορούσε τότε για να το αποκτήσει έναντι εννέα εκατ. ευρώ. Πολλά µαγαζιά ήταν κενά και ένα ακόµα µεγαλύτερο πρόβληµα ήταν η εγκληµατικότητα στην περιοχή. Μερικά χρόνια αργότερα το ακίνητο πουλήθηκε στην εταιρεία Agora για σχεδόν 20 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, η πορεία του είναι ένα διαρκές ράλι αγορών, εξαγορών, συγχωνεύσεων και πωλήσεων. Με πολλή κούραση, ρίσκο, σκληρή δουλειά, αλλά και µεγάλη ικανοποίηση.

Το επόµενο βήµα έγινε όταν η τράπεζα Handelsbanken, του πρότεινε να αναλάβει ως πακέτο τα ακίνητα από µια πτώχευση, που απλώνονταν σε διάφορες περιοχές της Σουηδίας. «Ήταν µια ριψοκίνδυνη αγορά, µε πολλά κενά καταστήµατα, αλλά µε σκληρή δουλειά µειώθηκαν. Αργότερα η κτηµατοµεσιτική εταιρεία Amasten θέλησε να αγοράσει το αποθεµατικό µε έκδοση συµµετοχικών τίτλων, και η Sterner Stenhus (σηµειωτέον ότι ο Ηλίας κατέχει το 70% και ο αδελφός του Θωµάς το υπόλοιπο µερίδιο) έγινε η µεγαλύτερη µέτοχος της Amasten µε 25%. Θυµάται το 2015, όταν για πρώτη φορά συµµετείχε στο διοικητικό συµβούλιο. «Ήταν η πρώτη φορά που πάτησα το πόδι µου σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ούτε ήξερα τότε τι είναι η επιτροπή µετόχων, αλλά ήταν πολύ ωραία. Ένιωθα ότι είχα ανέβει επίπεδο». Παράλληλα µε τη µεγάλη κατοχή µετοχών, υπήρξε και άµεση αύξηση της κατοχής ακινήτων. Τον Νοέµβριο του 2016 προχωρούν στην αγορά του εµπορικού κέντρου Χαλούντα. «Τρέφω µεγάλη αγάπη για τα ακίνητα στην περιοχή όπου µεγάλωσα. Γνωρίζω τις συνθήκες και βλέπω τις ευκαιρίες» σηµειώνει. Ένας από τους ενοικιαστές τους είναι το µεγαλύτερο outlet της H&M στη Σουηδία −ίσως και στον κόσµο− ενώ οι επενδύσεις τους περιλαµβάνουν και µια µεγάλη σκεπαστή αγορά τροφίµων, µε τον αριθµό των επισκεπτών να έχει αυξηθεί από 10.000 σε 18.000 άτοµα την ηµέρα.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε για το Fortune στα υπό ανακαίνιση γραφεία της Premia Properties, στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Ηλίας Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε για το Fortune στα υπό ανακαίνιση γραφεία της Premia Properties, στο κέντρο της Αθήνας.

Πού οφείλεται η δυνατότητά του να «βλέπει τις ευκαιρίες» και πόσο δύσκολο ήταν να ανελιχθεί και να εδραιωθεί στην αγορά της Σουηδίας; «Νοµίζω, η αποφασιστικότητά µου και οι γρήγορες κινήσεις που έκανα. Φυσικά, µου πήρε περίπου 20 χρονιά για να διακριθώ στην αγορά της Σουηδίας, άρα δεν ήταν και πολύ εύκολο. Ο πατέρας µου έλεγε πάντα πως είναι δύσκολο να πετύχεις στη Σουηδία και κυρίως ως ξένος. Αυτό που του απαντούσα ήταν “Όλα γίνονται”. Το πιστεύω σταθερά» λέει και τον ρωτάω τι τον κάνει να πιστεύει ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Premia Properties, από τα 114 εκατ. ευρώ που είναι σήµερα, θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία; «Είναι κάτι το οποίο έχω ξανακάνει στη Σουηδία µε την εισηγµένη εταιρεία µου Amasten. Το 2015 η εταιρεία είχε αξία 80 εκατ. ευρώ και µέσα σε διάστηµα πέντε ετών την οδήγησα στα 800 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν πολλές και µεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικά για την Premia, την οποία στελεχώνουν καταρτισµένα στελέχη µε προσδοκίες και όρεξη για δουλειά. Η στρατηγική µας παραµένει η ίδια και όλοι πιστεύουµε σε αυτή» µου τονίζει και προσθέτει ότι στα σχέδιά τους είναι η έκδοση εταιρικού οµολόγου στο µέλλον, µε απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας. Και η εταιρεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενισχύεται µε νέα κεφαλαία, τα οποία επενδύονται σε ενδιαφέροντα ακίνητα.

Στόχος μας είναι να φτάσουμε τo ένα δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, ειδικά για την Premia, την οποία στελεχώνουν καταρτισμένοι συνεργάτες με προσδοκίες και όρεξη για δουλειά.

Ωραίο ακούγεται, ωστόσο έχει εµπιστοσύνη στις προοπτικές ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, παρά το γεγονός ότι την πορεία της σφραγίζουν διαρκείς «καταστροφές και θρίαµβοι»; Με κοιτάζει χαµογελώντας. «Και σε καταστροφές και σε θριάµβους, µε σωστή στρατηγική µπορείς να δυναµώσεις και να δηµιουργήσεις ευκαιρίες» µου απαντά και συνεχίζει: «Το 2007 ο τζίρος µας στη σουηδική εταιρεία ήταν περίπου στα τρία εκατ. ευρώ. Εν µέσω της οικονοµικής κρίσης φτάσαµε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ το 2010. Η συνταγή της επιτυχίας ήταν οι δοµηµένες επενδύσεις και η επιλογή των σωστών ακινήτων. Όταν επιδιώκεις και καταφέρνεις καλές συµβάσεις, µπορείς να προσπεράσεις προβλήµατα και καταστροφές».

Η επιχειρηµατική του κούρσα είναι πλέον ένα ράλι επενδύσεων, µε διαρκείς αγορές, εξαγορές, πωλήσεις, συγχωνεύεις. Μετά από µια καριέρα-ρεκόρ στον κατασκευαστικό κλάδο στη Σουηδία, το ενδιαφέρον του Ηλία Γεωργιάδη έχει στραφεί στο real estate development και η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο και στην καρδιά του. Γιατί η Ελλάδα είναι οι ρίζες του. Και ο Ηλίας πάντα γυρνάει στις ρίζες του, όσο µακριά και αν φτάσει.

Ποιο είναι το επιχειρηµατικό του όραµα; «Το µέληµά µου ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η επιθυµία µου να δηµιουργήσω κάτι ανθεκτικό στο χρόνο. Μετά από χρόνια θέλω να κοιτάζω πίσω µου και να είµαι περήφανος για αυτά που έχω δηµιουργήσει». Και όχι µόνο. Το τίµηµα της σκληρής δουλειάς, πέρα από την επιτυχία και το χρήµα, είναι για τον Ηλία κάτι ακόµα πιο σηµαντικό: «Το γεγονός ότι κάνω τον εαυτό µου χαρούµενο και τους άλλους γύρω µου» µου λέει και τον ρωτάω αν έχει τίµηµα το ρίσκο. «Με τη στρατηγική και τη δοµή που έχουµε, το τίµηµα είναι πολύ χαµηλό. Και θέλω να τονίσω ότι όλοι οι συνεργάτες µας αυτά τα 20 χρόνια έχουν συµβάλει στην ανάπτυξη αυτών των υπέροχων εταιρειών. Ήθος, ηθική και καλοί άνθρωποι δηµιουργούν ανάπτυξη και κοινωνική βιωσιµότητα».

Ο φιλόδοξος Ελληνοσουηδός επιχειρηµατίας έχει θέσει ψηλά τον πήχη: «Έχουµε πει ότι θα φτάσουµε το ένα δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Θέλω να χτίζω κάτι σταθερό και µακροπρόθεσµο, για το οποίο θα είµαι περήφανος όταν κλείσω τα 100». Σε αυτόν τον επιχειρηµατικό µαραθώνιο υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή; «Πάντα υπάρχει χρόνος για όλα. Οι άνθρωποι µπορούν να καταφέρουν περισσότερα από όσα τολµούν να φανταστούν. Παράδειγµα, η προσωπική µου ζωή. Είµαι 43 χρόνων και έχω τρία παιδιά, µια υπέροχη γυναίκα, και ο µεγαλύτερος γιος µου πλησιάζει τα 17».

Milestones

1996
Αποφοιτά από το λύκειο στη Στοκχόλμη και πηγαίνει στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

1998
Ιδρύει την πρώτη εργολαβική εταιρεία Bygg & Städtjänst Stockholm Α.Ε, με ειδίκευση στην προετοιμασία ανακαινίσεων κτιρίων.

2007
Αποκτά την εταιρεία Sterner Stenhus, η οποία ειδικεύεται στην ανακαίνιση προσόψεων κτιρίων.

2011
Αγοράζει το πρώτο εμπορικό κέντρο στα προάστια της Στοκχόλμης, συνολικής έκτασης 24.000 τ.μ.

2015
Γίνεται κύριος μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας real estate Amasten με 25% και εντάσσεται στο ΔΣ της εταιρίας. Η Amasten εκείνη την εποχή έχει στο χαρτοφυλάκιο της 1500 διαμερίσματα. Σε διάρκεια 3.5 ετών αύξησε το χαρτοφυλάκιό της στα 7.000 διαμερίσματα.

2018
Αγοράζει το πρώτο ακίνητο logistics στην Αθήνα με μισθώτρια τη Friesland.

10/2019
Υπογράφει σύμβαση εξαγοράς της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Pasal Development.

06/2020
Πουλάει την εταιρεία ανακαινίσεων προσόψεων έπειτα από 20 χρόνια ανοδικής πορείας σε έναν όμιλο και παραμένει ένας από τους πιο μεγάλους μέτοχους. Το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώνει την ΑΜΚ και γίνεται κύριος μέτοχος.

11/2020
Η Stenhus Real Estate μέσω IPO εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με χαρτοφυλάκιο 140 εκατ. ευρώ. Έτσι κάνει το πρώτο βήμα σε εισηγμένη εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος.

12/2020
Ο όμιλος που αγόρασε την εταιρεία ανακαινίσεων προσόψεων εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης μετά από ένα επιτυχημένο IPO.

04/2021
H Sterner Stenhus κάνει signing & closing για 17 νέα ακίνητα και φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

05/2021
Κάνει δημόσια προσφορά για την εταιρεία Maxfastigheter και η Stenhus φτάνει τα 600 εκ. ευρώ μόλις 6 μήνες μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί Τετάρτη 23/11 στα περίπτερα.