Ο Filippo Taddei της Goldman Sachs στο Fortune Greece: Πολύ θετικό το κλίμα για Ελλάδα, πλέον οι επενδύσεις είναι θέμα κυβέρνησης

Ο Filippo Taddei της Goldman Sachs στο Fortune Greece: Πολύ θετικό το κλίμα για Ελλάδα, πλέον οι επενδύσεις είναι θέμα κυβέρνησης
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει καλύτερη απόδοση έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη

Για πρωτοφανή κονδύλια με τα οποία βρίσκεται και θα βρεθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, κάτι που συνιστά μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο Fortune Greece ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τη Νότια Ευρώπη, Filippo Taddei. 

Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με την πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους πιο σταθερούς ισολογισμούς και τα υψηλότερα επιτόκια, διαμορφώνουν ένα σκηνικό ιδανικό για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, και συμπληρώνει: «Οι αναλυτές μετοχών μας παραμένουν εποικοδομητικοί σε σχέση με τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τέτοιου είδους μακροοικονομικά τοπία είναι ασυνήθιστα ευπρόσδεκτα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Είναι πλέον θέμα της ελληνικής κυβέρνησης…».

Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι κάπως αμφίθυμοι, μερικές φορές ταλαντευόμενοι μεταξύ συστολής και διαστολής ή μεταξύ υπερθέρμανσης και ψύξης. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι παγκόσμιες προοπτικές; Είστε υπέρ του αφηγήματος της «ήπιας προσγείωσης»;  

Η οικονομία των ΗΠΑ πέρυσι ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς – αλλά όχι τις δικές μας. Χάρη στη σταθερή αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, συνεχίζει να απολαμβάνει οικονομική ώθηση, ακόμη και αν ορισμένα από τα τελευταία δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, παραμένουμε εποικοδομητικοί για τις οικονομικές προοπτικές του 2024. Βλέπουμε ανάκαμψη με καύσιμο την κατανάλωση. 

Συγκεκριμένα, προβλέπουμε ισχυρή άνοδο του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση, που, κατά την άποψή μας, θα ενισχύσει τη μεταποίηση στη Γηραιά Ήπειρο αργότερα μέσα στο έτος και θα διευκολύνει την επέκταση των επενδύσεων, που πρέπει να επιταχυνθεί καθώς μπαίνουμε στο 2025.

Ωστόσο, ο πολιτικός κίνδυνος αυξάνεται και στις ανεπτυγμένες αγορές. Για παράδειγμα, οι γαλλικές εκλογές έκαναν τους επενδυτές να αμφισβητήσουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ολοκλήρωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο γεγονός παραμένουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να φέρουν υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στην Ευρώπη.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης… Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες, με τις αγορές να ανταποκρίνονται πολύ θετικά. Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, κατά τη γνώμη σας; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις;

Ναι, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να σημειώνει καλύτερη απόδοση έναντι της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ. Δεν είναι η μοναδική: με την Πορτογαλία και την Ισπανία, προπορεύονται της υπόλοιπης Ευρώπης. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι περίπου 10% υψηλότερες από το 2019 σε πραγματικούς όρους. Ως σημείο αναφοράς, που τονίζει πόσο ισχυρή είναι η ελληνική δυναμική, αξίζει να ειπωθεί ότι στη ζώνη του ευρώ η ιδιωτική κατανάλωση είναι σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με πριν από 5 χρόνια. 

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ο δικαιούχος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στήριξης ως ποσοστού του ΑΕΠ μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μια χώρα της οποίας οι επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και της Νότιας Ευρώπης, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με την πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους πιο σταθερούς ισολογισμούς και τα υψηλότερα επιτόκια, διαμορφώνουν ένα σκηνικό ιδανικό για τις ελληνικές τράπεζες. Οι αναλυτές μετοχών μας παραμένουν εποικοδομητικοί σε σχέση με τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τέτοιου είδους μακροοικονομικά τοπία είναι ασυνήθιστα ευπρόσδεκτα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι επενδύσεις, και ειδικότερα οι ξένες επενδύσεις, αναζητούν περιβάλλοντα όπου οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξάνονται. Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτές τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχυθούν με τις επερχόμενες επιτοκιακές περικοπές της ΕΚΤ.

Οι χρηματιστηριακές αγορές, σε μεγάλο βαθμό, κινούνται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, με τις μεγάλες και μικρές αγορές να καταγράφουν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά. Είμαστε σε «φούσκα» ή οι αποτιμήσεις είναι ορθολογικές, έχοντας περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης;

Το τέλος του πρώτου εξαμήνου σηματοδοτεί το τέλος ενός πολύ ισχυρού ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και αυτό αντανακλά ισχυρότερη θεμελιώδη αύξηση των κερδών, το τρέχον επίπεδο αποτιμήσεων υποδηλώνει ότι αυτή η «εξαιρετικότητα» αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Τα χρηματιστήρια πάνε καλά και οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, αλλά διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές. Παρότι στις ΗΠΑ οι αποτιμήσεις βρίσκονται στο κορυφαίο 5% της ιστορικής κατανομής -αν κοιτάξουμε τον δείκτη τιμής έναντι κερδών-, στην Ευρώπη είναι ελάχιστα πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. 

Σε ορισμένους τομείς όπως τα Χρηματοοικονομικά και η Ενέργεια, οι αποτιμήσεις είναι ακόμη και κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί η διαφοροποίηση από αγορές μετοχών όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση. Οι επενδυτές θα εκτιμήσουν την αξία της διεύρυνσης των συμμετοχών τους στην αγορά μετοχών καθώς διανύουμε τη σεζόν κερδών που μόλις ξεκίνησε.

Και πάλι, η Fed και η ΕΚΤ σηματοδοτούν μείωση των επιτοκίων φέτος. Πότε τις περιμένετε; Θα έχουν θετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία;

Τέσσερις κεντρικές τράπεζες της G10 —η ΕΚΤ, η Τράπεζα του Καναδά, η Riksbank και η Swiss National Bank— άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια, με την Τράπεζα της Αγγλίας την 1η Αυγούστου και τη Fed στις 18 Σεπτεμβρίου πιθανώς να ακολουθούν.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ο ρυθμός μάλλον θα είναι σταδιακός, με περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε επόμενη συνάντηση, αποκλείοντας σημαντικές εκπλήξεις για καθοδική ανάπτυξη και απασχόληση. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χαλαρώνει, μέχρι το μέγιστο επιτόκιο να φτάσει στο 2,25%. Βάσει των εκτιμήσεών μας (περαιτέρω αποπληθωρισμός και διεύρυνση των μειώσεων επιτοκίων) παραμένουμε υποστηρικτικές για την οικονομία και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: