Το όραμα του Παναγιώτη Ρούμη για μια νέα εποχή συνεργασιών Ελλάδας-Αλβανίας

Το όραμα του Παναγιώτη Ρούμη για μια νέα εποχή συνεργασιών Ελλάδας-Αλβανίας
Ο Παναγιώτης Ρούμης, ιδρυτής της RUMMING Holding και πρόεδρος της Ένωσης Εμπορίου Ελλάδας - Αλβανίας, μας μιλά για το όραμά του να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε έναν κόμβο συνεργασίας, καινοτομίας και ανάπτυξης.

Ο Παναγιώτης Ρούμης είναι ένας επιχειρηματίας που ενσαρκώνει το πνεύμα της καινοτομίας και της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια. Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της RUMMING Holding, έχει καταφέρει να μετατρέψει την εταιρεία του σε έναν ισχυρό όμιλο με δραστηριότητες στην Ελλάδα, την Αλβανία, το Κόσοβο και τις υπόλοιπες αγορές των Δυτικών Βαλκανίων. Επικεντρωμένη σε τομείς αιχμής, όπως η ενεργειακή θέρμανση, τα κατασκευαστικά υλικά και οι ολοκληρωμένες λύσεις για το κέλυφος των κτιρίων, η RUMMING έχει παραδώσει πάνω από 150.000 τ.μ. προηγμένων έργων τα τελευταία τρία χρόνια. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν ονόματα-κολοσσούς όπως τα Melia, Hyatt και Sheraton, ο Ρούμης συνδυάζει τη στρατηγική σκέψη με την επιχειρηματική τόλμη.

Πέρα από την επιχειρηματική του πορεία, ο Παναγιώτης Ρούμης είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Εμπορίου Ελλάδας – Αλβανίας, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με έμπνευση από τη συμβουλή ενός καθηγητή του – «καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν τόλμησες ποτέ» – συνεχίζει να ενισχύει τις συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα, βλέποντας στα Βαλκάνια όχι μόνο μια ανερχόμενη αγορά αλλά και μια πλατφόρμα για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.

Παναγιώτη – αρχικά να σε συγχαρούμε για την επιτυχή επιχειρηματική αποστολή στην Αλβανία, ομολογουμένως. Δώσε μας τα βασικά στοιχεία – μέγεθος αποστολής, αριθμός επαφών, αλλά και την σημασία των επαφών που έγιναν.

Ευχαριστώ, Παύλο, για την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης και τη γόνιμη συζήτησή μας.

Η επιχειρηματική αποστολή στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2024, ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας μου ως Πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Βιομηχανικού, Εμπορικού και Επαγγελματικού Σωματείου. Ήταν η πρώτη πρωτοβουλία αυτού του μεγέθους, που υλοποίησε ένα όραμα το οποίο οραματιζόμουν εδώ και χρόνια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ARKA Hotel, ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Αλβανίας, και επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: την κατασκευαστική δραστηριότητα, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμμετείχαν 19 Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 221 στοχευμένες συναντήσεις με κορυφαίους Αλβανούς επαγγελματίες.

Αυτό που ξεχώρισε, πέρα από τα εντυπωσιακά νούμερα, ήταν η ποιότητα των επαφών. Είδα επιχειρηματίες από διαφορετικές κουλτούρες να βρίσκουν κοινό έδαφος, να ανταλλάσσουν ιδέες και να δημιουργούν ουσιαστικές συνεργασίες. Η παρουσία διακεκριμένων ομιλητών, όπως του Leonard Kastrati (Kastrati Group) και της Jonida Halili (Αντιδημάρχου Τιράνων), καθώς και πολιτικών προσωπικοτήτων, ενίσχυσε τη θεσμική βαρύτητα της διοργάνωσης.

Κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν το θετικό κλίμα που επικρατούσε. Υπήρχε μια αίσθηση κοινής βαλκανικής ταυτότητας και συνεργασίας, όπου οι επιχειρηματίες δεν έβλεπαν μόνο αριθμούς, αλλά και ανθρώπους. Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα παράθυρο στις μεγάλες δυνατότητες που προκύπτουν όταν οι δύο χώρες συνεργάζονται με ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό.

Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιες πρωτοβουλίες χτίζουν σταθερές γέφυρες για βιώσιμη συνεργασία, ενισχύοντας όχι μόνο τις επιχειρηματικές σχέσεις αλλά και την πολιτισμική και οικονομική σύνδεση των δύο χωρών.

Τι σε συνδέει εσένα με την Αλβανία και το Κόσοβο και από πότε, και σε ποιους τομείς, δραστηριοποιείσαι εκεί;

Η σχέση μου με την Αλβανία είναι βαθιά και πολυεπίπεδη, καθώς η ζωή και οι δραστηριότητές μου μοιράζονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Με καταγωγή κατά το ήμισυ από την Αλβανία και μεγαλώνοντας στο Νέο Φάληρο, πάντα ένιωθα ότι ανήκω και στις δύο πατρίδες, κουβαλώντας στοιχεία και από τους δύο πολιτισμούς.

Το 2012 ίδρυσα την πρώτη μου εταιρεία στα Τίρανα, μια τολμηρή απόφαση για μια αγορά που τότε ήταν άγνωστη για μένα. Πίστεψα όμως στις δυνατότητες της χώρας, όπως και στις δικές μου. Από τότε, η σχέση μου με την Αλβανία ισχυροποιήθηκε, καθώς μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα σε αυτήν και την Ελλάδα.

Το 2016 επέκτεινα τις δραστηριότητές μου στο Κόσοβο, ανοίγοντας γραφεία στην Πρίστινα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την εδραίωση της παρουσίας μου στα Βαλκάνια.

Η προσωπική μου ζωή συνδέθηκε ακόμη πιο στενά με την Αλβανία, καθώς εκεί γνώρισα τη σύζυγό μου και μητέρα των παιδιών μου. Αυτή η διπλή ταυτότητα με κάνει να νιώθω τυχερός, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να λειτουργώ ως γέφυρα επικοινωνίας, προωθώντας την οικονομική και πολιτισμική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Νιώθω ικανοποίηση που μπορώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη συνεργασιών και στη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος για την Ελλάδα και την Αλβανία. Για μένα, αυτές οι χώρες δεν είναι μόνο αγορές, αλλά τόποι όπου οι άνθρωποι μοιράζονται όνειρα και προσδοκίες, οικοδομώντας ένα κοινό όραμα.

Η Αλβανία γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Τι ξεχώρισε στην αποστολή;

Αυτό που ξεχώρισε περισσότερο στην αποστολή ήταν το ανθρώπινο στοιχείο. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν δεν ήταν απλώς αριθμοί σε ένα πρόγραμμα, αλλά άνθρωποι με πάθος, καινοτόμες ιδέες και τη διάθεση να δημιουργήσουν κάτι ουσιαστικό. Η αμεσότητα και η ζεστασιά, χαρακτηριστικά των Βαλκανίων, ήταν παντού αισθητές.

Σε αντίθεση με τις πιο αποστειρωμένες επαφές που συχνά συναντάμε στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, εδώ υπήρχε μια αυθεντική διάθεση συνεργασίας και ένας ζωντανός διάλογος. Με εντυπωσίασε η συνειδητοποίηση ότι, παρά τις όποιες πολιτισμικές ή γεωγραφικές διαφορές, μοιραζόμαστε περισσότερα κοινά από όσα φανταζόμαστε. Η συνεργασία ανέδειξε την κοινή μας δύναμη όταν ενώνουμε τις προσπάθειές μας.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ένας Έλληνας επιχειρηματίας μού είπε: «Δεν περίμενα να νιώσω τόσο οικεία εδώ. Θα πρέπει να ανοίξουμε εταιρεία στην Αλβανία». Αυτή η φράση συνοψίζει το πνεύμα της αποστολής: η δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας που ξεπερνά σύνορα και προκαταλήψεις, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της αποστολής ήταν η επιβεβαίωση ότι η «βαλκανική ταυτότητα» αποτελεί πλεονέκτημα. Με αυτήν ως βάση, μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να πετύχουμε κοινούς στόχους, εστιάζοντας στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Σε ποιους τομείς πιστεύεις πως μπορεί να υπάρξει πραγματική συνεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας;

Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας σε τέσσερις βασικούς τομείς, που ξεχωρίζουν για τη στρατηγική τους σημασία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν:

  • Κατασκευαστική Δραστηριότητα

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας έχει δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για σύγχρονες κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια και υποδομές. Η ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα των κατασκευών μπορεί να συμβάλει με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ενισχύουν τη διασυνοριακή συνεργασία.

  • Ξενοδοχειακός Τομέας και Τουρισμός

Η Αλβανία αναδεικνύεται ως τουριστικός προορισμός με μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως οι πανέμορφες παραλίες και τα παρθένα τοπία. Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και θεματικών τουριστικών έργων, που θα αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων επισκεπτών.

  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Η παγκόσμια ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη προσφέρει δυνατότητες συνεργασίας στην παραγωγή ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τέτοιου είδους έργα ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία, προστατεύουν το περιβάλλον και διασφαλίζουν μια πιο ανθεκτική ενεργειακή υποδομή.

  • Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού

Η εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγές φοιτητών, πανεπιστημιακές συνεργασίες και εξειδικευμένα σεμινάρια μπορούν να προετοιμάσουν τις επόμενες γενιές για τις προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας.

Αυτοί οι τομείς δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά επεκτείνονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Η συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς γειτονικές χώρες μπορούν να δημιουργήσουν από κοινού ένα πιο ευημερούν και βιώσιμο μέλλον.

Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς όπου διαπιστώνεις επενδυτικές ευκαιρίες από την Ελλάδα στην Αλβανία; Πού μπορούν να τοποθετηθούν σήμερα κεφαλαία με προοπτική και ποια είναι η καλύτερη φόρμουλα; Η συνεργατική με τοπικό εταίρο, ή απευθείας και αυτόνομα;

Η Αλβανία γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Στρατηγικά, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για την είσοδο στην αγορά: η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας ή η συνεργασία με έναν τοπικό εταίρο.

Η ίδρυση θυγατρικής προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο και υψηλότερα περιθώρια κέρδους μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο και κατανόηση της τοπικής αγοράς. Η σύμπραξη με έναν έμπειρο τοπικό σύμβουλο είναι καθοριστική για την επιτυχία, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή προσαρμογή στις νομοθετικές και επιχειρηματικές συνθήκες.

Από την άλλη, η συνεργασία με έναν τοπικό εταίρο είναι μια πιο ασφαλής και λιγότερο δαπανηρή επιλογή, ιδιαίτερα για μικρότερες επιχειρήσεις. Ένας αξιόπιστος συνεργάτης μπορεί να προσφέρει πολύτιμη γνώση της αγοράς και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα. Ωστόσο, η επιλογή συνεργάτη πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς μια ασυμβατότητα στο όραμα ή την αξιοπιστία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η ίδρυση θυγατρικής είναι πιο κατάλληλη για μεγάλες εταιρείες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Από την άλλη, η συνεργασία με τοπικούς εταίρους αποτελεί μια ιδανική επιλογή για επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά, μειώνοντας τον κίνδυνο.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ευελιξία και η σωστή στρατηγική. Οι ευκαιρίες στην Αλβανία είναι πολλές, αλλά απαιτούν αφοσίωση, προσαρμοστικότητα και σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Υπήρξε η αίσθηση πως ενώ κάτι πολύ σημαντικό γίνεται, σαν να μην είχες την θεσμική υποστήριξη που θα ήθελες, μήπως με βάση το αποτύπωμα της αποστολής υπήρξε ευκαιρία να επανεξεταστεί το εγχείρημα από τους θεσμικούς;

Κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, η διοργάνωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με κοινό υψηλού επιπέδου και οργάνωση που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες των καλεσμένων. Το event ήταν απόλυτα εστιασμένο στην επιχειρηματική δικτύωση και τις αποτελεσματικές προσωπικές συναντήσεις (one-to-one), επιτυγχάνοντας μια πρώτη γνωριμία και τις βάσεις για συνεργασίες.

Ωστόσο, παρά την επιτυχία της εκδήλωσης, υπήρξε η αίσθηση ότι η θεσμική υποστήριξη θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Στην πρώτη μας αποστολή, η παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων προσέδωσε κύρος και βαρύτητα στη διοργάνωση. Παρόλα αυτά, η γενικότερη συνεισφορά από θεσμικούς φορείς της Ελλάδας ήταν περιορισμένη.

Αυτό δεν αποτελεί παράπονο, αλλά ένα κάλεσμα για περισσότερη συνεργασία. Οι θεσμοί έχουν τη δυνατότητα να παίξουν καταλυτικό ρόλο, ενισχύοντας τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων ευκαιριών.

Εμείς, ως Ελληνοαλβανικό Σωματείο και επιχειρηματική κοινότητα, σεβόμαστε, τιμούμε και αναζητούμε την υποστήριξη των αρμόδιων φορέων, καθώς γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή τους. Μέσα από συνέπεια και επίμονη δουλειά, πιστεύουμε ότι σε μελλοντικές δράσεις θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη θεσμική υποστήριξη.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι η επιμονή. Η επιχειρηματικότητα είναι ένας αγώνας αντοχής, και όσοι το κατανοούν αυτό είναι εκείνοι που τελικά διαμορφώνουν το μέλλον.

Η συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς γειτονικές χώρες μπορούν να δημιουργήσουν από κοινού ένα πιο ευημερούν και βιώσιμο μέλλον.

Πιστεύεις πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει εκ νέου σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, ή έχει χαθεί πλέον αυτό το τρένο;

Ξέρεις, Παύλο, όσοι δραστηριοποιούμαστε στην Αλβανία, γνωρίζουμε καλά τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα στην ανάπτυξή της μέχρι σήμερα. Παράλληλα, βλέπουμε πόσο δυναμικά μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική εξέλιξη της αλβανικής οικονομίας.

Οι στενοί δεσμοί που μας ενώνουν με την Αλβανία είναι εμφανείς. Είτε επισκέπτεται κανείς τη χώρα για επιχειρηματικούς σκοπούς είτε για αναψυχή, διαπιστώνει τη φιλική της στάση απέναντι στην Ελλάδα και τα κοινά μας πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, συχνά αναρωτιόμαστε γιατί περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η ανερχόμενη αγορά. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό πολιτισμικό και ιστορικό δεσμό με τα Βαλκάνια, που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας. Δεν μιλάμε απλώς για γείτονες, αλλά για λαούς με κοινές αξίες και ιστορία. Με στρατηγικό σχεδιασμό και σωστή αξιοποίηση των σχέσεών μας, μπορούμε να επιστρέψουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μας αξίζει στην περιοχή.

Το «τρένο» της ανάκαμψης δεν έχει χαθεί. Αντίθετα, οι ανάγκες της περιοχής για ανάπτυξη – από υποδομές έως ενέργεια και τουρισμό – παραμένουν μεγάλες. Αυτές οι προοπτικές δίνουν στη χώρα μας την ευκαιρία να αναδειχθεί εκ νέου σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα, τη δεκαετία του ’90 και του 2000, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολεμική ανάπτυξη των Βαλκανίων, ιδιαίτερα μέσω της παρουσίας ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Η οικονομική κρίση, όμως, άφησε ένα κενό, καθώς πολλές επιχειρήσεις αποσύρθηκαν από την περιοχή. Σήμερα, με την οικονομία να ανακάμπτει, μπορούμε και πάλι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα Βαλκάνια παραμένουν μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές. Υποδομές, ενέργεια και τεχνολογία είναι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεχνογνωσία και ποιότητα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια, επενδύοντας στις διμερείς σχέσεις με όραμα και στρατηγική. Δεν πρέπει να παρακολουθούμε απλώς την πρόοδο της περιοχής, αλλά να γίνουμε πρωταγωνιστές της. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να σταθεί ξανά στο προσκήνιο, όχι μόνο ως επενδυτής, αλλά και ως ηγέτης που θα διαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.

Κοιτώντας την επόμενη δεκαετία μπροστά μας, που βλέπεις περιθώριο σε Β2Β και B2G συνεργασίες στα μεγάλα και σημαντικά που αλλάζουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε;

Η επόμενη δεκαετία προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων (B2B) όσο και συνεργασιών με το κράτος (B2G), με την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τον τουρισμό να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.

Σε επίπεδο B2B, οι ελληνικές και αλβανικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν σε έργα υποδομών, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση καινοτόμων προϊόντων. Η ανταλλαγή εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας μπορεί να δημιουργήσει λύσεις υψηλής ποιότητας και να ανοίξει νέους δρόμους εξαγωγών σε διεθνείς αγορές.

Σε επίπεδο B2G, οι κυβερνήσεις μπορούν να αναπτύξουν κοινές στρατηγικές σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός και η εκπαίδευση. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αναδεικνύει την πολιτισμική μοναδικότητα των δύο χωρών θα προσελκύσει επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Παράλληλα, η ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορεί να εξοπλίσει τις νέες γενιές με τις δεξιότητες που απαιτούν οι σύγχρονες αγορές εργασίας.

Παύλο, το όραμά μου είναι να δούμε τις χώρες μας να συνεργάζονται σε έργα που θα αφήσουν παρακαταθήκη για το μέλλον: μεγάλα έργα υποδομών, έξυπνες πόλεις και ενιαία τουριστικά προϊόντα που ενσωματώνουν την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματικότητα, αλλά για τη διαμόρφωση μιας νέας εποχής συνεργασίας που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη δημιουργικότητα και τις κοινές μας αξίες.

Επίσης να σε συγχαρούμε για τη διάκρισή σου στους 40 under 40, θες να συνοψίσεις λίγο εδώ την επιχειρηματική σου πορεία και εξέλιξη;

Η διάκρισή μου στη λίστα του Fortune Greece 40 Under 40 είναι μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου. Από την αρχή της επαγγελματικής μου πορείας, αποτελούσε στόχο και όνειρο να αναγνωριστεί η προσπάθεια, η αγάπη και το πάθος που επενδύω στη δουλειά μου.

Η ένταξή μου στη λίστα αυτή ήταν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης. Το 2012 ίδρυσα τη RUMMING, μια τεχνική και εμπορική επιχείρηση με έδρα τον Πειραιά. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο επιχειρήσεων με παρουσία στην Ελλάδα, την Αλβανία και το Κόσοβο, διαθέτοντας θυγατρικές, γραφεία και αποθήκες, με μια δυναμική ομάδα που αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχίας μας.

Ο όμιλος RUMMING δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Κατασκευές και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων:
    Παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις για την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, εμπορικών και οικιστικών. Από το 2022, συμμετέχουμε σε μεγάλα έργα στην Αλβανία και το Κόσοβο, καλύπτοντας πάνω από 150.000 τ.μ. με ολοκληρωμένες λύσεις.
  • Ενεργειακά Τζάκια και Τζάκια Βιοαιθανόλης:
    Προσφέρουμε τζάκια που συνδυάζουν λειτουργικότητα και διακόσμηση, ιδανικά για πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.
  • Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση:
    Αντιπροσωπεύουμε αποκλειστικά μια ελβετική εταιρεία που παράγει το καινοτόμο σύστημα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης AHT, μια λύση γρήγορη, οικονομική και ασφαλή για κάθε τύπο χώρου.

Παράλληλα, η RUMMING Holding επενδύει και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο και στις επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Η επιτυχία αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τους συνεργάτες μου. Από την πρώτη μέρα, χτίσαμε σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και την αλληλοστήριξη. Θεωρώ την ομάδα μας κομμάτι της οικογένειάς μου και πιστεύω ότι η συλλογική μας προσπάθεια είναι ο λόγος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε προκλήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Αυτή η διάκριση δεν ανήκει μόνο σε μένα, αλλά σε όλους όσοι πίστεψαν σε μένα, με στήριξαν και συνεχίζουν να με εμπνέουν. Είναι ένας σταθμός σε ένα ταξίδι που έχει πολλά ακόμη κεφάλαια να γραφτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: