Nico Gariboldi: Η τετραπλή ψήφος εμπιστοσύνης της Pfizer στην Ελλάδα

Nico Gariboldi: Η τετραπλή ψήφος εμπιστοσύνης της Pfizer στην Ελλάδα
Η Pfizer έφερε τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της και ο επικεφαλής της εταιρείας στην πόλη και επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας Nico Gariboldi καταγράφει τα πολύ φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα χρόνια.

Ένα από πλέον χαρακτηριστικά δείγματα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, της επιστημονικής κοινότητας και του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού αποτέλεσε η κίνηση της Pfizer να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI). Μια επένδυση η οποία πριν από τέσσερα χρόνια έφερε τον πολυεθνικό κολοσσό στη «συμπρωτεύουσα», ενισχύοντας χρόνο με τον χρόνο την παρουσία του στην πόλη. Ο Nico Gariboldi, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσω για την πορείας του στην Ελλάδα, αποτελεί πλέον τον άνθρωπο πίσω από τη συνολική παρουσία της Pfizer στην πόλη, ως επικεφαλής και του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, αλλά και της εταιρείας στο σύνολο των λειτουργιών της.

Μιλώντας στο Fortune Greece, ο Nico Gariboldi καταγράφει όλα τα νέα δεδομένα και τα πλάνα της Pfizer για την Ελλάδα: από τις πολύ σημαντικές συνεργασίες με τις οποίες η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην εγχώρια επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, μέχρι τα καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται εδώ αλλά έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ασθενών.

Η Pfizer ενισχύει την ήδη υπάρχουσα παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. Φέρνει στη χώρα μας ακόμη περισσότερα τμήματα, τα οποία ανέλαβαν ήδη κομβικό ρόλο στην παγκόσμια λειτουργία της. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Ξεκινήσαμε το 2020 με την ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και με στόχο τους 150 εργαζόμενους, και σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο με τέσσερις οργανισμούς (το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, το Safety Surveillance and Risk management και το Pfizer Research & Development) και περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Και οι τέσσερις αυτοί οργανισμοί συνεργάζονται στενά με τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας σε κάθε τομέα όπου δραστηριοποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) συνεργάζεται με τα παγκόσμια τμήματα της Pfizer −από την ανακάλυψη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές, μέχρι και την παραγωγή και το εμπορικό τμήμα− με σκοπό να παρέχει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που θα ενισχύουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε πελάτες και ασθενείς. Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών (Global Business Services – GBS) ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2021 και αποτελεί ένα από τα έξι της εταιρείας που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer στους τομείς των οικονομικών, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μισθοδοσίας, διαχείρισης έργων, προμηθειών και εσωτερικών πολιτικών και λειτουργίας για περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως!

Επιπλέον, στα τέλη του 2022 ανακοινώσαμε τη λειτουργία ενός νέου παγκόσμιου τμήματος της Pfizer, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Το νέο τμήμα ονομάζεται «Safety Surveillance & Risk Management» και στελεχώνεται κατά βάση από ιατρoύς όλων των ειδικοτήτων. Βασική τους δραστηριότητα είναι η ανάλυση και η κατανόηση δεδομένων ασφαλείας των προϊόντων της Pfizer παγκοσμίως.

Μέσα στο 2023 ανακοινώσαμε και την έναρξη της στελέχωσης και λειτουργίας ενός τέταρτου κέντρου, του Pfizer Research and Development (PRD), που αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη ομάδα, με στόχο την υποστήριξη κλινικών δοκιμών σε όλες τις θεραπευτικές περιοχές.

Με την ισχυρή μας παρουσία στη Θεσσαλονίκη στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Για να το καταφέρουμε αυτό, επεκτείνουμε την παρουσία μας σε κάθε πεδίο της δραστηριότητάς μας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δημιουργούμε ομάδες με δεξιότητες στους κλινικούς και κανονιστικούς τομείς, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε τις ομάδες μας στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών και στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI).

«Στην Pfizer και στο CDI οι Ασθενείς είναι η πυξίδα μας και οι πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στους Ασθενείς είναι συνυφασμένες με κάθε δραστηριότητα σε όλη την εταιρεία».

Ποιο είναι το status του CDI όσον αφορά την έρευνα, το ανθρώπινο δυναμικό και την προσέλκυση νέων ταλέντων;

Τη δεδομένη στιγμή, οι συνάδελφοι του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας δουλεύουν σε πάνω από 250 έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, που αφορούν την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων οι οποίες υποστηρίζουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων, την επιτάχυνση των κλινικών ερευνών, τον μετασχηματισμό της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.

Το upskilling αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της εταιρείας. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Learning & Development, στο οποίο μέσα από μια πληθώρα εκπαιδεύσεων πάνω σε τεχνολογίες και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και μέσα από διάφορα καινοτόμα projects, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και υποστήριξη που χρειάζονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη και να αποκτήσουν πιστοποίηση σε νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα, υλοποιούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης με τίτλο «Univators: Skilling Future Digital Innovators», το οποίο εντάσσεται στο στο ευρύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και η Pfizer, και στόχο έχει να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και να δημιουργήσει νέες προοπτικές απασχόλησης σε φοιτητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το 2023 προχωρήσατε σε νέες, πολύ σημαντικές συνεργασίες με ελληνικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μιλήστε μας για αυτές τις νέες συνεργασίες, τα projects σας και τα σημαντικότερα αποτελέσματά σας.

Πιστεύω πολύ στη δυναμική συνεργασιών με το οικοσύστημα. Μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει συνεργασίες με σημαντικούς ακαδημαϊκούς φορείς, όπως με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με στόχο την ανάπτυξη ενός λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα, με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, που εστιάζει στο πεδίο της Κβαντικής Υπολογιστικής, αλλά και με τη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών ΑΠΘ, που στοχεύει στην ανάπτυξη και την επικύρωση νέων ψηφιακών βιοδεικτών για την αξιολόγηση νόσων, αξιοποιώντας εφαρμογές για κινητές συσκευές και σοβαρά παιχνίδια (serious games). Συνεργασίες έχουν ανακοινωθεί και με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με στόχο να αναπτύξει μια συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων, με τη Μονάδα Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με βασικό στόχο την ανάπτυξη λογισμικού για τον εντοπισμό παθήσεων και με το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου για ασθενείς. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες, καθώς στόχος του CDI είναι οι καινοτόμες ανακαλύψεις που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών και οι συνεργασίες αυτές μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στην πρόγνωση, τη θεραπεία και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ποιος είναι ο ρόλος του CDI μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις;

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία, τα δεδομένα και η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς και οι πάροχοι υγείας βιώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η τεχνολογία έχει καταστήσει την πληροφόρηση πολύ πιο προσιτή, διαισθητική και εξατομικευμένη. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση μιας πιο ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για παράδειγμα, με σκοπό να καταστήσει τις κλινικές δοκιμές πιο προσιτές, η Pfizer φέρνει τη δοκιμή στον συμμετέχοντα, με το 54% των επισκέψεων παγκοσμίως να γίνεται πλέον εξ αποστάσεως, σε σύγκριση με λιγότερο από 10% που ήταν στο τέλος του 2018.

Στην Pfizer και στο CDI οι ασθενείς είναι η πυξίδα μας και οι πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στους ασθενείς είναι συνυφασμένες με κάθε δραστηριότητα σε όλη την εταιρεία. Σε τοπικό επίπεδο, το CDI έχει ξεκινήσει μια πληθώρα πρωτοβουλιών με επίκεντρο τον ασθενή. Η πιο πρόσφατη είναι η συνάντηση εργασίας και συνδημιουργίας με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με εκπροσώπους από διάφορες θεραπευτικές περιοχές και με τη συμμετοχή της ομάδας CDI COLLAB του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, με στόχο να διερευνήσουμε από κοινού πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η Ψηφιακή Υγεία και η Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος των Ασθενών

Μέσω τέτοιων συναντήσεων φιλοδοξούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες και να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα που αντανακλούν έναν συνδυασμό δυνάμεων όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών και που διατηρούν την ασθενοκεντρικότητα στον πυρήνα όλων όσα κάνουμε.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: