Ο Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank στο Fortune Greece: Ήμασταν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

Ο Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank στο Fortune Greece: Ήμασταν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
«Το βασικό σενάριό μας για την παγκόσμια οικονομία προϋποθέτει “ήπια προσγείωση”», αναφέρει ο Global Head of FX Research της Deutsche Bank

Με σπουδές σε Χάρβαρντ και Κέιμπριτζ, ο Γιώργος Σαραβέλος, μακροχρόνιο στέλεχος της Deutsche Bank, αποτελεί εξέχον μέλος της dream team των Ελλήνων οικονομολόγων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Υπεύθυνος για τη θεμελιώδη ανάλυση των αγορών συναλλάγματος, έχει δημιουργήσει κορυφαίους δείκτες και πλαίσια για την ανάλυση των παραγόντων της αγοράς. Εκ των πλέον παραγωγικών αναλυτών της γερμανικής τράπεζας μας καταθέτει την άποψή του για την οικονομία και τις αγορές.

«Το βασικό σενάριό μας για την παγκόσμια οικονομία προϋποθέτει “ήπια προσγείωση”. Αυτός ο οικονομικός κύκλος ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστος, καθώς τα αρνητικά supply-side σοκ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιβράδυνση της οικονομίας, επομένως η αντιστροφή τους βοηθάει στην ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του πληθωρισμού. 

Επιπλέον, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι οικονομικά υγιείς, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ υποστηρικτική. Φυσικά, τα γεωπολιτικά γεγονότα παραμένουν μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών στις ΗΠΑ και των προοπτικών για την εμπορική πολιτική» επισημαίνει ο Γιώργος Σαραβέλος, και προσθέτει: «Δεδομένης της εκτίμησής μας για ομαλή προσγείωση, παραμένουμε θετικοί απέναντι στην αγορά μετοχών. Οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη όσο και στην ελληνική αγορά μετοχών παραμένουν ελκυστικές». 

Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, είπε: «Ήμασταν και παραμένουμε αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι άκρως υποστηρικτικές δημοσιονομικές δαπάνες μέσω του Tαμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, όλα υποστηρίζουν τις προοπτικές. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρή, ανοιχτή οικονομία, η Ελλάδα παραμένει ευαίσθητη στις συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

»Επιπλέον, το γηράσκον εργατικό δυναμικό της Ελλάδας και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία παραμένουν σημαντική μεσοπρόθεσμη πρόκληση. Η μείωση των γραφειοκρατικών σημείων συμφόρησης (για παράδειγμα, μέσω της συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης), η αναβάθμιση των γερασμένων υποδομών, η παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων είναι κάποια μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Νομισματική πολιτική

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, ο Γιώργος Σαραβέλος είπε: «Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, η πρώτη επιτοκιακή μείωση εκ μέρους της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και η πρώτη μείωση της Fed τον Δεκέμβριο. Αναμένουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα έχουν πράγματι ευνοϊκές επιδράσεις, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα για την επιστροφή του πληθωρισμού στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, σε αυτή την κατά τ’ άλλα ευνοϊκή προοπτική, βλέπουμε μεγαλύτερο κίνδυνο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ και καθυστέρηση στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed. Όσο καθυστερούν οι μειώσεις επιτοκίων τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ύφεσης».

προοπτική, βλέπουμε μεγαλύτερο κίνδυνο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ και καθυστέρηση στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Fed. Όσο καθυστερούν οι μειώσεις επιτοκίων τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ύφεσης».

Ποια είναι η επενδυτική πρόταση του Global Head of FX Research της Deutsche Bank σε αυτό το περιβάλλον; «Θα προτείναμε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, με μετοχές αλλά ομόλογα. Οι μετοχές, κατά τη γνώμη μας, θα συνεχίσουν να αποδίδουν, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο της “ήπιας προσγείωσης”. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών και προσφέρουν σημαντική αξία, δεδομένου ότι, όπως πιστεύουμε, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

»Είναι, λοιπόν, πιθανό να προσφέρουν μια καλή αντιστάθμιση σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Προτιμούμε, ωστόσο, να κατέχουμε ομόλογα στο βραχυπρόθεσμο της καμπύλης, καθώς term premium εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, δεδομένων των υψηλότερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θα ήταν άλλο ένα αρνητικό οικονομικό supply-side σοκ στη σκιά του γεωπολιτικού κινδύνου, που ωθεί τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη χαμηλότερα, παρόμοια με το 2022».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: