Μαυροειδής – Μιχαλάτος (WorkEthix): Μεταξύ των κορυφαίων επιπέδων στον κόσμο οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες
- 21/12/2023, 11:45
- SHARE
Για τη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι startups ως προς τον ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό κάνουν λόγο οι Γιάννης Μαυροειδής και Νικόλας Μιχαλάτος, συνιδρυτές της WorkEthix, μιας εξειδικευμένης συμβουλευτικής εταιρείας προσλήψεων στον τεχνολογικό κλάδο.
Μιλώντας στο Fortune Greece με αφορμή τη συμπερίληψη τους στη λίστα 40 UNDER 40 του 2023, οι co-founders της WE στέκονται στο πως είναι μια «ηθική επιβράβευση για όλο το σκληρό αγώνα και τους κόπους μας» και υπογραμμίζουν πως «η συνεχής, ομαδική προσπάθεια» είναι αυτή που ανταμείβεται.
Οι ίδιοι περιγράφουν τη διαδρομή της εταιρείας αλλά και το πως επηρεάστηκαν οι ίδιο από το «μεγάλωμα» της τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνουν το πως βοηθούν τους συνεργάτες τους στον εντοπισμό των κατάλληλων ταλέντων -ανάλογα με τις ανάγκες τους- και αναφέρουν ότι έχουν αμείλικτη ειλικρίνεια με τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που συνεργάζονται.
Σχετικά με τους σχεδιασμούς της WE για επόμενα βήματα της, μιλούν για επέκταση της εταιρείας σε αγορές πέραν της τεχνολογίας, με στόχο «ένα πληρέστερο πακέτο υπηρεσιών στους συνεργάτες μας».
Επιπλέον, υποστηρίζουν πως η προσέλκυση ξένων ταλέντων μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξέλιξης των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Μαυροειδή και του Νικόλα Μιχαλάτου στο Fortune Greece:
Αγαπητοί Γιάννη και Νικόλα, ποιο το όραμα της εταιρείας σας και ποια η πορεία της έως σήμερα;
{Γιάννης Μαυροειδής}: Το όραμα μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε η WorkEthix να είναι το νούμερο 1 recruitment consulting agency που έρχεται στο μυαλό των εταιριών και επαγγελματιών τεχνολογίας όταν σκέφτονται το talent hiring και job search, αντίστοιχα.
Όσο αναφορά στην πορεία της εταιρίας, σίγουρα είναι μία πολύ ωραία διαδρομή (με όλες τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και νίκες μας) που μας μαθαίνει συνεχώς πολλά νέα πράγματα τόσο σε business όσο και personal development επίπεδο.
«Συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε»
Προφανώς, όταν ξεκινάς ένα start-up εγχείρημα και πόσο μάλλον ένα recruitment agency είναι ένα “sentimental rollercoaster on steroids” όπως το χαρακτηρίζουν και οι “γκουρού” του recruitment και στο εξωτερικό, οπότε τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Χαρακτηριστικά λέμε τα highs είναι very highs και τα lows, very lows.
Κάνοντας ένα βήμα πίσω και κοιτώντας τη διαδρομή μας, μερικές φορές δεν μπορούμε να το πιστέψουμε και οι ίδιοι. Ξεκινήσαμε με τον Νικόλα από το 1ο μας γραφείο, το σαλόνι στο σπίτι του στο Άμστερνταμ εν μέσω πανδημίας και σε 3 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε αλλάξαμε 3 (κανονικά πλέον) γραφεία στην Αθήνα λόγω growth και από 2 άτομα έχουμε γίνει 15 και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε.
Νομίζω αυτό δίνει μία εικόνα για την πορεία μας μέχρι σήμερα.
Μιλήστε μας για το βασικό προϊόν της WorkEthix?
{Νικόλας Μιχαλάτος}: H WorkEthix είναι ένα services-oriented recruitment consulting agency.
O ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τις συνεργάτιδες εταιρίες μας στην εύρεση του tech talent που χρειάζονται για το scaling τους, ενώ αντίστοιχα, εξυπηρετούμε την ανάγκη tech επαγγελματιών στην εύρεση εργασίας που να ταιριάζει στις δεξιότητες και στα εργασιακά τους requirements.
Ταυτόχρονα, ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Για παράδειγμα, συμβουλεύουμε τους συνεργάτες μας και πολλές φορές κάνουμε co-design τις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων επαγγελματιών τους, μοιραζόμαστε μαζί τους market insights, καθώς επίσης τους βοηθάμε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους επαγγελματίες χρειαστεί.
Με τον ίδιο συμβουλευτικό χαρακτήρα συνεργαζόμαστε και με τους επαγγελματίες με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Τους υποστηρίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεντεύξεων, συζητάμε και συγκρίνουμε μαζί τους προσφορές που δέχονται, ανταλλάσσουμε γνώση για το τι αλλάζει στην αγορά της τεχνολογίας και βοηθάμε και εδώ -επίσης- σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση χρειαστεί με την τυχόν μελλοντική τους εταιρία.
Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε και σε ποιους τομείς;
{Γιάννης Μαυροειδής}: H WorkEthix μέχρι στιγμής, βασίζεται σε 2 business πυλώνες:
- Κατά 80% στο greek tech marketplace που αφορά ελληνικές tech εταιρίες και tech επαγγελματίες.
- Κατά 20% στο northern EU marketplace που αφορά την υποστήριξη tech εταιριών/talent στην αγορά της βόρειας ΕΕ, έχοντας στο portfolio μας συνεργασίες κυρίως με την αγορά της Ολλανδίας, Ελβετίας, Γερμανίας (μέχρι στιγμής)
Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τον ανταγωνισμό;
{Νικόλας Μιχαλάτος}: Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης, η κάθε εταιρία κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο και για τους δικούς της λόγους.
Εμείς έτσι και αλλιώς δεν κοιτάμε τι κάνει ο ανταγωνισμός αλλά κάνουμε focus στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς.
Θα απαντήσω λοιπόν στο τι πιστεύω ότι κάνουμε εμείς καλά.
Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα είναι ότι καταφέρνουμε να χτίσουμε με τους συνεργάτες μας μία σχέση που βασίζεται στο συνδυασμό εμπιστοσύνης και delivery. Οπότε, μας τιμάει πολύ το γεγονός ότι με το 90% των εταιριών που έχουμε συνεργαστεί κάνουμε repeat business.
Το δεύτερο είναι το tech awareness και approach. Κάθε recruitment consultant μάς γίνεται trained και αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο segment της τεχνολογικής αγοράς και ενθαρρύνεται από εμάς στη συνέχεια για να μεγαλώνει το tech awareness του/της.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν μιλάμε με μία τεχνολογική εταιρία, να αντιληφθεί γρήγορα ότι έχουμε κατανοήσει τις ανάγκες της και θα την εκπροσωπήσουμε αξιοπρεπώς και σε τεχνικό επίπεδο. Όταν αντίστοιχα, επικοινωνούμε με επαγγελματίες, και εκείνοι μπορούν να καταλάβουν ότι ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, κάτι που τους βοηθάει να μας εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους και να γίνουν, αν θες, πιο “open” στο consultation μας.
Ένα τρίτο, θα έλεγα ότι είναι αυτό που μάθαμε από την ολλανδική αγορά, το dutch directness και transparency. Από την αρχή της επικοινωνίας μας με μία συνεργάτιδα εταιρία και έναν/μία επαγγελματία είμαστε πολλές φορές “brutally honest” με σκοπό να σιγουρευτούμε ότι δεν χάνουμε το χρόνο τους, εμπλέκοντάς τους σε άσκοπες διαδικασίες. Στο τέλος, η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό εκτιμάται πολύ και από τις δύο πλευρές.
Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και για την εταιρεία σας, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;
{Γιάννης Μαυροειδής}: Σίγουρα είναι μια μεγάλη αναγνώριση τόσο και για εμάς τους ίδιους αλλά και για τους κόπους όλων των συνεργατών μας στη WE που έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να είμαστε φέτος σε αυτή τη λίστα. Αξίζει να το τονίσουμε γιατί στο τέλος είναι η συνεχής, ομαδική προσπάθεια που επιβραβεύεται.
«Μας αποκάλεσαν και τρελούς για αυτό που πάμε να κάνουμε»
Για εμάς είναι μια ηθική επιβράβευση για όλο το σκληρό αγώνα και τους κόπους μας και ένα μικρό boost για να συνεχίζουμε.
Όταν ξεκινήσαμε δεν περιμέναμε να φτάσουμε ως εδώ και δεν θα ξεχάσουμε ότι όταν πήραμε την απόφαση εν μέσω Covid πολλοί από τον κύκλο μας, μας αποκάλεσαν και τρελούς για αυτό που πάμε να κάνουμε.
Επίσης, έχουμε χρόνια μπροστά μας για να φτάσουμε τα 40 οπότε τώρα υπάρχει και η “ωραία πίεση” του να συνεχίσουμε να βραβευόμαστε με αυτό τον τίτλο μέχρι τότε. Οπότε, we keep grinding!
Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα για την WorkEthix;
{Νικόλας Μιχαλάτος}: Τα επόμενα βήματα μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλα markets πέρα του technology.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές συνεργάτες μας, μας έχουν ζητήσει να τους υποστηρίξουμε και σε άλλους ρόλους -non tech related- και μέχρι τώρα δεν είχαμε το capacity να το κάνουμε. Επομένως, ο κύριος στόχος μας για το 2024 είναι η ομάδα μας να μεγαλώσει κι άλλο και να αρχίσουμε να προσφέρουμε ένα πληρέστερο πακέτο υπηρεσιών στους συνεργάτες μας και να βρίσκουμε τις κατάλληλές θέσεις εργασίας για περισσότερους επαγγελματίες.
«Μοιράζοντας» τον χρόνο σας μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ, ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον Ελλάδας – Ολλανδίας;
{Γιάννης Μαυροειδής}: Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά, έτσι όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, είναι το business mindset.
H ολλανδική αγορά είναι πολύ direct & transactional. Σαν να λέμε, “κάνε καλά τη δουλειά σου και λίγα λόγια καλά”.
Αντίθετα, στην Ελλάδα δίνουμε πολύ βάρος στο χτίσιμο των σχέσεων και της τακτικής επικοινωνίας.
Και τα 2 “mindsets”/τρόποι συνεργασιών έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.
Στο κομμάτι της “ανταγωνιστικότητας”, βλέπουμε ότι οι ελληνικές tech και ιδίως start-ups δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τις αντίστοιχες ολλανδικές εταιρίες.
Ίσα ίσα, μπορούμε να πούμε ότι το επίπεδο των ελληνικών τεχνολογικών εταιριών και των Ελλήνων software engineers είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Επίσης οι μισθοί που πλέον δίνονται και στην Ελλάδα στους επαγγελματίες τεχνολογίας είναι πλέον αρκετά ανταγωνιστικοί συγκριτικά πάντα με το cost of living και τα υπόλοιπα επαγγέλματα.
Εκεί που βλέπουμε μεγάλες διαφορές συγκριτικά με την ολλανδική αγορά και πιστεύουμε η ελληνική αγορά έχει το περιθώριο για να εξελιχθεί, είναι το attraction of foreign talent.
Ειδικά μεγάλες ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες, πιστεύουμε ότι σιγά σιγά πρέπει να ανοίξουν το δρόμο πιο ενεργά στο recruitment επαγγελματιών εκτός ελληνικών συνόρων.
Τέλος, να πούμε ότι από την εμπειρία μας, οι ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν τις προσλήψεις τους, ακολουθώντας ευρωπαϊκά standards. Αντίθετα, βλέπουμε ότι εταιρίες σε άλλους κλάδους, που σίγουρα θέλουν αρκετή δουλειά προς αυτό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην κάνουν secure τους επαγγελματίες που χρειάζονται ή ακόμα και να κάνουν ζημία στο brand τους, κάτι στο οποίο -όπως είπαμε παραπάνω- η WE θέλει να συμβάλει θετικά μέσα στο 2024.
*Η λίστα 40 under 40 δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.