Λαυρέντης Αλβέρτης: H Polygreen δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα
- 27/07/2022, 13:43
- SHARE
Τι μπορεί να συμβεί όταν μια εταιρεία με την καινοτομία στο «DNA» της συναντά τους κατοίκους ενός νησιού που λειτουργεί ως «πειραματικός σωλήνας», με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον; «Θαύματα…» είναι η απάντηση. Η εφαρμογή του προγράμματος της Polygreen «Just Go Zero» στην Τήλο έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο νησί των μόλις 500 κατοίκων, απομακρυσμένο μέλος μιας νησιωτικής αλυσίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, και οδήγησε στο μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, στα επίπεδα του 85%. Παράλληλα διαμόρφωσε ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση στον δρόμο για την «πράσινη μετάβαση» και απέδειξε ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει πράξη. Αυτό το πιλοτικό project περιγράφει ίσως καλύτερα από το καθένα τη φιλοσοφία της Polygreen και του επικεφαλής της Θανάση Πολυχρονόπουλου, ο οποίος έχει οραματιστεί έναν κόσμο χωρίς απόβλητα.
Η εταιρεία του, που ιδρύθηκε το 2018 ως «spin off» της Polyeco, παρέχει περιβαλλοντικές υπηρεσίες κυκλικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο, και ήδη στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται σημαντικά έργα προστασίας διεθνούς εμβέλειας. Η Polygreen διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Ντουμπάι, Ομάν και Μαυρίκιο, υλοποιεί μόνο για το 2022 ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 22 εκατ. ευρώ, ενώ στήριξε φέτος την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση Dubai Expo, αναδεικνύοντας την κοινοπραξία evogreen, με την Bee’ah, εταιρεία πρωτοπόρο στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή.
Βασικό μέλος όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο γενικός διευθυντής της Polygreen από τον Ιούλιο του 2021, Λαυρέντης Αλβέρτης, νομικός με πολυετή εμπειρία ως διοικητικό στέλεχος σε πολυάριθμούς οργανισμούς και βιομηχανίες διαφορετικών κλάδων, όπως ο χρηματοπιστωτικός και ο ασφαλιστικός, αλλά και ο τομέας υγείας. Στην Polygreen, όπως δηλώνει στο Fortune Greece, τον έφερε το όραμα του επικεφαλής της για έναν πιο βιώσιμο κόσμο, αλλά και η πεποίθηση ότι έχει νόημα να επιχειρείς με σκοπό. Τον συναντήσαμε στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης.
Ο όμιλος της Polygreen ιδρύθηκε το 2018, δίνοντας έμφαση σε θέματα κυκλικής οικονομίας και «πράσινης» ανάπτυξης. Σήμερα, τέσσερα χρονιά μετά, ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει η εταιρεία στον τομέα του «waste management»;
H εταιρεία είναι μέρος μιας πολύ μεγάλης οικογένειας που ασχολείται με το χώρο του waste management εδώ και δεκαετίες, διαθέτοντας τεράστιο know-how και αυτό που εισάγει η Polygreen είναι καινοτομία. Πρώτον, γιατί ασχολείται για πρώτη φορά με μη επικίνδυνα απόβλητα, κάτι που αποτελεί και το βασικό της expertise. Δεύτερον, γιατί η εταιρεία μας έχει πολύ μεγάλη εξωστρέφεια, καθώς, εκτός από την Ελλάδα, δραστηριοποιείται και σε διεθνείς αγορές. Και, τρίτον, γιατί προσπαθεί σε όλη αυτήν τη δραστηριότητα να ενσωματώσει μοντέρνα εργαλεία, με τον πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο τρόπο. Έτσι, το βασικό μας concept, που είναι το «Just Go Zero», το εισαγάγαμε πιλοτικά στην Τήλο και παράλληλα σε events και σε γραφεία εταιρειών, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αποδεικνύουμε, λοιπόν, ότι το «Just Go Zero», πέρα από ένα concept, πέρα από ένα σλόγκαν, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με αποτελέσματα που είναι απτά.
Το Just Go Zero δίνει αξία στην Τήλο, προσελκύει κόσμο και λειτουργεί ως παράδειγμα ενός πιο πράσινου και πιο βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
Άρα, έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ακριβώς. Και το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι η Polygreen αναλαμβάνει το κόστος της αποκομιδής και της διαχείρισης αποβλήτων, φέρνοντας όμως παράλληλα αποτέλεσμα. Διότι με το κόστος, το όποιο κόστος, που μέχρι σήμερα είχαν η αποκομιδή και η διαχείριση αποβλήτων, έχουμε τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα ανακύκλωσης στη χώρα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ελλάδα. Αυτό που προτείνουμε εμείς έχει υπερπολλαπλάσια αποτελέσματα από τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα μας. Ήδη το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» έχει πετύχει παραπάνω από 85% ποσοστό ανακύκλωσης και αυτό δείχνει ότι στην άσκηση αυτή δεν υπάρχει μόνο κόστος, αλλά υπάρχει και αποτέλεσμα.
H εταιρεία «τρέχει» ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 20 εκατ. ευρώ για το 2022, με ταυτόχρονη παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες αυτή την περίοδο;
Μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό έχουμε ήδη κάνει μια σειρά από επενδύσεις και έχουν ήδη δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες αναμένεται στα χρόνια που ακολουθούν να αποδώσουν καρπούς. Ασφαλώς δεν μιλάμε για εύκολες αγορές, καθώς απαιτείται χρόνος και ευελιξία, ωστόσο το σημαντικότερο κομμάτι των επενδύσεων έχει ήδη δρομολογηθεί. Η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα πρέπει να «ξυπνήσει», πρέπει να απογειωθεί και να παραγάγει αποτέλεσμα στον συγκεκριμένο τομέα.
Επομένως, το παζλ των επενδύσεων που θα κάνουμε και που θα υπερβεί το ποσό που αναφέρατε θα είναι στην Ελλάδα. Παράλληλα συνεχίζουμε το πλάνο επέκτασης της Polygreen, καθώς εξαγοράσαμε ήδη δύο εταιρείες, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες συμφωνίες. Ο τζίρος μας το 2022 θα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και το οργανικό μας αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
H Polygreen είχε ενεργό ρόλο στην έκθεση Dubai Expo, στηρίζοντας την ελληνική συμμετοχή. Πώς προχωρά η κοινοπραξία evogreen με την Bee’ah, πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή, και ποια projects «τρέχετε» αυτή την περίοδο;
Η παρουσία μας στην Expo ήθελε να τονίσει ότι και η Ελλάδα κάνει πράγματα στον τομέα του waste management, που είναι πρωτοποριακά και τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέσα από την παρουσίαση των δράσεών μας με πλήρως ψηφιακό τρόπο, ενισχύουμε το τουριστικό μας προφίλ, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες δίνουν έμφαση σε δράσεις και προορισμούς με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όσον αφορά στην κοινοπραξία evogreen, πραγματοποιείται με τον πρωταθλητή της ευρύτερης περιοχής στη συλλογή και την αξιοποίηση αποβλήτων. Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμβόλαια στην αγορά της Μέσης Ανατολής, τα οποία στη συγκεκριμένη αγορά απαιτούν χρόνο και υπομονή. Έχουμε προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες και επενδύσεις, ενώ παράλληλα κοιτάμε και άλλες δράσεις που μπορεί να είναι πιο κοντά σε αυτά που κάνουμε στην Ελλάδα.
Διαβάστε σχετικά: Η Polygreen εξαγοράζει την ΠΕΡΜΕ HELLAS
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Polygreen; Γιατί κάποιος να έρθει σε εσάς για τη διαχείριση των αποβλήτων;
Σωστό το ερώτημα, γιατί σε εμάς και όχι σε άλλους; Πρώτον, γιατί αυτό που κάνουμε είναι μοναδικό. Δεν απαιτούμε από τον πελάτη μας να γίνει περιβαλλοντολόγος και να πάει στον μπλε, στον κίτρινο, στον κόκκινο κάδο. Πηγαίνουμε εμείς γι’ αυτόν, με πολύ απλά εργαλεία, συλλέγουμε τα απόβλητα του και στη συνεχεία, τα διαχειριζόμαστε κυκλικά. Ο δεύτερος λόγος είναι η αξιοπιστία που παρέχει ο οργανισμός της Polygreen όσον αφορά τα αποτελέσματα της διαχείρισης των αποβλήτων που συλλέγουμε, διότι η αγωνία του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια είναι τι γίνεται με τα απόβλητα αφού συγκεντρωθούν. Στην Polygreen μετράμε, αξιοποιούμε και εμπορευόμαστε, όντας σε θέση κάθε στιγμή να δώσουμε στον πελάτη μας τη δυνατότητα να ελέγξει την πορεία του αποβλήτου.
Στην Polygreen πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα και δεν θεωρητικολογούμε, ούτε μελλοντολογούμε. Λέμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα.
Είχα διαβάσει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτησή σας στο Φόρουμ των Δελφών σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο κυκλικής επιχειρηματικής αριστείας.
Σωστά, αυτό πιστεύω. Ο στόχος για την Polygreen είναι αυτός και μόνο αυτός. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα και δεν θεωρητικολογούμε, ούτε μελλοντολογούμε. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα. Και για να μην φανεί αυτό που λέμε ως σύνθημα, προσπαθούμε πάντα να αποδεικνύουμε ότι η δέσμευσή μας μπορεί να γίνει πράξη με απλά συστήματα. Αυτό μας οδήγησε στην Τήλο, που λειτούργησε για την Polygreen ως πιλοτικό σχέδιο, και συνεχίζουμε τώρα και με άλλα projects που διοργανώνουμε.
Η Polygreen μοιάζει να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Από την άλλη, ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και έχει αρχίσει και αμφισβητείται όχι τόσο η «ανάγκη» για «πράσινη» στροφή, αλλά η ταχύτητα με την οποία πάμε στη νέα εποχή. Πιστεύετε ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να «φρενάρει» ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης;
Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν πρέπει να το φρενάρει, αλλά αντιθέτως πρέπει να λειτουργήσει ως επιταχυντής. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, αλλά δημιούργησε και στρεβλώσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σήμερα αντιμετωπίζουμε το effect του «τρελού του χωριού», αρκετούς αστάθμητους παράγοντες και αβεβαιότητα. Άρα, μια στρατηγική βιωσιμότητας, με βάση την οποία θα πάμε πιο γρήγορα στην επαναχρησιμοποίηση των πόρων, στην αξιοποίηση των αποβλήτων και στην «πράσινη» οικονομία θα βοηθήσει την Ευρώπη να ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή της από τρίτους όσον αφορά ειδικά στη χρήση φυσικών πόρων. Πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε αυτή την κρίση περισσότερο ως ευκαιρία.
Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, σε συνδυασμό με τις έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον παγκοσμίως. Πώς έχουν επηρεαστεί οι δικές σας δραστηριότητες;
Δεν υπάρχει εταιρεία που δεν επηρεάζεται. Οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στις τιμές των καυσίμων είναι προφανές ότι δημιουργούν προβλήματα διαχείρισης και επίτευξης των στόχων που έχουμε βάλει όσον αφορά την αμιγώς οικοδομική δραστηριότητά μας. Από την άλλη πλευρά, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι», γιατί τα απόβλητα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Στην αγορά μας, οι ποσότητες των αποβλήτων μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν. Ένας από τους βασικούς στόχους των συστημάτων των καινοτομιών της Polygreen είναι και η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων. Όταν ανακοινώνουμε στον κάθε κάτοικο, στο κάθε σπίτι, στον κάθε δήμο το αποτέλεσμα της προσπάθειας του, ένας από τους λόγους που το κάνουμε είναι για να βάλει για τον εαυτό του ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, ώστε την άλλη μέρα, την άλλη βδομάδα, τον άλλο μήνα να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή αποβλήτων.
Μιλώντας για την ελληνική αγορά, η Τήλος, μέσα από το πρόγραμμα «Just Go Zero» της Polygreen, έγινε το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο. Πώς καταφέρατε μια τόσο σημαντική επίδοση, που έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο νησί;
Όπως είπαμε και προηγουμένως, το ζητούμενο εδώ είναι να συνδέσεις σωστά τις μεταβλητές της εξίσωσης, δηλαδή το κόστος με το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι, όταν μια δημόσια αρχή καλείται να κάνει αυτήν τη διαχείριση, σίγουρα προσπαθεί να το πετύχει με βάση τους πόρους που διαθέτει και στο πλαίσιο στο οποίο κινείται. Στην Polygreen δημιουργήσαμε έναν πιλότο, που είχε ως στόχο το αποτέλεσμα. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι το zero waste μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Και για να γίνει πραγματικότητα, έπρεπε να έχουμε 100% εκτροπή από την υγειονομική ταφή, κάτι που πετύχαμε, με την Τήλο να σημειώνει το ποσοστό ρεκόρ του 85% στην ανακύκλωση των αποβλήτων. Θέλω να σημειώσω ότι στην Τήλο υπήρξε «πανστρατιά», καθώς όλοι οι φορείς και κυρίως οι κάτοικοι του νησιού στήριξαν το πρόγραμμά μας. Είναι ένα αμιγώς εκπαιδευτικό project, που ξεκινάει από το σχολείο και τις μικρότερες ηλικίες και φτάνει σε όλους τους κατοίκους, τους οποίους καλέσαμε να αλλάξουν συνήθειες.
Άρα, το βασικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση.
Σωστά. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι που «τρέχουν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάγονται από το νησί. Το πρόγραμμα φτιάχτηκε από την Τήλο για την Τήλο. Και αυτός είναι ο λόγος που το έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι, καθώς ο σκοπός υπερβαίνει τις σκοπιμότητες και τις όποιες διαφωνίες μπορεί να σημειώθηκαν. Το πρόγραμμα δίνει αξία στο νησί, προσελκύει κόσμο, λειτουργεί ως παράδειγμα ενός πιο «πράσινου» και πιο βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, και στο τέλος της ημέρας οι ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού.
Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» στην περίοδο της κορύφωσης του τουριστικού «ρεύματος» στην Ελλάδα και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε πλέον;
Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα θα πάει ακόμα καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με ισχυρότερες επιδόσεις και νούμερα. Οι πρώτοι που καταλαβαίνουν την αξία του προγράμματος είναι οι επισκέπτες της Τήλου την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς έχει ήδη επικοινωνηθεί πολύ, ότι είναι ένα zero-waste island. Παράλληλα όφελος έχουν και όσοι φορείς και επιχειρήσεις συνδέονται ευρύτερα με τον τουρισμό, όπως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ενδεχομένως ωφέλεια από την εφαρμογή του προγράμματός μας.
Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές; Δηλαδή, μετά την Τήλο υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον;
H «άσκηση» της Τήλου ήταν δύσκολη, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι, αφού μπορεί να γίνει πράξη σε έναν απομακρυσμένο προορισμό, με δύσκολα logistics, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία παντού. Επομένως, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να εφαρμοστεί παντού, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία με scalability, για την οποία προφανώς θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, σε κάθε περίπτωση. Η εμπειρία της Τήλου μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουμε πανέμορφα χωριά που θα μπορούσαν να γίνουν zero-waste. Έχουμε ήδη ζήτηση από μεγάλο όγκο της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με ηπειρωτικούς προορισμούς, αλλά και με δήμους της Αττικής, που θέλουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα για δικές τους ανάγκες και σκοπούς.
Στην Τήλο, τo όραμα και η θέληση του επικεφαλής της Polygreen Θανάση Πολυχρονόπουλου μετατράπηκαν σε ένα πρότυπο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. Πώς το ζήσατε εσείς από την πλευρά σας;
Για να αλλάξει ο κόσμος θέλει και τρέλα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Θέλει επίσης όραμα και δέσμευση, και σε αυτή την περίπτωση ο οραματιστής είναι ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ είμαστε κυρίως «νέο αίμα», ασφαλώς υποβοηθούμενοι από τους ανθρώπους του οργανισμού, που έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στο ειδικό κομμάτι που αφορά το περιβάλλον. Από την πρώτη στιγμή «παντρευτήκαμε» αυτήν τη νέα ιδέα και δεν είχαμε κανενός είδους προβληματισμό ή επιφύλαξη για την επίτευξη των στόχων μας. Τουναντίον, το είδαμε όλοι σαν μια υπέροχη ιδέα, γεμάτη προκλήσεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι, μετά από τριάντα χρόνια εργασίας σε διάφορες θέσεις, είχα αποφασίσει να ιδιωτεύσω, να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου. Μπήκα σε αυτήν τη δουλειά για έναν και μόνον λόγο: γιατί με ταξίδεψε η κουβέντα με τον Θανάση, όσον αφορά το όραμά του. Από την Τήλο έχω κρατήσει την αγάπη και τη δέσμευση του κόσμου, αλλά και τη δική μου ανάγκη να βρίσκομαι όσο το δυνατόν πιο συχνά εκεί.
H εκπαίδευση, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι έννοιες που έχουν συνδεθεί με το «DNA» της Polygreen. Πώς συνδέονται με τον στόχο σας για ένα πιο «πράσινο» μέλλον;
Για εμάς, η αξιοποίηση, η δεύτερη ζωή, η τρίτη ζωή των αποβλήτων είναι πολιτισμός και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Το όραμά του Θανάση Πολυχρονόπουλου ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα. Κέντρο και βάση της φιλοσοφίας μας είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και το ρητό «Μηδέν Άγαν» (τίποτα περιττό), που πιστεύουμε ότι περικλείει τη φιλοσοφία πίσω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, η οποία σήμερα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο και βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έτσι, στην Τήλο π.χ. δημιουργούμε έργα τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ στους Δελφούς, μια τοποθεσία με υψηλή ενέργεια και συμβολισμό, διαμορφώσαμε το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π». Για εμάς, η αναζήτηση καθημερινών λύσεων κυκλικής οικονομίας είναι πολιτισμός. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε το ένα χωρίς το άλλο.
NUMBERS
85% Το ποσοστό ανακύκλωσης μέσω του προγράμματος Just Go Zero της Polygreen στο νησί της Τήλου.
INFO
Just Go Zero Tilos
Από τον Δεκέμβριο του 2021, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, μοιράστηκαν τσάντες και δοχεία σε όλους τους κατοίκους, οι οποίοι ξεκίνησαν να χωρίζουν τα απορρίμματά τους σε ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα και μη ανακυκλώσιμα.
Τα απορρίμματα συλλέγονται τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα από το κάθε σπίτι, με φορτηγά της εταιρείας και καταλήγουν στο «3Κ», τη σύγχρονη μονάδα ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων Polygreen, όπου γίνεται η διαλογή σε είκοσι πέντε ρεύματα, ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό καταλήγει σε επεξεργασία για ενεργειακή αξιοποίηση. Σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία κατά πλειοψηφία αγκάλιασε το πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο αναμένεται σύντομα να φθάσει σε ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 90%
Τα οφέλη του προγράμματος είναι σημαντικά και συνοψίζονται ως εξής:
- Κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για το 2030, που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%.
- Με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση.
- Εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης.
- Εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
- Προάγεται ένα νέο, πιο «πράσινο» και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
*H συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα
**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος