Ειρήνη Νικολαΐδη: Έχω βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους και θέλω να συμβάλω στην πραγμάτωση των αξιών του | Fortunegreece.com

Ειρήνη Νικολαΐδη: Έχω βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους και θέλω να συμβάλω στην πραγμάτωση των αξιών του

Ειρήνη Νικολαΐδη: Έχω βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους και θέλω να συμβάλω στην πραγμάτωση των αξιών του
Νομική σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, είναι η γυναίκα που καλείται με την ομάδα της να λειτουργεί ως καταλύτης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής του οργανισμού.

Λατρεύει τις προκλήσεις, έχει βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους δικαίου και η νοµική επιστήµη την γοήτευε από παιδί. Πιστεύει ότι και για το πιο δύσκολο πρόβληµα υπάρχει λύση, και στη συνέντευξη που ακολουθεί η Ειρήνη Νικολαΐδη µιλάει για τη συναρπαστική της πορεία στον µεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όµιλο της Ελλάδας.

Νομική σύμβουλος, Chief Officer των νομικών και ρυθμιστικών θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, μέλος της ανώτατης διοικητικής ομάδας, συμμετέχετε στα διοικητικά συμβούλια του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι τομείς ευθύνης σας και ποιος είναι ο ρόλος σας στην εταιρεία;

Αντικείµενό µου είναι όλα τα νοµικά και ρυθµιστικά θέµατα του οµίλου και ένα µεγάλο µέρος των σχέσεων µε Αρχές, φορείς και άλλα κρίσιµα κοινά. Τι σηµαίνει αυτό; Ο Όµιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας, και καταλύτης του ψηφιακού µετασχηµατισµού της χώρας. Έχει τα πιο εκτεταµένα δίκτυα σταθερής και κινητής, µε εκατοµµύρια πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγµατοποιεί πάνω από 500 εκατοµµύρια ευρώ επενδύσεις τον χρόνο, χρηµατοδοτείται από τις διεθνείς αγορές και έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Απαριθµεί σχεδόν 20.000 εργαζοµένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέρα από τις τηλεπικοινωνίες, δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος ανταγωνιστικών αγορών και αντικειµένων: συνδροµητική τηλεόραση, λύσεις ICT, ψηφιακές πλατφόρµες διαµεσολάβησης για υπηρεσίες ασφάλισης και εστίασης, ακίνητα κ.α. Πρόσφατα και στον τοµέα των Ιδρυµάτων Ηλεκτρονικού Χρήµατος.

Αντίστοιχα, η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα του Οµίλου ΟΤΕ ρυθµίζεται έντονα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων. Αυτό σηµαίνει ότι η στρατηγική, η τιµολογιακή πολιτική, οι επενδύσεις, τα έσοδα και η κερδοφορία του επηρεάζονται καθοριστικά από τη ρύθµιση.Στόχος µου είναι, µέσα σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον, η οµάδα µου και εγώ να βρίσκουµε και να σχεδιάζουµε νοµικές και ρυθµιστικές κινήσεις και λύσεις, καθώς και να βρισκόµαστε σε συνεχή επικοινωνία µε τους stakeholders, ώστε να λειτουργούµε σαν καταλύτης στον σχεδιασµό και στην υλοποίηση της στρατηγικής του οµίλου και την επίτευξη των επιχειρηµατικών µας στόχων. Όπως καταλαβαίνετε «my hands are full».

Η πορεία σας στον όμιλο ξεκίνησε το 1996. Πώς θα περιγράφατε τον δρόμο προς την κορυφή και ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα σας;

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στον Όµιλο ΟΤΕ, είχα ήδη ένα µεταπτυχιακό (LLM) στο Διεθνές Επιχειρηµατικό Δίκαιο από το University College London, αµέσως µετά τη Νοµική Αθηνών, και µια σχετικά σύντοµη αλλά ουσιαστική εµπειρία στη µάχιµη δικηγορία. Στον ΟΤΕ ήµουν το µοναδικό µέλος της µικρής οµάδας (15 άτοµα) που στήσαµε την Cosmote, την κινητή τηλεφωνία του ΟΤΕ, από το µηδέν, µε εξειδίκευση στα νοµικά. Η προσπάθεια ήταν µεγάλη και ταυτόχρονα άκρως δηµιουργική. Σε τρία χρόνια ήµασταν το νούµερο ένα της αγοράς. Το εργασιακό µου ταξίδι στην Cosmote είχε πολλές συγκινήσεις, επιτυχίες, προκλήσεις, µάχες. Είσοδος της εταιρείας στο χρηµατιστήριο, επέκταση στο εξωτερικό µε δραστηριότητες σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουµανία, όπου το να στήσεις µια εταιρεία είναι µία δύσκολη εξίσωση, η εξαγορά της αλυσίδας Γερµανός, που έδωσε νέα ώθηση στην Cosmote, και πόσα ακόµη.

Το 2011, ο Μιχάλης Τσαµάζ, έχοντας µόλις αναλάβει και πρόεδρος και διευθύνων όλου του Οµίλου ΟΤΕ, µετά την Cosmote, µου ζήτησε να αναλάβω τη διεύθυνση των Νοµικών και Ρυθµιστικών Θεµάτων του οµίλου. Αυτό είναι το δεύτερο, εξίσου συναρπαστικό κεφάλαιο της καριέρας µου. Τι να πρωτοαναφέρω… Τον µετασχηµατισµό και την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ σε µια σύγχρονη πελατοκεντρική εταιρεία, βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας και του ψηφιακού µετασχηµατισµού της χώρας, ή τις νοµικές και ρυθµιστικές µάχες που άνοιξαν τον δρόµο για να περάσει η χώρα στην εποχή των οπτικών ινών, και επέτρεψαν στον ΟΤΕ να επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς και να προσφέρει καλύτερες τιµές, την ώρα που οι ανταγωνιστές, αντί να επικεντρωθούν στον ανταγωνισµό, προσπαθούσαν να θέσουν εµπόδια στις επενδύσεις του ή να ανακόψουν την πορεία του, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή, µε νοµικά και ρυθµιστικά εργαλεία. Όπλα µου όλα αυτά τα χρόνια ήταν η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στον στόχο, η επιµονή και υποµονή, το όραµα, η αγάπη και ο ενθουσιασµός γι’ αυτό που κάνω, η τόλµη και η φαντασία, η συνεργασία, η εµπιστοσύνη και στήριξη της εταιρείας, αλλά και η πολύ δυνατή οµάδα µου.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα νομικά ως αντικείμενο;

Αν και δεν προέρχοµαι από οικογένεια δικηγόρων, τα νοµικά πάντα µε γοήτευαν, γιατί συνδυάζουν τη λογική µε τη δηµιουργική σκέψη, την ανάλυση µε τη σύνθεση, την πρακτική µε τη θεωρία. Σε φέρνουν σε επαφή µε κάθε πτυχή του πραγµατικού κόσµου.

Σε κάνουν να προβληµατιστείς για το τι είναι δίκαιο και ηθικό, και σου επιτρέπουν να υπερασπιστείς το δίκαιο και το σωστό. Ως άνθρωπος έχω βαθιά πίστη στην έννοια του κράτους δικαίου και θέλω να συµβάλω στην πραγµάτωση των αξιών του.

Επιλέξατε, όμως, το corporate περιβάλλον, και όχι αυτό του ελεύθερου επαγγελματία. Γιατί;

Πρόκειται για ένα δίληµµα που απασχολεί τους περισσότερους επαγγελµατίες, και ειδικά τους νέους σήµερα. Αυτό που µπορώ να µοιραστώ από τη δική µου εµπειρία είναι ότι, όταν λειτουργείς σε ένα corporate περιβάλλον, γίνεσαι κοµµάτι του επιχειρείν. Και αυτό αποτελεί µεγάλο «σχολείο».

Τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί περισσότερο στη δουλειά σας;

Μου αρέσει πολύ να ασχολούµαι µε καινούργια πράγµατα. Αν είναι και αχαρτογράφητα τα νερά, ακόµη καλύτερα. Επίσης, µου αρέσει να επιλύω προβλήµατα. Είναι προκλήσεις που τις συναντώ στη δουλειά µου καθηµερινά.

Σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν ραγδαία, πώς καταφέρνετε να προσαρμόζεστε και να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο;

Οι αλλαγές που βιώνουµε είναι, πράγµατι, καταιγιστικές. Τα θέµατα που προκύπτουν δεν έχουν τέλος και η καθηµερινότητα είναι πολύ απαιτητική. Προσπαθώ να είµαι ψύχραιµη, ώστε να βλέπω τα πράγµατα στις πραγµατικές τους διαστάσεις και να αποµυθοποιώ τις δυσκολίες.

Επίσης, προσπαθώ να βάζω προτεραιότητες και να επικεντρώνοµαι στην ουσία, ώστε να µην αναλώνοµαι σε ασήµαντα θέµατα. Βέβαια, βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είµαι από τη φύση µου θετικός άνθρωπος και πιστεύω ότι για όλα, ακόµη και για το πιο δύσκολο πρόβληµα, υπάρχει λύση.

Παράλληλα, δουλεύω πολύ µε τον εαυτό µου για να βελτιώνοµαι συνέχεια, ενώ αφιερώνω τον προσωπικό µου χρόνο σε πράγµατα που µου δίνουν χαρά, όπως το διάβασµα, η άθληση ή ένα παζλ.

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δεξιότητες που απαιτεί η εποχή από τα στελέχη σήμερα;

Σε µια εποχή αβεβαιότητας και συνεχών ανατροπών, τα στελέχη σήµερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει όχι µόνο να µη φοβούνται την αλλαγή, αλλά και να την τολµούν.

Να µην εφησυχάζουν. Να είναι έτοιµα να ανατρέψουν ανά πάσα στιγµή τα κατεστηµένα µοντέλα. Να έχουν όραµα και να φτιάχνουν δυνατές οµάδες τις οποίες να εµπνέουν µε το όραµά τους, και όχι απλά να τις διοικούν. Να έχουν ενσυναίσθηση, να εµπνέουν εµπιστοσύνη, να σέβονται και να ενδυναµώνουν τους ανθρώπους τους. Και, πάνω από όλα, να λειτουργούν και οι ίδιοι ως πρότυπα και να έχουν θετική και δηµιουργική στάση.

Συμμετέχετε σε πολλά διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και της Deutsche Telekom, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολη είναι η αποδοχή και η διαπραγμάτευση για μια γυναίκα σε Δ.Σ. που κυριαρχούνται από άντρες;

Στα Δ.Σ. του Οµίλου ΟΤΕ που συµµετέχω από το 1996, αλλά και της Deutsche Telekom, δεν υπάρχουν γυναίκες και άνδρες. Υπάρχουν απόψεις και επιχειρήµατα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν αντιµετώπισα καµία διάκριση σε βάρος µου στην εργασία µου λόγω του φύλου µου, ούτε βρέθηκα σε µειονεκτική ή δύσκολη θέση λόγω αυτού. Άλλωστε, στον Όµιλο ΟΤΕ, αλλά και στον Όµιλο Deutsche Telekom, υπάρχουν πολλές γυναίκες σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις.

Ποια είναι η θέση σας στο debate των ποσοστώσεων;

Επί της αρχής δεν συµφωνώ µε τις ποσοστώσεις, γιατί δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να αποδείξουν ότι είναι ίσες. Όταν, όµως, υπάρχει µια στρεβλή κουλτούρα, η ποσόστωση µπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής στην αλλαγή της και την άρση µιας ανισότητας που υφίσταται στην πράξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Σύνταγµά µας, στο άρθρο 116 παρ.2 προβλέπει ότι «Δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών µέτρων για την προώθηση της ισότητας µεταξύ ανδρών και γυναικών. Το κράτος µεριµνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προχώρησε σε δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων για το 5G, στην οποία συμμετείχε και ο όμιλος OTE. Πώς τοποθετείται στρατηγικά ο Όμιλος ΟΤΕ στη νέα εποχή, τι επενδύσεις και σε ποιους τομείς ετοιμάζει;

Η Ελλάδα δεν είναι µόνο από τις πρώτες χώρες που προχώρησε σε δηµοπράτηση του φάσµατος για το 5G, αλλά συγκαταλέγεται και στις πρώτες χώρες παγκοσµίως που έχουν δίκτυα και υπηρεσίες 5G. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΕΤΤ, που κινήθηκαν πολύ γρήγορα για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισµός για το φάσµα. Η Cosmote συµµετείχε ενεργά στη δηµοπρασία αυτή, απέκτησε το περισσότερο και καλύτερης ποιότητας φάσµα και ενεργοποίησε το πρώτο δίκτυο 5G στη χώρα µας τον Δεκέµβριο του 2020. Σήµερα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν ολική κάλυψη µε 5G, ενώ έχουµε επεκταθεί και σε πολλές άλλες πόλεις. Όµως δεν σταµατάµε εδώ. Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδηµίας, συνεχίζουµε απαρέγκλιτα το επενδυτικό µας πλάνο, ύψους δύο δισ. ευρώ για την επόµενη τετραετία για δίκτυα σταθερής και κινητής. Άρα επενδύσεις γίνονται και υποδοµές υπάρχουν. Κυρίως από τον Όµιλο ΟΤΕ. Βέβαια, αυτό από µόνο του δεν είναι αρκετό.

Τι ακριβώς εννοείτε; 

Αν πούµε ότι τα δίκτυα είναι οι ψηφιακές λεωφόροι του µέλλοντος, τότε χρειαζόµαστε και τα «οχήµατα» και τους «οδηγούς» γι’ αυτές τις λεωφόρους, δηλαδή εφαρµογές που θα κινούνται µέσα σε αυτές, και χρήστες που θα τις χρησιµοποιούν. Είναι, λοιπόν, πολύ σηµαντικό να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις (χρηµατοδοτικές, φορολογικές κ.λπ.) για την έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών 5G. Αντίστοιχα, η Πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις επενδύσεις αυτές µε σηµαντικές δράσεις τόνωσης της ζήτησης και να εστιάσει στις ψηφιακές δεξιότητες προσώπων και επιχειρήσεων. Τέλος, εξίσου σηµαντικό είναι το ρυθµιστικό πλαίσιο να υποστηρίζει τις επενδύσεις και να αναπτύσσει την αγορά.

Πώς αξιολογείτε, αλήθεια, το ισχύον νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη;

Τόσο το νοµοθετικό όσο και το εποπτικό πλαίσιο στην Ευρώπη είναι υπερπλήρες όσον αφορά στις παραδοσιακές αγορές, όπως τα σταθερά και τα κινητά δίκτυα. Μάλιστα, είναι τόσο πλήρες, που καµιά φορά µετατρέπεται σε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονοµίας σε σχέση µε την οικονοµία των HΠΑ και της Ασίας, καθώς οι αγορές αυτές χρειάζονται ευελιξία και οικονοµίες κλίµακας. Εκεί που ως Ευρώπη έχουµε δουλειά να κάνουµε, κυρίως εµείς οι νοµικοί, είναι στις νέες τεχνολογίες και τις νέες αγορές.

Αναρωτιέμαι, την ώρα που οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι διαρκείς και ραγδαίες, πώς επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση της νομοθεσίας;

Η ταχύτητα µε την οποία αλλάζει ο κόσµος χάρη στην τεχνολογία είναι ιλιγγιώδης. Big data, over the top υπηρεσίες, παγκόσµιες πλατφόρµες, τεχνητή νοηµοσύνη. Όλα αυτά δηµιουργούν νέες συνθήκες και δεδοµένα που συνεχώς αλλάζουν και για τα οποία χρειάζεται να έχουµε κανόνες. Ποια είναι, όµως, η αγορά π.χ. του περιεχοµένου, είναι τοπική ή παγκόσµια; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα λάθη της τεχνητής νοηµοσύνης; Ποια είναι η ηθική της τεχνητής νοηµοσύνης; Η συζήτηση είναι ανοιχτή και εξελίσσεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκοσµίως, αλλά νοµίζω ότι δεν προλαβαίνει πλέον να ακολουθήσει την ταχύτητα µε την οποία η τεχνολογία αλλάζει τον κόσµο. Χρειαζόµαστε ένα νέο, σύγχρονο και ευέλικτο νοµοθετικό και ρυθµιστικό µοντέλο που θα λειτουργεί περισσότερο µε κώδικες δεοντολογίας και «ανοιχτά» νοµοθετήµατα, και όχι µε στατικά νοµικά κείµενα που πριν ακόµη εφαρµοστούν τα έχουν ξεπεράσει οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι πιο μπροστά σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (Ασία, ΗΠΑ);

Η Ευρώπη, λόγω της ουµανιστικής της προσέγγισης και κουλτούρας, έχει εστιάσει στο θέµα της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων µε τον κανονισµό GDPR. Αυτό δηµιουργεί ένα δίκτυ ασφαλείας για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στην Ένωση. Δύο πράγµατα, όµως, χρειάζονται προσοχή. Το πρώτο είναι η «κόπωση» που προκαλεί στον ίδιο τον χρήστη όλο αυτό το δίκτυ προστασίας και που πολλές φορές επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσµα. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών αποδεχόµαστε τους «όρους χρήσης» των εφαρµογών και των ιστοτόπων χωρίς να τους διαβάζουµε ποτέ. Το δεύτερο πράγµα που χρειάζεται να προσέξει η Ευρώπη είναι να µη σταθεί εµπόδιο στην καινοτοµία. Ο ανταγωνισµός είναι παγκόσµιος και ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ασία συγχωρούν λάθη και καθυστερήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι καµία από τις FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) δεν είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. Το ιδανικό θα ήταν να έχουµε τα καλύτερα από αυτούς τους δύο κόσµους: την ταχύτητα και το επιχειρηµατικό περιβάλλον των Αµερικανών µε κανόνες που επικεντρώνονται στον άνθρωπο όπως στην Ευρώπη.

Και στα δικά μας; Ποια είναι τα βασικά θέματα που χρήζουν μεγάλης προσοχής στην Ελλάδα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών;

Στην Ελλάδα δύο είναι τα πιο σηµαντικά, κατά τη γνώµη µου, θέµατα. Το πρώτο έχει να κάνει µε τις επενδύσεις και το πώς η ρύθµιση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν θα φρενάρει την ανάπτυξη των δικτύων. Και αυτό διότι η ρύθµιση στις τηλεπικοινωνίες είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύνολο κανόνων. Επηρεάζει καθοριστικά τη στρατηγική, την τιµολογιακή πολιτική, τα έσοδα, την κερδοφορία και συνακόλουθα και τις επενδύσεις ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου σε νέες υποδοµές. Δεν είναι τυχαίο ότι το ρυθµιστικό περιβάλλον είναι το πρώτο πράγµα που κοιτούν οι επενδυτές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν ή όχι σε µια εταιρεία ή και σε µια χώρα. Τo δεύτερο είναι η ισότητα στον ανταγωνισµό στις παγκόσµιες αγορές που δηµιουργούνται. Πρέπει ως χώρα να βρούµε τον τρόπο ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να µην βρίσκονται σε µειονεκτική θέση στις παγκόσµιες online αγορές απέναντι στους ανταγωνιστές τους, λόγω µέτρων που λαµβάνουµε στην Ελλάδα.

Η «συνδεσιμότητα» έχει γίνει τρόπος ζωής. Πώς φιλτράρεται η πληροφορία και, κατ’ επέκταση, η γνώση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης;

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο ερώτηµα. Τι συµβαίνει µε τα big data; Με ποιους κανόνες λειτουργούν οι αλγόριθµοι; Σε ποιον ανήκουν τα δεδοµένα; Πώς µπορεί να τα χρησιµοποιήσει όποιος τα έχει στην κατοχή του; Υποχρεούται να τα µοιράζεται; Με ποιους; Ποια είναι τα όρια µεταξύ προστασίας από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) και λογοκρισίας; Ποιος αποφασίζει αν θα µπλοκαριστεί ένας λογαριασµός σε µια πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης; Η πλατφόρµα; Μια Αρχή και ποια;

Προφανώς οι απαντήσεις δεν είναι πάντα µονοσήµαντες. Επίσης, υπάρχει και η ατοµική ευθύνη του καθενός µας. Πώς µπορεί να µας προστατέψει εν τοις πράγµασι ο νόµος όταν µόνοι µας ανεβάζουµε στα social media τα πάντα για εµάς και τους δικούς µας;

Πώς βλέπετε τον ρόλο της τεχνολογίας στη «νέα κανονικότητα», βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αβεβαιότητα;

Το µαγικό µε την τεχνολογία είναι ότι µέσα από τη συνδεσιµότητα επιτρέπει την ισότιµη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία, αλλά και στην εξάλειψη της ανισότητας που µπορεί να προκαλέσει η γεωγραφική αποµόνωση. Υπό αυτήν την έννοια, είναι σηµαντικό εργαλείο για τον εκδηµοκρατισµό της κοινωνίας και της γνώσης. Χωρίς την τεχνολογία, η νέα κανονικότητα που έφερε η πανδηµία θα ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς η αποµόνωση και η αβεβαιότητα θα ήταν πολύ µεγαλύτερες. Και χάρη στην τεχνολογία, η νέα κανονικότητα που θα διαµορφωθεί µετά την πανδηµία θα είναι ακόµη πιο συναρπαστική.

*H συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

font