Συνέντευξη με τον Βrian Chesky: Ο CEO του Airbnb φέρνει ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας
- 01/08/2022, 11:29
- SHARE
Όταν ξέσπασε η COVID-19, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Airbnb μειώθηκαν κατά 80% μέσα σε δύο μήνες. Σήμερα, η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας και η αναζωπύρωση της ταξιδιωτικής αγοράς έχουν ωθήσει τις κρατήσεις και τα έσοδα πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Chesky έχει εστιάσει σε «μεγάλες κινήσεις», συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης μιας από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές εργασίας στον κλάδο.
Συναντήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο στην πιο πρόσφατή Airbnb κατοικία του, για να μιλήσουμε για το πώς θα προχωρήσει η εταιρεία από εδώ και πέρα.
*Photo Grace Rivera
Στην πραγματικότητα ζείτε σε Airbnb αυτήν τη στιγμή. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Chesky: Άρχισα να ζω σε κατοικίες Airbnb τον Ιανουάριο. Έχω ζήσει σε πάρα πολλά μέρη: Ατλάντα, Νάσβιλ, Τσάρλεστον, Μαϊάμι, Βοστώνη, Σικάγο, μερικά μέρη στο Κολοράντο, Βανκούβερ. Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη. Μένω στο καθένα λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι μετακομίσεις μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά εγώ τις υιοθέτησα. Κουβαλώ αρκετά ελαφριά πράγματα. Στην πραγματικότητα, μόνο το κουτάβι μου, η «Σόφι», είναι «βασικό αξεσουάρ» μου.
Υπάρχουν δύο πράγματα που έχω μάθει: Πρώτον, μπορείς να διευθύνεις μια εταιρεία του μεγέθους της Airbnb από έναν φορητό υπολογιστή, στο σπίτι ενός ξένου. Αυτό μας βοήθησε να εμπνευστούμε την πολιτική μας και να επιτρέπουμε στους υπαλλήλους μας να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στον κόσμο. Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι άνθρωποι; Το άλλο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι όσο περισσότερο λείπεις, τόσο περισσότερο θέλεις να βρίσκεσαι σε ένα σπίτι με ανέσεις, με την άνεση του γραφείου ή του σπιτιού σου. Όταν ζεις και εργάζεσαι σε μια κατοικία Airbnb, δεν το κάνεις απλώς για να κοιμηθείς.
Έμαθα ότι πρόσφατα μείνατε στην εξοχική κατοικία μιας πριγκίπισσας.
Ναι, σε ένα παραμυθένιο εξοχικό σπίτι πριγκίπισσας. Υπάρχει μια παρορμητική πλευρά του εαυτού μου. Απλά βρίσκω ένα Airbnb και το κλείνω.
Είδα τις λέξεις «εξοχικό πριγκίπισσας» και σκέφτηκα ότι ήταν ωραίο. Βέβαια, έπρεπε να είχα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο να διαβάσω τις λεπτομέρειες! Γιατί έφτασα στο σπίτι και ήταν όλο ροζ μέσα. Και δεν υπήρχε ντους, υπήρχε μόνο μια μπανιέρα, μια μικρή μπανιέρα για μια μικρή πριγκίπισσα. Αλλά αποτυπώνει τις δυνατότητες του Airbnb. Εδώ είναι αυτό το μικρό σπιτάκι που αυτή η γυναίκα περιέβαλε με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Και έγινε προορισμός για τους ανθρώπους, κάτι που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερο.
Πρόσφατα αναθεωρήσατε τους τρόπους αναζήτησης στην Airbnb. Γιατί το κάνατε;
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι όχι μόνο να προσθέσουμε περισσότερους οικοδεσπότες, αλλά και να κατευθύνουμε τη ζήτηση εκεί που έχουμε τους περισσότερους διαθέσιμους οικοδεσπότες. Υπάρχουν Airbnb σε 100.000 πόλεις και κωμοπόλεις, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν μόνο 20 με 30 μέρη που πληκτρολογούν. Σκεφτήκαμε, λοιπόν: Τι θα λέγατε αν οργανώναμε τα σπίτια με βάση τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι έχουν πάθος; Πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά να ταξιδέψουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η πανδημία άρχισε να «σπάει» τις συνήθειες των ανθρώπων. Όλοι έπρεπε να επανεκτιμήσουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που ταξίδευαν.
Η νέας σας πολιτική «ζήσε και δούλεψε οπουδήποτε», έχει τραβήξει την προσοχή όχι μόνο λόγω της ευελιξίας, αλλά και επειδή είπατε ότι δεν πρόκειται να προσαρμόσετε τους μισθούς με βάση τον τόπο διαμονής των εργαζομένων, σε αντίθεση με κάποιους άλλους μεγάλους τεχνολογικούς οργανισμούς . (1) Μιλήστε μας γι’ αυτή την απόφαση.
Θα είμαι πολύ ειλικρινής πάνω σ’ αυτό. Δεν περίμενα μεγάλες αντιδράσεις· βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα. Από τότε που κάναμε την ανακοίνωση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν τη σελίδα μας για τις θέσεις εργασίας. Πολλοί άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι με πλησίασαν λέγοντάς μου: «Κι εμείς σκεφτόμαστε να το κάνουμε αυτό». Ποτέ δεν είχα προβλέψει ότι ο σχεδιασμός μας θα επηρέαζε τον κόσμο. Νομίζω ότι απλώς αγγίξαμε μια ευαίσθητη χορδή. Δεν νομίζω ότι το υβριδικό σύστημα, που ζητά από τους ανθρώπους να επιστρέφουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, παρέχει στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τον… παλιό κόσμο.
Και ένιωθα ότι η αμοιβή βάσει τοποθεσίας θα ήταν, τελικά, μια ξεπερασμένη πρακτική. Ακούστε, αν οι άνθρωποι μπορούν να ζουν σε Airbnb, αν ζείτε στο Σαν Φρανσίσκο και θέλετε να πάτε στο Μέιν για τρεις μήνες, θα μειώσω τον μισθό σας επειδή το Μέιν μπορεί να έχει χαμηλότερο κόστος ζωής; Θα ήταν κάπως περίεργο. Αν οι άνθρωποι ζουν σε Airbnb όπως εγώ, θα τους δίνετε διαφορετικό μισθό κάθε δύο εβδομάδες; Έτσι, άρχισε να μου φαίνεται ότι η αμοιβή με βάση την τοποθεσία προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι είναι απόλυτα ριζωμένοι σε μια πόλη, και ένιωσα ότι αυτό θα γινόταν ένας ελαφρώς αναχρονιστικός τρόπος να σκεφτόμαστε τα πράγματα. Παρεμπιπτόντως, υπήρχε και ένας άλλος λόγος: Όλοι ανταγωνιζόμαστε για το ίδιο ταλέντο. Και έτσι αν μια άλλη εταιρεία τεχνολογίας μειώσει τον μισθό σας και εμείς όχι, τότε θα έρθετε να δουλέψετε για εμάς.
Η κουλτούρα μας βασίζεται στην ευελιξία: Παίρνουμε μια απόφαση και ολόκληρη η εταιρεία προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. Έτσι, όσο και αν αλλάξει ο κόσμος, θα είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε.
Η Airbnb μόλις ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (2), αλλά στις πρώτες μέρες της πανδημίας φαινόταν ότι είχατε μεγάλο πρόβλημα (3). Πώς άλλαξε αυτή η κρίση την εταιρεία;
Αναγκαστικά, στραφήκαμε στο να γίνουμε ένας λειτουργικός οργανισμός. Είχαμε περίπου 10 τμήματα πριν από την πανδημία. Είχαμε υπερεπεκταθεί. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα − και δεν θα είχαμε τα χρήματα για να τα κάνουμε όλα. Υπήρχαν άνθρωποι που προέβλεπαν την καταστροφή μας, άρθρα που αναρωτιούνταν αν αυτό ήταν το τέλος της Airbnb. Έτσι, κοίταξα εταιρείες όπως η Apple και τι έκαναν όταν οι άνθρωποι προέβλεπαν ότι επρόκειτο να βάλουν «λουκέτο», όπως η Apple στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο Steve Jobs, ο αείμνηστος ιδρυτής και CEO της Apple, ουσιαστικά πήρε μια εταιρεία με τμήματα και τη μετέτρεψε σε έναν λειτουργικό οργανισμό. Πήρε περίπου 80 επιχειρηματικές μονάδες και τις μείωσε σε τέσσερις. Έκανε τα πάντα πολύ απλά. Και εμείς αποφασίσαμε να απλοποιήσουμε την επιχείρησή μας και να επιστρέψουμε στα βασικά, στις ρίζες μας, πραγματικά από ανάγκη (4).
Αλλά καθώς το κάναμε αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν πραγματικά ευκολότερο να διοικήσουμε μια εταιρεία με αυτόν τον τρόπο. Ήθελα ολόκληρη η εταιρεία να κωπηλατεί προς μία κατεύθυνση. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ευθυγράμμισης· ο δικός μας είναι ένα ημερολόγιο. Οι περισσότερες εταιρείες το κάνουν αυτό με δείκτες, αλλά μια δημιουργική εταιρεία δεν προσπαθεί να πετύχει αριθμούς. Μια δημιουργική εταιρεία έχει ημερολόγιο, έχει προθεσμίες.
Έτσι, τώρα έχουμε δύο μεγάλα releases κάθε χρόνο, ένα τον Μάιο και ένα τον Νοέμβριο. Βοηθάει πραγματικά, διότι όταν οι άνθρωποι μπορούν να περιφέρονται σε όλο τον κόσμο και να ζουν σε όποια χώρα θέλουν, εφόσον όλα είναι σε ένα ημερολόγιο, όλα είναι συντονισμένα.
Υπογράψατε τη Δέσμευση Δωρεάς το 2016. (5) Ποια είναι η προσέγγισή σας στη φιλανθρωπία;
Ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω τα παιδιά που είναι σαν εμένα. Ήμουν γιος δύο κοινωνικών λειτουργών, βασικά μεσαίας τάξης. Δεν ονειρευόμουν να γίνω ιδρυτής τεχνολογικής εταιρείας, επειδή δεν γνώριζα κανέναν ιδρυτή. Δεν είχα καν ακούσει ποτέ για έναν ιδρυτή τεχνολογίας. Έτσι πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω τους άλλους να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να τους δείξω τον «μεγάλο, μεγάλο κόσμο» − ίσως να τους εκθέσω σε αυτόν μέσω των υποτροφιών εκπαίδευσης και των ταξιδιών.
(6) Αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ενεργά στο μυαλό μου. Αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών της ζωής μου, ή όσο καιρό και αν ζήσω, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλα θέματα με τα οποία θα παθιαστώ.
Νωρίτερα φέτος, η Airbnb δεσμεύτηκε να παράσχει δωρεάν προσωρινή στέγαση σε έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες. Πώς το καταφέρατε αυτό;
Νομίζω ότι ήταν τον Οκτώβριο του 2012 όταν η καταιγίδα Sandy έπληξε τη Νέα Υόρκη και ο πρώτος οικοδεσπότης της Airbnb άνοιξε το σπίτι του σε ένα άτομο που είχε εγκαταλείψει την οικία του. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουμε φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που είχαν ανάγκη στέγασης. Πριν από μερικά χρόνια, αρχίσαμε να στεγάζουμε και πρόσφυγες. Όταν ξέσπασε η κρίση στο Αφγανιστάν πέρυσι, περίπου 100.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα ήρθαν στις ΗΠΑ. Έτσι είπαμε: «Θα στεγάσουμε 20.000 ανθρώπους», και το κάναμε. Με την Ουκρανία, θέλαμε να πιέσουμε τους εαυτούς μας… ένας μεγάλος στόχος και ένας τολμηρός αριθμός. Έτσι ανακοινώσαμε 100.000 και κινητοποιηθήκαμε. Η κουλτούρα μας βασίζεται στην ευελιξία: Παίρνουμε μια απόφαση και ολόκληρη η εταιρεία προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. Είδατε πόσο γρήγορα ανταποκριθήκαμε στην κρίση της πανδημίας. Είδατε πώς επανεφεύραμε επανειλημμένα το προϊόν μας. Και είδατε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία.
Αυτός ο πόλεμος, μαζί με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών, έχει κάνει πολλούς να ανησυχούν για τη συνολική οικονομική μας κατεύθυνση. Τι βλέπετε στον ορίζοντα για την Airbnb;
Είμαστε αρκετά ανθεκτικοί σε ό,τι και αν συμβεί στην οικονομία. Σε μια καλή οικονομία, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα για να ταξιδέψουν. Σε μια κακή οικονομία, οι άνθρωποι θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα όταν ταξιδεύουν και θέλουν και να βγάλουν επιπλέον χρήματα με τα σπίτια τους. Η απόδειξή μου γι’ αυτό είναι η εξής: πώς και ήμασταν η ταξιδιωτική εταιρεία που ανέκαμψε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Γρηγορότερα από τα ξενοδοχεία, γρηγορότερα από τις αεροπορικές εταιρείες και γρηγορότερα από τις διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες; Είμαστε μακράν το πιο προσαρμόσιμο επιχειρηματικό μοντέλο σε όλα τα ταξίδια. Διαθέτουμε σχεδόν κάθε τύπο χώρου σε σχεδόν κάθε τιμή για σχεδόν κάθε τύπο ατόμου σε σχεδόν κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου. Δεν είμαστε μόνο βραχυπρόθεσμοι, αλλά και μακροπρόθεσμοι. (7) Έτσι, όσο και αν αλλάξει ο κόσμος, θα είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε.
Πριν μερικά χρόνια αρχίσαμε να στεγάζουμε πρόσφυγες. Όταν ξέσπασε η κρίση στο Αφγανιστάν πέρυσι, περίπου 100.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα ήρθαν στις ΗΠΑ. Έτσι είπαμε: θα στεγάσουμε 20.000 ανθρώπους.
(1) Ο γρίφος των αποδοχών: Στην Google, η οποία ζήτησε πρόσφατα από τους περισσότερους υπαλλήλους της να επιστρέφουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, οι προσαρμογές των αποδοχών έχουν γίνει ένα σημαντικό σημείο τριβής.
(2) Κρατήσεις και έσοδα: Τα έσοδα της Airbnb για το πρώτο τρίμηνο του 2022, που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαΐου, ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μια αύξηση 70% σε σχέση με πέρυσι. Η εταιρεία δεν είναι ακόμη κερδοφόρα, αλλά πλησιάζει: Η Airbnb ανακοίνωσε καθαρή ζημία 19 εκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022, έναντι ζημίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ίδια περίοδο του 2021.
(3) Επιβιώνοντας στην πανδημία: Όταν «χτύπησε» η COVID-19, η Airbnb αναγκάστηκε να καθυστερήσει την πολυδιαφημισμένη αρχική δημόσια εγγραφή. Ο Chesky απέλυσε επίσης περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού του και συγκέντρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχικό και δανειακό κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση. Η εταιρεία εισήλθε τελικά στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2020.
(4) Νέα και βελτιωμένη: Παρά την προσπάθειά της να απλοποιηθεί, η Airbnb έχει λανσάρει 150 νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις προϊόντων τους τελευταίους 12 μήνες. Η τελευταία ενημέρωση περιλαμβάνει τις «χωριστές διαμονές», οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν κράτηση για δύο διαδοχικές διαμονές, και το AirCover για την ασφάλιση αστικής ευθύνης των επισκεπτών, το οποίο στο παρελθόν ήταν διαθέσιμο μόνο στους οικοδεσπότες.
(5) Αντίο, δισεκατομμύρια: Με την υπογραφή του, ο Chesky, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δεσμεύεται να δώσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι συνιδρυτές του, Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk, έχουν δώσει την ίδια υπόσχεση.
(6) Μελετητής του δρόμου: Ο Chesky συνεργάζεται με τους Obama σε μια νέα υποτροφία που περιλαμβάνει χρηματική χορηγία και δωρεάν στέγαση σε Airbnb για φοιτητές που επιδιώκουν μια καλοκαιρινή εργασιακή-ταξιδιωτική εμπειρία.
(7) Μόνιμες διακοπές: Οι μακροχρόνιες διαμονές, τις οποίες η Airbnb ορίζει ως κρατήσεις διάρκειας 28 ημερών ή περισσότερο, διπλασιάστηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2019 έως φέτος. Η κατηγορία αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της εταιρείας.
*H συνέντευξη αναδημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.