Oρέστης Ομράν: Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια

Oρέστης Ομράν: Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια
Ο Ορέστης Ομράν, Δικηγόρος, Partner στην DLA Piper και Επικεφαλής Greece Country Group, μιλά για τις επιτακτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Ο κλάδος της ενέργειας με τις εξελίξεις που έχουμε σε παγκόσμια κλίμακα αναδεικνύεται ως ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας σταθερότητας σε πολλαπλά επίπεδα. Οι προκλήσεις ειναι αρκετές και οι λύσεις απαιτούν την εφαρμογή έξυπνων, οραματικών, διαφανών και υπεύθυνων σχεδίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και για την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Μάθαμε τα περισσότερα πράγματα πειραματιζόμενοι μέσα στην κρίση, περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για καταστάσεις που αντιμετώπιζε για πρώτη φορά.

Η μεταρρύθμιση έχει ένα στοιχείο αλλαγής και ένα στοιχείο αμεσότητας. Η ενεργειακή κρίση έγινε κομμάτι του δημόσιου διαλόγου μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας αναλυτής έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οι Ρώσοι θα πάρουν κάποια εδάφη, οι Αμερικανοί θα πάρουν τα λεφτά, και οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό».

Μπορούμε να πούμε πως στην Ευρώπη «χάνουμε το τρένο», διότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν λαμβάνουν εγκαίρως τις αποφάσεις. Θεωρώ, λοιπόν, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η χρονική στιγμή ως καταλύτης για μια θεσμική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση η οποία θα εστιάσει στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, στον τρόπο χρηματοδότησης της «πράσινης» μετάβασης.

Ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης, δεν μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή μετάβαση χωρίς την ενιαία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Δεδομένου ότι τα έργα είναι κοστοβόρα και πολύπλοκα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενιαίο δανεισμό. Επίσης, η διασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για την ευρωπαϊκή ηλεκτρική διασύνδεση μπορεί να επιτύχει την ηλεκτρική διασύνδεση σε ηπειρωτικό και νησιωτικό επίπεδο. Εξίσου σημαντικό είναι το ενιαίο σύστημα αποθήκευσης καθώς τα αποθεματικά διαθέσιμα δεν αρκούν για το επόμενο έτος και η ενεργειακή κρίση εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.

Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λήψης αποφάσεων. «Χάνουμε το τρένο», διότι δεν υπάρχει έγκαιρη λήψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Ένα από τα κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν από αυτή την κρίση είναι η ανάγκη να αλλάξει η ταχύτητα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η ενίσχυση της λαϊκής νομιμοποίησης στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθετική διαδικασία, ιδιαίτερα για τόσο σημαντικά προβλήματα όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ώστε να περιοριστεί το μονοπώλιο του Συμβουλίου στη λήψη των αποφάσεων. Επίσης, σημαντική είναι η ευρύτερη μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων καθώς και η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ως προς τις επιχειρήσεις, η εκπαίδευση στη διαχείριση του ρίσκου είναι το κομβικό σημείο σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και να αξιοποιούν επαρκώς την τεχνογνωσία. Μετά την προσωρινή ύφεση θα ακολουθήσει η περίοδος ανάπτυξης, και τότε οι πιο επωφελούμενοι θα ειναι αυτοί που ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Ορέστη Ομράν με τη Μαριλένα Γεραντώνη, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ