Η σημασία του «εκδημοκρατισμού» της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις ελληνικές startups
- 16/02/2024, 14:05
- SHARE
Για τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Founders Hub για νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Microsoft, καθώς και για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τον «εκδημοκρατισμό» της, μίλησε στο Fortune Greece ο Ido Engel.
Ο επικεφαλής Go to Market για υπηρεσίες Cloud και Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές μέρες, στην ημερίδα «Microsoft Founders Day: Local Talent, Global Search»*. Δύο σημεία της παρουσίασης του πρώην «serial entrepreneur» που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν το πώς η Microsoft εφαρμόζει τις δυνατότητες που προσφέρει το παγκόσμιο δίκτυό της για την εισαγωγή των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και με ποιους τρόπους η εξέλιξη της ίδιας της τεχνολογίας δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις εκτόξευσης της παραγωγικότητας, χωρίς να απαιτεί κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων για τη χρήση των εξειδικευμένων εργαλείων της. Ιδιαίτερα, δε, όταν μιλάμε για νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν την τεχνολογία στο επίκεντρό τους, και προσφέρουν λύσεις οι οποίες συνδράμουν ακόμη περισσότερο στην επέκταση ενός παγκόσμιου τεχνολογικού οικοσυστήματος.
Λίγες μέρες μετά την παρουσία του στην Αθήνα, ο Ido μίλησε στο Fortune Greece για αυτούς τους δύο άξονες, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο πώς οι τεχνολογίες ΤΝ διαφέρουν εντυπωσιακά σε σχέση με όσα γνωρίζαμε πριν από μόλις 5 χρόνια. Από εκεί, λοιπόν, ξεκινήσαμε τη διαδικτυακή μας συνέντευξη: Στο πώς φτάσαμε να μιλάμε σήμερα για μια νέα AI εποχή.
Πριν λίγα χρόνια οι παράμετροι που υπήρχαν στη βάση δεδομένων του GPT ήταν περίπου 100 εκατομμύρια. Σήμερα ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο.
Μιλήσατε στην Αθήνα κατά την παρουσία σας στο Microsoft Founders Day για μια «νέα εποχή» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια τεχνολογία η οποία εξελίσσεται. Πώς ακριβώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Η εξέλιξη της ΤΝ βασίστηκε σε δύο παράγοντες. Στις νέες ανακαλύψεις στο πεδίο της υπολογιστικής επιστήμης, αλλά και στις τεχνολογικές υποδομές. Όμως, για να δούμε την πραγματική πορεία της ΤΝ πρέπει να εξετάσουμε το πώς μετεξελίχθηκε σε αυτό που αποκαλούμε Μηχανική Μάθηση (Machine Learning). Δηλαδή στη μετάβαση από ένα μόνο ψηφιακό αντικείμενο το οποίο έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει (σσ δεκαετία 1990), μέχρι τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (σσ δεκαετία 2000). Κι όταν μιλάμε για αυτά τα δίκτυα, τότε εννοούμε το μέσο με το οποίο περνάμε από μια περιχαρακωμένη και περιορισμένη σειρά υπηρεσιών ΤΝ, σε ένα μοναδικό μοντέλο διαχείρισης τεράστιου όγκου δεδομένων το οποίο παρέχει αντίστοιχο αριθμό εφαρμογών προς χρήση σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, ζούμε για πρώτη φορά σε μια εποχή στην οποία επιτέλους διαθέτουμε την απαραίτητη υπολογιστική δύναμη για να εκτελέσουμε αυτόν τον τεράστιο αριθμό εφαρμογών, με τη στήριξη -πάντοτε- πολύ σημαντικών εταιριών στον χώρο του cloud, μεταξύ των οποίων φυσικά και την Microsoft η οποία ηγείται αυτής της πορείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάποιος, όμως, θα περίμενε ότι αυτές είναι διαδικασίες οι οποίες κοστίζουν πολύ ακριβά. Σωστά;
Εάν επιθυμείς να εκπαιδεύεις τα τεχνολογικά μοντέλα αυτού του μεγέθους που περιέγραψα, τότε ναι, το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά αυτά τα μοντέλα λειτουργούν εκθετικά. Όσο περισσότερα δεδομένα εισέρχονται, τόσο περισσότερο εξελίσσονται. Έτσι, δεν χρειάζεται να πραγματοποιείται κάθε υπολογισμός από την αρχή, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, τα οποία πέρασαν από το Chat GPT στην καθημερινότητα όλων μας.
Ναι αλλά πώς αυτά τα τεράστια κόστη δεν περνάνε στον τελικό καταναλωτή; Αντίθετα, μάλιστα, βλέπουμε εργαλεία ΤΝ να γίνονται όλο και πιο φτηνά, ή να διατίθενται ακόμη και δωρεάν.
Πριν λίγα χρόνια οι παράμετροι που υπήρχαν στη βάση δεδομένων του GPT ήταν περίπου 100 εκατομμύρια. Σήμερα ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υπολογιστής διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων για να κατανοήσει, να επεξεργαστεί, και να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Άρα, αντιλαμβάνεται όλο και πιο σύνθετα ερωτήματα, αλλά το κόστος για να τα απαντήσει μειώνεται με τον ίδιο εκθετικό τρόπο με τον οποίο -όπως περιέγραψα προηγουμένως- εξελίσσεται τεχνολογικά. Για αυτόν τον λόγο μιλάμε σήμερα για έναν πλήρη «εκδημοκρατισμό» της ΤΝ για τους τελικούς χρήστες. Είτε είναι ιδιώτες, είτε μικρές επιχειρήσεις – και ιδιαίτερα οι startups. Επιπλέον, σήμερα περνάμε σε ένα μοντέλο στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν ξοδεύουν τεράστια κεφάλαια για εγκαταστάσεις και τεχνολογική υποδομή. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο, το οποίο από το γνωστό μας Software as a Service περνά σε αυτό του AI as a Service, όπου μια σειρά διαδικτυακών εργαλείων ΤΝ είναι διαθέσιμα για άμεση χρήση.
Επομένως με αυτό το σκεπτικό ξεδιπλώνεται και η στρατηγική της Microsoft που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Founders Hub;
Σωστά. Έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στην υποστήριξη και την ανάδειξη τεχνολογικών εταιρειών με αντικείμενο την ΤΝ. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε και ένα brand εντός της εταιρείας με την ονομασία Microsoft for Startups, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το Founders Hub ως το σημείο όπου «εμποτίζουμε» τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, για όλους. Κι εδώ πρέπει να πούμε κάτι πολύ σημαντικό. Η Microsoft δεν επενδύει μόνο στο Open AI, το οποίο θα το χαρακτήριζα ως έναν κλειστό «γλωσσικό κήπο». Πραγματοποιούμε, παράλληλα, πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις και στην Τεχνητή Νοημοσύνη Ανοιχτού Κώδικα. Για αυτόν τον σκοπό συνεργαζόμαστε και με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ούτως ώστε να διαθέτουμε στις startups όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία, όπως τα Copilot Studio και Azure AI Studio, τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για το χτίσιμο νέων προϊόντων. Και πρέπει, τέλος, να σημειώσω ότι μιλάμε για περίπου 150.000 Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους προγραμματιστές για να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν στα δικά τους εργαλεία. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι η Microsoft αποτελεί, πρακτικά, τον μεγαλύτερο υπολογιστή του πλανήτη, ο οποίος δικτυώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με πάνω από 300 κέντρα δεδομένων και περισσότερες από 60 «περιοχές Azure» στις οποίες φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες υποδομές cloud σε όλο τον κόσμο.
Aπό το γνωστό μας Software as a Service, περνάμε σε αυτό του AI as a Service.
Πριν κλείσουμε αυτή τη συζήτηση, δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω πώς βλέπετε από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, τη θέση της Ελλάδας μέσα αυτό το παγκόσμιο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης;
Προέρχομαι από ένα «startup nation», ενώ πριν εργαστώ για τη Microsoft είχα εμπειρία σε κυβερνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και ως ιδρυτής και επενδυτής νεοφυών επιχειρήσεων. Κατέχοντας, λοιπόν, όλη αυτήν τη γνώση ενός εξαιρετικού οικοσυστήματος, πιστεύω ότι και η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα τέτοιων αγορών, αρκεί να γίνουν κάποια πράγματα σωστά. Πρώτα, λοιπόν, πρέπει να δει ποια είναι τα δυνατά της σημεία. Τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Τότε θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το οικοσύστημα των startups και κατ’ επέκταση να δημιουργήσουμε νέο πλούτο που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει κάποιες διαδικασίες, να μειώσει το ρίσκο των νέων επιχειρηματιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και για τις εταιρείες, αλλά και για τους επενδυτές. Θεωρώ πως ήδη γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Και για αυτόν τον λόγο υπάρχει το Founders Hub, ούτως ώστε να προάγει την καινοτομία και να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές startups με διεθνή προσανατολισμό. Διότι ο σωστός τρόπος σκέψης, με τον οποίο πρέπει να λειτουργούμε όλοι μας, είναι παγκόσμιος. Όχι τοπικός. Πρέπει να δημιουργούμε οικουμενικές λύσεις για κάθε κλάδο. Αν δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα και στην Ελλάδα εταιρείες αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Αρκεί, βέβαια, να συμβιβαστούμε και με την έννοια της αποτυχίας. Να μάθουμε από τα λάθη μας. Να εξελιχθούμε. Να ακολουθήσουμε το όραμά μας. Διότι αυτός ο δρόμος δεν διανύεται εν μια νυκτί. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θέληση.
*Microsoft Founders Hub
Νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ενισχυθεί από τη πλατφόρμα Founders Hub της Microsoft, βρέθηκαν στην Founders Day και μοιράστηκαν με το κοινό τον τρόπο με τον οποίο μία ιδέα «Made In Greece» μπορεί να τα καταφέρει στην παγκόσμια αρένα των startups. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο Mick Miralis, Co–Founder & Chief Revenue Officer Tehama, ανέδειξε την ανάγκη για επίλυση μεγάλων και σύγχρονων προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και η διασφάλιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, αναφέροντας την εμπειρία του προγράμματος Pegasus καθώς και τη σημασία της συνεργασίας με ένα «tech giant» του διαμετρήματος της Microsoft.
- Ο Βασίλης Τσαντιώτης, Global Director of Strategic Technology Partnerships Infobip, αναφέρθηκε στη πορεία της startup του από το 2002 έως σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία με την Microsoft διεύρυνε την αγορά, τις υπηρεσίες αλλά κυρίως τις δυνατότητες της νεοφυούς επιχείρησης του.
- Ο Anil Oztekin, Vice President UiPath, τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της startup του μέσα από την πλατφόρμα του Founders Hub, δίνοντας έμφαση στη καθοδήγηση που έλαβε από τους μέντορες της Microsoft, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης όσο και στην αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων.
Η πλατφόρμα του Founders Hub είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στην Ελλάδα, καθώς υποστηρίζει μία σειρά από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, προσφέροντας εξειδικευμένα προγράμματα και υποστήριξη σε κάθε βήμα της διαδρομής τους. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που εισέρχονται στο πρόγραμμα, επιταχύνουν ριζικά την καινοτομία, αποκτώντας πρόσβαση σε κορυφαίες στον κλάδο υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, εξειδικευμένες οδηγίες, καθώς και την απαραίτητη τεχνολογία που απαιτείται για τη δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης με τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.