Σπύρος Ράπτης: Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η κατανάλωση
- 01/01/2023, 12:03
- SHARE
Η Schneider Electric επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και συνεισφέρει στην ψηφιοποίηση της διαχείρισης της ενέργειας και στον βιομηχανικό αυτοματισμό. Αναγνωρίζει ότι η ψηφιοποίηση και η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενεργειακή μετάβαση και επενδύει συστηματικά σε καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες. Διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εφαρμογών βελτιστοποίησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, για επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσφέροντας λύσεις ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες και τους πόρους που διαθέτουν.
Ως μια παγκόσμια εταιρεία με πάνω από 180 έτη δραστηριότητας και με έντονη τοπική παρουσία −πάνω από 53 χρόνια στην ελληνική αγορά− συνεισφέρει στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας βοηθώντας τους πελάτες της να πετυχαίνουν περισσότερα, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους.
Σήμερα συζητάμε πολύ για επενδύσεις και έργα για την ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση, αλλά η πλευρά της κατανάλωσης δεν απολαμβάνει την πρέπουσα προσοχή.
Ωστόσο, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, τελικά, είναι η κατανάλωση. Τα κτίρια ειδικά έχουν μια ανεκμετάλλευτη δυναμική για περισσότερη ασφάλεια, λειτουργική απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, με τις ενεργειακές ανάγκες του κτιριακού τομέα να ξεπερνά το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα.
Ευθύνη γι’ αυτό έχουμε εμείς οι ίδιοι. Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι βέλτιστη πρακτική, αλλά συχνά παραβλέπεται. Με την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, οι πολίτες μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας, να προστατεύσουν την υγεία τους και το περιβάλλον, καθώς και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελούν σημαντικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Υπάρχουν οι τεχνολογίες, αλλά το θέμα είναι πόσο γρήγορα τις ενσωματώνουμε και κατά πόσο τις αξιοποιούμε.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ήδη οι τεχνολογίες για να έχουμε βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα και οι οποίες αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά τις ενσωματώνουμε και κατά πόσο τις αξιοποιούμε.
Ήδη τα τελευταία 10 χρόνια, η Schneider Electric έχει συνεργαστεί με πάνω από 35 εταιρείες, που έχουν ενσωματώσει τις έξυπνες λύσεις που προσφέρει, εξοπλίζοντας με ενεργειακές, καινοτόμες, τεχνολογίες πάνω από 550 εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως Data Centers, τομέας με σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα, εμπορικά κτίρια, βιομηχανίες και κτίρια γραφείων.
Κάνουμε την ενέργεια πιο αξιόπιστη και πιο αποδοτική και στοχεύουμε, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, να προάγουμε την καινοτομία υλοποιώντας μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας τα πιο απαιτητικά έργα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και εύκολα και σε υπάρχοντα κτίρια συνεισφέροντας σε εξοικονόμηση ενέργειας με σύντομη περίοδο απόσβεσης. Για παράδειγμα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έχει εξοικονομήσει 18% της ενέργειάς του αξιοποιώντας τέτοιες εφαρμογές.
Οι δράσεις μας πρέπει να είναι βιώσιμες. Ενσωματώνοντας τεχνολογίες αυξάνουμε την ενεργειακή απόδοση και για ένα παλιό κτίριο πετυχαίνουμε απόσβεση επένδυσης σε 2-3 χρόνια. Με τεχνολογίες αιχμής για την πράσινη ενέργεια και μεγάλη τεχνογνωσία, εργαζόμαστε για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των πελατών μας αναπτύσσοντας προσαρμοσμένες λύσεις που παρέχουν καθαρή, ασφαλή και αξιόπιστη ενέργεια, ξεκλειδώνοντας έτσι ευκαιρίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τέλος, σήμερα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία, μια πλούσια εργαλειοθήκη και διαθέσιμοι πόροι. Αυτό που χρειαζόμαστε για να διοχετευθούν αποτελεσματικά στην αγορά είναι καλή ενημέρωση και καλή στρατηγική από τους επενδυτές για να οικοδομηθεί ένα οικοσύστημα από εξειδικευμένους συνεργάτες που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση, την υποβολή του φακέλου και την προώθηση της αναγκαίας τεχνολογίας για το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Και άλλες φορές είχαμε πόρους, αλλά δεν τους αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, τώρα πρέπει να το κάνουμε σωστά.