Όμηρος Σαρίκας στο Fortune Greece: Οι επενδύσεις της Brookstreet, οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το ESG Tech
- 04/08/2022, 11:32
- SHARE
O Managing Partner της Brookstreet Equity Partners μιλάει για την επενδυτική του στρατηγική, αναλύει τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και επισημαίνει τον κίνδυνο του «ESG greenwashing».
H πρώτη μας συνάντηση με τον Όμηρο Σαρίκα έγινε στο πλαίσιο του exclusive event του Fortune Greece για τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρίες στην Ελλάδα. Στη σκηνή της εκδήλωσης μαζί με την Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, αναφέρθηκε περιεκτικά στην επενδυτική στρατηγική της Brookstreet Equity Partners, του fund με έδρα το Λονδίνο, αλλά και στη σύνδεση των επενδύσεων με τη βιωσιμότητα και την εποχή των ESG κριτηρίων.
Το δεύτερο ραντεβού μας επικεντρώθηκε ακόμη περισσότερο στη δική του δραστηριότητα, στην επενδυτική στρατηγική της Brookstreet, και στις ευκαιρίες που εντοπίζει σε εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και δη την Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «ασύμμετρο» επενδυτή, καθώς αναζητάει ευκαιρίες σε πολλές αγορές, με τη βοήθεια μιας ομάδας στελεχών με προϋπηρεσία στο City του Λονδίνου, στο Mayfair, στη California και τη Wall Street, σε συμβουλευτικούς οίκους στρατηγικής, αλλά και σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος έχει άλλωστε 20ετή και πλέον εμπειρία ως σύμβουλος επενδυτικών τραπεζών, κυβερνήσεων, μετόχων και επενδυτών, μέχρι να δημιουργήσει τη Brookstreet Equity Partners η οποία αποτελεί μέλος της Βρετανικής Ένωσης Διαχειριστών Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (British Private Equity and Venture Capital Association). Η Brookstreet διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και ο Ομηρος Σαρίκας αναγνωρίστηκε ως «Real Deals: DraxFuture40 Investor» που βοηθά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
«Οι κινήσεις μας στην ελληνική αγορά αφορούν αποκλειστικά εταιρείες με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω εξαγωγών και εμπορικών πωλήσεων, και όχι μόνο απορρόφησή πόρων. Η μέθοδος υλοποίησης της στρατηγικής μας είναι η σύμπραξη με την υπάρχουσα διοίκηση της εταιρείας και τους συμμετέχοντες επενδυτές. Η βάση της Brookstreet είναι στο Λονδίνο, ενώ έχουμε ομάδες ανταπόκρισης σε Νέα Υόρκη και Αθήνα. Στην Ελλάδα ειδικά, η ομάδα της διαχείρισης της Brookstreet έχει ενισχυθεί με στελέχη με “βαριά” βιογραφικά. Επενδύουμε σε τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (5G Robotics, AI, Security κ.α.) λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον παράγοντας της εμπορικής βιωσιμότητας. Οι εταιρείες μας με τα προϊόντα τους ενισχύουν τα ESG κριτήρια. Ευρύτερα θα το ονομάζαμε Environmental Tech, ενώ εμείς το προσδιορίζουμε ως ESG tech» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece.
O κ. Σαρίκας, με εμπειρία σε ευρωπαϊκές διασυνοριακές συναλλαγές, υπήρξε «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας εξαγοράς της ελληνικής Tickethour των Γιώργου Μπόλου και Στέφανου Κακαράντζα από τον αμερικανικό κολοσσό Ticketmaster/Live Nation του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Στην ελληνική αγορά ξεκίνησε πιο έντονα τη δραστηριότητά του το 2013 «κοιτάζοντας μια ελληνική τράπεζα», έπειτα συμμετείχε στην Tickethour το 2016, και από το 2018 επενδύει συστηματικά.
Oπως επισημαίνει στο Fortune Greece, «μας πήρε αρκετά χρόνια για να στήσουμε σωστά τη πλατφόρμα των επενδύσεων μας. Πλέον κάθε εβδομάδα κοιτάζουμε περίπου 50 εταιρείες. Έχουμε διαμορφώσει ένα origination system με περισσότερες από 180 πηγές, που προέρχεται από την έρευνα και τη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Είμαστε μια διεθνής πλατφόρμα από επενδυτές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες – World Leaders και National Champions από Καλιφορνέζους VCs, CEOs, πρώτης γενιάς Unicorn billionaires, μέχρι πέμπτης γενιάς Legacy families».
Το positioning και οι επενδύσεις της Brookstreet Equity Partners
Όπως έχει διαμορφωθεί πλέον ο επενδυτικός «χάρτης» στην Ελλάδα, μετά την πολύτιμη συμβολή του Jeremie αρχικά και του EquiFund στη συνέχεια, η Brookstreet τοποθετείται κυρίως στο commercial scale–up τμήμα της αγοράς. Μέσω της Candesic, private equity focussed συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της McKinsey και ανηκει σε στελέχη της Brookstreet, το fund έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αυτό που ονομάζουμε «commercial due diligence» σε candidate links.
«Στην ουσία μας ενδιαφέρουν εταιρείες που ήδη έχουν αναπτύξει ένα προϊόν και αυτό που εξετάζουμε είναι η δυναμική τους στην αγορά, δηλαδή το commercial reality της κάθε πρότασης που παίρνουμε στα χέρια μας και όχι απλώς το να “καίει” χρήματα» τονίζει ο Όμηρος Σαρίκας. Και συμπληρώνει: «Επενδύουμε σε εταιρείες, οι οποίες είναι ελληνικές ή έχουν συμμετοχή από Έλληνες entrepreneurs ή συμπεριλαμβάνουν την ελληνική αγορά στα σχέδια τους. Έχουμε πραγματοποιήσει τοποθετήσεις σε εταιρείες όπως η ΝanoPhos, η Gizelis Robotics, η Terracom, και η Yodiwo. Μέσα στο 2022, η Brookstreet πρόσθεσε από τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα στο portfolio της, την Behavioral Signals, εταιρεία με έδρα στο Λος Άντζελες την οποία ίδρυσαν Έλληνες επιχειρηματίες και καινοτομεί στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence). Αυτή ήταν η δεύτερη επένδυση μέσα στη χρονιά μετά την αγγλική Cyberowl, εταιρεία που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια για τη ναυτιλία και συνεργάζεται με κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Εξετάζουμε δεκάδες εταιρείες κάθε εβδομάδα και θα προχωρήσουμε σε 2-3 επενδύσεις ακόμη μέσα στη χρονιά».
Η Brookstreet είναι μια διεθνής πλατφόρμα από επενδυτές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες – World Leaders και National Champions από Καλιφορνέζους VCs, CEOs, πρώτης γενιάς Unicorn billionaires, μέχρι πέμπτης γενιάς Legacy families.
Η Ελλάδα, η τεχνολογία και οι κλάδοι που έχουν προοπτική
Αναφερόμενος στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, ο Όμηρος Σαρίκας αναγνωρίζει ότι έχει υπάρχει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον τομέα της καινοτομίας. Με συμμετοχή σε δράσεις όπως αυτή του Reload Greece, The Hellenic Initiative, Elevate Greece για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό – ιδιαίτερα όσον αφορά την πρωτοβουλία, την εφευρετικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων και των εταιρικών τους σχημάτων- ο Managing Partners της Brookstreet επισημαίνει πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια έδωσαν ώθηση στην ελληνική αγορά των startups – scaleups, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.
«Οι Έλληνες entrepreneurs που ξεχωρίζουν είναι αυτοί που ξεκινάνε και βλέπουν απευθείας τη μεγάλη εικόνα. Είναι εξωστρεφείς και απευθύνονται στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα ένα μομέντουμ και πρέπει να το εκμεταλλευτεί, ενώ όσον αφορά στον χώρο της τεχνολογίας είναι μια ανταγωνιστική αγορά και σε όρους κόστους – ταλέντου. Σίγουρα, υπάρχει μια τάση. Η Ελλάδα έχει μπει στην καρδιά του tech, προσφέρεται για δοκιμές ιδεών, ενώ υπάρχει αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό στα πανεπιστήμια και συνεργασίες με το εξωτερικό. Από την άλλη, δεν είμαστε το ίδιο δυνατοί στο να προωθούμε το «Made in Greece» για τα δικά μας προϊόντα όχι μόνο στα τρόφιμα, αλλά και στην τεχνολογία». Σύμφωνα με τον Όμηρο Σαρίκα, τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν όσες τεχνολογίες αφορούν τη διαχείριση ενέργειας, τομέας που ενδιαφέρει πολύ και τη Brookstreet.
Ο κίνδυνος του «ESG greenwashing»
Κλείνοντας τη συζήτησή μας, δεν μπορώ να μην τον ρωτήσω για το θέμα του ESG και των βιώσιμων επενδύσεων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών διαμορφώνουν μία νέα αντίληψη, μία νέα προσέγγιση για το ρόλο των επιχειρήσεων, με ξεκάθαρη προτεραιότητα σε μία ολοκληρωμένη λογική ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Ο έντονος αυτός προσανατολισμός αναδεικνύεται και σε πρόσφατες έρευνες μεγάλων συμβουλευτικών οργανισμών, καθώς δείχνουν ότι ένας από τους βασικούς άξονες που αποτελούν προτεραιότητα για τους CEOs είναι η επίτευξη ενός σκοπού εμπιστοσύνης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας φιλόδοξα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και προγράμματα διακυβέρνησης (ESG).
H Brookstreet αποσκοπεί στο να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στον τομέα των Environmental και ESG Technologies στα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα και ευρύτερα.
Πώς όμως βλέπουν οι επενδυτές τη στροφή σε πιο «πράσινες» επενδύσεις; O ίδιος σχολιάζει σχετικά: «7/10 θεσμικούς επενδυτές δεν τοποθετούν τα χρήματά τους σε funds του εξωτερικού, αν δεν έχουν αξιολογησει την ESG στρατηγική και τα αντίστοιχα reporting capatiblities του fund manager. Στη Brookstreet μας ενδιαφέρουν οι εταιρείες που διαμορφώνουν την αγορά των ESGs, αν μπορούσα θα τους ονόμαζα «ESG προμηθευτές», δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη διαμόρφωση της αγοράς, οι εταιρείες που κάνουν τις σχετικές αξιολογήσεις ή προμηθεύουν με το αντίστοιχο λογισμικό π.χ όσους θέλουν να καταγράψουν τις επιδόσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Ευρύτερα είναι σημαντικό να μην απαξιωθεί ο συγκεκριμένος όρος και να μη μείνει μόνο στα «χαρτιά». Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για πράξεις, δηλαδή πως γίνεται στην ουσία το integration του ESG, ποιους συνεργάτες έχει προσλάβει μια εταιρεία, τι assets διαθέτει και ποια είναι η συνολική επένδυση που έχει κάνει για μια πιο βιώσιμη στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που στην αγορά ονομάζουμε “ESG white–washing”. Το reporting του ESG είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί τις ανάλογες υποδομές, συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων και όσες εταιρείες το κάνουν σωστά, σίγουρα πετυχαίνουν και καλύτερες αποδόσεις, καθώς είναι πιο βελτιωμένες στη λειτουργία τους. Αt the end of the day this creates a snowball effect with great impact for people, planet and profit…» καταλήγει.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ομιλία του Όμηρου Σαρίκα στο MACGR Exclusive Event: