ICAP CRIF: Νέα εποχή για τους πελάτες της, σε μια Ελλάδα με αναπτυξιακή προοπτική και ευκαιρίες

ICAP CRIF: Νέα εποχή για τους πελάτες της, σε μια Ελλάδα με αναπτυξιακή προοπτική και ευκαιρίες
Επί έξι δεκαετίες έχει αφήσει τη σφραγίδα της σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, ως ο κορυφαίος Όμιλος Εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο λόγος για την ICAP CRIF (πρώην όμιλος εταιρειών ICAP A.E.), η οποία από τον Δεκέμβριο του 2021 αποτελεί σημαντική περιφερειακή μονάδα του Ομίλου CRIF και λειτουργεί ως ενιαία οντότητα υπό μια κοινή διοικητική ομάδα. Καλύπτοντας ευρύ φάσμα λύσεων και υπηρεσιών στους τομείς Business Information & Credit Risk Solutions, Credit Rating Agency Services, Marketing & Sales Solutions, Technology Solutions & Advanced Analytics και Consulting Analytics & Technologies, η ICAP CRIF είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα, που αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ECAI) και από τη European Securities and Markets Authority (ESMA) ως Οργανισμός Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency).

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF, μοιράζεται τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, αποκαλύπτει ποιοι κλάδοι ηγούνται της ανάπτυξης, ενώ εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο του ESG στην εξέλιξη των εταιρειών που οικοδομούν το αύριο με ασφάλεια.

Το 2023 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, με πολλούς εξωγενείς παράγοντες να επηρεάζουν το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό, και κατ’ επέκταση το επιχειρείν σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς κλείνει το έτος για την ICAP CRIF;

Και ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας μας ως 100% θυγατρική της CRIF είναι εξαιρετικός. Η ICAP CRIF, αποτελεί σημαντικό hub της CRIF, με ευθύνη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδραιώσαμε, λοιπόν, τη θέση μας ως o ηγέτης των αγορών μας, πετυχαίνοντας το 2023 αύξηση των εσόδων μας και στις τέσσερις χώρες όπου έχουμε τοπική παρουσία, ήτοι Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Είμαστε δε ιδιαίτερα υπερήφανοι, που ως Όμιλος πετύχαμε συνολικά νέα ρεκόρ για 8η συνεχή χρονιά, με αύξηση τόσο των εσόδων όσο και των κερδών.

Επιπρόσθετα, κάναμε μεγάλη πρόοδο στον μετασχηματισμό και την αποτελεσματική αναδιοργάνωση της εταιρείας μας, καθώς και στην πλήρη ενσωμάτωσή μας στον παγκόσμιο οργανισμό της CRIF.

Παράλληλα, κατορθώσαμε να εισαγάγουμε σε μεγάλους πελάτες μας και τις προηγμένες παγκόσμιες λύσεις της CRIF, με έμφαση στην τεχνολογία, στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και στο ESG.

«Η ICAP CRIF ενίσχυσε τις υπηρεσίες της με τις προηγμένες παγκόσμιες λύσεις της CRIF, με έμφαση στην τεχνολογία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στο ESG».

Η βιωσιμότητα είναι ένας όρος που έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων επηρεάζοντας τόσο τη δημόσια εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας τους, όσο και τη χρηματοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα. Πώς θα λέγατε ότι εξελίσσεται η βελτίωση των εταιρειών σε θέματα ESG;

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι η περιβαλλοντική, κοινωνική και η εταιρική διακυβέρνηση (ESG) έχουν γίνει σημαντικές για επενδυτές, χρηματοδότες, εταιρείες, επόπτες, και ασφαλώς κυβερνήσεις. Το επιχειρείν μεταβάλλεται δραστικά, καθώς οι επενδυτές και οι επόπτες αναγνωρίζουν πλέον τη σημαντική ευθύνη των επιχειρήσεων. Έτσι, η χρηματοδότηση των εταιρειών έχει σημαντική εξάρτηση από αυτά τα μη χρηματοοικονομικά κριτήρια και επιπλέον οι εποπτικές τους υποχρεώσεις σχετικά με ESG γνωστοποιήσεις πλέον γίνονται αυστηρές, συστηματικές και συγκεκριμένες, σύμφωνα με το νέο και επερχόμενο εγχώριο και ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες οφείλουν να καλύψουν ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για το πώς εντοπίζουν, αξιολογούν και διαχειρίζονται τους περιβαλλοντικούς και άλλους ESG κινδύνους.

Η ICAP CRIF, που για 60 χρόνια στέκεται δίπλα στις εταιρείες, είχε αντιληφθεί εγκαίρως τη νέα επιχειρηματική ανάγκη και έχει αναπτύξει μια γκάμα προϊόντων ESG που ήδη βοηθούν ουσιαστικά τις εταιρείες στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αυτά αφορούν τόσο στην αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης με τα κριτήρια ESG μέσω της πλατφόρμας Synesgy, καθώς και στοιχείων κλιματικών κινδύνων τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη μητρική CRIF, όπως και εξελιγμένα συστήματα αξιολόγησης και πρόβλεψης του κινδύνου ESG που αναπτύχθηκαν από την ICAP CRIF στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία αφορούν σε επίπεδο εταιρείας, κλάδου και χώρας στην Ευρώπη, και εκτιμούν σε ορίζοντα ενός έτους την πιθανότητα να συμβούν συγκεκριμένα ESG γεγονότα. Στο παρόν στάδιο ανάπτυξης, αυτά αφορούν ratings και scores στα ακόλουθα:

  • ESG Failure Risk, όπου γίνεται εκτίμηση πιθανότητας εμφάνισης γεγονότος αθέτησης κριτηρίων E, S, G και συνολικά ESG.
  • Financial Crime, όπου υπάρχει γνωμοδότηση σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης γεγονότων οικονομικού εγκλήματος.
  • Green Crime, όπου υπάρχει γνωμοδότηση σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης γεγονότων περιβαλλοντικού εγκλήματος. Το συγκεκριμένο έγκλημα χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπό του στο φυσικό περιβάλλον που εκδηλώνεται με την αύξηση των επιπέδων ρύπανσης, την υποβάθμιση της άγριας ζωής, τη μείωση της βιοποικιλότητας και τη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας.
  • Diversity, Equity & Inclusion (DEI), όπου υπάρχει γνωμοδότηση σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης γεγονότων διάκρισης, ανισοτήτων και μη συμπερίληψης.

30% υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ για το 2022, στοιχείο που δείχνει ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας.

Ποιον ακριβώς ρόλο διαδραματίζει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης;

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 χρόνια, επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία που ακολουθεί η ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία, αλλά και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της μεσοπρόθεσμα. Η αναβάθμιση αυτή θα επιφέρει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου και των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μαζική εισροή κεφαλαίων από διεθνή funds, τα οποία μπορούν τώρα να επενδύσουν σε μετοχές και ομόλογα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο, με τη σειρά του, αναμένεται να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές το 2024 ύστερα από 11 χρόνια.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF.
Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF.

Έχοντας περάσει από τρεις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική – υγειονομική – ενεργειακή) και δεδομένου ότι είστε από τους ελάχιστους που έχουν ξεκάθαρη και αντιπροσωπευτική εικόνα του ελληνικού επιχειρείν, πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ισχυρός, καθώς το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 5,6% το 2022 και κατά 8,4% το 2021, ενώ για το 2023 και το 2024, λόγω δυσμενών παγκοσμίως γεγονότων, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί και θα είναι γύρω στο 2,5% ετησίως. Θα πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, που αναπτύσσεται διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παράλληλα, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες εντάθηκαν το 2022 σταδιακά αποκλιμακώνονται. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κυμανθεί στο 4,2% το 2023 και 2,4% το 2024, από 9,6% το 2022.

Τώρα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για ένα μοντέλο δυναμικής ανάπτυξης με μικρότερες ανισότητες και έμφαση στη βιωσιμότητα. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων, αφού αυτές σήμερα απέχουν ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον μ.ό. της Ευρωζώνης. Με πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του CEF, το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 έχει ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό η χώρα να κινείται σε τροχιά μόνιμης και δυναμικής ανάπτυξης. Οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι, μέσω αυτού, ανέρχονται 60 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026. Βασικοί πυλώνες του Σχεδίου είναι η Πράσινη Μετάβαση, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Εξωστρέφεια και η Καινοτομία.

«Η σουίτα προϊόντων ESG της ICAP CRIF περιλαμβάνει την πλατφόρμα Synesgy για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, καθώς και πλήρη ESG Failure Risk Ratings & Scores».

Το επιχειρείν είναι ένας μαραθώνιος όπου κάποιοι σκοράρουν ψηλά και κάποιοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ποιοι είναι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που διαμορφώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας;

Οι κλάδοι που πρωτοστατούν για τη δυναμική και τη σημαντική συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι ο τουρισμός, που συμβάλλει με τις πολλαπλασιαστικές του επιδράσεις και στην ανάπτυξη των μεταφορών, της εστίασης, του λιανεμπορίου, ο αγροτικός τομέας και, κατ’ επέκταση, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αποτελώντας το 17% των συνολικών εξαγωγών, καθώς και ο τομέας των ακινήτων – κατασκευών, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο τουρισμός, με αναμενόμενο νέο ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων για το 2023, θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας. Η άμεση συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 11,5% το 2022, ενώ συνυπολογίζοντας και την έμμεση συνεισφορά του φτάνει μεταξύ 25% – 30% του ΑΕΠ.

Ο ευρύτερος τομέας των ακινήτων και των κατασκευών παρουσίασε ανάκαμψη τη διετία 2021-2022. Ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (real estate) συμμετέχει με ποσοστό 14% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2022. Οι δε επενδύσεις σε κατοικίες καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης τα τελευταία έτη (+43% το 2022).

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε και τα πολλαπλά οφέλη που θα φέρει το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό. Μια επένδυση οκτώ δισ. ευρώ, που με τη σταδιακή κατασκευή 10.000 οικιστικών μονάδων μέχρι το 2031 θα δημιουργήσει μια νέα έξυπνη και βιώσιμη πόλη, που στην πλήρη λειτουργία της θα προσφέρει 75.000 θέσεις εργασίας και θα προσελκύει ένα εκατ. τουρίστες τον χρόνο.

60 δισ. ευρώ είναι οι επενδυτικοί πόροι που προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, που, όπως αναφέρει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει δυναμική ανάπτυξη.

Σε ποια στοιχεία Διοίκησης δίνετε έμφαση στην πολύχρονη σταδιοδρομία σας ως CEO;

Στην 26ετή εμπειρία μου σε θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου σε δύο σημαντικούς οργανισμούς, την ICAP CRIF και την KPMG, είχα ως κύριο μέλημα τη διαμόρφωση και την απόλυτη ταύτισή μου με μία Εργασιακή Κουλτούρα, Κλίμα και Αξίες, που εξασφαλίζουν την πρόοδο τόσο της εταιρείας όσο και όλων των εργαζομένων, καθώς και το Ευ ζην, την ευημερία και την ευχαρίστησή τους. Η επιδίωξη της συνεχούς βελτίωσης και η κοινή πορεία με τόσους υψηλού επιπέδου συναδέλφους, πιστεύω ότι με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και σίγουρα ιδιαίτερα ευτυχισμένο.

Είμαι ευγνώμων στους πολλούς πολύτιμους συναδέλφους μου, που πίστεψαν στο Όραμα που θέσαμε και με δέσμευση και σκληρή δουλειά πετύχαμε πάρα πολλά. Έχοντας μάλιστα διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής μου διαδρομής, έχω φτάσει σε ένα σημείο που η πρωταρχική μου επιδίωξη είναι η εξασφάλιση της ευημερίας, της ευχαρίστησης και της προόδου όλων των συναδέλφων μου σε μια Εταιρεία με λαμπρό μέλλον, κοινωνική ευαισθησία και εταιρική υπευθυνότητα.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: