ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Βιωσιμότητα στην Πράξη & Πράσινος Μετασχηματισμός

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Βιωσιμότητα στην Πράξη & Πράσινος Μετασχηματισμός
Με το επενδυτικό της πλάνο να ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία Παπαστράτος προσεγγίζει πλέον ολιστικά τη διπλή μετάβαση, ψηφιακή και «πράσινη». Στόχος είναι να γίνει «βιώσιμη βιομηχανία του μέλλοντος», ως στρατηγικός εταίρος στο σχέδιο ανάπτυξης του πολυεθνικού ομίλου Philip Morris International (PMI).  

Με συνεχείς επενδύσεις για τον μετασχηματισμό των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο, η Παπαστράτος κινείται μπροστά από τις εξελίξεις, με σταθερό βηματισμό προς την «πράσινη» και ψηφιακή της μετάβαση. Αποτελεί παράδειγμα καλών πρακτικών για τους προμηθευτές, τους συνεργάτες και τις μικρότερες επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της, ενώ έχει γίνει προ πολλού η ίδια μέρος των mega-τάσεων που εντείνουν τον ανταγωνισμό. Έχει εξασφαλίσει τη θέση της μεταξύ των νικητών αυτής της μετάβασης, έχοντας μετασχηματιστεί από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε μια βιομηχανία που παράγει τεχνολογία και πλέον βάζει στόχο να γίνει «βιώσιμη βιομηχανία του μέλλοντος». Προσεγγίζει έτσι ολιστικά τη διπλή μετάβαση, ψηφιακή και «πράσινη», ως στρατηγικός εταίρος, στο σχέδιο ανάπτυξης του πολυεθνικού ομίλου Philip Morris International (PMI).

Με το επενδυτικό της πλάνο να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα από τα δύο κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της PΜΙ παγκοσμίως, προχωρώντας σε περισσότερες από χίλιες προσλήψεις και υπηρετώντας τον στόχο της μητρικής εταιρείας για τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, ενώ ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα που έχουν κάνει την αλλαγή σε IQOS ξεπερνά τις 500.000. Η εταιρεία εξάγει το 90% της παραγωγής της σε περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού, ενώ με βάση δημοσιευμένα στοιχεία του 2022 συνεισφέρει 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2022.

Το νέο project του «πράσινου» μετασχηματισμού

Η ηγετική ομάδα στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μαργώνη, διευρύνει το αποτύπωμα της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Παπαστράτος ακολουθεί σήμερα μια πολυεπίπεδη στρατηγική που φιλοδοξεί να μετατρέψει την εταιρεία σε «πράσινη» βιομηχανία. Η Παπαστράτος επενδύει 10 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ένα project στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Tech της Philip Morris International, η οποία θα επενδύσει συνολικά 120 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά της, προσεγγίζοντας τον στρατηγικό της στόχο να γίνει μια βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι ένα από τα πρώτα που θα υλοποιήσουν αυτή την επένδυση, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής θυγατρικής στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI.

10 εκατ. ευρώ
Είναι η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, που επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο της ελληνικής θυγατρικής στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI.

Η επένδυση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο εργοστάσιο της εταιρείας σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με την εγκατάσταση: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ισχύος 3 MW στις οροφές των κτιρίων στον Ασπρόπυργο, με τη συνολική επιφάνεια που θα καλυφθεί να εκτιμάται πάνω από τα 11.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η ηλεκτροπαραγωγή θα αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 1.100 νοικοκυριών μόνο από αυτό. ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ για τη θέρμανση των κτιρίων, συνολικής ισχύος έως 3 MW. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ BOILER παραγωγής ατμού ισχύος άνω των 5 MW. Συνεπώς, πρόκειται για εγκατάσταση θερμικής ικανότητας συνολικά άνω των 11 MW, που αντιστοιχεί στην κάλυψη αναγκών περίπου 4.500 νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι η Παπαστράτος θα πετύχει έως και 30% μείωση ανά μονάδα προϊόντος μέχρι το 2025, που, ενδεικτικά, αντιστοιχεί στην αφαίρεση περίπου 5.000 συμβατικών αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι κάθε τέτοιο έργο έχει μεγάλες απαιτήσεις. Όμως, η ηγετική ομάδα έχει τρεις ισχυρούς συμμάχους: τους ανθρώπους της Παπαστράτος, τους μηχανικούς που είναι μαζί της από την πρώτη ημέρα του μετασχηματισμού της βιομηχανίας, τους νέους συναδέλφους που προστέθηκαν στην πορεία, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και συγκεκριμένα την ομάδα του εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, που βοήθησαν σε συμβουλευτικό επίπεδο από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού της επένδυσης.

Υπεύθυνη διαχείριση του νερού και πρόγραμμα αναδάσωσης

Εξάλλου, όπως τονίζει ο Θέμης Χασιώτης, γενικός διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, «ο πράσινος μετασχηματισμός της Παπαστράτος συνδέεται και με μια σειρά από δράσεις για το περιβάλλον, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Philip Morris International, η κλίμακα του οποίου φανερώνει ότι μπορεί να έχει αποτύπωμα στους φυσικούς πόρους.

Το νερό, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στα εργοστάσια, στην κατασκευή πρώτων υλών όπως φίλτρα, χαρτί και υλικά συσκευασίας και στην καλλιέργεια καπνού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η Β’ Φάση του μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιεί η Παπαστράτος στην Πεντέλη Αττικής, με αφορμή τον εορτασμό του μήνα Δασών και Νερού.

Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής.

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, με την Παπαστράτος, εκτός από τη φύτευση των δέντρων, να έχει αναλάβει και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

Κατά την υλοποίηση της Α’ Φάσης φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και επαναφυτεύτηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της, ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.

150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β’ Φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης.
150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β’ Φάσης του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης.

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να κατευθυνθούν σε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στον Δήμο Πεντέλης, όπου θα φυτευτούν άλλα 35.000 δέντρα.

Για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος, η αρμόδια επιστημονική ομάδα έχει συντάξει ήδη τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν − ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

Από την πλευρά της, η Παπαστράτος αποδεικνύοντας τη σταθερή δέσμευσή της για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έχει λάβει τη διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0 και συνεχίζει να επενδύει στην υπεύθυνη διαχείριση του νερού, τόσο εντός των εγκαταστάσεών της όσο και στην περιοχή του Θριασίου όπου δραστηριοποιείται.

Επιπλέον, έχοντας αναλάβει σημαντικό έργο για την αποκατάσταση περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε την ίδια χρονιά πρόγραμμα εταιρικής αναδάσωσης ύψους 1 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα που υλοποιεί περιλαμβάνει τη φύτευση 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Σημειώνεται ότι η Παπαστράτος, εκτός από τη φύτευση των δέντρων, έχει αναλάβει και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Βασικό κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν − ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών. Στον Άγιο Στέφανο έχουν ήδη φυτευτεί 35.000 δέντρα το 2022 και το 2023. Η δεύτερη επιλεγμένη περιοχή ήταν η Ιπποκράτειος Πολιτεία, αλλά μετά τη φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους η επιστημονική ομάδα του έργου επέλεξε νέα έκταση για τη φύτευση 35.000 δέντρων σε 500 στρέμματα στο Δήμο Πεντέλης, συνδυάζοντας και αυτήν τη δράση με τη συμμετοχή των εθελοντών της Παπαστράτος τον Μάρτιο του 2024.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Κεντρική Φωτογραφία: Θέμης Χασιώτης, γενικός διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: