Νίκος Μανιάτης (IBM): Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ανοικτό
- 26/09/2024, 11:00
- SHARE
Βρίσκεται στο τιμόνι της ΙΒΜ Ελλάδας και Κύπρου από τον Φεβρουάριο του 2023, αναλαμβάνοντας τη θέση του Γενικού Διευθυντή μέσα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, κατά την οποία οι αλλαγές στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, λόγω των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων, είναι θεαματικές. Ο Νίκος Μανιάτης «ωρίμασε» επαγγελματικά στην ΙΒΜ, αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς και τμήματα. Μια διαδρομή η οποία ξεκίνησε, πριν από δύο δεκαετίες, από το τμήμα Πωλήσεων των Τεχνολογικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Συστημάτων, τη Διεύθυνση Πωλήσεων Λογισμικού και τη Διεύθυνση Τεχνολογίας.
Στην έδρα της IBM στο Χαλάνδρι, ξεκινήσαμε μια συνέντευξη η οποία εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις λύσεις που προσφέρει η ΙΒΜ για τη σύγχρονη, ανταγωνιστική και προπάντων ψηφιακή ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
«Στηρίζουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι»
«Στην ΙΒΜ, είναι στο DNA μας να επιλύουμε πολυσύνθετα ζητήματα στις επιχειρήσεις. Όπου υπάρχει πολυπλοκότητα, εμείς εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να βρούμε τη λύση». Με αυτή τη φράση ο Νίκος Μανιάτης περιέγραψε την κουλτούρα της IBM, της εταιρίας που διατηρεί παρουσία 113 ετών στη διεθνή αγορά και 87 ετών στην ελληνική. «Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, βοηθούμε τις επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αξιοποίηση και ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν το υβριδικό νέφος και η τεχνητή νοημοσύνη στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής, στη διαχείριση της πληροφορίας και στην επιχειρηματική λειτουργία».
Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της IBM, η εταιρεία επικεντρώνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ασφαλή μετάβαση από το δημόσιο νέφος (public cloud) και το ιδιωτικό νέφος (private cloud) στο υβριδικό νέφος (hybrid cloud), ιδίως μετά την εξαγορά της Red Hat έναντι 34 δισ. δολαρίων το 2019, μια κίνηση που κατέστησε την IBM παγκόσμιο ηγέτη στις τεχνολογίες cloud. Όπως σημειώνει ο Νίκος Μανιάτης, τα οφέλη της χρήσης του public cloud, όπως είναι η μείωση κόστους για ανάπτυξη εφαρμογών και η πρόσβαση σε data centers χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και οι ιδιαιτερότητες του private cloud, που αποτελεί μια σημαντική επένδυση για εσωτερική ανάπτυξη εφαρμογών, δεν επαρκούν ώστε να ανταπεξέλθει μία επιχείρηση στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η εξάπλωση της χρήσης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Κλάδοι όπως το Fintech, μεταφέρουν τεράστιο όγκο δεδομένων και εσωτερικών επιχειρηματικών λειτουργικών διαδικασιών στο hybrid cloud, ούτως ώστε να «απολαύσουν» τα οφέλη και των δύο κόσμων. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για αυτό, είναι μια ασφαλής και ομαλή μετάβαση.
«Ειδικά για το υβριδικό νέφος –αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της RedHat και ενσωματώνοντας λύσεις αυτοματοποίησης σύνθετων διαδικασιών – η ΙΒΜ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων – έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με απειλές στον κυβερνοχώρο, στην απόδοση προσφέροντας ευελιξία στον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την ανάθεσή του μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud καθώς και στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με το κανονιστικό πλαίσιο», εξηγεί ο επικεφαλής της IBM στην Ελλάδα.
Με την εξαγορά της HashiCorp έναντι 6,4 δισ. δολαρίων τον περασμένο Απρίλιο, η IBM ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει στο hybrid cloud. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Μανιάτης, αξιοποιώντας ένα πλήρες οικοσύστημα που περιλαμβάνει τεχνολογικές λύσεις με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και λειτουργίας, εξειδικευμένες υπηρεσίες, συμβουλευτική από τον τομέα του IBM Consulting και πλήθος συνεργατών, η εταιρία καλύπτει πλήρως όλη την πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού και μετάβασης στο υβριδικό cloud για τις επιχειρήσεις.
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό για τις επιχειρήσεις; Η χρήση προηγμένων υποδομών, η ασφάλεια και η ευελιξία στη διαχείριση των δεδομένων, η δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης εφαρμογών, η αξιοποίηση τεχνολογικών πόρων στους οποίους προηγουμένως δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης, η αυτοματοποίηση της διαδικασίας και η διαφάνεια είναι, μεταξύ πολλών άλλων, τα οφέλη, απαντά ο Γενικός Διευθυντής της IBM.
Δεδομένα: Το ισχυρό θεμέλιο για την κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης
H έννοια της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καινούρια. Η αύξηση της υπολογιστικής ισχύος είναι ο κυριότερος παράγοντας που την καθιστά σήμερα τόσο προσιτή στο ευρύ επιχειρηματικό- και όχι μόνο- κοινό. Από την άλλη, η διαχείριση των δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα σημαντικό ζήτημα, υπογραμμίζει ο Νίκος Μανιάτης, επισημαίνοντας παράλληλα και τη λύση που εφαρμόζει η IBM με την πλατφόρμα ανάπτυξης και διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης watsonx. Μάλιστα, η λύση αυτή φαίνεται ότι μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα αξιοποιούν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.
«Σήμερα γίνονται διάφορα πιλοτικά προγράμματα στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και οι οργανισμοί συχνά αντιμετωπίζουν το λεγόμενο πρόβλημα των δεδομένων. Κοινώς, δεν υπάρχουν τα δεδομένα ή δεν γνωρίζουν οι επιχειρήσεις πού βρίσκονται τα δεδομένα τους, ούτε πώς θα τα οργανώσουν. Γι’ αυτό, προτού μια εταιρεία στραφεί σε μια λύση τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει πρώτα να έχει φροντίσει να “μιλούν” όλοι εσωτερικά στον οργανισμό την ίδια “γλώσσα”. Γιατί πρώτα τακτοποιείς τα δεδομένα, και μετά αξιοποιείς τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης».
Ο Γενικός Διευθυντής της IBM παραθέτει ένα ποσοστό το οποίο αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του εύρους των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις, και τον συντριπτικό όγκο πληροφορίας ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με έξυπνες λύσεις. «Τα μοντέλα generative AI έχουν ενσωματώσει περίπου το 100% των δημόσιων δεδομένων που υπάρχουν στο ανοιχτό διαδίκτυο. Το ποσοστό όμως των εταιρικών δεδομένων που έχει ενσωματωθεί από τα μοντέλα αυτά είναι μόνο 1%. Παγκοσμίως, δηλαδή, μόλις το 1% των διαθέσιμων εταιρικών δεδομένων έχουν ενσωματωθεί σε μοντέλα generative AI. Συνεπώς, το περιθώριο βελτιστοποίησης αυτών των μοντέλων ώστε να επιστρέψουν αξία είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος, τον ρωτάω. «Πρέπει να εκπαιδεύσουν μοντέλα με τα δικά τους δεδομένα» απαντά.
Γι’ αυτό και η προσέγγιση που η ΙΒΜ προτείνει και βελτιώνει συνεχώς, είναι η χρήση ενός βασικού μοντέλου, μικρότερου μεγέθους, στο οποίο μια επιχείρηση μπορεί να εντάξει τα δεδομένα της και να το «εκπαιδεύσει» σύμφωνα με τις ανάγκες της . Αυτό θα αποτελέσει και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, «αποφεύγοντας» τυποποιημένες απαντήσεις και λύσεις ενός εξωτερικού και ήδη «εκπαιδευμένου» μοντέλου.
Ο Νίκος Μανιάτης διαπιστώνει πως οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να προχωρήσουμε σε μια ευρεία χρήση όλων των δεδομένων παγκοσμίως, με σκοπό μια καθολική «επιχείρηση» εκπαίδευσης των παραγωγικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. «Είναι πάρα πολύ ακριβό άθλημα, καθώς και περιβαλλοντολογικά και οικολογικά μη βιώσιμο», διαπιστώνει. «Να επιλέγεις λοιπόν ένα βασικό μοντέλο», προτείνει. «Να εισάγεις τα δικά σου δεδομένα, σε δική σου πλατφόρμα, σε ένα περιβάλλον που εμπιστεύεσαι, έτσι ώστε να εκπαιδεύσεις αυτό το μοντέλο με αποκλειστικά δικά σου δεδομένα. Έχοντας την παραμετροποιημένη έκδοσή του, να το αναπτύσσεις σε κλίμακα εκεί που πιστεύεις ότι θα προσφέρει πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρησή σου».
Στην Ελλάδα η IBM εφαρμόζει ήδη αυτήν την πρακτική με τους συνεργάτες της, ένας εκ των οποίων είναι η Elpedison. Ο ενεργειακός πάροχος χρησιμοποιεί μεθόδους data governance της IBM για να εκπαιδεύσει τα δικά του μοντέλα -και παράλληλα με αυτά και τους εργαζόμενους- ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Με ανοιχτές και υπεύθυνες τεχνολογίες, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα watsonx της IBM εστιάζει στην ανάπτυξη και διακυβέρνηση του κύκλου ζωής της τεχνητής νοημοσύνης. Με την πλατφόρμα watsonx, οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν δημιουργοί αξίας, να εισάγουν τα δικά τους δεδομένα στα βασικά μοντέλα της εταιρίας και να δημιουργήσουν το δικό τους εξιδεικευμένο μοντέλο για τον οργανισμό και τις συγκεκριμένες ανάγκες του, απολαμβάνοντας την προστασία, την ακρίβεια και την εμπιστοσύνη που παρέχουν τα θεμελιώδη μοντέλα της IBM.
Εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης
Η IBM, σε συνεργασία με την Red Hat, έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία InstuctLab. Όπως εξηγεί ο Νίκος Μανιάτης, το InstuctLab εντοπίζει, μέσα από ελάχιστα παραδείγματα που παρέχει ο χρήστης, την κατάλληλη δεξιότητα που απαιτείται για το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας συνθετικά δεδομένα με δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά παραδείγματα και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο και το κόστος εκπαίδευσης. Ουσιαστικά, με πολύ βασικές –αλλά στοχευμένες– πληροφορίες, μπορεί να προσφέρει τη βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση και ανάπτυξη πραγματικά παραμετροποιημένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό επιτυχίας. «Στην ΙΒΜ, το εφαρμόσαμε σε δικό μας μοντέλο που λέγεται code assistant και δημιουργεί αυτόματα κώδικα για να μετατρέψουμε τη γλώσσα προγραμματισμού Cobol σε Java. Έως σήμερα, για να εκπαιδεύσουμε το μοντέλο αυτό χρειαζόμασταν επτά μήνες με ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 70%. Με το InstuctLab χρειάστηκαν μόνο μερικές εβδομάδες και το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 97%», επισημαίνει ο Νίκος Μανιάτης.
Η σημασία της ασφάλειας στη νέα τεχνολογική εποχή
«Η ασφάλεια έχει δύο πτυχές». Με αυτά τα λόγια ξεκινά την απάντησή του ο Γενικός Διευθυντής της IBM, στο ερώτημα σχετικά με το πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουμε απέναντι σε όλα αυτά τα σύνθετα τεχνολογικά εργαλεία που τοποθετούνται στην «καρδιά» επιχειρήσεων και οργανισμών.
«Όταν μιλάμε για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και να την καταστήσουμε έμπιστη. Για να γίνει αυτό, πρέπει τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε να είναι ανοιχτά. Να ξέρεις με τι δεδομένα έχουν εκπαιδευτεί. Να γνωρίζεις εάν εμπεριέχουν κάποια προκατάληψη και να διαθέτεις την απαραίτητη εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν οι απαντήσεις που δίνουν».
Ο Νίκος Μανιάτης συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ανοικτό. Όταν χρησιμοποιείς κλειστού τύπου μοντέλα, δεν μπορείς να γνωρίζεις εάν είναι ασφαλή 100%, καθώς και με ποια δεδομένα και με ποιον τρόπο έχουν “εκπαιδευθεί”. Η ΙΒΜ προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους διασφάλισης στα ανοικτά μοντέλα που έχει αναπτύξει. Προσφέρει, δηλαδή, νομική προστασία στους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τα μοντέλα της, σε περίπτωση που μπορεί να προσβληθούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων». Επιπλέον, επισημαίνει, μέσα από την πλατφόρμα watsonx, η IBM προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου, ανεξαρτήτως ποιο μοντέλο, ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί μια επιχείρηση για να αναπτύξει τους αλγορίθμους και τα μοντέλα της.
Όσον αφορά, τη δεύτερη πτυχή, αυτή της κυβερνοασφάλειας, ο Νίκος Μανιάτης τονίζει ότι η IBM, μέσω της ειδικής ομάδας με την ονομασία X-Force, δραστηριοποιείται στη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση αυτήν την περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. «Μέχρι στιγμής, όλες οι λύσεις ασφάλειας επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού αφού έχει συμβεί. Εμείς συνεργαζόμαστε πλέον με τους οργανισμούς για να εντοπίσουμε το κενό, εκ των προτέρων. Τους προτείνουμε λύσεις ασφαλείας που προλαμβάνουν, παρά ανταποκρίνονται, αντιδραστικά. Γι’ αυτό και επενδύουμε σε λύσεις data security και identity management, με στόχο τα δεδομένα να έχουν ασφάλεια εγγενώς και σε πιο χαμηλό επίπεδο. Δημιουργούμε, δηλαδή, ένα οριζόντιο στρώμα ασφάλειας των δεδομένων ενσωματωμένο μέσα στην εφαρμογή και όχι ένα τείχος». Ο γενικός Διευθυντής της IBM προσθέτει, επίσης, ότι μέσα από την πολιτική τεχνολογιών μηδενικής ασφάλειας (zero trust), επιτυγχάνεται η εξάλειψη των επιπτώσεων ανθρώπινου λάθους μέσω μεθόδων πολλαπλών εγκρίσεων και εξακρίβωσης ταυτότητας.
Και η τελευταία λέξη στην ασφάλεια; Quantum safe computing. Η ΙΒΜ είναι από τους ηγέτες της αγοράς των κβαντικών υπολογιστών. Μάλιστα, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με την ΙΒΜ, θα έχουμε εμπορικό προϊόν για quantum χρήση από cloud. Ο Νίκος Μανιάτης σημειώνει μάλιστα, πως «όταν συνδυαστούν δύο διαφορετικές τεχνολογίες, το quantum computing με το AI, τότε θα γίνει μια πραγματική επανάσταση. Όπως έγινε με το υβριδικό νέφος και την τεχνητή νοημοσύνη, αντίστοιχη και ίσως ακόμα πιο ισχυρή θα είναι η επίδραση με το quantum computing. Δημιουργείται όμως ένα τεράστιο κενό ασφάλειας. Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να λύσουν, μέσα σε μερικές μέρες, προβλήματα τα οποία οι κλασικοί υπολογιστές χρειάζονται 20-30 χρόνια. Αυτό προκαλεί τεράστιο ζήτημα για τους αλγόριθμους προστασίας. Διότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να σπάσουν τα σημερινά συστήματα ασφαλείας με πάρα πολύ απλό τρόπο. Στην ΙΒΜ, επενδύουμε από τώρα σε quantum safe computing, δηλαδή σε συστήματα ασφαλείας τα οποία προστατεύουν τις εφαρμογές μας από τους κβαντικούς υπολογιστές».
Κλειδί η συνεργασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις
«Θεωρώ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τη σημασία των επενδύσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και μάλιστα επενδύουν σε μεγάλο βαθμό. Η βασική πρόκληση είναι να προχωρήσουν στη φάση της κλιμάκωσης τέτοιων τεχνολογιών, επιλέγοντας 1-2 περιοχές ή δραστηριότητες της επιχείρησης που θα τους προσφέρουν εν τέλει πραγματικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», παρατηρεί ο Νίκος Μανιάτης, κληθείς να απαντήσει για το επίπεδο των τεχνολογικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων του προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνες, οι εταιρείες εκτιμούν ότι το 50% του συνόλου των εργαζομένων θα χρειαστεί επανεκπαίδευση τα επόμενα έτη. Η έλλειψη ταλέντων και ψηφιακής κουλτούρας πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η IBM βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας εκπαίδευσης έχοντας δημιουργήσει την ανοιχτή πλατφόρμα SkillsBuild που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 courses σε 20 γλώσσες την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε και, με βάση τις τεχνικές και ειδικές γνώσεις του, να δημιουργήσει το δικό του «γνωστικό μονοπάτι».
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Μανιάτης τονίζει ότι η IBM παροτρύνει τους οργανισμούς στην Ελλάδα και παγκοσμίως, να υιοθετήσουν την κουλτούρα της συν-δημιουργίας (co-creation). «Καμία εταιρεία δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει τα σημερινά σύνθετα τεχνολογικά προβλήματα. Απαιτούνται συνέργειες. Έτσι λοιπόν έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης τεχνολογικών λύσεων, στο οποίο όλοι μαζί –οι σύμβουλοι της IBM, το οικοσύστημα της IBM και ο οργανισμός που θέλει να υλοποιήσει μια λύση– συνεργάζονται με έξυπνο τρόπο. Αυτό ονομάζεται co-creation και προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης της ιδέας σε παραγωγή, σε MVP (minimum viable product), και αμέσως μετά σε πλήρη κλιμάκωση σε όλο τον οργανισμό».
Λίγο πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, ο Νίκος Μανιάτης δίνει το στίγμα για το πώς πιστεύει ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον, μετά από όλες αυτές τις αλλαγές που επιτελούνται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Πιστεύω πάρα πολύ στις συνεργασίες και στους ανθρώπους. Διαθέτουμε μια τοπική ομάδα η οποία μεγαλώνει συνεχώς. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα συνεργασιών με το τοπικό οικοσύστημα στην ιστορία μας, το “IBM Partner Plus”. Οι παραδοσιακοί μας συνεργάτες ενισχύονται και καινούργιοι συνεργάτες ενσωματώνονται στην ευρύτερη οικογένειά μας. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι σε μια αγορά που συνεχώς αναπτύσσεται, οι συνέργειες ακόμα και με εταιρίες που πιθανώς να θεωρούνται “ανταγωνιστικές”, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να αποτελεί ευκαιρία. Κι αυτό διότι οι συνεργασίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου και στην επίλυση τυχόν προβλημάτων, ισχυροποιώντας την αγορά μας. Ως πολυεθνική εταιρία, με περιοχές ευθύνης την Ελλάδα και την Κύπρο, ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για το πώς η τεχνολογία θα ενσωματωθεί στην κάθε χώρα ουσιαστικά. Στις διαδικασίες της. Στα συστήματά της. Για να δώσει πραγματικές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα».
Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος