Τίνα Μιχαηλίδου: Το πρωτότυπο περιεχόμενο και μια «έξυπνη» ιδέα είναι οι υπερδυνάμεις της επικοινωνίας

Τίνα Μιχαηλίδου: Το πρωτότυπο περιεχόμενο και μια «έξυπνη» ιδέα είναι οι υπερδυνάμεις της επικοινωνίας
Η ιδρύτρια της GR8 Communication, κατάφερε σε μόλις 3 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας της να μπει στη λίστα "20 under 40 PR" του Marketing Week. Μας μιλά για το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται την υπεραξία μιας πραγματικά καλής επικοινωνιακής ιδέας, και μοιράζεται με απόλυτη αμεσότητα το τι πιστεύει ότι κάνει μια εταιρεία επικοινωνίας να ξεχωρίζει.

Αμεσότητα, ευθύτητα και πίστη στην αξία μιας πραγματικά καλής ιδέας. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει κάποιος όταν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την ιδρύτρια της GR8 Communication και συνάδελφο δημοσιογράφο, Τίνα Μιχαηλίδου.

Το ραντεβού μας δόθηκε στα γραφεία της εταιρείας στη γειτονιά μου, δίπλα από το μετρό της Αγίας Παρασκευής. Μια υποχρέωση που τελείωσε γρηγορότερα από όσο υπολόγιζα, με έφερε μια ώρα νωρίτερα στον μοντέρνο industrial χώρο που στεγάζεται η GR8 Communication, στον οποίο κυριαρχεί το λευκό και το μέταλλο, με συγκεκριμένα μόνο έντονα χρώματα σε διάσπαρτα αντικείμενα, και με έναν εμβληματικό Stormtrooper από τις ταινίες Star Wars να σε υποδέχεται στην είσοδο.

Το γεγονός ότι έφτασα λίγη ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού μας, με έκανε να ακούσω την Τίνα να μιλά κατηφορίζοντας τις σκάλες του υπερυψωμένου μεταλλικού meeting room με τον πελάτη της, για μια νέα μεγάλη προωθητική καμπάνια. Ξεχώρισα δύο λέξεις που μπορώ να μεταφέρω, τις οποίες είχα δει να επαναλαμβάνονται στα κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας της: «πρωτότυπο περιεχόμενο».

Με την ίδια αμεσότητα με την οποία μιλούσε με τους συνεργάτες της μετά το τέλος ενός ακόμη meeting, μιλήσαμε και μαζί για πάνω από μια ώρα στο γραφείο της. Με τη μόνη διαφορά ότι το «δικό» της γραφείο δεν ήταν δικό της. Όχι γιατί δεν χωρούσε σε κάποια γωνία του εξαιρετικά ευρύχωρου εργασιακού χώρου της εταιρείας, αλλά διότι η ίδια δεν πιστεύει στο «γραφείο του διευθυντή». Πιστεύει στην ομάδα, τη δική της ομάδα. Για αυτό κι έχει αποφασίσει να κάθεται μαζί της.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να προετοιμάσουμε μια συνέντευξη είναι να μαζέψουμε όσες διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ανοίγοντας, λοιπόν, την ιστοσελίδα της δικής σου εταιρεία, με «υποδέχτηκε» ένα άμεσο και ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτή η αμεσότητα είναι που σε χαρακτηρίζει επαγγελματικά και προσωπικά;

Ακριβώς. Η αμεσότητα είναι ουσιαστικά μία από τις αξίες της εταιρείας μας. Θεωρώ ότι είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις την επικοινωνία με όποιον γνωρίζεις για πρώτη φορά. Διότι έτσι είμαι και ως άνθρωπος. Δεν μπορείς να μιλάς «ξύλινα» με κανέναν πελάτη, γιατί πολλές φορές δεν γίνεσαι αντιληπτός και δεν περνάει το μήνυμά σου. Δεν πείθεις κανέναν με τον «ξύλινο» λόγο. Αυτό είναι η αρχή μου. Χωρίς αμεσότητα δεν μπορείς να επικοινωνήσεις τίποτα.

Αυτό είναι, θα λέγαμε, και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πιο δυναμικών κοινών, των millennials και της GenZ.

Η GenZ ακολουθεί τους millennials, μια γενιά στην οποία ανήκω κι εγώ. Είμαι γεννημένη το 1986 και μεγάλωσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο όπου ήρθαν τα κινητά στη ζωή μας, τα οποία ξαφνικά τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο. Ανήκω, λοιπόν, στη γενιά που άρχισε να διαμορφώνει αυτή την αμεσότητα. Η GenZ ουσιαστικά γεννήθηκε σε αυτό το περιβάλλον, στο οποίο ήδη υπήρχε το YouTube, το Instagram, το Facebook. Γι’ αυτό κι ένα από τα μόττο μου είναι ότι «δεν είμαστε δέντρα για να παραμένουμε ακίνητοι». Πρέπει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις και το τι επιτάσσει η εποχή. Έτσι ξανακάθισα στα 30 μου στο θρανίο για να σπουδάσω digital marketing. Ναι μεν οι σπουδές μου στις πολιτικές επιστήμες, στο μάρκετινγκ, στην επικοινωνία και στη δημοσιογραφία ήταν αρκετές, αλλά ξαφνικά το κοινό μεταφέρθηκε σε άλλο κανάλι. Ο κόσμος περνά πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του κινητού του παρά στην τηλεόραση, το μέσο που υπηρετώ χρόνια, με αποτέλεσμα να πρέπει κι εγώ ξαφνικά να προσαρμόσω τις γνώσεις μου, να προσαρμόσω όλες αυτές τις αλλαγές στη δική μου καθημερινότητα, ώστε να εξυπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πελάτη.

«GR8 (GREAT) σημαίνει τέλειος. Έπαιζα πόλο επαγγελματικά πολλά χρόνια και το 8 είναι ο τυχερός μου αριθμός. Συμβολίζει το άπειρο, το ότι εκεί που κάτι τελειώνει, κάτι άλλο ξεκινά».

Πάμε λίγο στο ξεκίνημα της GR8 Communication. Πότε έγινε η αρχή και τι επεδίωκες φτιάχνοντας μια εταιρεία επικοινωνίας;

Από το 2009 που ξεκίνησα στη δημοσιογραφία, έκανα παράλληλα και εταιρική επικοινωνία, αλλά και τα social media επιχειρήσεων – τα οποία τότε είχαν πρωτοξεκίνησει να μπαίνουν στη ζωή μας. Στην πορεία ανέλαβα για πέντε χρόνια όλη τη στρατηγική επικοινωνίας των ξενοδοχείων της Hotel Brain, ως Strategy Communication & Digital Media Director. Αυτό γινόταν παράλληλα με όλα τα χρόνια που εργαζόμουν στον Αlpha, στον ΑΝΤ1, στην ΕΡΤ1. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι θέλω να πατήσω στα δικά μου πόδια και να φτιάξω το δικό μου agency, που να μην είναι απλώς μόνο ένα digital agency, αλλά ένα 360° agency, το οποίο αναλαμβάνει τον πελάτη από το κομμάτι του branding, δηλαδή από το να φτιάξει λογότυπο, εταιρική ταυτότητα, μέχρι και site, παραγωγή περιεχομένου ιστοσελίδας, φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και social media, Google Ads, influencer marketing, Δελτία Τύπου, Γραφείο Τύπου.

Στην αρχή ήμουν για λίγο χρονικό διάστημα “one woman show”, κάτι το οποίο ήθελα να πάψει να συμβαίνει. Επιθυμούσα να φτιάξω μια ομάδα με την οποία θα έκανα πολλά περισσότερα, θα αναλαμβάναμε πιο πολλούς και μεγαλύτερους πελάτες. Έτσι, τον Μάιο του 2021 μέσα στον Covid, τη στιγμή που όλοι μου λέγανε «πού πας, τι πας να κάνεις;» εγώ είχα πεισμώσει. Έτσι πήρα την απόφαση να δημιουργήσω την GR8 Communication.

Πώς προέκυψε το «GR8» στην ονομασία της εταιρείας;

GR8 (GREAT) σημαίνει τέλειος. Το GR είναι τα αρχικά του ονόματός μου. Το βαφτιστικό μου είναι Γραμματική και το οχτώ είναι το σκουφάκι που φορούσα όταν έπαιζα στην Εθνική ομάδα. Έπαιζα πόλο επαγγελματικά πολλά χρόνια και το 8 είναι ο τυχερός μου αριθμός. Συμβολίζει το άπειρο, το ότι εκεί που κάτι τελειώνει, κάτι άλλο ξεκινά. Είναι μια ατέρμονη διαδικασία που ποτέ ουσιαστικά δεν σταματάς. Οπότε πίσω από το GR8 κρύβεται η Τίνα.

Και με ποιο όραμα ξεκίνησες την GR8 Communications;

Μια πολύ δύσκολη στιγμή της καριέρας μου με παρακίνησε να ξεκινήσω την εταιρεία. Ήταν η περίοδος που μόλις είχα παραιτηθεί από τον Alpha. Μια δύσκολη συνθήκη και ίσως είναι και η πρώτη φορά που το λέω αυτό. Παραιτήθηκα τότε, τον Οκτώβριο, 13 Οκτωβρίου, και είχα αποφασίσει ότι θέλω να κάνω κάτι που να είμαι κυρία του εαυτού μου. Να πατάω στα δικά μου πόδια, να φτιάξω τη δική μου ομάδα, με ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Μπαίνοντας στα γραφεία μας είδες ότι υπάρχει ένα όμορφο περιβάλλον, ένας ωραίος χώρος που με κάνει να ξυπνάω με όρεξη να πάω στη δουλειά μου. Οπότε το όραμά μου ήταν να φτιάξω το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Ένα μέρος στο οποίο θα αισθανόμαστε όλοι καλά. Ναι, υπάρχει και η αυστηρότητα -φυσικά- στο να γίνεται η δουλειά όπως πρέπει. Αλλά στο τέλος της μέρας είμαστε όλοι μια παρέα. Όπως, μάλιστα, βλέπεις κάθομαι στο ίδιο γραφείο με όλη την ομάδα. Δεν ξέρω πάρα πολλούς ιδιοκτήτες εταιρείας που κάθονται στο γραφείο με την ομάδα τους.

«Μια πολύ έξυπνη ιδέα μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα και να σου δώσει ένα “virality” που δεν θα στο έδινε ούτε ένα budget πολλών χιλιάδων ευρώ».

Όσο περίμενα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, εσύ με την ομάδα σου βγαίνατε από ένα ραντεβού με πελάτη. Εκεί σε άκουσα να λες κάτι που επικοινωνείτε συχνά και από τα δικά σας κανάλια, και αφορά στη σημασία του πρωτότυπου περιεχομένου. Πόσο πιστεύεις σε αυτό;

Θα έλεγα ότι το πρωτότυπο περιεχόμενο είναι αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί στην αγορά. Πάρε για παράδειγμα το βίντεο που φτιάξαμε για το Gatsby Athens Hotel. Μια πολύ πρωτότυπη ιδέα όπου μέσα σε ένα λεπτό, με ένα γρήγορο μοντάζ – που είναι από τις αγάπες μου γιατί μου αρέσει πολύ η γρήγορη εικόνα – ξεναγούμε τους θεατές σε όλο το ξενοδοχείο, από την είσοδο μέχρι το roof garden, με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι το πρωτότυπο περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι απαραίτητα πάντοτε ακριβό. Ίσα – ίσα, μια πολύ έξυπνη ιδέα μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα και να σου δώσει ένα “virality” που δεν θα στο έδινε ούτε ένα budget πολλών χιλιάδων ευρώ. Οπότε για μένα όλα κρύβονται πίσω από μια έξυπνη ιδέα, από το πόσο διαφορετικά μπορείς να προσεγγίσεις μια κατάσταση, όπως ένα βίντεο ξενοδοχείου, ή ένα βίντεο προώθησης προϊόντος που να μην επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα.

Τα γραφεία της GR8Communication
Τα γραφεία της Gr8Communication

Αυτό που μου περιγράφεις απαιτεί πελατοκεντρική προσέγγιση και αλλαγή κουλτούρας για πολλούς. Πώς ανταποκρίνεται όμως η αγορά σε αυτό;

Θα σου είμαι απόλυτα ειλικρινής. Έχω διώξει πελάτες γιατί ήθελαν να υπηρετήσω κάτι το οποίο δεν πιστεύω, κι αυτό είναι -για παράδειγμα- τα γραφιστικά. Τα γραφιστικά για μένα στα social media πρέπει να υπάρχουν όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν είναι μια «μανιέρα» την οποία χρησιμοποιείς σε κάθε ανάρτηση, διότι τότε ο χρήστης που είναι πολύ εξοικειωμένος με όλες τις πλατφόρμες social media θα καταλάβει ότι πρόκειται για διαφημιστικό περιεχόμενο και θα το κλείσει, θα πάει παρακάτω. Γιατί; Γιατί το Instagram, για παράδειγμα, φτιάχτηκε για να ανεβάζουμε ένα περιεχόμενο με μεγάλη αισθητική. Δεν μπορείς λοιπόν να πηγαίνεις στο Instagram να ανεβάζεις γραφιστικά και μάλιστα με εκατό γράμματα, φωτογραφίες, αφίσες, λογότυπα. Είναι σαν να μιλάω άλλη γλώσσα. Δεν μπορείς να πας στο Facebook να κάνεις κάτι που δεν κολλάει με το κοινό του. Θα πρέπει σε κάθε μέσο να προσαρμόζεσαι στον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσεις.

Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ήδη διεισδύσει στον τομέα της επικοινωνίας. Πώς αντιμετωπίζεις εσύ αυτήν την αλλαγή του κλάδου;

Πίσω από ό,τι κάνουμε, κρύβεται μια προσωπική στρατηγική. Μια ιδέα που δεν μπορεί να αναπαράγεται από ένα πρόγραμμα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ, είναι δίπλα μας, είναι ανάμεσά μας. Όμως θεωρώ ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει μια στρατηγική που ξεκινάει από ένα ανθρώπινο μυαλό. Δεν θεωρώ ότι η δημιουργικότητα του AI έχει φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Γιατί τι κάνει ουσιαστικά; Λαμβάνει και επεξεργάζεται τα δεδομένα που εμείς του δίνουμε. Μπορεί εγώ να δώσω σε ένα AI tool μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ή 4-5 keywords, πάνω στα οποία θα δημιουργήσει κάτι δικό του. Τα ερεθίσματα, λοιπόν, τα παίρνει από έναν άνθρωπο. Μπορεί σε πέντε χρόνια από σήμερα να μιλάμε και δίπλα μου να έχω ένα ΑΙ account manager ο οποίος θα μου λύσει τα χέρια. Μακάρι να γίνει αυτό. Αλλά, λέω και πάλι, ότι η στρατηγική ξεκινάει από ένα μυαλό το οποίο έχει μια διαφορετική εμπειρία. Διότι δεν μπορείς να φτιάξεις την ίδια στρατηγική επικοινωνίας σε ένα ξενοδοχείο που είναι στη Μύκονο και έχει target group μόνο ξένους, και την ίδια για ένα ξενοδοχεία στα Τρίκαλα Κορινθίας που στοχεύει στον Αθηναίο το Σαββατοκύριακο. Δεν είναι φασόν η επικοινωνία. Δεν είναι φασόν τα βίντεο και οι φωτογραφίες. Μάλιστα, δεν πιστεύω καν στην τελειότητα στη φωτογράφιση και στο βίντεο. Πιστεύω στην καινοτομία και δεν ξέρω κατά πόσο το ΑΙ μπορεί να βοηθήσει, τη στιγμή που επεξεργάζεται δεδομένα τα οποία του δίνεις εσύ.

Ανεβαίνουμε όλοι μαζί, εξελισσόμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το κέρδος. Αυτό ήταν πάντοτε και το όραμά μου.

Δημοσιογραφία και επικοινωνία. Τα καλά τους, τα κακά τους, και πού βρίσκεται η Τίνα μέσα σε όλο αυτό;

Η Τίνα είναι και στα δύο αναγκαστικά. Αν μου έλεγες να διαλέξω, δεν μπορώ. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνω και τα δύο παράλληλα. Μπορεί να ξυπνάω στις 5 το πρωί και να κλείνω τον υπολογιστή μου στις 11 το βράδυ, αλλά ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη. Σίγουρα η δημοσιογραφία μου έχει μάθει πολλά πράγματα που ήδη εφαρμόζω στην επικοινωνία. Δηλαδή, το πώς να γράψω έναν σωστό τίτλο σε Δελτίο Τύπου δεν το έμαθα στην επικοινωνία. Το έμαθα στη δημοσιογραφία. Το ίδιο και για το πώς να προσδώσω ενημερωτικό ύφος σε ένα διαφημιστικό περιεχόμενο.

Από τη δημοσιογραφία έχω μάθει ότι η εικόνα κερδίζει. Για αυτό γνωρίζω πως όταν πρέπει να στήσω ένα event αυτό οφείλει να περιέχει εικόνα, γιατί μόνο έτσι θα προσελκύσει το κοινό. Το γεγονός ότι έχω κοιμηθεί μέσα σε μοντάζ δουλεύοντας, έχω φάει οκτάωρα ατελείωτα μοντάροντας εγώ η ίδια ή καθοδηγώντας τον μοντέρ, με βοήθησε στο να αποκτήσω εντελώς διαφορετική οπτική για τον τομέα της επικοινωνίας. Γνωρίζω πότε ένα βίντεο είναι πραγματικά καλό. Αν «χορεύουν» τα πλάνα πάνω στη μουσική, αν χρειάζεται κάποια αλλαγή, ή πώς αλλιώς θα γίνει το καλύτερο δυνατό όταν αφορά ένα διαφημιστικό περιεχόμενο. Αυτά τα έμαθα στην πράξη. Την αμεσότητα με τον κόσμο την έμαθα στο πεζοδρόμιο κάνοντας ρεπορτάζ, κάτι για το οποίο είμαι πάρα πολύ υπερήφανη.

Υπάρχει κάποια δουλειά της εταιρείας η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση για σένα;

Ήμουν πάρα πολύ συγκινημένη όταν πήρα μέρος σε ένα μεγάλο project για την Honor, έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην αγορά τεχνολογίας και κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία μου ήταν τότε μόλις 6 μηνών όταν πήρα μέρος στη διαδικασία αποστολής ιδεών προς τον -υποψήφιο- πελάτη για τη δημιουργία διαφημιστικού περιεχομένου για ένα νέο smartphone. Και θέλω να σου πω ότι κατέβηκαν μαζί μου μεγαθήρια του χώρου της επικοινωνίας. Ποια ήταν η διαφορετικότητα της δικής μας ιδέας; Όταν ο πελάτης μας είπε ότι θέλει να προωθήσει το πόσο προηγμένη είναι η κάμερα του κινητού, εμείς δημιουργήσαμε ένα event σε ένα ξενοδοχείο με τρία διαφορετικά δωμάτια, στα οποία είχαμε σετάρει τρία διαφορετικά concept φωτογράφισης. Όλοι οι καλεσμένοι της εκδήλωσης έβλεπαν στην πράξη το κινητό σε ένα τόσο δημιουργικό περιβάλλον, που τους έκανε να αγκαλιάσουν την ιδέα. Αυτό το event δεν θα το ξεχάσω ποτέ, γιατί ήταν κάτι σαν αυτό που, ενώ σου λένε ότι δεν πρόκειται να το καταφέρεις ποτέ, εμείς το πετύχαμε.

Τι σημαίνει για σένα ομάδα και γιατί έχεις επιλέξει να παρουσιάσεις στη σελίδα της GR8 Communication κάθε εργαζόμενο ως έναν υπερήρωα των comics;

Προσωπικά πιστεύω στις υπερδυνάμεις. Είναι το μόττο μου, γιατί θεωρώ ότι ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει πράγματα που ούτε ο ίδιος τα πιστεύει. Το μυαλό μας μπορεί να «κινήσει βουνά». Έτσι μέσα από τα δικά μας ταλέντα βγάζουμε τις ξεχωριστές υπερδυνάμεις μας. Όταν λοιπόν έψαχνα τον τρόπο που θα παρουσιάζω την ομάδα μου, σκέφτηκα ότι ο καθένας μας διαθέτει κάτι μοναδικό Για παράδειγμα, υπάρχει η Cat Woman, η υπερδύναμη της οποίας είναι να ελίσσεται σαν αίλουρος και έχει κοφτερό μυαλό. Έχω την Εύα στην ομάδα, η οποία είναι ακριβώς αυτό. Υπάρχουν άλλοι. Ο Θοδωρής είναι ο «Spiderman του διαδικτύου», γιατί ελίσσεται μέσα στο web. Ο Batman είναι ο Μιχάλης, για τον οποίο είμαι πάρα πολύ υπερήφανη. Είναι ο σκηνοθέτης μου και κάνω τα περισσότερα βίντεο μαζί του. Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από την Αμερική από το Game of Thrones και έφτασε να σκηνοθετεί αυτή τη στιγμή τις «Ψυχοκόρες», το πιο πετυχημένο σήριαλ στον ΑΝΤ1. Είμαι πολύ περήφανη γενικά για την ομάδα μου, για όλους τους σούπερ ήρωες μας.

Και εσύ ως «Wonder Woman», ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις;

Για μένα το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το Ηγέτης δίχως τίτλο, του Ρόμπιν Σάρμα. Ουσιαστικά το γεγονός ότι με βλέπεις στο ίδιο γραφείο με την ομάδα μου είναι ότι δεν θέλω να έχω τίτλο. Ο τίτλος μου είναι «Είμαστε όλοι μαζί». Ανεβαίνουμε όλοι μαζί, εξελισσόμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το κέρδος. Αυτό ήταν πάντοτε και το όραμά μου.