Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει για όλα στο Leaders Forum
- 29/06/2019, 10:56
- SHARE
«Αυθεντική»! Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την Όλγα Κεφαλογιάννη για όσους την γνωρίζουν. Σε κοιτάζει στα μάτια, είναι ο εαυτός της, έχει αυτοπεποίθηση, μιλάει με τόλμη και έχει μέτρο. Σε όλα. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στην Κρήτη το 2007 και από το 2012 είναι βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Η θητεία της ως Υπουργού Τουρισμού «έγραψε» εκατομμύρια αφίξεις τουριστών στη χώρα, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη.
Ως τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. θέτει ως προτεραιότητα μια εθνικής στρατηγικής για τον πολιτισμό, την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτό είναι, άλλωστε και η ίδια. Ένα «κράμα» παράδοσης και ελευθερίας.
Η εμπειρία της στη δημόσια διοίκηση την έφερε αντιμέτωπη με τις πραγματικές διαστάσεις της γραφειοκρατίας και του φόβου της αλλαγής που διακατέχει το δημόσιο. «Σήμερα, η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, πιο εξωστρεφής. Να είναι πιο υποστηρικτική προς τον πολίτη και να υλοποιεί σχέδια, βάσει στρατηγικής, με μετρήσιμους στόχους», μου λέει και αναρωτιέμαι πόσο επιτακτική αλλά και δύσκολα υλοποιήσιμη είναι μια τέτοια προσδοκία. Χωρίς όμως μεγάλα όνειρα και λίγη ουτοπία δεν θα υπήρχαν επαναστάσεις. Και η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι νέα, όμορφη, Κρητικοπούλα και έτοιμη για ανατροπές!
Κυρία Κεφαλογιάννη, είστε ήδη 12 χρόνια στην πολιτική. Τι «γεύση» έχει αυτή η ενασχόληση;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πολιτική είναι μία απαιτητική ενασχόληση. Όλα αυτά τα 12 χρόνια, δεν έχω ζήσει ούτε μία ημέρα που να είναι ίδια με την άλλη. Δεν υπάρχει ρουτίνα. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που έχει πλήξει την χώρα, χρειάζεται μυαλό, γνώσεις και γρήγορα αντανακλαστικά. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα σήμερα, η πολιτική απαιτεί βούληση, στρατηγικό σχεδιασμό και συνέπεια. Σε όλα τα επίπεδα και από όλους όσους δραστηριοποιούνται στην πολιτική. Η ικανοποίηση, πάντως, που νοιώθεις στο τέλος της ημέρας, αφού έχεις εκπληρώσει σωστά και με συνέπεια τα καθήκοντά σου, είναι μεγάλη.
Υπήρξε κάποια γυναίκα που είχατε ως πρότυπο όταν ήσασταν μικρή;
Είχα πολλά πρότυπα, συχνά ετερόκλητα. Όμως τον καθοριστικό ρόλο τον έπαιξαν οι γονείς μου. Πρότυπο πυγμής, βούλησης και πολιτικής αφοσίωσης ο πατέρας μου, πρότυπο ανθρωπιάς, τρυφερότητας και εσωτερικής δύναμης η μητέρα μου.
«Γυναίκα, μορφωμένη, από πολιτική οικογένεια, νέα και όμορφη». Λειτουργούν αυτά τα χαρακτηριστικά ως μειονέκτημα ή ως προσόν;
Τα «γυναίκα» και «από πολιτική οικογένεια» είναι αμφίσημα για όλες τις γυναίκες στην πολιτική. Τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα αποκλειστικά στο σπίτι, στην οικογένεια, σε «γυναικείες» δουλειές, λειτουργούν κόντρα. Η αντίληψη ότι στον γιο ή την κόρη πολιτικού τα αξιώματα και οι θέσεις «χαρίζονται», με έφερναν, ειδικά στην αρχή της καριέρας μου στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αποδεικνύω συνεχώς ποιες είναι οι δυνατότητές μου, τι μπορώ να κάνω και τι θέλω να προσφέρω. Η μόρφωση είναι σαφώς προσόν. Ειδικά οι σπουδές μου στην Νομική Αθηνών και η άσκηση της δικηγορίας, με βοήθησαν όταν ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού και, γενικά, με κάνουν να νοιώθω ασφαλής στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Τώρα, το «νέα και όμορφη», δεν το λες ούτε μειονέκτημα, ούτε προσόν. Δε μένει κανείς όμορφος και νέος για πάντα. Επομένως δεν είναι καλό να ποντάρουμε σε αυτά τα στοιχεία.
Θητεύσατε τρία χρόνια Υπουργός Τουρισμού. Ποια είναι η εμπειρία σας από την δημόσια διοίκηση και τι θα θέλατε τώρα να αλλάξετε;
Αναλάβαμε το Υπουργείο Τουρισμού σε μία κρίσιμη καμπή για τον ελληνικό τουρισμό. Η κατάσταση ήταν δύσκολη. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και τη θεσμική ανυπαρξία του υπουργείου. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αλλά και την αγορά, προχωρήσαμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του κλάδου του τουρισμού. Με ριζοσπαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλάξαμε τις συνθήκες και δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Και το κυριότερο, αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Παρουσιάσαμε την Ελλάδα που είναι συνεπής, εργάζεται σκληρά, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Η εμπειρία στη δημόσια διοίκηση με έκανε να συνειδητοποιήσω τις πραγματικές διαστάσεις της γραφειοκρατίας και του φόβου της αλλαγής που διακατέχει το δημόσιο. Πιστεύω ότι σήμερα, η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, πιο εξωστρεφής. Να είναι πιο υποστηρικτική προς τον πολίτη και να υλοποιεί σχέδια, βάσει στρατηγικής, με μετρήσιμους στόχους.
Μπορούν, κατά τη γνώμη σας, η διοίκηση και ο τρόπος λειτουργίας σε οργανισμούς στους οποίους το κράτος έχει αποτύχει, να πάρoυν τον χαρακτήρα που έχει το management στον ιδιωτικό τομέα;
Πιστεύω ότι οι εποπτευόμενοι φορείς μπορούν να αναβαθμιστούν ως προς την λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους. Με μικρές ρυθμίσεις, το κράτος μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο. Πάντα στo πλαίσιo της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.
Η έκθεση SIGHT στη Δήλο είναι μια ευτυχής και εξαιρετικά πετυχημένη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Του οργανισμού ΝΕΟΝ και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Μπορούν τέτοιες δράσεις να γίνουν υπόδειγμα για παρόμοιες συνέργειες;
Τέτοιες δράσεις θα πρέπει να είναι το ζητούμενο εάν πραγματικά θέλουμε να αναδείξουμε τα μνημεία μας και να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό. Η σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, πραγματικά μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι δύο πλευρές. Ένα πλαίσιο που θα θωρακίζει το πολιτιστικό μας απόθεμα αλλά την ίδια στιγμή, θα επιτρέπει στο κράτος να δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από ιδιώτες.
Είμαστε μία χώρα με πλούσια ιστορία και παραδόσεις. Είναι παράδοξο να μην αναδεικνύουμε στο έπακρο ότι καλύτερο διαθέτουμε.
Αιχμή της πολιτικής της ΝΔ είναι η ανάπτυξη. Είναι η σύγχρονη τέχνη δρόμος προς την ανάπτυξη; Ρωτώ γιατί μέχρι σήμερα αναφερόμαστε με περηφάνια στο ένδοξο παρελθόν, χωρίς όμως να αξιοποιούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και χωρίς, επιπλέον, να συνδέουμε το παρελθόν μας με την σύγχρονη δημιουργία.
Πιστεύω ότι η ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, του σύγχρονου πολιτισμού και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για τον πολιτισμό. Είμαστε μία χώρα με πλούσια ιστορία και παραδόσεις. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για παράδειγμα, έχει μοναδικά πρωτότυπα εκθέματα. Είναι παράδοξο να μην αναδεικνύουμε στο έπακρο ότι καλύτερο διαθέτουμε. Παράλληλα, ακόμα και στην εποχή της βαθιάς κρίσης, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι αξιοσημείωτη. Όμως δεν υπάρχει συγκροτημένη πολιτιστική διπλωματία ώστε, ταυτόχρονα με τα θαύματα του κλασσικού πολιτισμού, να προωθούνται και σύγχρονοι καλλιτέχνες. Συνεπώς, για να απαντήσω στην ερώτηση, προέχει η εξωστρέφεια. Για να «αναμετρηθούν» οι Έλληνες καλλιτέχνες με τους αντίστοιχους ξένους δημιουργούς, για να δώσουμε το στίγμα μας ως χώρα με πλούσιο πολιτισμό. Αμέσως μόλις διασφαλίσουμε την εξωστρέφεια, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η ανάπτυξη.
Αν αναλαμβάνατε το Υπουργείο Πολιτισμού, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας προτεραιότητες;
Η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον πολιτισμό, με σαφείς προτεραιότητες και μετρήσιμους στόχους. Με όχημα τον Πολιτισμό, θα υλοποιούσα σχέδια με στόχο την αναβάθμιση της Αθήνας και την αναζωογόνηση του κέντρου της. Σχέδια όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που είναι πρωτοβουλία του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι βέβαιο ότι θα αναδείξουν νέες θεματικές διαδρομές και θα αναζωογονήσουν το κέντρο που έχει έντονα σημάδια ερήμωσης. Γειτονιές όπως, για παράδειγμα, τα Εξάρχεια, ο Κολωνός, τα Πατήσια, ο Λόφος Σκουζέ αλλά και πολλές άλλες θα πρέπει να αλλάξουν εικόνα.
Με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τι γίνεται; Πού οφείλεται τελικά αυτή η διαρκής καθυστέρηση στην λειτουργία του;
Οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στην εμμονική προσήλωση που ανέπτυξαν οι ηγεσίες του ΥΠΠΟ ως προς την τοποθέτηση επικεφαλής με κριτήρια που δεν εξυπηρετούν την αποστολή του ΕΜΣΤ.
Πιστεύετε ότι το κράτος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα τέτοιο ίδρυμα και πώς σκοπεύετε ως Ν.Δ. να κινηθείτε;
Πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το οποιοδήποτε ίδρυμα πολιτισμού. Με ένα νέο ευέλικτο χορηγικό πλαίσιο, με κίνητρα για τους χορηγούς. Με ευέλικτους οργανισμούς λειτουργίας και με ενσωμάτωση καλών πρακτικών που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με επιλογές ικανών προσώπων σε επιτελικές θέσεις, με λογοδοσία, νομιμότητα και διαφάνεια.
Ο τουρισμός και ο πολιτισμός έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Στοχευμένες πολιτικές συνέργειες θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Θα μπορούσαν, πιστεύετε, να συνδυαστούν πιο αποτελεσματικά;
Μα ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι τομείς αλληλοσυμπληρούμενοι. Ο κλάδος του τουρισμού είναι ιδιαίτερα δυναμικός και εξωστρεφής. Εάν συνθέσουμε μία νέα τουριστική προσφορά με σημείο ενδιαφέροντος τα θεματικά πολιτιστικά οδοιπορικά και τις ποιοτικές θεματικές εμπειρίες, τότε πετυχαίνουμε ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Την εξωστρέφεια του Ελληνικού Πολιτισμού, την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών με σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και άλλους επιμέρους στόχους. Είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί σχεδιασμό ακριβείας.
Μεγάλη σημασία έχει και η «εμπειρία» του επισκέπτη. Σκοπεύετε να την αναβαθμίσετε και με ποιους τρόπους;
Πρωταρχική παρέμβαση για εμάς είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και των υποδομών υποδοχής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Γνωρίζετε ότι τα κυλικεία και τα πωλητήρια των μεγαλύτερων αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων είναι κλειστά. Καταλαβαίνετε πως επηρεάζει αυτό την εικόνα που αποκομίζουν από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα σε αυτούς τους χώρους οι τουρίστες. Πόσα έσοδα χάνει το κράτος, και πώς με κάποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά την εμπειρία του επισκέπτη. Να τον κάνουμε να κατανοήσει την αξία του πολιτισμού μας. Να τον διδάξουμε ιστορία. Εδώ θέλω να προσθέσω την προστασία των μνημείων. Για να τα προστατεύσουμε αλλά και για να εμβαθύνουν οι τουρίστες στο θαύμα του Ελληνικού Πολιτισμού, θα είναι καταλυτική και η χρήση των εργαλείων της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να επαναξιολογηθεί, επίσης, είναι τα Φεστιβάλ. Το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα και η εν γένει προσφορά τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις τάσεις της ζήτησης αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Κάποια από αυτά ίσως θα πρέπει να επεξεργασθούν με μεγαλύτερη σπουδή αυτό που θα ήθελαν να προσφέρουν.
Μιλήσατε για ψηφιακά εργαλεία. Είστε φαν της τεχνολογίας; Μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και, κατ’ επέκταση, την εμπειρία των επισκεπτών;
Είναι βέβαιο ότι η χρήση της τεχνολογίας συμβάλει δραστικά στην καταγραφή και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος καθώς και στην ποιοτική αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη. Συνεχώς εμφανίζονται νέες εξελιγμένες εφαρμογές που «διδάσκουν» στον επισκέπτη την ιστορία και του δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστώσει πως ήταν τα μνημεία στην αρχική τους μορφή. Θέλω επίσης να αναφερθώ στην αναγκαιότητα συνεργειών του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης. Σήμερα, οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία από πολύ νωρίς. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, το μάθημα της ιστορίας, της ελληνικής γλώσσας, των αρχαίων Ελληνικών μπορεί να γίνει διαδραστικό και πολύ πιο ενδιαφέρον.
Στο θέατρο πάτε συχνά. Γνωρίζετε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ανθρώπους της τέχνης. Αν ήταν στο χέρι σας, τι θα αλλάζατε στο Εθνικό Θέατρο και στα ΔΗΠΕΘΕ;
Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εργαλεία στους καλλιτεχνικούς διευθυντές και σε όλους τους υπεύθυνους για την βέλτιστη λειτουργία του φορέα τους και για να είναι σε θέση να φιλοξενούν ποιοτικά θεάματα. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ΔΗΠΕΘΕ, ίσως θα πρέπει να αξιολογήσουν πάλι την αποστολή τους. Ο θεσμός δημιουργήθηκε πριν από 30 και πλέον χρόνια από την Μελίνα Μερκούρη, τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει, έχουν αλλάξει και οι ανάγκες της περιφέρειας.
Είναι γνωστό ότι είστε υπέρ της ισότητας και της ανάδειξης γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Διαφέρουμε, κατά τη γνώμη σας, οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας από τους άντρες και εάν ναι, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν;
Θεωρούμε ότι έχουμε ίσα δικαιώματα όμως στην ουσία δεν έχουμε ξεφύγει από τα στερεότυπα άλλων εποχών. Οι γυναίκες έχουμε, νομίζω, αποδείξει διαχρονικά την αξία μας. Έχουμε σφαιρική αντίληψη των θεμάτων, οξυμένη κρίση και όταν πρέπει να πάρουμε μία σοβαρή απόφαση σταθμίζουμε όλα τα στοιχεία και με τη λογική και με το συναίσθημα. Τα μεγάλα μας χαρίσματα είναι η επιμονή, η θετική σκέψη και η ενσυναίσθηση. Το γεγονός ότι μία γυναίκα από πολύ νωρίς, καλείται να αποδώσει σε πολλούς ρόλους, την καθιστά από την φύση της ικανή να συντονίζει την οικογένειά της και την ομάδα που την περιβάλει. Θεωρώ ότι μας διακρίνει πνεύμα δικαιοσύνης και διατηρούμε την ψυχραιμία μας στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε φιλομαθείς και ευέλικτες, είμαστε δοτικές και μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τις γνώσεις μας και τα όνειρά μας. Διαθέτουμε σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες που συνδέονται με την λήψη πρωτοβουλιών, την στοχοπροσήλωσή μας και την αποτελεσματικότητά μας. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά της καλής ηγεσίας. Η συνεισφορά μας λοιπόν σε θέσεις ηγεσίας είναι σημαντική αλλά δεν αναγνωρίζεται ευρέως.
Το όραμά μου για την Αθήνα συνοψίζεται σε μία πόλη ασφαλή, ανθρώπινη, γεμάτη ζωή και κίνηση. Θέλω οι γειτονιές της να ανακτήσουν την χαμένη τους αίγλη.
Ως βουλευτής της Α’ Αθήνας, περιγράψτε μου πολύ σύντομα το όραμά σας για την Αθήνα. Τι είναι αυτό που θα την καθιστούσε πραγματική μητροπολιτική πρωτεύουσα;
Το όραμά μου για την Αθήνα συνοψίζεται σε μία πόλη ασφαλή, ανθρώπινη, γεμάτη ζωή και κίνηση. Θα ήθελα, οι γειτονιές της, όπως η περιοχή γύρω από την Πατησίων και τα Εξάρχεια, να ανακτήσουν την χαμένη τους αίγλη. Η σύνθεση θεματικών πολιτιστικών διαδρομών σε όλη την Αθήνα, η ανάδειξη τοπόσημων πολιτισμού που δεν έχουν αξιοποιηθεί ανάλογα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, και η σύνδεσή τους με άλλα διάσημα μνημεία, θα εμπλουτίσει την εικόνα της πόλης. Θα αναβαθμίσει το μητροπολιτικό της αφήγημα, θα δώσει ζωή σε παλιές γειτονιές της Αθήνας, θα δημιουργήσει νέα σημεία ενδιαφέροντος και θα υποστηρίξει, παράλληλα, την ήπια επιχειρηματικότητα. Η αναγέννηση της Αθήνας είναι εφικτή. Υπάρχει το σχέδιο.
Ποιο θεωρείτε, αλήθεια, το μεγαλύτερό σας προτέρημα;
Την ικανότητά μου να ακούω και να μαθαίνω από όσους γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα. Ένας πολιτικός δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Οφείλει όμως να διευρύνει τα γνωστικά του πεδία συνεχώς.
Κυρία Κεφαλογιάννη, μέχρι πού φθάνουν οι φιλοδοξίες σας;
Η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι η 7η Ιουλίου να αναδείξει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δεύτερο επίπεδο, φιλοδοξώ να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία. Να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Αθήνα και η Ελλάδα να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.