Ρούλα Μπαχταλιά: To Scale-Up είναι δική μας υπόθεση
- 19/06/2019, 11:54
- SHARE
Το οικοσύστηµα των ελληνικών startups αλλάζει. Αποκτά εργαλεία και ανθρώπους που μπορούν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα, με απώτερο στόχο να φτάσει στο πολυπόθητο Scale-Up: να κερδίσει πελάτες εκτός Ελλάδας, να αναζητήσει και να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού, αλλά και να βρει τη θέση του σε μια παγκόσμια επιχειρηματική τάση η οποία «τρυπά» τα ελληνικά σύνορα.
Σε όλα αυτά στοχεύει το egg – enter•grow•go, καρπός της συνέργειας μεταξύ Eurobank και Corallia, περνώντας στην επόμενη φάση της πορείας του στην ελληνική αγορά νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Με το πέρασμα των χρόνων ήταν ξεκάθαρο ότι το egg – enter•grow•go δεν μπορούσε να είναι μόνο μια προσπάθεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, αλλά θα έπρεπε να εξελιχθεί και να ισορροπεί τέλεια μεταξύ κοινωνικής ευθύνης και επιχειρηματικής ανάπτυξης» σημειώνει στο Fortune η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια του προγράμματος. Από την ανάγκη αυτή γεννήθηκε το πρόγραμμα Scale-Up, μια νέα πρωτοβουλία του egg – enter•grow•go η οποία συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιτάχυνσης και απευθύνεται σε πιο ώριμες startups, ερχόμενο να συμπληρώσει την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος Start-Up.
Από το Start-Up στο Scale-Up
Η πλατφόρμα Scale-Up παρέχει μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση και να επιταχύνουν την προώθηση των προϊόντων ή της υπηρεσίας που παρέχουν, αποσκοπώντας στην επιχειρηματική επιτυχία και τη βιωσιμότητά τους εντός και εκτός Ελλάδας.
Η πρώτη επαφή της ομάδας κρούσης του egg με τις υποψήφιες εταιρείες πραγματοποιείται με τη μελέτη του επιχειρηματικού τους σχεδίου. «Με τη σωστή ανάλυση και σύνθεση των δεδομένων τα μέλη της επιχείρησης κατανοούν το μέγεθος της αγοράς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας σε συνάρτηση με τη σωστή στόχευση και την προοπτική προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων» περιγράφει η Ρούλα Μπαχταλιά. Έπειτα, οι ομάδες εντάσσονται στο πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg και επισκέπτονται μεγάλα τεχνολογικά οικοσυστήματα και άλλες αγορές, με στόχο την αναζήτηση ευκαιριών και συνεργασιών.
Επόμενος σταθμός είναι η εξέταση των οικονομικών τους στοιχείων. «Ένα σημαντικό πρόβλημα που ανακαλύπτουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι οι νέες επιχειρήσεις, ξεκινώντας από το μηδέν, δεν μπορούν να αναλύσουν επαρκώς τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησής τους, ώστε να αναπτύξουν ένα σταθερά βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Με ερεθίσματα και προοπτικές, συμβουλευτική και την υπηρεσία Virtual CFO, στο egg διαθέτουμε τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε οι ιδρυτές της εταιρείας να κατανοήσουν από την αρχή τα οικονομικά τους δεδομένα, σύμφωνα με την επιχειρηματική τους τοποθέτηση» εξηγεί η διευθύντρια του egg. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η πλήρης κατανόηση του εύρους της αξίας του προϊόντος κάθε εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας απόλυτα ποια είναι η πραγματική χρηματοδοτική της ανάγκη για ανάπτυξη.
Οι άνθρωποι του egg – enter•grow•go µπαίνουν µπροστά
Η νέα εποχή του egg, που μαζί με το πρόγραμμα Start-Up, το οποίο ήδη «τρέχει» για επτά χρόνια, φιλοδοξεί να δώσει μια πλήρη επιλογή στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, περνά αποκλειστικά από τα χέρια των ανθρώπων του. Τα επτά μέλη της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος προέρχονται από τη Eurobank που σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα, αλλά και το Corallia, που συνεργάζονται μαζί για την υλοποίησή του από το 2013.«Είμαστε μια δυνατή ομάδα με μεγάλη πείρα, που υποστηρίζει αποτελεσματικά το οικοσύστημα. Με τη σωστή αξιολόγηση μια εταιρεία εντάσσεται στην πλατφόρμα egg Scale-Up και ξεκινάμε, στο χρονικό διάστημα που έχουμε συναποφασίσει, όλες τις απαραίτητες εργασίες, με μέγιστο χρονικό ορίζοντα τους 18 μήνες» εξηγεί η Ρούλα Μπαχταλιά.
Αυτό που κοιτά η συντονιστική επιτροπή του egg – enter•grow•go είναι, κατ’ αρχάς, η τεχνολογική ωριμότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας. «Μας ενδιαφέρει το TRL (technology readiness level) να είναι 7 ως 9 (σ.σ.: ανώτατο όριο) και ακόμη καλύτερα να έχει ενεργοποιήσει τον κύκλο εργασιών». Δεύτερο στοιχείο που συνιστά σημαντικό κριτήριο ένταξης στο Scale-Up είναι η ωριμότητά της, εφόσον έχει λάβει έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης ως επένδυση στο προϊόν και στην αρχική ανάπτυξή της». Εκ των βασικών κριτηρίων εισαγωγής στο πρόγραμμα αποτελεί μια πιθανή παρουσία της εταιρείας σε ξένες αγορές.
Μια διαδικασία που «τρέχει» όλο τον χρόνο
Η πρώτη φάση του προγράμματος Scale-Up ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου. Πριν από τις πρώτες ανακοινώσεις η συντονιστική ομάδα «έτρεξε» για έξι μήνες μια beta μορφή του με δύο εταιρείες οι οποίες πέρασαν όλα τα στάδια, φτάνοντας στον τελικό τους στόχο: να βγουν σε ξένες αγορές και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης.
«Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, οι εταιρείες αυτές έλαβαν τα απαραίτητα ερεθίσματα για να διευρύνουν το μέγεθος της αγοράς στο προϊόν τους, έτσι ώστε να ζητήσουν το μέγιστο της χρηματοδότησης που είχαν ανάγκη για να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα» σημειώνει για τη διαδικασία αυτή η Ρούλα Μπαχταλιά. Συνολικά το πρόγραμμα Scale-Up θα στηρίζει ταυτόχρονα 15 εταιρείες.
Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή όλο τον χρόνο, ενώ περίπου ανά τρίμηνο συγκεντρώνονται οι αξιολογήσεις των νέων υποψηφίων προς ένταξη. «Τον Μάρτιο λάβαμε ένα σύνολο αιτήσεων, τις αξιολογήσαμε και πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συναντήσεις. Από την αξιολόγηση προέκυψε η συνεργασία με έξι τεχνολογικές εταιρείες. Είδαμε την ωριμότητα του προϊόντος τους και διαπιστώσαμε ότι έχουν τα απαραίτητα συστατικά καινοτομίας. Άρα έχουν τη δυναμική για να επεκταθούν σε διεθνές επίπεδο».
Η συνταγή της επιτυχίας
Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του egg – enter•grow•go η Ρούλα Μπαχταλιά έχει εντοπίσει τα σημεία εκείνα που χρειάζονται προσοχή στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Όσον αφορά στις εταιρείες, αυτό που διαπιστώνει είναι πως, ενώ υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες, χρειάζονται ομάδες με συμπληρωματικές δεξιότητες για να τις «τρέξουν». Ένα σημαντικό «συστατικό» γι’ αυτήν τη συνταγή, άρα και σημαντικοί πυλώνες του egg, είναι η χρηματοδότηση και η εξωστρέφεια.
Η Eurobank συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία funds τα οποία υποστηρίζονται από το Equifund, την επενδυτική πλατφόρμα που χρηματοδοτείται με κεφάλαια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συμμετοχή και άλλων ιδιωτών επενδυτών). Το egg συνεργάζεται, ωστόσο, στενά με όλα τα funds στο παράθυρo καινοτομίας (innovation window) και το παράθυρο γενικής επιχειρηματικότητας (early stage venture capital funds).
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας για το egg, η Eurobank εξασφάλισε μια σημαντική συμφωνία με το διεθνούς κύρους Ryerson University με έδρα τον Καναδά για την ενίσχυση της ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της Eurobank και του DMZ, του επιχειρηματικού επιταχυντή για νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια το egg έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επιχειρηματικών αποστολών σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού όπως το Τελ Αβίβ, τη Βοστώνη, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο και αλλού.
Και όσον αφορά το σύνολο του οικοσυστήματος; Η Ρούλα Μπαχταλιά δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξη. «Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε μια ξεκάθαρη στροφή: από την απλή ύπαρξη μιας startup σκηνής στην Ελλάδα στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Και οικοσύστημα δεν σημαίνει μόνο η παρουσία πολλών startups. Υπάρχουν πολλές άλλες συμπληρωματικές δομές, οργανισμοί και θεσμοί που μπορούν να βοηθήσουν επιχειρηματικές ομάδες να εξελιχθούν. Και να γίνουν οι ίδιες μοντέλα για άλλους νέους που θέλουν να αποκτήσουν παρόμοια προοπτική.
Με την ύπαρξη διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων και με την πραγματοποίηση πολλών δράσεων και εκδηλώσεων, οι νέοι επιχειρηματίες εκπαιδεύονται να σκέφτονται και να λειτουργούν ομαδικά με στόχο να λύσουν ένα πρόβλημα της αγοράς». Κάτι το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, το κάνουν εδώ. Στην Ελλάδα. Και όχι κάπου αλλού στο εξωτερικό.
Το egg•enter•grow•go σε αριθμούς
- Από το 2013 η Eurobank έχει επενδύσει 12 εκατ. ευρώ.
- Από το πρόγραμμα Start-Up έχουν περάσει 730 νέοι επιχειρηματίες.
- 100 ομάδες απέκτησαν νομική μορφή και δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Οι 100 εταιρείες έχουν δημιουργήσει 211 νέες θέσεις εργασίας.
- 55 εταιρείες ταξίδεψαν με το egg – enter•grow•go σε επτά αγορές του εξωτερικού.
- 36 επιχειρήσεις του egg – enter•grow•go άντλησαν συνολική χρηματοδότηση10 εκατ. ευρώ.
- Η Eurobank χρηματοδότησε 25 εταιρείες με 1,6 εκατ. ευρώ.
- 31 ομάδες έχουν καταθέσει πατέντα ή ευρεσιτεχνία.
Το άρθρο δημοσιέυεται στο Fortune Ιουνίου που κυκλοφορεί.