Στα «χέρια» του «Βενέτη» περνάει το Jackson Hall στο Κολωνάκι
- 10/03/2016, 17:24
- SHARE
Η απόκτηση του θρυλικού Jackson’s, τα νέα BENETH Food Hall και τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό.
Άλλη πνοή αναμένεται να δώσει στην αγορά του Κολωνακίου η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ αφού στα χέρια της περνά το ιστορικό μπαρ – εστιατόριο Jackson Hall. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ η οποία όπως αποκαλύπτει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ Παναγιώτης Μονεμβασιώτης θα είχε υλοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, λόγοι γραφειοκρατίας μετατόπισαν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Κόντρα στις απώλειες που υφίσταται ο κλάδος, η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ συνεχίζεται με σταθερή επέκταση του δικτύου της και μηδενική πτώση σε επίπεδο τζίρου. Συνειδητά η διοίκηση δεν προέβη σε καμία απόλυση, ούτε μείωση μισθού των εργαζομένων. Μάλιστα την τελευταία τριετία δημιούργησε περί τις 300 νέες θέσεις εργασίας ανεβάζοντας των αριθμό τους σε 1.200.
Στο σύνολο των 85 καταστημάτων – 25 εκ των οποίων είναι εταιρικά και 60 λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise – παράγονται ημερησίως πάνω από δέκα τόνοι ψωμιού καλύπτοντας τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή.
Ωστόσο, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού οδήγησε την εταιρεία σε αναπροσαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της καθώς τα νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ανατρέπουν την υλοποίηση οποιουδήποτε πλάνου και επενδύσεων. Ο κ. Μονεμβασιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ μέχρι και το 2015 η διοίκηση της ΒΕΝΕΤΗ «κυνηγούσε» την ανάπτυξη σε νούμερα και αύξηση δικτύου, για την τρέχουσα χρονιά δεν προβλέπει το άνοιγμα κάποιου νέου καταστήματος. «Το να επιβάλεις ΦΠΑ της τάξης του 23% στα βασικά είδη διατροφής είναι άδικο. Ειδικά όταν οι Έλληνες είναι από τους πιο φτωχούς καταναλωτές της Ευρώπης, ενώ στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης ο αντίστοιχος ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 6%-10%. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμαστε με τριπλάσιο φόρο. Ως επιχειρηματίας νιώθω παγιδευμένος στη χώρα μου. Μια χώρα που μισεί το επιχειρείν. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι αυτοί που επιβάλλουν τα Μνημόνια να καταλάβουν την ουσία του προβλήματος».
«Τα capital controls αποτελείωσαν την ανάπτυξη»
Στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές έρχονται να προστεθούν τα capital controls, αλλά και η απελευθέρωση των μισθώσεων, παράμετροι οι οποίοι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, αποτρέπουν τις επιχειρήσεις του κλάδου να ανοίξουν νέα καταστήματα, ενώ συντηρούν ένα καθεστώς ανασφάλειας. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της υψηλής φορολογίας νοικιάζουν για λίγα χρόνια τα ακίνητά τους και γιατί δεν θέλουν να δεσμευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και γιατί πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια ίσως επιβληθεί ένα πιο ευνοϊκό για αυτούς φορολογικό καθεστώς. «Με πέντε χρόνια μίσθωσης κανένας επιχειρηματίας δεν πρόκειται να ανοίξει ένα κατάστημα για το οποίο, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού που πρέπει να αγοράσει, θα ξοδέψει τουλάχιστον 250.000 ευρώ! Τα δε capital controls αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα για την ανάπτυξη. Σκεφτείτε πως μέχρι πρότινος ανοίγαμε δέκα καταστήματα ετησίως και τώρα ένα ή κανένα».
Για τον κ. Μονεμβασιώτη ο μοναδικός τρόπος να ελέγξει το κράτος την παραοικονομία δεν είναι η επιβολή capital controls και δυσβάσταχτων φόρων, αλλά η δημιουργία μιας χώρας κατά τα πρότυπα ενός Φορολογικού Παραδείσου, που δεν θα εξαρτάται από «χαριστικές» επενδύσεις και δεν θα στέλνει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.
Στόχος η επέκταση του brand ΒΕΝΕΤΗ στο εξωτερικό
Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση της ΒΕΝΕΤΗ αναπτυσσόταν με ίδια κεφάλαια και κατάφερε να διατηρεί ακόμα και σήμερα μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Στους στόχους της τα τελευταία δύο χρόνια είναι η επέκταση του brand στο εξωτερικό, σχέδιο που δεν υλοποιείται επειδή η ρευστότητα της εταιρείας είναι «εγκλωβισμένη» στις ελληνικές τράπεζες που δεν της επιτρέπουν να «σηκώσει» από τους λογαριασμούς της μεγάλα ποσά.
«Δυστυχώς καμία επιχείρηση σήμερα δεν μπορεί να καταρτίσει business plan. Όλες είναι εγκλωβισμένες και δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Ακόμη και αν θέλουμε να βγούμε στο εξωτερικό και να απευθυνθούμε σε κάποια ξένη τράπεζα, αφού από την Ελλάδα δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαιά μας, είναι γεγονός πως δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις είναι να έχεις ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην αγορά τους για να έχουν μια εικόνα του ποιος είσαι πραγματικά».
Ήδη ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος ΒΕΝΕΤΗ μέσω franchise. Ωστόσο, αν κάτι προβληματίζει τον κ. Μονεμβασιώτη αυτό είναι η αμφιβολία εάν ένας ξένος θα μπορέσει τελικά να ακολουθήσει πιστά τη φιλοσοφία της ΒΕΝΕΤΗ και αν θα καταφέρει να μάθει την παρασκευή τόσο πολλών προϊόντων.
Κάθε χρόνο κλείνουν 1000 αρτοποιία και πρατήρια άρτου
Όσο για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της αρτοποιίας στη χώρα μας, ο κ. Μονεμβασιώτης διευκρινίζει πως είναι μύθος να πιστεύεται ότι τα αρτοποιία στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν όπως συνέβη στην περίπτωση των σουβλατζίδικων και των καφετεριών. Τουναντίον, ο αριθμός τους μειώθηκε, ενώ χάθηκε και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς από τα σούπερ μάρκετ που τοποθέτησαν στο εσωτερικό τους φρέσκο ψωμί. «Το επάγγελμα του αρτοποιού εξαφανίζεται σιγά σιγά. Οι νέες γενιές δεν θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο ή την οικογενειακή επιχείρηση γιατί δεν θέλουν να επωμιστούν τον κόπο και την κούραση που απαιτεί ένα τέτοιο επάγγελμα. Τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε χρόνο κλείνουν 1000 αρτοποιία και πρατήρια άρτου και στη θέση τους ανοίγουν 150 από εταιρείες και σούπερ μάρκετ, τα οποία κάθε χρόνο αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς».
Άνοιγμα “ΒΕΝΕΤΗ 1948” σε Μαρούσι και “BENETH Food Hall” στη Βούλα
Εκτός από τα κλασικά «αρτο..ποιήματα» που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ, από το 2011 μέχρι και σήμερα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων που προσφέρονται. Η δημιουργία των καταστημάτων BENETH Food Hall που λειτουργούν ως εστιατόρια, η εισαγωγή καφέ, τα smoothies που κινούνται στη λογική της υγιεινής διατροφής, οι chocolaterie και τα patisserie, το μενού των οποίων έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με Γάλλους και Ιταλούς σεφ, δίνουν στον πελάτη τη δυνατότητα μπαίνοντας σε ένα από τα καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ να αγοράσει ότι επιθυμεί.
«Το μόνο μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να συντηρηθούν και να μείνουν “όρθια” τα Food Hall. Όταν λήξουν τα capital controls θα επανεξετάσουμε το σενάριο των επενδύσεων στο εξωτερικό».
Σημειώνεται πως ένα νέο, premium κατάστημα Βενέτη 1948 ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μαρούσι, στην οδό Κηφισίας 64 και Πρεμετής, στο κτίριο του εμπορικού κέντρου Polis αποτελώντας το έκτο κατά σειρά κατάστημα των premium καταστημάτων με το πρώτο στο εμβληματικό κτίριο του ΝΕΟΝ- ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη- δύο στην Κηφισιά και ένα στη Μύκονο.