Jean-Marc Ollagnier (Accenture): «Έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη αναγέννηση της οικονομίας»
- 19/11/2024, 04:59
- SHARE
Θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της τεχνολογίας. Παθιασμένος με τον τομέα της ενέργειας, τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Jean-Marc Ollagnier, Πρόεδρος της Accenture για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), γνωρίζει, όσο λίγοι, την Ευρωπαϊκή αγορά και τις δυνατότητές της.
Πέρα από το ρόλο του στην Accenture, αντιπροσώπευε την εταιρεία στο Corporate Advisory και Support Group του Business Europe και διετέλεσε συμπρόεδρος (μεταξύ 2011 – 2020) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, το οποίο συγκεντρώνει ανώτατα στελέχη και υπευθύνους χάραξης πολιτικής από την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και το Fortune Greece εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη, με τον ίδιο να μοιράζεται τα δικά του insights για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Γηραιάς Ηπείρου, για τις επενδύσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά και για τον κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις αλλαγές που θα επιφέρει η τεχνολογία στο εργασιακό περιβάλλον.
Κ. Ollagnier, όλα αυτά τα χρόνια, έχετε συνεργαστεί στενά με στελέχη του κλάδου της ενέργειας και της διαχείρισης πόρων. Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς στην επίτευξη ενεργειακών στόχων μηδενικού αποτυπώματος ως το 2050;
Στην ετήσια έρευνά μας σχετικά με το πού βρισκόμαστε ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την πράσινη μετάβαση, διαπιστώνουμε την ανάγκη συνδρομής όλων -πολίτες, καταναλωτές, κράτος και επιχειρήσεις- για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ήδη από το 2016 υπάρχει κινητοποίηση και δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση. Το δυσάρεστα νέα είναι ότι βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με τους στόχους. Βάσει της ανάλυσή μας στις 2.000 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, μόνο το 16% εξ αυτών είναι σε καλή τροχιά για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025.
Αυτό δείχνει και την πολυπλοκότητα του προβλήματος. Βέβαια είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι στην Ευρώπη συγκεκριμένα το ποσοστό των εταιρειών που βρίσκεται σε θετική τροχιά είναι υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες ηπείρους και φτάνει στο 21%. Αλλά ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.
Πού βρίσκεται η Ευρώπη συγκριτικά με την Αμερική και Ασία;
Οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί είναι πιο φιλόδοξοι και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους τους, με το 64% αυτών να στοχεύει σε μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 (σε σύγκριση με 11% στην Ασία και 17% στην Β. Αμερική).
Οι περισσότερες από τις τεχνικές λύσεις για τον εξηλεκτρισμό είναι εκεί, αλλά για να τις εφαρμόσουμε χρειάζεται να έχουμε πράσινο υδρογόνο ή δέσμευση άνθρακα σε προσιτή τιμή, που ακόμα δεν έχουμε. Την ίδια ώρα στο λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά αγαθά, την τεχνολογία – ο πράσινος εξηλεκτρισμός είναι η βέλτιστη στρατηγική. Είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές, είτε για οποιαδήποτε άλλη λύση, είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθηθεί.
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιχειρηματική αναγέννηση; Γιατί οι εταιρείες πρέπει να «επανεφεύρουν» τον εαυτό τους τώρα;
Μου αρέσει η λέξη αναγέννηση γιατί είναι ευρωπαϊκός όρος. Η οικονομία θα είναι ακόμη πιο ψηφιακή στο μέλλον και σίγουρα η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς και αλλαγές σε όλους τους κλάδους. Ειδικά η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Gen AI) είναι συναρπαστική γιατί αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η μηχανή και ο άνθρωπος θα συνεργάζονται στο μέλλον. Πλέον η “μηχανή” δεν αυτοματοποιεί απλά διαδικασίες, αλλά της αναθέτεις ένα έργο και είναι σε θέση να μαθαίνει και να αλληλεπιδρά.
Πάρτε ως παράδειγμα το χώρο της υγείας. Αναλύοντας την αλυσίδα αξίας τους, οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες θα σας πουν ότι μπορούν πλέον να προσομοιώνουν αποτελέσματα από το τμήμα έρευνας & ανάπτυξης πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει μια προσδοκία σε αυτόν τον κλάδο ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού ως προς την ικανότητα καινοτομίας και εύρεσης φαρμάκων σε μεγαλύτερη κλίμακα και αποτελεσματικότερα, ενισχύοντας την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών.
Αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, καινοτομία. Το ερώτημα είναι: υπάρχει περίπτωση η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο;
Η AI είναι ένα εργαλείο που προάγει την καινοτομία και χρησιμοποιείται για να προσφέρει μια νέα αλληλεπίδραση ανάμεσα στην επιχείρηση, στους πελάτες και τους εργαζομένους της. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορείτε, για παράδειγμα, να βελτιώσετε την ποιότητα των υπηρεσιών σας και ο πελάτης να έρχεται σε επαφή και να παίρνει την πληροφορία που αναζητά μέσα από μια “ανθρώπινη φωνή”. Συμβάλλει επίσης στο να κάνετε γρήγορη ανάπτυξη λογισμικού, κάτι που είναι επίσης καλό για τον τρόπο που εργαζόμαστε, δεδομένου ότι μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση προβλημάτων, καθώς αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξετάζουν τη φύση της εργασίας σε όλους τους κλάδους στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως προς το ποσοστό εργασίας που είτε θα αυτοματοποιηθεί, είτε θα αλλάξει σημαντικά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην Accenture, το 44% των ωρών εργασίας σε όλους τους κλάδους στην Ευρώπη μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, μέσω αυτοματοποίησης εργασιών ή την επαύξηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων.
Με ~70% των ωρών εργασίας στον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρώπης που μπορεί να επηρεαστεί, αυτός ο τομέας είναι ο πιο εκτεθειμένος σε αυτό το πρώτο κύμα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 70% των θέσεων εργασίας σε αυτόν τον κλάδο θα καταργηθεί. Αλλά σημαίνει ότι θα μετασχηματιστούν και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις και ρόλοι εργασίας, όπως ενδεικτικά η διασφάλιση για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο αυτή της ανταπόκρισης στην έλλειψη δεξιοτήτων.
Όσον αφορά το reskilling και το upskilling, τι κάνει η Accenture για να εκπαιδεύσει το προσωπικό της; Και τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις στο σύνολο τους;
Έχουμε ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα upskilling που έχουμε κάνει ποτέ στην ιστορία μας. Στην Accenture είμαστε στο στάδιο να διπλασιάσουμε τους ειδικούς AI από 40.000 σε 80.000, ενώ έχουμε ήδη εκπαιδεύσει περισσότερα από 400.000 άτομα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, προσπάθεια την οποία σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε. Επενδύουμε περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως στην εκπαίδευση (Learning & Development) των ανθρώπων μας. Ο ρόλος των εταιρειών στην εκπαίδευση είναι κρίσιμος, καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα δεξιοτήτων που δεν πρόκειται να καλυφθεί μόνο από το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι αναγκαίο να εξελιχθεί.
Στην Accenture, βλέπουμε την επένδυση στη γνώση ως μια επιχειρηματική ευκαιρία, και δεδομένου ότι λειτουργούμε σε μεγάλη κλίμακα απασχολώντας παγκοσμίως 780.000 ανθρώπους, θεωρούμε ότι συνιστά μια καλή αφορμή για να εξηγήσουμε στους πελάτες μας τι έχουμε κάνει εμείς ως εργοδότης για τους δικούς μας ανθρώπους και να τους παρακινήσουμε να κάνουν το ίδιο.
Ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας, ξεκινήσαμε μια νέα υπηρεσία, την LearnVantage, με επένδυση 1 δισ. δολαρίων, για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να εντοπίσουν γρήγορα τα κενά δεξιοτήτων και στη συνέχεια να παρέχουμε την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για την κάλυψη αυτών των κενών με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα. Περιλαμβάνει μια ΑΙ-native πλατφόρμα μάθησης που χρησιμοποιεί μια μηχανή συστάσεων για να προσφέρει εξατομικευμένες εμπειρίες μάθησης. Είμαι βέβαιος ότι σταδιακά οι χώρες θα συνειδητοποιήσουν ότι εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα έχει αντίκτυπο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και επομένως οι χώρες που θα έχουν καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και εκπαίδευση θα είναι αποτελεσματικότερες μακροπρόθεσμα.
Στην Accenture έχουμε ήδη εκπαιδεύσει περισσότερα από 400.000 άτομα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και πρόκειται να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά.
Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες δραστηριοποιείστε στην ευρωπαϊκή αγορά. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον; Και σε ποιους τομείς θα μπορούσε η Ευρώπη να έχει το προβάδισμα;
Αν κοιτάξετε σήμερα, τους κορυφαίους παραγωγικούς κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, θα δείτε ότι η Ευρώπη έχει ισχυρή θέση σε 18 από τους 20. Στο λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά αγαθά, τις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ισχυρές εταιρείες. Υπάρχουν δύο κλάδοι όμως όπου η Ευρώπη έχει μείνει πίσω: Ανάπτυξη Λογισμικού/ Τεχνολογία και παραγωγή τσιπ. Δύο κλάδοι που είναι αρκετά κρίσιμοι.
Μπορούμε να καλύψουμε αυτή την απόσταση;
Σίγουρα η ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου έχει επηρεαστεί λόγω της αυξημένης τιμής της ενέργειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, όταν συζητώ με κάποια αμερικανική εταιρεία, όλοι λένε ότι θέλουν να έχουν παρουσία στην Ευρώπη γιατί είναι σημαντική αγορά. Τετρακόσια εκατομμύρια καλοί καταναλωτές και πολίτες δεν είναι μικρό πράγμα. Εδώ βρίσκεται το 25% της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος μιας παγκόσμιας επιχείρησης που να λέει «Δεν με ενδιαφέρει η Ευρώπη». Επομένως, όπως λέμε στη Γαλλία, «πρέπει να βάλουμε ξανά την εκκλησία στη μέση του χωριού». Δεν είναι όλα ρόδινα… υπάρχουν ζητήματα. Ας τα αντιμετωπίσουμε χωρίς υπερβολές. Ας διορθώσουμε το πρόβλημα που έχουμε και ας μην παραπονιόμαστε καθημερινά για όλα.
Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή ταλέντου για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και ως μια ελκυστική αγορά.
Πώς βλέπει η Accenture την ελληνική αγορά; Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια;
Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και είμαι περήφανος που το γραφείο μας βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μετασχηματισμού της χώρας σε όλους τους τομείς (από τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την ενέργεια έως τον δημόσιο τομέα), ενώ συνεχίζει να διαμορφώνει τις τάσεις καινοτομίας μέσα από μια σειρά μελετών και πρωτοβουλιών στις νέες δυνάμεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Σε μάκρο επίπεδο, το εκκρεμές ταλαντεύεται λίγο. Η Νότια Ευρώπη, και ειδικά η Ελλάδα, έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει προβλεπόμενη ανάπτυξη για το επόμενο έτος και φέτος τρέχει με +2%, όταν η Ευρωζώνη, όπως γνωρίζετε, είναι κάτω από το 1%. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ισπανία.
Στην Accenture πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία. Οφείλουμε να είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου και να μην είμαστε απλώς καιροσκόποι στη λογική όταν βλέπουμε κάπου ανάπτυξη να πηγαίνουμε εκεί και μετά όταν δεν υπάρχει να φεύγουμε.
Κάναμε εξαγορά πέρυσι για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, γεγονός που δείχνει την προθυμία μας να επενδύσουμε. Ναι, το αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι πολύ θετικό για εμάς στην περιοχή. Κατέχουμε την πρώτη θέση και διψήφιο μερίδιο αγοράς, γεγονός που μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να επιταχύνουμε την επένδυσή μας στο ταλέντο. Οι επενδύσεις μας αφορούν περισσότερο εξαγορές και κέντρα αριστείας. Ασχολούμαστε με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να συνεχίσει να ενισχύει τον βαθμό ψηφιοποίησής της. Στη χώρα σας έχουμε ένα Κέντρο Αριστείας για την Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ πρόσφατα εγκαινιάσαμε ένα Gen AI Studio στην Αθήνα, το μοναδικό παγκοσμίως που επικεντρώνεται στην Customer agenda, τα οποία εξυπηρετούν πελάτες μας εντός και εκτός Ελλάδος. Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε περισσότερα γιατί βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή εξαιρετικού ταλέντου για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και ως μια ελκυστική αγορά.
Μιλώντας με διευθύνοντες συμβούλους των πιο ισχυρών εταιρειών που έχουν πρόσβαση στη γνώση και τη σωστή πληροφόρηση, τι θα λέγατε ότι τους απασχολεί περισσότερο; Ενδεχομένως να μοιράζεστε τους ίδιους φόβους.
Πιστεύαμε ότι η παγκοσμιοποίηση θα είναι το όχημα. Πλέον βλέπουμε ότι υπάρχει μια αναδιατύπωση της παγκοσμιοποίησης μέσα από ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική ένταση και περισσότερη σύνδεση με τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και από μια γενιά καταναλωτών και πολιτών που αναδύεται, οι οποίοι έχουν διαφορετικές προσδοκίες ως προς τον τρόπο που θέλουν να εργαστούν και να ζήσουν.
Πολλοί CEOs πιστεύουν – όπως κι εγώ – ότι εφόσον ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος, τότε θα πρέπει να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε business, βάζοντας στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογία. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η μεγαλύτερη αναγέννηση της οικονομίας που έχουμε δει ποτέ.
Ο επιχειρηματικός ηγέτης πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό και να γνωρίζει ότι έχει μπροστά του ένα ταξίδι πλοήγησης σε έναν κόσμο διαφορετικό. Γιατί το να είσαι επιτυχημένος στον σημερινό κόσμο δεν σημαίνει ότι θα είσαι επιτυχημένος στον κόσμο του αύριο.
Εσείς πώς έχετε αλλάξει τον τρόπο που ηγείστε;
Στρέφουμε όλες τις επενδύσεις μας σε νέες τεχνολογίες γιατί πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες, τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε ανάπτυξη λογισμικού, τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών.
Αν δεν προσαρμοστούμε, δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε την AI πρωτίστως στη δική μας επιχείρηση, για να είμαστε σίγουροι ότι συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι. Η πρόκληση θα είναι ότι οι εταιρείες θα έχουν διαφορετικά αντανακλαστικά στην προσαρμογή. Κάποιες θα πάνε πιο γρήγορα από άλλες. Αυτή θα είναι η νέα κούρσα που θα δούμε, γιατί δεν είναι εύκολο να αλλάξεις. Υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή.
Υποθέτω ότι για εσάς το βάρος είναι μεγαλύτερο γιατί είστε υπεύθυνοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών σας. Εφόσον είστε ηγέτης στον τομέα σας, πρέπει να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά.
Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες να μετασχηματιστούν. Εξ ορισμού, πρέπει όχι μόνο να το εφαρμόσουμε στον εαυτό μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να το κάνουν.
Πραγματικά πιστεύω ότι θα είναι αρκετά ενδιαφέρον, γιατί ακόμη και όταν μιλούσαμε για το digital πριν από 10 χρόνια ή για το διαδίκτυο πριν από 20 χρόνια, υπήρχε ο ίδιος ενθουσιασμός, αλλά νομίζω ότι η πρόκληση είναι μεγαλύτερη σήμερα γιατί δεν είναι απλώς η νέα τεχνολογία. Είναι πραγματικά η επανεφεύρεση του να λειτουργείς σε έναν κόσμο που είναι θεμελιωδώς διαφορετικός. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του επιχειρείν και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αλλαγή.
Δεν είναι απλώς η νέα τεχνολογία. Είναι πραγματικά η επανεφεύρεση του να λειτουργείς σε έναν κόσμο που είναι θεμελιωδώς διαφορετικός.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που μπαίνει τώρα στον τεχνολογικό κλάδο;
Η τεχνολογία είναι πηγή καινοτομίας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι καλά. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κακό κομμάτι της τεχνολογίας. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία είναι κομβική τόσο στη ζωή των πολιτών, όσο και στη ζωή των εταιρειών.
Δεν είμαστε στο τέλος του ταξιδιού. Το διαδίκτυο έχει ολοκληρωθεί, το mobile έχει ολοκληρωθεί, αλλά το cloud δεν έχει ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε στο 30% max. Στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είμαστε ακόμα στην αρχή. Ταυτόχρονα, η κβαντική και η ρομποτική είναι τμήμα από το νέο τεχνολογικό κύμα που έρχεται. Υπάρχει ακόμα μια τεράστια ευκαιρία.
Αν σας αρέσει η τεχνολογία, νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι μια πολύ συναρπαστική καριέρα. Χρειαζόμαστε περισσότερους. Σήμερα, υπάρχουν δύο τομείς που πιθανότατα θα προσελκύσουν καλό ταλέντο. Είναι η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιακή οικονομία.