Λευτέρης Κατσιαδάκης (Panathēnea): «Ένα φεστιβάλ για όσους δημιουργούν, καινοτομούν και αλλάζουν τον κόσμο»
- 15/04/2025, 12:40
- SHARE

Στην Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη δημιουργικότητα, την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Το Panathēnea Festival, με έμπνευση από τις αξίες και τη φιλοσοφία των αρχαίων Παναθηναίων, επαναπροσδιορίζει την έννοια της «γιορτής της πόλης» στον 21ο αιώνα. Με κεντρικό άξονα τον εορτασμό των απανταχού δημιουργικών ανθρώπων, το φεστιβάλ επιδιώκει να ενώσει πρωτοπόρους από διαφορετικούς κόσμους—startup founders, επενδυτές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φοιτητές—σε ένα τριήμερο δράσης, ανταλλαγής και έμπνευσης. Η Αθήνα αναμένεται να μετατραπεί για λίγες ημέρες στον καμβά ενός φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στα εγχώρια δρώμενα.
Ο Λευτέρης Κατσιαδάκης, συνιδρυτής και CEO του Panathēnea Festival, ηγείται μιας ομάδας νεαρών φοιτητών και αποφοίτων που αποφάσισαν να φτιάξουν μια πλατφόρμα με διεθνές όραμα. Μιλά στο Fortune Greece για το πώς μια συζήτηση στους παγωμένους δρόμους της Φινλανδίας έγινε η αφετηρία μιας μεγάλης ιδέας. Εξηγεί τι κάνει τους παγκόσμιας εμβέλειας μέντορες να πιστεύουν με πάθος στο project, πώς τα Panathēnea σκοπεύουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα και γιατί η πραγματική επιτυχία θα είναι να συνεχίζεται το φεστιβάλ από τις νέες γενιές.
Τα Panathēnea αντλούν έμπνευση από ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτιστικό παρελθόν. Με ποιους τρόπους φιλοδοξείτε να αναδείξετε την ελληνική ταυτότητα—όχι μόνο ιστορικά, αλλά και ως σύγχρονο παίκτη στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας;
Ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε να κάνουμε ένα είναι ένα re-imagination των αρχαίων Παναθηναίων. Στα ελληνικά δεν είμαι σίγουρος για τη λέξη—σίγουρα δεν είναι «αναβίωση», γιατί τα Παναθήναια ήταν θρησκευτικά και είχαν τελετουργικό χαρακτήρα.
Μελετήσαμε τα αρχαία Παναθήναια και εντοπίσαμε τα τρία Cs: Connection, Competition, Celebration.
Πρώτον, το connection, η ένωση. Όπως τα αρχαία Παναθήναια ένωναν τον τότε ελληνικό κόσμο, έτσι κι εμείς θέλουμε να ενώσουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό—με κοινό παρονομαστή τη διάθεση για πρόοδο και συνεργασία.
Δεύτερον το competition, ο διαγωνισμός. Στα αρχαία Παναθήναια υπήρχαν πολλοί διαγωνισμοί, βασισμένοι στην ευγενή άμιλλα—κάτι που θέλουμε να επαναφέρουμε. Το εντάσσουμε φέτος μέσα από το startup competition και θέλουμε να το επεκτείνουμε στο μέλλον, ώστε να συμπεριλάβει και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Τέλος, το celebration, ο εορτασμός. Στα αρχαία Παναθήναια γιόρταζαν τη θεά Αθηνά. Εμείς γιορτάζουμε τους innovators—αυτούς που αλλάζουν τον κόσμο, που δημιουργούν και καινοτομούν με πάθος και αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε τα Panathēnea να γίνουν για την καινοτομία ό,τι ήταν οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες για τον αθλητισμό—ένα σημείο συνάντησης και αναγνώρισης για όσους αλλάζουν τον κόσμο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή Business Monitor, ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της υπηρεσίας Google Maps, μίλησε με άκρως κολακευτικά λόγια για τα Panathēnea. Πες μας για την πρώτη γνωριμία μαζί του και πώς αυτή εξελίχθηκε σε μια τόσο στενή συνεργασία.
Η πρώτη γνωριμία ήταν πολύ καθοριστική. Ως ομάδα είχαμε ξαναδουλέψει μαζί στο ThinkBiz, τον φοιτητικό σύλλογο επιχειρηματικότητας, με τον οποίο κάναμε events από φοιτητές για φοιτητές. Όταν τελειώσαμε τη «θητεία» μας εκεί, θέλαμε να κάνουμε ένα event για startups στην Ελλάδα που να έχει διεθνές αποτύπωμα.
Είχα ακούσει ότι ο Lars ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και θα μπορούσε να μας υποστηρίξει. Πήγα στο Slush, την κορυφαία διοργάνωση για startups και τεχνολογία που γίνεται στη Φινλανδία, ως εθελοντής με την αποστολή της Endeavor για να δω από κοντά πώς διοργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ. Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο του Aalto, που βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από το Slush, και ακούσαμε πώς δημιουργήθηκε το event και ποιο ήταν το κοινωνικό του impact.
Εκεί γνωριστήκαμε. Του είπα ότι είμαστε μια ομάδα φοιτητών που θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, και μου είπε ότι είναι κάτι που θέλει και ο ίδιος. Συνδεθήκαμε αμέσως. Την ίδια μέρα μιλήσαμε και με τον συν-ιδρυτή του Slush, Peter Vesterbacka, και στο αεροπλάνο της επιστροφής ήρθαμε σε επαφή ξανά με τον Lars. Την επόμενη μέρα ήπιαμε καφέ στην Αθήνα και είπαμε: πάμε να το ξεκινήσουμε.
«Το όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να δημιουργήσει».
Η ομάδα που ηγείται του Panathēnea Festival αποτελείται από εξαιρετικά νέους ανθρώπους. Ποιοι είναι αυτοί, πώς συναντηθήκατε και τι ήταν αυτό που έπεισε μέντορες όπως ο Lars Rasmussen να υποστηρίξουν τόσο ένθερμα το project αυτό;
Η ομάδα μας γνωρίστηκε κυρίως μέσω του ThinkBiz, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν είμαστε όλοι από το ίδιο τμήμα, αλλά συνεργαστήκαμε στενά μέσα από τον οργανισμό. Εγώ ήμουν πρόεδρος για έναν χρόνο και είχαμε κάνει πολλά events.
Αυτό που μας ενώνει είναι ότι αγαπάμε τη δημιουργία. Και οι πέντε μας πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με όραμα και πράξεις. Η ομάδα αποτελείται από την Αναστασία Κώτσα (Head of Experience), τον Φώτη Αθάνατο (Head of Business Development), τον Γιώργο Παπανικολάου (Head of Operations), την Εύη Κουρουνάκου (Head of Marketing) και εμένα, Λευτέρη Κατσιαδάκη (Head of Content & CEO). Έχουμε και μια δυνατή ομάδα εθελοντών που στηρίζει τη διοργάνωση, ειδικά στις ημέρες του φεστιβάλ.
Όσο για τους μέντορες, όπως ο Lars Rasmussen και η σύζυγός του, Ελομίδα Βισβίκη, που είναι co-founders, πιστεύω πως αυτό που τους ενέπνευσε είναι το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία. Είδαν ανθρώπους με αυθεντική πρόθεση και πάθος για ένα project που θέλει να φέρει μια ουσιαστική αλλαγή. Πιστεύω ότι ένιωσαν και εκείνοι ότι αυτό είναι κάτι που αξίζει να υποστηριχθεί.
Τι μπορούν να περιμένουν οι παρευρισκόμενοι από την πρώτη διοργάνωση σε επίπεδο δομής, ομιλητών και εμπειρίας—και πώς θέτετε τις βάσεις για να γίνει το φεστιβάλ αυτό θεσμός διεθνούς εμβέλειας;
Στις 7 Μαΐου έχουμε το Founder’s Day και την Τελετή Έναρξης στον Πύργο του Πειραιά, με φωταγώγηση και ένα εντυπωσιακό άνοιγμα για όλους τους συμμετέχοντες. Θα είναι μια στιγμή γιορτής αλλά και δικτύωσης, που δίνει τον τόνο για ό,τι θα ακολουθήσει.
Στις 8 και 9 Μαΐου είναι το κύριο event στο Ωδείο Αθηνών, με παράλληλα side events σε όλη την πόλη. Οι συμμετέχοντες θα δουν ομιλητές διεθνούς φήμης, από τον χώρο των startups, των επενδύσεων, της τέχνης και του πολιτισμού—ακόμα και Hollywood stars. Θα υπάρχει networking, δυναμικές εμπειρίες, βραδινές εκπλήξεις, και μια Τελετή Λήξης ανοιχτή στην πόλη και την κοινότητα της καινοτομίας.
Θέλουμε το φεστιβάλ να γίνει θεσμός, με διεθνές κύρος, που κάθε χρόνο θα αναβαθμίζεται, θα εμπνέει και θα ενώνει δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Τι θα θέλατε να λέει ο κόσμος για τα Panathēnea σε λίγα χρόνια από τώρα; Και πώς θα μοιάζει η επιτυχία για εσάς;
Θέλουμε ο κόσμος να λέει ότι τα Panathēnea έγιναν ένας κόμβος που συγκεντρώνει δημιουργικούς ανθρώπους και έχει άμεσο, θετικό αντίκτυπο. Να έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη, με σταθερή παρουσία και συνεχή εξέλιξη. Αλλά κυρίως, να έχει εμπνεύσει τη νέα γενιά να δημιουργήσει, να τολμήσει και να συμμετάσχει στο οικοσύστημα της καινοτομίας.
Επιτυχία για εμάς είναι να συνεχίσει αυτό το όραμα, ακόμα και χωρίς εμάς. Θέλουμε ο οργανισμός να ανανεώνεται, να περνά σε νέα χέρια, να διοικείται από νέους—φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτους. Έτσι, το φεστιβάλ θα παραμένει ζωντανό και αυθεντικό, και θα αντανακλά πάντα το πνεύμα της εποχής του.