PAROSTEC: Ο «game changer» του κατασκευαστικού κλάδου
- 31/10/2023, 12:15
- SHARE
Η PAROSTEC πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες από το 1990, έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 160 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών σε Πάρο και Αντίπαρο. Η εταιρεία αναλαμβάνει απαιτητικά έργα οποιασδήποτε κλίμακας, που απαιτούν βαθιά κατανόηση σχεδιασμού, αισθητικής και δεξιοτεχνίας. Οι co-owners της PAROSTEC Γιώργος Καγγέλης και Γιώργος Οικονομόπουλος μίλησαν στο Fortune Greece για τα σχέδιά τους, τις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και για το πώς κατάφεραν να κάνουν την εταιρεία τους «φάρο» αρχιτεκτονικής υπεροχής στον χώρο των premium κατασκευών.
Είστε δύο νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν να κρατούν τα ηνία μιας εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται σε ένα νευραλγικό κομμάτι της οικονομίας. Νιώσατε πίεση, δεδομένου ότι έπρεπε να σεβαστείτε την προηγούμενη γενιά, και πόσο δύσκολο ήταν να εφαρμόσετε τις δικές σας ιδέες;
Γιώργος Καγγέλης: Πράγματι, το πρώτο διάστημα υπήρξαν πίεση και άγχος, γιατί η πρόκληση ήταν τεράστια − αν σκεφτεί κανείς ότι ήμασταν μόλις 26 και 27 ετών, αντίστοιχα. Σίγουρα μας βοήθησε το γεγονός ότι από νεαρή ηλικία περνούσαμε πολλές ώρες στα εργοτάξια και είχαμε αποκτήσει ενδιαφέρον για τις κατασκευές. Παράλληλα, παρότι οι γονείς μας είχαν μάθει να δουλεύουν με πιο παραδοσιακό τρόπο, ήταν ανοιχτοί στις νέες ιδέες που προτείναμε και μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα, όμως, η ευθύνη ήταν πολύ μεγάλη. Έπρεπε να διατηρήσουμε την επιτυχημένη επιχείρηση που μας παρέδωσαν −όχι μόνον τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και την καλή φήμη− και παράλληλα να την αναπτύξουμε και να την επεκτείνουμε.
Invest:
Στην PAROSTEC υπάρχει ένα «πάντρεμα» παλαιότερης και νεότερης γενιάς: 30% senior στελέχη και 70% νεότερα στελέχη που είναι motivated, με νέες ιδέες και πολύ πάθος.
Ακόμη και εν μέσω πανδημίας η άνοδός της εταιρείας δεν επηρεάστηκε. Το 2021 άνοιξε δύο νέα γραφεία σε Αντίπαρο και Αθήνα, και πραγματοποιήθηκε η είσοδός της στην αγορά της Αθήνας με ένα έργο μεγάλης κλίμακας.
Το 2022 έγινε στροφή της PAROSTEC στα «πράσινα» κτίρια και το 2023 ολοκλήρωσε την κατασκευή της πρώτης βιώσιμης κατοικίας υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες.
Κάποια από τα προβλήματα που προέκυψαν στον κλάδο σας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν αυξήσει τις τιμές σχεδόν σε όλους τους τομείς παγκοσμίως. Πόσο επλήγησαν οι κατασκευές από τον πληθωρισμό;
Γιώργος Οικονομόπουλος: Ο κατασκευαστικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο από την πανδημία και μετά συνεχίζει να βρίσκεται σε αστάθεια και αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων στην Ενέργεια, και την αβεβαιότητα από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανισορροπίες.
Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια, με το disruption στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίζεται, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την παρουσίαση μιας πιθανής ύφεσης, στην παγκόσμια έρευνα KPMG 2023 Global Construction Survey για τον κατασκευαστικό κλάδο διαπιστώνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτή η θετική στάση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες, όπως τον εξορθολογισμό στον απόηχο της COVID-19, τη διεθνή κρατική χρηματοδότηση υποδομών, καθώς και στις απαιτήσεις ESG που δίνουν ώθηση σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
Μιλώντας για την Ελλάδα, σίγουρα το υψηλό κόστος υλοποίησης των έργων που προκύπτει από την κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Στη συγκυρία αυτή, ο ρόλος του κράτους είναι πολύ σημαντικός. Χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως μείωση φόρων, επιδοτήσεις κ.ά., προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά. Ο κατασκευαστικός κλάδος διαθέτει πλέον τη δυναμική να μεταδώσει την αναπτυξιακή του ώθηση σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, με χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης τόσο για επιστημονικό όσο και για τεχνικό προσωπικό. Παράλληλα, ο κλάδος πρωτοστατεί και στο brain gain, γι’ αυτό οι παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται απαραίτητες.
Η PAROSTEC σε αριθμούς:
-
33 χρόνια λειτουργίας
-
50 εργαζόμενοι
-
160 έργα
-
27 ανοιχτά έργα
-
60.000 τετραγωνικά μέτρα κατασκευής
Πριν από μερικά χρόνια τα «πράσινα» κτίρια ήταν περισσότερο ένα trend. Σήμερα η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του κατασκευαστικού κλάδου. Στην PAROSTEC, ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση της μετάβασης στις βιώσιμες κατασκευές;
Γιώργος Καγγέλης: Στην PAROSTEC, πολύ πριν γίνουν μόδα τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, λόγω του ότι όλα τα έργα μας είναι πολυτελείς κατοικίες, ελάχιστα ήταν τα συμβατικά σπίτια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Την επόμενη τριετία θεωρώ ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάσουμε θα είναι με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς υπάρχει θέληση από τους πελάτες μας να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μια άλλη σημαντική πρόκληση για εμάς είναι να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα στην κουλτούρα των εργαζομένων στα εργοτάξια. Αυτό μπορεί να γίνει με τον διαχωρισμό των απορριμμάτων για ανακύκλωση. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά το επιδιώκουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει βοηθήσει και η πολιτεία με το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δημιουργεί μια άλλη φιλοσοφία στην οικοδομή.
Θα ήθελα να σταθώ σε δύο από τα πιο πρόσφατα «πράσινα» έργα της PAROSTEC, στα οποία εφαρμόζουμε τη μέθοδο BREEAM, μία από τις κορυφαίες μεθόδους αξιολόγησης βιωσιμότητας παγκοσμίως για υποδομές και κτίρια. Το πρώτο παραδόθηκε στις αρχές του 2023 και αφορά μια εξοχική κατοικία στα Μάρμαρα Αντιπάρου, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV. Το έργο θα πιστοποιηθεί σε Post Construction Stage και «στοχεύει» στις ανώτατες κλίμακες αειφορίας με βαθμολογία «Excellent», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο εργοτάξιο, της αειφορίας των προϊόντων κατασκευής, της ηχομόνωσης και της κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Και το δεύτερο είναι το έργο της Αθήνας, το εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρήστου Λαδά, που είναι σε εξέλιξη.
Η έμφαση που δίνουμε στη βιωσιμότητα ήταν και ο λόγος που ενταχθήκαμε στη λίστα Future Ready Business, με τις 12 πιο έτοιμες ελληνικές επιχειρήσεις για το μέλλον.
Δεδομένων των εξελίξεων στον κατασκευαστικό τομέα, ποια είναι η εμπειρία σας με την κρατική αρωγή και τη γραφειοκρατία;
Γιώργος Καγγέλης: Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες είναι από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα. Προς επίλυση ενός ζητήματος θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, κατασκευαστικές εταιρείες, πολιτεία και φορείς, με στόχο να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε έργα, που μπορούν να αναβαθμίσουν συνολικά την Ελλάδα. Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πόσα είναι αυτήν τη στιγμή τα ενεργά εργοτάξια στα οποία συμμετέχει η εταιρεία και ποιο είναι το προφίλ των πελατών σας;
Γιώργος Οικονομόπουλος: Αυτήν τη στιγμή έχουμε ενεργά 27 εργοτάξια στην Πάρο και την Αντίπαρο, και δύο στην Αθήνα. Το έργο μεγάλης κλίμακας στη Χρήστου Λαδά και ένα νέο project πολυετών κατοικιών στην Εκάλη.
Σε ό,τι αφορά στο πελατολόγιο της εταιρείας, περιλαμβάνει από εφοπλιστές και CEOs πολυεθνικών μέχρι αστέρες του Hollywood από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ισραήλ, αλλά και την Ελλάδα.
Το πρώτο project που ανέλαβε η PAROSTEC στην Αθήνα είναι το εμβληματικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρήστου Λαδά. Πώς προχωρά το έργο;
Γιώργος Καγγέλης: Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο υψηλών απαιτήσεων, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ευελιξία. Το ακίνητο διαθέτει περίπου 3.500 τ.μ. εκμισθώσιμου χώρου και βρίσκεται επί της οδού Χρήστου Λαδά 1-3 στο κέντρο του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας και το Μοναστηράκι. Δεσπόζει σε μια εμπορική περιοχή που χαρακτηρίζεται από τα ιστορικά μνημεία, την τέχνη, τον πολιτισμό, το λιανικό εμπόριο, το ζωντανό κέντρο της πόλης και τα εντυπωσιακά διοικητικά κτίρια. Αναλάβαμε το 2022 τις κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης του εμβληματικού κτιρίου του ΔΟΛ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η PAROSTEC από τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ehret+klein, το 2021. Το θεαματικό αυτό έργο, για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.
Στον χώρο γίνεται εκτεταµένη ανακαίνιση, που θα τον µετατρέψει σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες επιχειρηµατικές απαιτήσεις και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιµότητας και εναρµόνισης του κτιρίου −από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής άποψης− µε την πολυσύχναστη εµπορική περιοχή της Αθήνας.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.
Η ανάπτυξη της PAROSTEC ήταν θεαματική τα τελευταία χρόνια. Έχετε σχέδια επέκτασης εκτός της ελληνικής αγοράς;
Γιώργος Οικονομόπουλος: Για την επόμενη τριετία στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας στην Αθήνα, όπως το κτίριο της Χρήστου Λαδά, στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα. Η επέκταση εκτός συνόρων εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της PAROSTEC.
Ωστόσο, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η κατασκευή περισσότερων κτιρίων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων, οι έξυπνοι αισθητήρες, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.
Παράλληλα, στην ατζέντα μας αυτό το διάστημα βρίσκονται και θέματα όπως οι βελτιώσεις στην ασφάλεια των εργαζομένων, η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου συμβάντων, οι πρωτοβουλίες DEI (diversity, equity and inclusion), η εκπαίδευση, η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων της PAROSTEC.
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40
**Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο