Πέγκυ Αντωνάκου: O άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο της αλλαγής και αυτό είναι το σύνθημα της Microsoft

Πέγκυ Αντωνάκου: O άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο της αλλαγής και αυτό είναι το σύνθημα της Microsoft
H επικεφαλής της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα μιλά στο Fortune για όλα: την τεχνολογία, τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας, την ψηφιακή Ελλάδα και το δικό της ταξίδι σε έναν δύσκολο και ανδροκρατούμενο χώρο.

Ήταν μόλις στα µέσα της  άνοιξης, τον Μάιο του 2019, όταν από τη σκηνή του ετήσιου flagship event της εταιρείας (του Microsoft Summit) η Πέγκυ Αντωνάκου καλούσε το κοινό, κυρίως υψηλόβαθµα στελέχη επιχειρήσεων, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, ώστε η χώρα µας να αδράξει την ευκαιρία για οικονοµική ανάπτυξη, που σηµειώνεται παγκοσµίως από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της τεχνητής νοηµοσύνης.

Η «ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα» δήλωσε εµφατικά, αναδεικνύοντας µε τον πιο γλαφυρό τρόπο τα σηµαντικά ευρήµατα της έρευνας που διενήργησε η Accenture σε συνεργασία µε τη Microsoft για τον ρόλο και την επίδραση που µπορεί να έχει η τεχνητή νοηµοσύνη στη χώρα µας. Και µπορεί αυτή η φράση να έκλεψε την παράσταση, όµως ένας προσεκτικός ακροατής θα είχε συγκρατήσει ανάµεσα στα λεγόµενά της τον καταλυτικό ρόλο και τη σηµασία της συνεχούς εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης, προκειµένου η τεχνητή νοηµοσύνη να ενσωµατωθεί και να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις, αλλά και από την κοινωνία γενικότερα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός, άλλωστε, έχει στο DNA του την αλλαγή και την εξέλιξη. Η Microsoft πρωτοστατεί παγκοσµίως στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης και των µεγάλων αλλαγών που φέρνει στη ζωή µας. Η εταιρεία, µε προγράµµατα κάτω από την οµπρέλα «AI for Good», χρηµατοδοτεί και υποστηρίζει προτάσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη ζωή µας µε τη δύναµη της τεχνολογίας. «Ο τρόπος µε τον οποίο αλλάζεις τον κόσµο αφορά στον βαθµό στον οποίο αλλάζεις τη ζωή του καθένα από εµάς ξεχωριστά» µου αναφέρει η Πέγκυ Αντωνάκου, η οποία µε υποδέχεται στο γραφείο της. Και προσθέτει: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς έναν τρόπο µε τον οποίο η Microsoft δεν αλλάζει τον κόσµο σήµερα».

Αφορµή για τη συνάντησή µας η ανάδειξη της Microsoft Hellas στο αφιέρωµα του Fortune, ανάµεσα στις εταιρείες, που µε τις ενέργειες τους αλλάζουν τον κόσµο. Η εταιρεία σε συνεργασία µε τον Δήµο Αθηνών πάτησε το «Start», δίνοντας έτσι την ευκαιρία µέσα από το οµώνυµο project σε περισσότερους από 4.000 πολίτες να παρακολουθήσουν προγράµµατα εκµάθησης πληροφορικής και ψηφιακών δεξιοτήτων.  Ακολουθεί η συζήτηση µε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Microsoft Hellas, σε µια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την τεχνονολογία, την οικονοµία και το προσωπικό της «ταξίδι» σε έναν δύσκολο χώρο.

Kυρία Αντωνάκου, με ποιον τρόπο η Microsoft αλλάζει τον κόσμο σήμερα;

Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς κανείς έναν τρόπο µε τον οποίο η Microsoft δεν αλλάζει τον κόσµο σήµερα. Ξεκινώντας από την οικονοµία και το επιχειρείν µέχρι το περιβάλλον, τον πολιτισµό, την υγεία, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικά την τεχνολογία. Ο τρόπος µε τον οποίο αλλάζεις τον κόσµο αφορά στον βαθµό στον οποίο αλλάζεις και βελτιώνεις τη ζωή του καθένα και της καθεµιάς από εµάς ξεχωριστά. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο της αλλαγής και αυτό είναι το σύνθηµα της Microsoft. Θα σας δώσω ένα παράδειγµα: Ένας συνάδελφός µας, ο Saqib Shaikh, έχασε την όρασή του όταν ήταν µόλις επτά ετών. Κατάφερε να γίνει µηχανικός υπολογιστών και επικεφαλής µηχανικός λογισµικού της Microsoft. Ήταν ένας από τους κεντρικούς οµιλητές του Microsoft Summit, όπου παρουσίασε την εφαρµογή Seeing AI, η οποία βοηθάει άτοµα µε προβλήµατα όρασης να αντιληφθούν τον κόσµο γύρω τους. Η εφαρµογή χρησιµοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης αντικειµένων (τεχνητή νοηµοσύνη δηλαδή) και µια οµιλούσα κάµερα, ώστε να περιγράφει στον χρήστη ανά πάσα στιγµή τι υπάρχει γύρω του. Μπορεί να «διαβάσει» µενού, αλλά και να περιγράψει πρόσωπα και φωτογραφίες, ενώ η λίστα των καταστάσεων στις οποίες µπορεί να βοηθήσει άτοµα µε προβλήµατα όρασης συνεχώς µεγαλώνει. Υπολογίζουµε ότι η εφαρµογή έχει χρησιµοποιηθεί µέχρι στιγµής πάνω από δέκα εκατοµµύρια φορές. Ονειρευτείτε έναν κόσµο όπου µια τυφλή µητέρα, χρησιµοποιώντας το Seeing AI,  µπορεί να διαβάσει παραµύθι στο παιδί της, όπως κάθε άλλη µαµά εκεί έξω. Και µπορεί να ακούγεται «απλοϊκό», αλλά για εµένα αυτή η µοναδική στιγµή µεταξύ γονιού και παιδιού παραµένει ένα από τα πιο δυνατά παραδείγµατα που προ­σωπικά µε συγκίνησε πολύ. Έτσι αλλάζει η Microsoft τον κόσµο σήµερα: µε τρόπο καταλυτικό για τις ζωές των ανθρώπων.

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εδώ και δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες. Τι κάνετε ως εταιρεία για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν; 

Η µεγαλύτερη πρόκληση αυτήν τη στιγµή στον χώρο της τεχνητής νοηµοσύνης είναι να στοχεύσουµε όχι στο τι µπορεί να κάνει, αλλά στο τι πρέπει να κάνει. Το προφανές είναι να µας βοηθήσει να απαλλαγούµε από διαδικασίες οι οποίες είναι απλές και επαναλαµβανόµενες και να συµβάλει ώστε η ζωή µας να γίνει ευκολότερη και καλύτερη. Στην καθηµερινότητά µας η τεχνητή νοηµοσύνη είναι ήδη εδώ, αλλάζει τις ζωές µας και έχει πολλές εφαρµογές: από τα κινητά µέχρι το GPS στο αυτοκίνητό µας. Όµως µπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από αυτό: Ένα παράδειγµα προέρχεται από τον χώρο της υγείας και το πώς µπορείς να αναλύσεις πολλά δεδοµένα γρήγορα και µε ακρίβεια, ώστε να πετύχεις µια σωστή διάγνωση. Στη Microsoft έχουµε αναπτύξει το πρόγραµµα Inner Eye, βάσει του οποίου ένας αλγόριθµος µπορεί να διαβάσει χιλιάδες µαγνητικές τοµογραφίες προκειµένου να διαγνώσει µε ακρίβεια, µέσα σε µερικά λεπτά, την ύπαρξη ενός όγκου. Αξίζει επίσης να αναφέρω µια εφαρµογή που ανέπτυξε η Microsoft σε µια τσεχική τράπεζα, η οποία χρησιµοποιεί την αναγνώριση προσώπου προκειµένου να αντιµετωπίσει το σύνθετο πρόβληµα της µέτρησης της ικανοποίησης των πελατών  µια διαδικασία δαπανηρή, που συνήθως γίνεται µεσω ερωτηµατολογίων και άρα δεν είναι πάντοτε ακριβής. Η εφαρµογή κάνει ανάλυση συναισθήµατος καταγράφοντας άµεσα τις εκφράσεις των πελατών. Στη συνέχεια, τις αναλύει και βγάζει µε βάση αυτές τις συµπεριφορές µετά τη συναλλαγή συµπεράσµατα για τον βαθµό ικανοποίησής τους.

H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο του ανθρώπου τα επόμενα χρόνια και για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά, για παράδειγμα, την εργασία. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Nοµίζω ότι είναι σηµαντικό να θυµίσουµε τι σηµαίνει τεχνητή νοηµοσύνη. Είναι ουσιαστικά αλγόριθµοι που πραγµατοποιούν υπολογισµούς, αλλά µπορούν παράλληλα να αναλύουν όχι µόνο τα νούµερα, αλλά επίσης και εικόνες, οµιλία, ήχους. Η τεχνητή νοηµοσύνη µπορεί να αναπαράγει τον τρόπο µε τον οποίο εµείς ως άνθρωποι αναλύουµε και αντιλαµβάνοµαστε τον κόσµο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ονοµάζεται νοηµοσύνη. Βασική διαφορά της είναι ότι «µαθαίνει». Για παράδειγµα, ένα ροµπότ που βιδώνει µια βίδα σε ένα εργοστάσιο είναι αυτοµατοποίηση. Τεχνητή νοηµοσύνη είναι όταν το ροµπότ µαθαίνει για το πώς θα κάνει αυτήν τη διαδικασία καλύτερα και µπορεί να προβλέψει πότε αυτή η βίδα θα χαλάσει και µπορεί να αντικατασταθεί. Η τεχνολογία αυτή έρχεται για να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Όσον αφορά τη δικαιολογηµένη ανησυχία γύρω από την απώλεια θέσεων εργασίας, µια πρώτη απάντηση είναι πώς, ναι, υπάρχουν δουλειές που θα χαθούν, ταυτόχρονα όµως, όπως και στις προηγούµενες τεχνολογικές επαναστάσεις, θα δηµιουργηθούν άλλες. Να σας πω µόνο πως το 70% των επαγγελµάτων του µέλλοντος δεν έχει ακόµη ανακαλυφθεί.

Το «κλειδί» πιστεύετε ότι μένει σε ανθρώπινα χέρια;

Το «κλειδί» πάντα µένει σε ανθρώπινα χέρια. Είναι σηµαντικό ότι οι άνθρωποι καθοδηγούµε την τεχνολογία της τεχνητής νοηµοσύνης, ώστε να την αξιοποιήσουµε προς τη σωστή κατεύθυνση για να βελτιώσουµε ακόµη και τα δικά µας ελαττώµατα. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Garry Kasparov στο Microsoft Summit πρόσφατα, η καλή και η κακή πρόθεση είναι ανθρώπινο µονοπώλιο. Επίσης είναι σηµαντικό να θυµόµαστε ότι οι µηχανές δεν θα µπορέσουν ποτέ να υποκαταστήσουν µοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η διορατικότητα, η πνευµατικότητα, η ενσυναίσθηση.

Από τη σκηνή του Microsoft Summit δηλώσατε πως η «ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα». Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε ως χώρα και ως γενιά;

Το πιστεύω βαθιά ότι η µεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Στις προηγούµενες βιοµηχανικές επαναστάσεις ήµασταν θεατές. Θεωρώ ότι στην Δ’ Βιοµηχανική Επανάσταση, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την τεχνολογία, είναι η ευκαιρία µας να αξιοποιήσουµε το ανθρώπινο δυναµικό, που είναι η δύναµη της Ελλάδας. Μπορούµε να ανέβουµε σε αυτό το «τρένο» από την αρχή. Για τη Microsoft Hellas και για εµένα προσωπικά είναι πολύ σηµαντικό να δώσουµε όραµα στη χώρα για το πώς µπορεί να µας βοηθήσει η τεχνολογία, πώς µπορούµε να αξιοποιήσουµε τους νέους επιστήµονες και να φέρουµε αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγµή η Ελλάδα, δηλαδή ανάπτυξη και δουλειές. Στο Summit παρουσιάσαµε µια έρευνα που κάναµε µε την Accenture για την τεχνητή νοηµοσύνη και τις ευκαιρίες που «γεννά» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά προσπαθήσαµε να µετρήσουµε ποια µπορεί να είναι η επίδρασή της στην οικονοµία, εφόσον αξιοποιηθεί και εφαρµοστεί µε πιο γρήγορους ρυθµούς υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις. Το αποτέλεσµα ήταν συγκλονιστικό, καθώς δείχνει ότι η τεχνητή νοηµοσύνη µπορεί να λειτουργήσει ως µοχλός ανάπτυξης για την οικονοµία, καθώς διαπιστώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σωρευτικά σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισεκατοµµύρια δολάρια, στα επόµενα 15 χρόνια (από το 2020 έως το 2035). Αν το σκεφτείτε, είναι µια Ελλάδα ακόµη, και µάλιστα αυτό ήταν το συντηρητικό σενάριο της µελέτης.

Θεωρώ ότι τώρα είναι η ευκαιρία μας για να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η δύναμη της Ελλάδας.

Κυρία Αντωνάκου, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, ενώ όλοι μιλούν πλέον για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην Ελλάδα είμαστε μόλις στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη στον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index). Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός «καταλύτες» αλλαγής και για την Ελλάδα;

Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Ξέρετε, η πρόοδος είναι σχετική µε το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσµο. Δεν φτάνει πολλές φορές απλώς να προχωράς, αλλά πρέπει να το κάνεις εξίσου γρήγορα ή και πιο γρήγορα από τους άλλους. Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός θα πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσει µε πιο εντατικούς ρυθµούς, δίνοντας έµφαση στο κοµµάτι των υποδοµών και στην εκπαίδευση. Δηλαδή πώς προετοιµάζουµε τη νέα γενιά για όλα αυτά που είναι ήδη εδώ ή έρχονται µε µεγάλη ταχύτητα. Επίσης, όταν µιλάµε για εκπαίδευση, δεν αναφέροµαι µόνο στα σχολεία και τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. H ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τον τρόπο µε τον οποίο δουλεύουµε. Άρα είναι σηµαντικό να εκπαιδευτούν και όσοι βρίσκονται ήδη στον εργασιακό στίβο. Η Microsoft λάνσαρε πρόσφατα ένα παγκόσµιο, πολύτιµο εργαλείο µε την ονοµασία AI Βusiness School, το οποίο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, µε στόχο να καταλάβουν τι είναι η τεχνητή νοηµοσύνη και ποιες αλλαγές φέρνει στη δουλειά και στον κλάδο τους, αλλά και πώς µπορούν να την αξιοποιήσουν. Θέλω, όµως, να θυµίσω ότι πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκονται στον εργασιακό χώρο. Αναφέροµαι στους άνεργους ή σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες. Για εµάς είναι προτεραιότητα να µη µείνει κανένας πίσω στην «κούρσα» του ψηφιακού µετασχηµατισµού.

 

Και πώς μπορούμε πρακτικά να μειώσουμε τον «ψηφιακό αναλφαβητισμό»;

Πρόσφατα σε συνεργασία µε τον Δήµο Αθηναίων προχωρήσαµε στη δηµιουργία του προγράµµατος Start. Πρόκειται για ένα κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων στην καρδιά της πόλης, την Κυψέλη, σε συνεργασία µε τη µη κυβερνητική οργάνωση Social Innov. Το πρόγραµµα αυτό, που προσφέρει δωρεάν µαθήµατα βασικών και προχωρηµένων δεξιοτήτων, γεννήθηκε για να θεραπεύσει ένα σύγχρονο πρόβληµα, τον ψηφιακό αναλφαβητισµό. Η πρωτοβουλία αυτή κατάφερε να µετατρέψει ένα ιστορικό κτίριο, την οικία της Λέλας Καραγιάννη, που παρέµενε κλειστό επί σειρά ετών, σε µια ζωντανή κυψέλη γνώσης. Σκεφθείτε πώς στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράµµατος, έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 4000 συµπολίτες µας. Δεν αποκλείσαµε κανέναν. Eίναι σηµαντικό και συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που είναι άνεργοι, µετανάστες, να έχουν µια δεύτερη ευκαιρία. Κάτι που µας εξέπληξε ευχάριστα ήταν να βλέπουµε  ηλικιωµένους και συνταξιούχους  τη  γειτονιάς να περνούν τα απογεύµατά τους µαθαίνοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία σας, μετασχηματίζονται και παραμένουν ανταγωνιστικές;

Οι επιχειρήσεις πρέπει τουλάχιστον να ψηφιοποιηθούν για να µείνουν παγκοσµίως ανταγωνιστικές. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να εφαρµόσουν µια ψηφιακή στρατηγική, να αξιοποιήσουν τα δεδοµένα τους και να προσαρµοστούν στο κοµµάτι της ασφάλειας. Παρά τις δυσκολίες που έχει αντιµετωπίσει η Ελλάδα, ο ιδιωτικός τοµέας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σηµαντικά βήµατα. Ενδεικτικά να σας πω ότι πάνω από τα 2/3 του τζίρου της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα προέρχονται από τις πωλήσεις υπηρεσιών Cloud, κάτι που δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ενισχύουν τη ψηφιακή τους ατζέντα. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στο Top 5 των Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις πωλήσεις του Cloud, ως αποτέλεσµα της προσήλωσης της εταιρείας στον ψηφιακό µετασχηµατισµό των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό δεν το πετύχαµε µόνοι µας. Έχουµε πάνω από 1.500 συνεργάτες, ένα δίκτυο που στηρίζει την ελληνική οικονοµία µε λύσεις που παράγονται εδώ, αλλά είναι διαθέσιµες παντού στον κόσµο, στους τοµείς του Cloud και πρόσφατα και της τεχνητής νοηµοσύνης.

Το 2016, μάλιστα, υπήρξε και σημαντική διάκριση όταν ο Satya Nadella, επικεφαλής της Microsoft, βράβευσε στο ετήσιο συνέδριό στις ΗΠΑ την ελληνική θυγατρική ως την κορυφαία μεταξύ χωρών συγκρίσιμου μεγέθους. 

Το οικονοµικό µας έτος ξεκινά 1η Ιουλίου. Η βράβευση αφορούσε στο οικονοµικό έτος 2015-2016, µε ηµεροµηνία αφετηρίας την 1η  Ιουλίου 2015, την τρίτη µέρα εφαρµογής της τραπεζικής αργίας και των capital controls. Ήταν µια ιστορική στιγµή, καθώς για πρώτη φορά η Microsoft Hellas σηµείωνε τέτοια διάκριση. Οι µέρες των capital controls, όπως θα θυµάστε, ήταν πολύ δύσκολες για τη χώρα και για εµάς. Υπήρχε άγχος για το τι θα γίνει, υπήρχε δυσκολία στο πώς θα πληρώσουµε ακόµη και τους εργαζοµένους µας, δηλαδή πρακτικά ζητήµατα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Η στήριξη που πήραµε από τη «µαµά» Microsoft ήταν συγκινητική και έτσι καταφέραµε να ξεπεράσουµε τις δυσκολίες. Η βράβευση, λοιπόν, το 2016 ήταν µια αναγνώριση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2012, όταν ανέλαβα επικεφαλής. Η κατάσταση της αγοράς ήταν ήδη δύσκολη. Τότε θεώρησα ότι ήταν σηµαντικό να δηµιουργήσω όραµα και να θέσω υψηλούς στόχους στην οµάδα µας. Ήταν το µεγάλο µας στοίχηµα: να µην αφήσουµε την κρίση και τις δυσκολίες να αποτελέσουν εµπόδιο για τη δική µας απόδοση. Και το κερδίσαµε.

Θεωρείτε, λοιπόν, αυτή την κορυφαία σας στιγμή στην εταιρεία;

Αναµφίβολα είναι µια σηµαντική διάκριση και επιβράβευση. Προσωπικά θα έβαζα πολύ ψηλά επίσης στις σηµαντικές στιγµές την ηµέρα που µου ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσω ως η πρώτη γυναίκα που αναλαµβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή στη Microsoft στην Ελλάδα. Θυµάµαι αυτήν τη µέρα µε ανάµεικτα και γλυκόπικρα συναισθήµατα. Από τη µια ήταν η ανακοίνωση και από την άλλη την ίδια µέρα η επέτειος του θανάτου του πατέρα µου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά και πολύ νέος. Είναι για εµένα µία συναισθηµατικά φορτισµένη ανάµνηση και παράδειγµα για το πώς το δύσκολο και το πολύ όµορφο µπορεί να συνυπάρχουν στη ζωή.

Πώς είναι για μια γυναίκα να είναι επικεφαλής μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον έντονα ανδροκρατούμενο διεθνώς χώρο της τεχνολογίας;

Μια πορεία όπως η δική µου, µπορεί να δηµιουργήσει καινούργια πρότυπα σε νέες γυναίκες. Είναι σηµαντικό οι γυναίκες σήµερα να ακολουθούν την καριέρα που ονειρεύονται. Συχνά, θεωρούµε ότι πρέπει να επιλέξουµε µεταξύ καριέρας και οικογένειας, όµως πιστεύω ότι µπορούν να συνδυαστούν. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά γίνεται. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι ηγετικές θέσεις καταλαµβάνονται κυρίως από άνδρες. Είναι πολύ σύνηθες να παρευρίσκοµαι σε συναντήσεις στις οποίες είµαι η µοναδική γυναίκα στο δωµάτιο (γελάει). Tα στερεότυπα σπάνε, αλλά όχι µε τους ρυθµούς που θα έπρεπε. Ένα παράδειγµα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ ενδεικτικό είναι το ότι αυτήν τη στιγµή στον κόσµο υπάρχουν µόνο 12 ηγέτες κρατών οι οποίες είναι γυναίκες, περίπου δηλαδή το 6%.  Νιώθω ότι από τη θέση µου έχω την ευθύνη να κάνουµε πράγµατα ώστε αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί. Ειδικά για το θέµα της τεχνολογίας υλοποιούµε στην Ελλάδα πολλά προγράµµατα εκµάθησης για γυναίκες. Πρόσφατα φιλοξενήσαµε κορίτσια λυκείου από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, µε στόχο να εκπαιδευτούν στην τεχνητή νοηµοσύνη από µικρή ηλικία: το ΑΙ Bootcamp for Girls. Η τεχνολογία δεν έχει φύλο, είναι κάτι που µας αφορά όλους και είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να βλέπουµε στον επιχειρείν γυναίκες µε ισχυρό ρόλο.

Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχει ένας manager για να ηγηθεί μια εταιρείας με διεθνές αποτύπωμα, όπως είναι η Microsoft;

Βιώνουµε µια εποχή αλλαγών, που διαµορφώνει νέα δεδοµένα και για την ηγεσία. Ένας ηγέτης σήµερα είναι πρακτικά αδύνατο να τα γνωρίζει όλα. Η πληροφορία που είναι διαθέσιµη είναι τεράστια και η ηγεσία πρέπει να µετακινηθεί σε µια κατάσταση «από τα ξέρω όλα» στο «συνεχώς µαθαίνω». Οφείλουµε να γίνουµε όλοι µαθητές, να µαθαίνουµε από τα λάθη µας και να φροντίζουµε τους ανθρώπους µας, µε ενσυναίσθηση. Αυτό, που είναι διαχρονικό είναι ότι ένας ηγέτης χρειάζεται πυξίδα, όραµα και σταθερό χέρι στο τιµόνι.

H τεχνολογία δεν έχει φύλο, είναι κάτι που μας αφορά όλους και είναι σημαντικό να βλέπουμε γυναίκες να έχουν ισχυρό ρόλο.

Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος σταθμός σας;

Δεν είµαι σίγουρη ποιος θα είναι ο επόµενος σταθµός. Ως χαρακτήρας έχω µεγάλη περιέργεια, και απολαµβάνω την αλλαγή και το καινούργιο. Το αγαπηµένο µου µότο είναι «Leave the world a better  place than you found it». Όποιος και να είναι ο επόµενος σταθµός µου, θα κάνω ακριβώς αυτό: θα προσπαθήσω να αφήσω ένα θετικό αποτύπωµα και ένα κόσµο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκα.

Δείτε τα highlights της συνέντευξης της Πέγκυς Αντωνάκου στο περιοδικό Fortune:

Οι «σταθµοί» της Πέγκυς Αντωνάκου

1974

Γεννιέται στην Αθήνα.

2000

Μετά τη φοίτησή της στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς, συνεχίζει στις ΗΠΑ για µεταπτυχιακές σπουδές MBA
στο University of Michigan.

2002

Ξεκινά στην Dell USA, στο Τµήµα Marketing, στα κεντρικά της εταιρείας στο Όστιν.

2007

Επιστρέφει στην Ελλάδα ως στέλεχος της Dell.

2012

Τον Φεβρουάριο µετακινείται στη Microsoft στη θέση της εµπορικής διευθύντριας. Τον Νοέµβριο προβιβάζεται
σε CEO της Microsoft Ελλάς.

2015-2016

Υπό τη διοίκησή της η Microsoft Ελλάς βραβεύεται ως η καλύτερη θυγατρική της Microsoft ανάµεσα σε δέκα αγορές ισοδύναµου µεγέθους.

2016

Aναλαµβάνει CEO για την Κύπρο και τη Μάλτα.

* Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

** Φωτογραφίες Νίκος Μαλιάκος