Ωδείο Αθηνών: Ενάµιση αιώνα προάγει την τέχνη και τον πολιτισµό
- 14/04/2023, 09:00
- SHARE
Το Ωδείο Αθηνών, ο κορυφαίος µη κερδοσκοπικός φορέας εκπαίδευσης Μουσικής, Θεάτρου και Χορού που ιδρύθηκε το 1871, στεγάζεται από το 1976 στο κέντρο της Αθήνας, στο εµβληµατικό κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος, χαρακτηρισµένο και ως «Νεώτερο Μνηµείο» από το υπουργείο Πολιτισµού.
Από τον Οκτώβριο του 2022, που ολοκληρώθηκε ένα µεγάλο έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισµού του κτιρίου αυτού, τέσσερις νέοι σύγχρονοι χώροι φιλοξενίας ποικίλων εκδηλώσεων προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες, συναποτελώντας πλέον ένα πολυµορφικό «Κέντρο Τεχνών» στο οποίο ήδη έχουν φιλοξενηθεί σηµαντικές καλλιτεχνικές και εταιρικές εκδηλώσεις.
Η Όλγα Μήτση, µε προϋπηρεσία σε διευθυντικές θέσεις marketing στον ιδιωτικό τοµέα, τέθηκε επικεφαλής της δραστηριότητας αξιοποίησης των χώρων και µας µιλά για το νέο αυτό εγχείρηµα στο κέντρο της πόλης.
Τι διαφορετικό έχει το Κέντρο Τεχνών του Ωδείου Αθηνών και τι νέο έφερε το άνοιγµα των νέων χώρων στην πόλη;
Ξεκινάµε µε ένα µεγάλο πλεονέκτηµα, το ίδιο το κτίριο! Το γνωστό κτίριο-τοπόσηµο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου στην καρδιά της Αθήνας, ηµιτελές και «ξεχασµένο» για πολύ καιρό, αλλά πολύ αγαπητό σε ένα κοινό που το γνωρίζει καλά τόσα χρόνια, τους σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου Αθηνών. Το κτίριο αυτό, µετά την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισµό µεγάλου µέρους του, µόλις αρχίζει να προβάλλεται όπως πραγµατικά του αξίζει.
Το διαφορετικό βρίσκεται πιστεύω σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο, αποτέλεσµα του µοναδικού σχεδιασµού του κτιρίου, είναι η αισθητική, το εύρος και η ποικιλοµορφία των χώρων. Τουλάχιστον έξι διακριτοί χώροι, ο καθένας µε διαφορετική αισθητική, χρηστικότητα, λειτουργικότητα, όλοι ενταγµένοι όµως σε ένα µοναδικό αρχιτεκτονικά κτιριακό σύµπλεγµα. Για αυτό τον λόγο, στους λίγους µήνες που λειτουργούν όλοι µαζί, έχουν φιλοξενηθεί εδώ εκδηλώσεις κάθε είδους: από συναυλίες και παραστάσεις ως ειδικές εταιρικές εκδηλώσεις. Και αυτά χωρίς να υπολογίσουµε τους κοινόχρηστους και εξωτερικούς χώρους, που είναι δηµοφιλείς για γυρίσµατα διαφηµιστικών και κινηµατογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
Το δεύτερο και µοναδικό είναι ότι όλα αυτά συνυπάρχουν µέσα σε έναν ζωντανό οργανισµό, ένα εκπαιδευτικό ίδρυµα όπου καθηµερινά ζουν, διδάσκονται και εργάζονται εκατοντάδες καλλιτέχνες. Πράγµατι, καθηµερινά στο κτίριο αυτό γίνονται ταυτόχρονα µαθήµατα, εξετάσεις, πρόβες, παραστάσεις, σεµινάρια κ.λπ. Αυτός ο δυναµικός και δηµιουργικός νεανικός κόσµος που συνυπάρχει µε τους επισκέπτες µας είναι που δίνει στη λειτουργία του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών έναν µοναδικό χαρακτήρα σε σύγκριση µε άλλους γνωστούς και αξιόλογους χώρους εκδηλώσεων της πόλης.
Πιστεύω ότι οι νέοι χώροι του Ωδείου Αθηνών φέρνουν κάτι φρέσκο και σε αισθητική και σε δυνατότητες. Ήδη βλέπουµε ότι δηµιουργούνται ιδιαίτερες ταυτότητες των χώρων αυτών, και οµάδες κοινού που τους έχουν «υιοθετήσει». Για παράδειγµα, επιτυχηµένες συναυλίες ηλεκτρονικής µουσικής στον Πολυχώρο «Ω2» και το Αµφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» έχουν πια κερδίσει το κοινό της µουσικής αυτής, που τους αισθάνεται δικούς του. Συγχρόνως, όµως, τους χώρους του κέντρου Τεχνών έχει αγκαλιάσει και ο πολύ απαιτητικός κόσµος της αγοράς. Έτσι, είµαι πολύ χαρούµενη που ήδη από τόσο νωρίς µας έχουν εµπιστευτεί σπουδαίοι οργανισµοί µε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις, από το Ίδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» (µε το Φόρουµ iMedD) και τη Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση (Φεστιβάλ Tectonics), µέχρι κορυφαίες διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις όπως το Rolex Arts Festival, που θα φιλοξενήσουµε τον Μάιο.
Βέβαια, ακόµη έχουµε πολύ δρόµο µπροστά µας…
Πείτε µας δυο λόγια για τους χώρους που διατίθενται και το δικό σας αντικείµενο…
Αρχικά να πω ότι ήδη υπήρχαν δύο υπέροχοι χώροι που τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκαν πλήρως χάρη σε ιδιωτικές χορηγίες (Friends of Aliki Vatikioti Foundation, Οργανισµός Πολιτισµού & Ανάπτυξης ΝΕΟΝ): η Αίθουσα Συναυλιών «Άρης Γαρουφαλής» (170 θέσεων) και ο βιοµηχανικής αισθητικής Πολυχώρος «Ω2» (1.600 τ.µ ) που φιλοξένησαν πολλές εκδηλώσεις. Σε αυτές προστέθηκαν τώρα και οι νέοι χώροι: το περίφηµο Αµφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» (600 θέσεων), το «Φουαγιέ Τεχνών» και η «Νέα Σκηνή», χώροι ιδιαίτερα ευέλικτοι, που προσφέρονται για διαφορετικές χρήσεις. Αν σε αυτά προσθέσουµε και το νέο Peristylion Café στην κεντρική είσοδο, τότε έχουµε ένα ολοκληρωµένο, πολυµορφικό και µοναδικό Κέντρο Τεχνών στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Αντικείµενο της δραστηριότητάς µας είναι η προσέλκυση και η επιτυχηµένη φιλοξενία διοργανώσεων σε διάλογο µε το κοινό και την πόλη.
Εξυπηρετούµε όσους φορείς και εταιρείες θέλουν να διοργανώσουν την εκδήλωσή τους σε εµάς, τους συµβουλεύουµε για τον πιο κατάλληλο χώρο ή συνδυασµό χώρων, τους παρέχουµε τις εξειδικευµένες υπηρεσίες που χρειάζονται, και είµαστε γενικά δίπλα τους από την αρχική σύλληψη µέχρι και την ολοκλήρωση της εκδήλωσής τους. Φυσικά, θέλουµε επίσης να µας µάθει και το ευρύ κοινό και να αγαπήσει τους χώρους και το κτίριο όπως και εµείς.
Παράλληλα, και ειδικά τώρα που βρισκόµαστε ακόµα στα πρώτα µας βήµατα, αναζητούµε νέες συνεργασίες µε άτοµα, εταιρείες και φορείς από πολλούς διαφορετικούς τοµείς, που θα µας βοηθήσουν να καλύψουµε ακόµα µεγαλύτερο εύρος διαφορετικών εκδηλώσεων και διοργανώσεων.
Τι προσδοκά, τελικά, το Ωδείο Αθηνών από τη δραστηριότητα αυτή;
Πολύ επιγραµµατικά θα έλεγα τα εξής: Βασικά, να πραγµατοποιήσει µε κατά το δυνατόν πληρέστερο τρόπο τους καταστατικούς σκοπούς του, διασφαλίζοντας µακροπρόθεσµα τη βιωσιµότητα του όλου εγχειρήµατος. Ας µην ξεχνάµε ότι µιλάµε για έναν µη κερδοσκοπικό φορέα µε συγκεκριµένη αποστολή, που δεν περιλαµβάνει µόνο την παροχή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, αλλά και την ευρύτερη πολιτιστική προσφορά. Μέρος της αποστολής αυτής είναι η συντήρηση και ο περαιτέρω εκσυγχρονισµός του σπουδαίου αυτού κτιρίου, όπου υπάρχει ακόµα πολλή δουλειά να γίνει. Αλλά το κυριότερο είναι η δηµιουργία ενός ζωντανού πόλου πολιτισµού, που θα προσφέρει χώρο στη δηµιουργία και µε αυτό τον τρόπο θα µεγαλώσει και άλλο το αποτύπωµά του στο νεανικό, το ζωντανό και φιλότεχνο κοινό της πόλης.
Τέλος, πόσο συµπεριληπτικό θα χαρακτηρίζατε τον φορέα στον οποίο εργάζεστε; Κατά τη γνώµη σας είναι ικανοποιητικός ο αριθµός των γυναικών που βρίσκονται σήµερα σε θέσεις ευθύνης;
Θεωρώ ότι είµαι τυχερή, γιατί ο οργανισµός στον οποίο εργάζοµαι είναι «ανοιχτός», ανεκτικός και συµπεριληπτικός, όπως είναι και όπως οφείλει, άλλωστε, να είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας, και µάλιστα για τις τέχνες, όπως το Ωδείο Αθηνών. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές γυναίκες σε καθοριστικούς ρόλους, είτε αυτές είναι υψηλές διοικητικές θέσεις είτε θέσεις-κλειδιά.
Πρέπει να πω ότι και στους συνεργάτες µου, όµως, τους διοργανωτές δηλαδή των εκδηλώσεων στους χώρους µας, πάρα πολύ συχνά έχω θαυµάσει κυρίες να «λύνουν και να δένουν». Αυτό σε καµία περίπτωση δεν γενικεύεται και δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά βήµατα ακόµα να γίνουν και στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία ευρύτερα.
Ποιος ο προσωπικός στόχος που έχετε θέσει για το Ωδείο Αθηνών και ποια η µεγαλύτερη πρόκληση που αντιµετωπίσατε µέχρι στιγµής;
Ο µεγάλος στόχος κατ’ αρχήν έχει τεθεί από την ίδια τη διοίκηση. Μας έχει επιφορτίσει µε τη µεγάλη ευθύνη να στηρίξουµε µε τη λειτουργία µας τη βιωσιµότητα ενός σπουδαίου κτιρίου και ενός ιστορικού οργανισµού, και συγχρόνως να δρούµε σύµφωνα µε το όραµα της διοίκησης για το µέλλον του. Η οµάδα µου και εγώ έχουµε εξειδικεύσει τον στόχο αυτό σε πολλούς επιµέρους στόχους. Η δουλειά µας είναι οµαδική και σε στενή συνεργασία µε πολλούς ανθρώπους και τµήµατα εντός του οργανισµού.
Ως πρόκληση βλέπω τη µεγάλη ιστορία του Ωδείου Αθηνών και το πλαίσιο που αυτή ορίζει και αντανακλά στη δουλειά µας, στον τρόπο λειτουργίας και τον επαγγελµατισµό που καλούµαστε να επιδείξουµε. Επίσης, τη συνεχή επαγρύπνηση που χρειάζεται η δουλειά µας. Να είµαστε καθηµερινά σε αναζήτηση και συγχρόνως έτοιµοι για το νέο. Σηµαντική επίσης πρόκληση είναι να έχουµε διαχρονικότητα, να γίνουµε µέρος της ατζέντας της πόλης και -γιατί όχι;- ενός ευρύτερου κοινού.
**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.
***Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου