Ο Θέμος Φιωτάκης της Barclays στο Fortune Greece: Η Ελλάδα διανύει τον τρίτο μεγάκυκλο ανάπτυξης
- 14/05/2024, 09:22
- SHARE
Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Θέμου Φιωτάκη είναι εντυπωσιακή: Goldman Sachs, UBS, Glen Point Capital και τώρα Barclays ως ο Global Head FX & EM Macro Strategy. Με πλούσια αρθρογραφία και συμμετοχή σε κορυφαία συνέδρια, η κρίση του, αν μη τι άλλο, έχει σημαντικό ειδικό βάρος.
«Θεωρώ πως ο κόσμος κινείται με δύο διαφορετικές ταχύτητες προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια μεριά, η αμερικανική οικονομική ισχυροποιείται λόγω των πολιτικών του εξαιρετισμού.
Οι επενδύσεις ανθούν χάρη σε πρόσφατη νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού και τους ημιαγωγούς, ο ενεργειακός τομέας διαφοροποιείται και προστατεύει την εμπορική του έκθεση, ο τεχνολογικός τομέας βιώνει τα πρώτα στάδια ενίσχυσής του χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η εσωτερική μετανάστευση επιταχύνεται και οι καταναλωτές εξακολουθούν να επωφελούνται από παρελθούσες επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Από την άλλη μεριά, ο υπόλοιπες οικονομίες αποπληθωρίζονται μεν, ήπια δε.
Στην Κίνα, οι κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας αντισταθμίζουν ως έναν βαθμό τη ζημιά που έχει συμβεί λόγω της πτώσης στις τιμές των κατοικιών και στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, αλλά δεν οδηγούν σε πραγματική, ευρείας βάσης επιτάχυνση.
Η ζήτηση και η δυναμική των τιμών παραμένουν ήπιες. Στην Ευρώπη, η επιβράδυνση της Κίνας, τα μέτρα προστατευτισμού από την Κίνα και τις ΗΠΑ και η χαμηλή ανάπτυξη των επενδύσεων (λόγω των υψηλών επιτοκίων) οδηγούν την οικονομία σε αδιέξοδο, παρά την αυξημένη καταναλωτική δαπάνη και τη μεγέθυνση του τομέα των υπηρεσιών.
»Η Ελλάδα διαγράφει τη δική της τροχιά: ανάπτυξη και ανάκαμψη, παρά την ηπιότερη μεγέθυνση (μερικές φορές ωφελείται) του πυρήνα της Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία βαδίζει επί σειρά ετών στο δικό της μονοπάτι. Έχει εισέλθει στον τρίτο μεταπολεμικό μεγάκυκλο ανάπτυξής της. Η Ελλάδα δεν είναι μια κυκλική οικονομία, αλλά μια οικονομία άνθησης και κατάρρευσης, και οι κύκλοι της τείνουν να είναι εκτεταμένοι και πολύ βαθιοί. Πλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία, προσελκύει σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Η διεύρυνση του ανοίγματος διαφορετικών τομέων και η δημιουργία ευκαιριών πρόσβασης στις ΑΞΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας» απάντησε ερωτηθείς για το outlook της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας ο Θέμος Φιωτάκης.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις αγορές, είπε: «Παρότι οι αποτιμήσεις επηρεάζουν τις αποδόσεις των μετοχών, είναι σημαντικό να πούμε ότι τα στελέχη μας σε ΗΠΑ και Ευρώπη τονίζουν διαρκώς πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη, η σταθερότητα των κερδών εκ μέρους των εταιρειών και οι προοπτικές ως βασικός −σε κάποιον βαθμό− μοχλός για το ράλι που σημειώνουν οι μετοχές. Βέβαια, το ερώτημα-κλειδί για τις μετοχές είναι κυρίως οι προοπτικές για τη Fed, προϊόντος του χρόνου».
Ερωτηθείς για τη νομισματική πολιτική, το στέλεχος της Barclays, σημειώνει: «Οι οικονομίες αποκλίνουν, και έτσι οι δύο κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.
Πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας. Περιμένουμε μόνο μία περικοπή επιτοκίων από τη Fed φέτος, ενώ εξακολουθούμε να αναμένουμε από την ΕΚΤ να τα μειώσει τέσσερις φορές. Όλα αυτά, φυσικά, πιθανότατα θα ενισχύσουν το δολάριο – βλέπουμε την ισοτιμία EUR/$ στο 1,05».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γεωπολιτική παραμένει στο επίκεντρο… «Όπως σημειώθηκε πρόσφατα, στη Μέση Ανατολή καταγράφεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αποκλιμάκωση, ένα αποτέλεσμα που επεδίωκαν τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέρη. Μεσοπρόθεσμα, όμως, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να διατηρηθούν. Τόσο η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Ιράν όσο και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται σύντομα» καταλήγει ο Θέμος Φιωτάκης.