Susanne Kohout (Νovartis): Αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα
- 22/04/2021, 10:53
- SHARE
Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήµιο της Κολωνίας, η Susanne Kohout, στέλεχος της Novartis από το 1996, είναι η γυναίκα που ηγήθηκε της διαδικασίας συγχώνευσης της Ciba και της Sandoz Self-Medication µε το τµήµα Consumer Health της Novartis. Οι θέσεις ευθύνης στην κορυφαία φαρµακοβιοµηχανία διαδέχτηκαν έκτοτε η µια την άλλη. Μιλάει µε περηφάνια για τα επιτεύγµατα της εταιρείας που εκπροσωπεί και για την ισχυρή της θέση στην παγκόσµια αγορά, και στη συζήτηση που ακολουθεί εξηγεί την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισµού της προσέγγισής µας στην υγειονοµική περίθαλψη, όλοι µαζί. Οργανώσεις, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κοινωνίες.
Κυρία Kohout, ένα χρόνο μετά την πανδημία, τι σας απασχολεί περισσότερο;
Όλος ο κόσµος βρέθηκε στην καταιγίδα της πανδηµίας και, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, µία από τις συνέπειες, που παρατηρήθηκαν, είναι η αµέλεια άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας. Η εµπειρία από το πρώτο lockdown έδειξε σηµαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Χειρουργικές επεµβάσεις αναβλήθηκαν, οι ασθενείς φοβούνταν να επισκεφθούν τους γιατρούς τους και αυτό θα µπορούσε να έχει κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία όλων των άλλων ασθενειών πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητά µας. Προκειµένου να αποφευχθεί µια µεγάλη κρίση στη δηµόσια υγεία τα επόµενα χρόνια, απαιτείται µια ευρύτερη προσέγγιση στην κατάσταση, καθώς η πανδηµία Covid-19 είναι µόνο µία από τις πολλές κρίσεις που αντιµετωπίζουµε. Αυτό που συµβαίνει, βέβαια, δεν είναι µια πανδηµία που συµβαίνει µία φορά σε κάθε αιώνα. Αντιµετωπίζουµε µία συνδηµία: τη συµβολή πολλών επιδηµιών. Για να αντιµετωπίσουµε αυτές τις ανεκπλήρωτες ανάγκες και να παλέψουµε µε τη συνδηµία κατά µέτωπο, πρέπει να επαναπροσδιορίσουµε την προσέγγισή µας στην υγειονοµική περίθαλψη.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Country President & Managing Director της Novartis Hellas;
Ο αντίκτυπος της παγκόσµιας πανδηµίας κατέδειξε ότι η πραγµάτωση της αποστολής µας ως Novartis, να βοηθήσουµε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, είναι πιο απαραίτητη και επίκαιρη από ποτέ. Κοιτάζοντας προς το µέλλον, συνειδητοποιούµε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι καθεµία από τις συνεισφορές µας αποτελεί µέρος ενός ευρύτερου κινήµατος αλληλεγγύης και συνεργασίας, καθώς οι νέες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήµατα υγείας είναι πολύ µεγάλες και περίπλοκες για να επιλυθούν από µεµονωµένες οµάδες, οργανώσεις ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη δηµιουργία ενός βιώσιµου µέλλοντος και η Novartis είναι εδώ για να παρέχει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, οι άνθρωποί µας είναι το σηµαντικότερο κεφάλαιό µας. Θέλουµε ο καθένας τους να αισθάνεται ο καλύτερος εαυτός του στη δουλειά και στο σπίτι, και δεσµευόµαστε να τους υποστηρίζουµε και να τους επιτρέπουµε να εµπνέονται (inspired), να είναι φιλοπερίεργοι (curious) και να παίρνουν πρωτοβουλίες (unbossed). Η πανδηµία έχει επιταχύνει την ανάγκη να διερευνήσουµε νέα µοντέλα εργασίας και κατάρτισης. Έχουµε επικεντρωθεί στην προστασία της υγείας των εργαζοµένων µας, την ασφάλεια των επαγγελµατιών υγείας και την απρόσκοπτη παροχή των θεραπειών µας στους Έλληνες ασθενείς. Για να υποστηρίξουµε περαιτέρω την ανάπτυξη των ανθρώπων µας, παρέχουµε πρόσβαση σε κορυφαίους παρόχους κατάρτισης, όπως επίσης επεκτείναµε τη δωρεάν πρόσβαση στις πλατφόρµες ψηφιακής εκπαίδευσης Coursera και Khan Academy για τις οικογένειες των εργαζοµένων µας.
Η Covid-19 είναι μια συνδημία. Για να την αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την προσέγγισή μας στην υγειονομική περίθαλψη.
Πώς αξιολογείτε, αλήθεια, τον χειρισμό της πανδημίας στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Όταν αντιµετωπίζουµε µια άνευ προηγουµένου κρίση, βρισκόµαστε σε ένα διαρκές ταξίδι πειραµατισµού και µάθησης, εποµένως ένα γενικό σχέδιο δεν είναι ποτέ αρκετό. Είναι βέβαιο ότι πολλές αποφάσεις πρόκειται να αµφισβητηθούν ή, πιθανώς, θα είναι λανθασµένες, άλλες θα είναι έγκυρες ή καρποφόρες, και θα θέσουν τα θεµέλια για διορθωτικά µέτρα. Η πανδηµία απέδειξε ότι η υγεία είναι ο κρίσιµος παράγοντας για την ευτυχία και την ευηµερία των κοινωνιών µας. Με αδιαµφισβήτητο τρόπο, αποκάλυψε τις πολλές αλληλεξαρτήσεις µεταξύ της κοινωνίας, της υγείας, της οικονοµίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της επιστήµης. Πρόσφατα έλαβα το εµβόλιό µου στην Αθήνα και εντυπωσιάστηκα πραγµατικά από την επιχειρησιακή αριστεία του ελληνικού κράτους σε αυτό το θέµα.
Βρίσκεστε στη Novartis σε επιτελικές θέσεις από το 1996. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η εταιρεία ανακάλυψε και διέθεσε στην αγορά φάρμακα και θεραπείες που άλλαξαν την πορεία πολλών σοβαρών ασθενειών. Πότε νιώσατε ότι η εταιρεία κυριολεκτικά «έγραψε ιστορία»;
Στις 7 Μαρτίου 1996, οι ελβετικές φαρµακευτικές Ciba-Geigy και Sandoz ανακοίνωσαν τη µεγαλύτερη συγχώνευση στην ιστορία του κλάδου. Η Novartis γεννήθηκε µε το όραµα της επιτάχυνσης της καινοτοµίας και της εξασφάλισης ακόµη ισχυρότερης θέσης στις παγκόσµιες αγορές. Μαζί µε τις προκάτοχες εταιρείες µας, η συλλογική κληρονοµιά πηγαίνει πίσω περισσότερο από 250 χρόνια, µε πλούσια ιστορία ανάπτυξης καινοτόµων προϊόντων. Τα τελευταία 25 χρόνια, έχει επιτύχει ιατρικές ανακαλύψεις στη φροντίδα του καρκίνου του αίµατος, στις καρδιακές παθήσεις, στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στην καταπολέµηση των φλεγµονωδών παθήσεων µε θεραπείες που αλλάζουν την πορεία της ιατρικής ιστορίας, καθώς ωφελούν σοβαρά τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσµο.
Κοιτάζοντας τα επόµενα 25 χρόνια και µετά, η Novartis θα συνεχίσει να επαναπροσδιορίζει την ιατρική πρακτική, για να βελτιώσει και να επεκτείνει τη ζωή των ανθρώπων. Κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες οι οποίες χορηγούνται άπαξ σε ασθενείς µε σοβαρές, σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες δηµιουργούν µια νέα καµπή στην ιατρική και τον τρόπο αντιµετώπισης των ασθενειών. Η ανάπτυξη κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών υπήρξε καθοριστικής σηµασίας για την καινοτοµία στον τοµέα και παρουσιάζει την ευκαιρία να επανεξετάσουµε τον τρόπο µε τον οποίο το σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης διαχειρίζεται τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φροντίδα και το σχετικό κόστος για τους ασθενείς.
Στην Ελλάδα ζείτε από το 2017. Τι ήταν για εσάς συναρπαστικό και τι σας δυσκόλεψε στη χώρα μας;
Εντάχθηκα στην εταιρεία σε µια περίοδο γεµάτη προκλήσεις, τόσο παγκόσµια όσο και εγχώρια. Επιλέγω πάντα να βλέπω τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για µάθηση και περαιτέρω ανάπτυξη. Έκτοτε παραµένουµε αφοσιωµένοι στην ελληνική αγορά για να παρέχουµε στους ασθενείς θεραπείες που σώζουν ζωές δύο φορές πιο γρήγορα, να παρέχουµε καινοτόµες λύσεις στους πελάτες µας και στο σύστηµα Υγείας. Έχω αυτοπεποίθηση και νιώθω περήφανη που οι προσπάθειές µας αναγνωρίζονται. Το βραβείο Fortune Most Admired Companies 2020 ως νούµερο ένα φαρµακευτική εταιρεία στη χώρα αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό.
Τι κάνει, κατά τη γνώμη σας, μια φαρμακευτική εταιρεία αξιόπιστη και πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη σε περιόδους αβεβαιότητας και οικονομικής κρίσης;
Στην απόκτηση αυτής της εµπιστοσύνης συνέβαλε κυρίως η διαφάνεια. Για πολλά χρόνια, η διαφάνεια αποτελεί κεντρικό µέρος της δέσµευσής µας, καθώς δηµοσιεύουµε τοπικά την ετήσια έκθεση «Novartis in Society» ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση). Πιο πρόσφατα, δηµοσιεύσαµε τα αποτελέσµατα της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας για την περίοδο 2018-2019, σε πλήρη συµφωνία µε τις αρχές του Παγκόσµιου Συµφώνου και των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Συγκεκριµένα, η Novartis Hellas επέστρεψε το 53% των εσόδων της στην ελληνική κοινωνία και οικονοµία το 2018-2019, µέσω επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, κοινωνικά προγράµµατα και στην εφοδιαστική µας αλυσίδα. Έχουµε ισχυρό αποτύπωµα στην πρόσβαση σε φάρµακα, παρέχοντας 54 από τις θεραπείες µας σε 1,7 εκατοµµύρια ασθενείς και διεξάγοντας περισσότερες από 70 κλινικές δοκιµές σε περίπου 2.500 ασθενείς µε µηδενικό κόστος για το ελληνικό σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης.
Παρέχουμε 54 θεραπείες σε 1,7 εκατ. ασθενείς και διεξάγουμε πάνω από 70 κλινικές δοκιμές σε 2.500 ασθενείς με μηδενικό κόστος για το ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Μπορούν οι ανασφάλιστοι ή οι ασθενείς χωρίς οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στις καινοτόμες θεραπείες σας;
Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρµακα παραµένει µία από τις µεγαλύτερες ανάγκες υγειονοµικής περίθαλψης παγκοσµίως. Σύµφωνα µε τον ΠΟΥ, το ένα τέταρτο του παγκόσµιου πληθυσµού (δύο δισεκατοµµύρια άτοµα) δεν έχει πρόσβαση σε βασικά φάρµακα. Περίπου ένα δισεκατοµµύριο άνθρωποι αντιµετώπισαν καταστροφικές χρεώσεις για την υγειονοµική περίθαλψη το 2020, κυρίως λόγω των προσωπικών δαπανών για φάρµακα.
Συλλογικά, η παγκόσµια κοινότητα υγείας έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα µείνει πίσω και ότι όποιος χρειάζεται θεραπεία θα τη λάβει. Καθιερώσαµε τις Αρχές Πρόσβασης Novartis το 2017 για να ενσωµατώσουµε συστηµατικά τις στρατηγικές πρόσβασης στον τρόπο µε τον οποίο ερευνούµε, αναπτύσσουµε και παραδίδουµε τα νέα µας φάρµακα παγκοσµίως.
Αυτό είναι ένα βασικό µέτρο επιτυχίας για τους ηγέτες και τους συνεργάτες µας. Το κέντρο αριστείας των αναδυόµενων αγορών στην επιχειρηµατική µας µονάδα φαρµακευτικών προϊόντων υποστηρίζει την εφαρµογή των αρχών µέσω της καθιερωµένης πρόσβασης σε όλα τα νέα προϊόντα στις χώρες χαµηλού και µεσαίου εισοδήµατος (ΧΧΜΕ). Οι στρατηγικές µπορούν να περιλαµβάνουν την καθιέρωση καινοτόµων µοντέλων τιµολόγησης και πρόσβασης, την υποστήριξη των νέων προϊόντων σε αυτές τις χώρες και την υποστήριξη προσεγγίσεων για την ενίσχυση των συστηµάτων υγειονοµικής περίθαλψης. Στην Ελλάδα, η φαρµακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών καλύπτεται από το κράτος. Υποστηρίζουµε πλήρως τη χρήση της κατάλληλης χρηµατοδότησης χρησιµοποιώντας λογαριασµούς κοινωνικής πρόνοιας, όπως έχει πραγµατοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Στρατηγική προτεραιότητα της Novartis είναι να επενδύει στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Πόσα χρόνια μπορεί να διαρκέσει η έρευνα για ένα προϊόν και σε ποιες πτυχές είναι πιο σημαντική η συμβολή των νέων τεχνολογιών;
Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να παραχθούν πρωτοποριακά φάρµακα. Αλλά οι νέες τεχνολογίες µπορούν να µας βοηθήσουν να επιταχύνουµε τη διαδικασία. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ανακαλύπτουν πολλούς τρόπους µε τους οποίους µπορεί να χρησιµοποιηθεί η τεχνική για την ενίσχυση και την επιτάχυνση της ανακάλυψης φαρµάκων. Το Novartis Institutes for BioMedical Research (NIBR) είναι η µηχανή καινοτοµίας της Novartis. Οι ερευνητικές οµάδες επιδιώκουν ενεργά την ανατρεπτική τεχνολογία, ψάχνουν ακαδηµαϊκά εργαστήρια για νέες εφευρέσεις και ξεκινούν συνεργασίες για να ωθήσουν την ανάπτυξη εξοπλισµού προς µια κατεύθυνση που θα ωφελήσει τους επιστήµονες που εργάζονται στην ανακάλυψη φαρµάκων. Πρέπει να αναπτύξουµε την απαραίτητη τεχνολογία, συµπεριλαµβανοµένων των ψηφιακών εργαλείων που θα φέρουν θεµελιώδεις µετασχηµατισµούς στη βιοϊατρική έρευνα.
Για παράδειγµα, η Novartis διαθέτει εκτεταµένη εµπειρία και χαρτοφυλάκιο σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ένα εξαιρετικό παράδειγµα συνεργασίας µε την ακαδηµαϊκή κοινότητα είναι η EuroNeurotrophin, η οποία είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό δίκτυο για την ανάπτυξη µιµητικών νευροτροφικών µορίων ως υποψήφιων θεραπευτικών παραγόντων για το νευροεκφυλισµό και τη νευροφλεγµονή. Η Novartis Hellas συµφώνησε µε την Κοινοπραξία και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης Marie-Curie EuroNeurotrophin, που χρηµατοδοτήθηκε από το πρόγραµµα «Ορίζοντας 2020», και έγινε µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου αυτού του καινοτόµου έργου. Το EuroNeurotrophin θα επιτρέψει σε µη ακαδηµαϊκούς εταίρους να αυξήσουν την ικανότητα καινοτοµίας τους α) έχοντας πρόσβαση σε νέες γνώσεις και τις σχετικές τεχνολογίες που δηµιουργούνται (β) δίνοντάς τους το δικαίωµα να κατοχυρώσουν συγκεκριµένα ευρήµατα και (γ) να προσλάβουν αποφοίτους ή διδάκτορες (ερευνητές πρώτου σταδίου) στην επιχείρηση ενεργώντας ως µακροπρόθεσµο πρόγραµµα «τροφοδότης» για νέους ιατρικούς ρόλους.
Ποια επιστημονική καινοτομία είναι το επόμενο μεγάλο σας στοίχημα;
Μία από τις προκλήσεις για οποιοδήποτε σύστηµα υγειονοµικής περίθαλψης είναι η παροχή του βέλτιστου επιπέδου φροντίδας µε οικονοµικά αποδοτικό τρόπο, που να καλύπτει ευρείες κοινωνικές ανάγκες. Ο µελλοντικός σχεδιασµός ενός βιώσιµου και ασθενοκεντρικού συστήµατος υγειονοµικής περίθαλψης µπορεί να εξασφαλιστεί µόνο βάσει τεκµηριωµένου διαλόγου µεταξύ όλων των ενδιαφερόµενων φορέων υγειονοµικής περίθαλψης και αυτό περιλαµβάνει παρόχους, φορολογουµένους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τη βιοµηχανία υγειονοµικής περίθαλψης.
Ένα εξαιρετικό παράδειγµα είναι η εκτεταµένη συνεργασία της Novartis µε το Εθνικό Σύστηµα Υγείας της Αγγλίας (NHS), που επικεντρώνεται στην αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, µία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και θανάτων στο Ηνωµένο Βασίλειο. Μας ενθαρρύνει η εκπεφρασµένη βούληση εκ µέρους του υπουργείου Υγείας να διευκολύνει και να ενσωµατώσει τέτοιες πρωτοβουλίες στο Ελληνικό Σύστηµα Υγείας για να συζητήσουµε και να διερευνήσουµε τους πιθανούς τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσαµε να συνεισφέρουµε προς αυτή την κατεύθυνση, µεταφέροντας αντίστοιχες γνώσεις. Ξεκινήσαµε τον διάλογο και είµαστε ανοιχτοί για να συνεργαστούµε µε κάθε ενδιαφερόµενο µέρος. Αυτό συµβαδίζει µε τη δέσµευση της Novartis για ενσωµάτωση καινοτόµων στρατηγικών πρόσβασης σε όλα τα καινούρια λανσαρίσµατά µας. Η Novartis έχει δεσµευτεί να παράγει κορυφαία επιστηµονικά στοιχεία, διασφαλίζοντας ότι η συνεχής βελτίωση της κατασκευαστικής απόδοσης και βελτιστοποίησης αποτελεί µέρος της δέσµευσης.
Εκτός από τις καινοτόµες στρατηγικές πρόσβασης, η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν βασικό παράγοντα: θεραπείες που βασίζονται σε AAV, κυτταρικές θεραπείες CAR-T και τεχνολογίες που βασίζονται σε CRISPR εξυπηρετούν τον στόχο µας να επαναπροσδιορίσουµε την ιατρική πρακτική, να παράγουµε καινοτοµία και να αντιµετωπίσουµε σηµαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες για ασθενείς µε καταστροφικές ασθένειες.
Κυρία Kohout, η πανδημία κατέδειξε τις γυναίκες ως τη ραχοκοκαλιά των κοινοτήτων ανάκαμψης. Το είδαμε στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, στα σουπερμάρκετ, σε μητέρες που εργάζονται από το σπίτι, σε γηροκομεία. Ωστόσο, οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από την πανδημία. Πώς μπορούν οι εταιρείες να μειώσουν τον αντίκτυπο της Covid-19 στις γυναίκες και πώς το αντιμετωπίζετε στη Novartis;
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες, µαζί µε τους φτωχούς, τους ηλικιωµένους, τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες και τους πληθυσµούς µεταναστών, έχουν φέρει το µεγαλύτερο βάρος των συνεπειών από την πανδηµία, καθώς είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε έναν τοµέα που έκλεισε. Ακόµα και όταν µπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, οι µητέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να σταµατήσουν την εργασία από τους πατέρες. Η τηλεργασία έχει προσθέσει ένα επιπλέον βάρος στις γυναίκες, όπως η φροντίδα των παιδιών και η φροντίδα των ηλικιωµένων ή των ευάλωτων µελών της οικογένειας. Στη Novartis, για να βοηθήσουµε τους ανθρώπους µας να αντιµετωπίσουν την απαιτητική κατάσταση, ξεκινήσαµε σε παγκόσµιο επίπεδο την πρωτοβουλία «επιλογή µε υπευθυνότητα», δίνοντας την ευελιξία στους συνεργάτες µας να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους όσο επιθυµούν. Εξοπλίσαµε επίσης όλα τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα και iPad µε µια ειδική εφαρµογή, η οποία παρέχει συµβουλές για άσκηση και διατροφή, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και 50 δωρεάν συνεδρίες coaching. Οι εργαζόµενοι µπορούν να συµµετάσχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά µε τη διαχείριση του άγχους, την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, τη διαχείριση σχέσεων, τη βοήθεια σε ευάλωτες οµάδες κ.λπ. Είµαστε βέβαιοι ότι αυτά τα εργαλεία είναι µια πρόσθετη βοήθεια για τις γυναίκες µε πολλαπλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της πανδηµίας.
Στην Ευρώπη είμαστε πίσω στην εκπροσώπηση των γυναικών, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτική. Υπάρχει μια εδραιωμένη προκατάληψη ότι η ηγεσία, η λήψη αποφάσεων και η ανάληψη ευθύνης έρχονται σε αντίθεση με τη «γυναικεία φύση». Ποια είναι η γνώμη σας;
Αντίθετα, οι γυναίκες ευδοκιµούν εξίσου µε τους άντρες συναδέλφους τους, ως προς την ηγεσία, όταν τους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Υπογραµµίζοντας τη συνεχή δέσµευση της εταιρείας για διαφορετικότητα και ένταξη, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε ρόλους υψηλής ευθύνης είναι 60% και η εκπροσώπηση γυναικών στην ηγετική οµάδα της εταιρείας µας είναι 50%. Το πρόβληµα είναι ότι έχουν λιγοστές ευκαιρίες για διάφορους λόγους. Οι κοινωνικές κατασκευές και τα πολιτιστικά στερεότυπα κρατούν τις γυναίκες πίσω. Το πιο κοινό παράδειγµα σχετίζεται µε το δίληµµα µεταξύ µητρότητας και επαγγελµατικής ανάπτυξης. Όταν οι γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να επιλέξουν µεταξύ του να είναι µητέρες ή να προχωρήσουν επαγγελµατικά, αυτό σηµαίνει αυτόµατα ότι υπάρχει ανισότητα. Είναι ένα βαθιά ριζωµένο πρόβληµα που, σε κάθε χώρα, πρέπει να αντιµετωπιστεί σε πολλαπλά επίπεδα: από τις κρατικές ρυθµιστικές αρχές και τις πρακτικές των εργοδοτών, µέχρι τη µετάβαση σε µια νέα κοινωνική νοοτροπία. Μαζί µπορούµε να σπάσουµε τα στερεότυπα. Στη Novartis, γιορτάζουµε τη ζωή και αναγνωρίζουµε στιγµές που έχουν σηµασία. Από τον Ιανουάριο του 2021, όλοι οι άνθρωποί µας σε όλο τον κόσµο µπορούν να επωφεληθούν από µια ελάχιστη περίοδο 14 εβδοµάδων γονικής άδειας µετ’ αποδοχών, µετά τη γέννηση ή την υιοθέτηση ενός παιδιού, από την πρώτη ηµέρα απασχόλησής τους. Προσφέροντας την ίδια γονική άδεια σε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισµό, επιδιώκουµε να προωθήσουµε µεγαλύτερη δικαιοσύνη για τους γονείς και τους γονείς που δεν γεννούν, και να δώσουµε σε όλους την ευελιξία και την ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για τις οικογένειές τους.
Οι προκλήσεις για την υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλες και περίπλοκες για να επιλυθούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις και η συνεργασία είναι βασική.
Αλήθεια, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο «μάθημα» από την πανδημία;
Η Covid-19 µπορεί να αποδειχθεί η µεγαλύτερη πρόκληση της ζωής µας. Ενώ θέτει σε κίνδυνο τα προς το ζην εκατοµµυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσµο, έχει επιβραδύνει την πρόοδο ενάντια στη φτώχεια και τις ασθένειες, και παρεµπόδισε τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και παροχής εκπαίδευσης, ειδικά στις αναπτυσσόµενες χώρες. Δεν πρέπει να επιτρέψουµε στις αυξανόµενες ανισότητες να απειλήσουν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ανάπτυξη, και να υπονοµεύσουν τις προσπάθειές µας για την αντιµετώπιση των κοινών µας προκλήσεων. Οι κοινωνίες χωρίς αποκλεισµούς πρέπει να είναι το επίκεντρο τώρα και πέρα από το τέλος αυτής της κρίσης υγειονοµικής περίθαλψης. Αφού αντιµετωπίσουµε αυτή την οξεία κατάσταση, πρέπει να συγκεντρώσουµε σηµαντικά µαθήµατα, να αναδυθούµε ισχυρότεροι, να προετοιµαστούµε και να διαµορφώσουµε τη «Νέα Κανονικότητα».
*To κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.