Thimon de Jong: Πώς να «αγκαλιάσετε» την αλλαγή σε καιρούς πολυκρίσεων και να δημιουργήσετε ομάδες υψηλής εμπιστοσύνης;
- 10/02/2025, 10:07
- SHARE
![Thimon de Jong](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/Thimon.jpg)
Στην αρχή του 2025 και καθώς κατακλυζόμαστε καθημερινά από τις ειδήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να βοηθήσουν την καθημερινότητα μας, συχνά παραβλέπουμε τον ανθρώπινο παράγοντα.
Τόσο ως πολίτες όσο και ως εργαζόμενοι, συχνά δεν δίνουμε σημασία στο πόσο κρίσιμες είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και στον ρόλο που έχει η συμπεριφορά που δείχνουμε εμείς και άλλοι απέναντι μας.
Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, το Fortune Greece μίλησε με τον Thimon de Jong, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο expert συμπεριφοράς, που βοηθά τους ηγέτες και τους οργανισμούς να κατανοήσουν τι πρόκειται να κάνουν οι άνθρωποι στη συνέχεια και τι σημαίνει αυτό πρακτικά γι’ αυτούς σήμερα.
Η συζήτηση μας με τον κ. ντε Γιονγκ έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης παρουσίας του στο 28th HR Symposium, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου από την KPMG στην Ελλάδα, με κεντρικό μήνυμα «Lead the HR Revolution».
Ο συνομιλητής μας εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους το αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην αύξηση της κερδοφορίας τους, ενώ παραθέτει και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα οργανισμό κάποιος αδιάφορος εργαζόμενος
Ακόμα, ο κ. de Jong στέκεται στη σημασία που πρέπει να δίνουν οι εταιρείες στην ευημερία του προσωπικού τους και υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί προς τη συμπεριφορά του εργατικού δυναμικού της στην εποχή του AI.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Thimon de Jong στο Fortune Greece:
Με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις, το 2025 αναμένεται να είναι ένα ταραγμένο έτος παγκοσμίως. Πώς και με ποιους τρόπους αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργαζομένων στις επιχειρήσεις;
Το τι συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο μεταφράζεται άμεσα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην εργασία τους. Επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων, τη συνεργασία και το κατά πόσον οι άνθρωποι αγκαλιάζουν την αλλαγή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια λεγόμενη «πολυκρίση», όπου πολλαπλές κρίσεις συμβαίνουν η μία μετά την άλλη και ενισχύουν η μία την άλλη. Το άγχος και η ταραχή που νιώθουν οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα, τους κάνει λιγότερο ανοιχτούς στην αλλαγή και στη δοκιμή νέων πραγμάτων.
Πόσο σημαντική είναι η καλή επαγγελματική συμπεριφορά για τις οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών; Μπορούμε να «μετρήσουμε» τις απώλειες που προκαλούνται από αρνητικές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο;
Υπάρχουν πολλές έρευνες που μετρούν τον τρόπο με τον οποίο πράγματα όπως η αποδέσμευση, η δυσαρέσκεια ή η τοξική εργασιακή κουλτούρα επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τις οικονομικές επιδόσεις. Ένας αδιάφορος εργαζόμενος είναι κατά 10-20% λιγότερο παραγωγικός από έναν μέσο εργαζόμενο, ενώ για έναν ιδιαίτερα αφοσιωμένο εργαζόμενο, αυτό είναι το αντίθετο: είναι κατά 10-20% πιο παραγωγικός από τον μέσο όρο.
Αν έχετε μερικούς αδιάφορους, δυσαρεστημένους υπαλλήλους, οι υπόλοιποι υπάλληλοι μπορούν να το αντισταθμίσουν αυτό.
Ωστόσο, αν αυτό επηρεάζει ολόκληρη την εργασιακή κουλτούρα, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις ενός οργανισμού. Οι εταιρείες με αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό εμφανίζουν 21% υψηλότερη κερδοφορία από έναν μέσο οργανισμό! Και πάλι, μια αρνητική εργασιακή κουλτούρα θα οδηγήσει σε οικονομική υποαπόδοση. Ένας άλλος εύκολα μετρήσιμος παράγοντας είναι οι απουσίες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα, οι αδιάφοροι εργαζόμενοι παρουσιάζουν 37% υψηλότερη απουσία.
Τι πρέπει να κάνει ένας μάνατζερ ή ένα στέλεχος όταν εντοπίζει προβληματικές συμπεριφορές μεταξύ των μελών της ομάδας του;
Η παλιά απάντηση ήταν να το «αναθέσουν» σε τρίτους, δηλαδή να περάσουν το πρόβλημα στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να το μεταβιβάσει ξανά – να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια από προπονητές, συμβούλους, εκπαιδευτές κ.λπ. Ο κόσμος αλλάζει, και υποστηρίζω ότι οι ηγέτες θα πρέπει να αναθέτουν την ψυχική ευημερία, δηλαδή: να αναπτύσσουν την πλευρά EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) των ηγετικών τους skills και να βοηθούν προληπτικά τα μέλη της ομάδας τους να επανέλθουν στο σωστό δρόμο.
Αυτό σημαίνει να επενδύσουν χρόνο και χρήμα και να μάθουν νέα πράγματα. Πρόσφατα ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός πελάτη μου παραπονέθηκε: «Όλη αυτή η EQ δεν μου έρχεται φυσικά». Τον ρώτησα αν οι δεξιότητές του στο Microsoft Excel του ήρθαν φυσικά – μήπως ξύπνησε ένα πρωί και ξαφνικά ήξερε πώς να το κάνει;
Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν αρκετά στην ευημερία των ανθρώπων τους; Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον τομέα αυτό;
Όχι, πιστεύω ότι θα πρέπει να επενδύεται περισσότερος χρόνος και χρήμα στην ευημερία των ανθρώπων, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς της «πολυκρίσης». Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της επένδυσης στους ανθρώπους συχνά εμφανίζονται μόνο μακροπρόθεσμα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα «σέξι» θέμα. Η επένδυση στη γεννητική AI είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι μέτοχοι αυτή τη στιγμή.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη συμπεριφορά του εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτό που ονομάζω εύρεση ψηφιακής ισορροπίας, όπου συνδυάζεις το καλύτερο του ψηφιακού με το καλύτερο του ανθρώπινου. Στους ανθρώπους αρέσει να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους αυτοπροσώπως και όχι μέσω μιας οθόνης.
Έτσι χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Στους ανθρώπους αρέσει να αισθάνονται ότι έχουν έναν σκοπό και ότι καταφέρνουν πράγματα μόνοι τους. Η υπερβολική αυτοματοποίηση τους το στερεί αυτό. Μια δεύτερη πρόκληση είναι ο φόβος της απώλειας εργασίας. Οι οργανισμοί πρέπει να εισάγουν την AI ως εργαλεία για να ενδυναμώσουν τους υπαλλήλους τους και όχι να τους αντικαταστήσουν. Μια μεγάλη πρόκληση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της AI είναι μια διαφημιστική εκστρατεία που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση.
Κάθε οργανισμός με τον οποίο συνεργάζομαι έχει την AI παντού στις στρατηγικές του, αρκετοί απλά επειδή όλοι οι ανταγωνιστές τους το κάνουν, όλοι οι ειδικοί το λένε και κάθε έκθεση για τις μελλοντικές τάσεις υποστηρίζει ότι είναι το μέλλον.
Αλλά επωφελούνται από αυτό;
Το να θέτετε το ερώτημα είναι σαν να το απαντάτε. Θα έλεγα ότι αν οι οργανισμοί έπαιρναν τις επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη και διέθεταν μέρος αυτών για την ευημερία των ανθρώπων τους, τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα.
Με κεντρικό μήνυμα “Lead the HR Revolution”, το 28th HR Symposium θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου από την KPMG στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα φέρει σε επαφή top στελέχη και thought leaders από κορυφαίους οργανισμούς για να μοιραστούν πρακτικές, να εμπνεύσουν, να προβληματιστούν και να συζητήσουν πώς εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν στα εξελισσόμενα και δυναμικά περιβάλλοντα εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 28o HR Symposium, πατήστε εδώ.