Το στοίχημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Το στοίχημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα
O David Horner, Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος μιλά στο Fortune Greece για το μέλλον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Είναι ο άνθρωπος που σε μια περίοδο κατά την οποία η ιδιωτική εκπαίδευση θεωρούταν είδος πολυτελείας, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών/φοιτητών του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, από 4.000 το 2008 – 2009, σε 5.700 το φετινό φθινόπωρο, παρακινώντας τους Έλληνες γονείς να στερηθούν άλλα αγαθά, παρά να προσφέρουν χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση στα παιδιά τους. Ο λόγος για τον David Horner, Πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του εκπαιδευτικού ιδρύματος για περισσότερο από μια δεκαετία και έχει ως όραμα να “εξοπλίσει” τους μελλοντικούς αποφοίτους με τα κατάλληλα εφόδια που απαιτούνται ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά.

“Είμαστε ικανοποιημένοι όχι μόνο γι’ αυτή την, κατά 40%, ποσοτική αύξηση αλλά κυρίως για την ποιοτική βελτίωση και την πολυμορφία των φοιτητών/μαθητών. Το ενδιάμεσο 50% των νεοεισερχόμενων φοιτητών του Deree αυτό το φθινόπωρο, έχει βαθμό Απολυτηρίου από 16,8 έως 19,1. Η πλειονότητα είναι Έλληνες, στο Κολέγιο σπουδάζουν όμως και φοιτητές από 53 χώρες” λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο κ. Horner.

Πιο συγκεκριμένα, φοιτητές από περισσότερα από 200 πανεπιστήμια των ΗΠΑ και άλλων χωρών συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές από όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια φοιτούν σε προγράμματα Παράλληλων Σπουδών. Ο ίδιος, όπως λέει, ανέλαβε τα ηνία ενός κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος με εντυπωσιακές δυνατότητες (υποτροφίες, εγκαταστάσεις, προσωπικό κ.λπ.) που παρέχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και επιτρέπει στο προσωπικό του να εστιάσει σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Συγκρίνοντας το ελληνικό και το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, ως προς το ποιο από τα δύο αποδίδει καλύτερα, ο κ. Horner απαντά πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Εξηγεί πως τα βασικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού συστήματος είναι η θεσμική πολυμορφία, η αυτονομία και η ποικιλία επιλογών για τους φοιτητές, ενώ του αντίστοιχου ελληνικού είναι το κρατικό μονοπώλιο, οι κεντρικά ελεγχόμενες διαδικασίες και οι, επίσης κεντρικά, υπαγορευμένες επιλογές των υποψηφίων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και η γλώσσα διδασκαλίας.

“Η παρούσα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, προς την κατεύθυνση των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει βέβαια, αλλά το αμερικανικό εξακολουθεί να αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το ιδανικό πρότυπο. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολύ αν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση” τονίζει.

Η ιδιωτική εκπαίδευση γυρίζει σελίδα

Το μέλλον της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα φαντάζει ευοίωνο εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει αμερικανικές πρακτικές στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το οποίο μεταφράζεται σε αναζήτηση και ενίσχυση των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Διευκρινίζει πως παρόλο που στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά ιδιωτικά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα είναι πολύ περισσότερα σε πλήθος αλλά και σε αριθμό φοιτητών, μεταξύ των οποίων τα πιο φημισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Harvard, MIT, Yale, Brown, Dartmouth, Princeton, Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, Tufts, Northwestern, Πανεπιστήμιο του Chicago, Stanford. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, υπάρχουν λίγα ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένα από αυτά.

Ερωτηθείς αναφορικά με το που θα εστιάσουν την προσοχή τους στο μέλλον τα πανεπιστήμια και ποιος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Horner εκτιμά ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός για κάθε είδους πόρους (φοιτητές, οικονομική στήριξη, ποιοτικό διδακτικό και διοικητικό προσωπικό), θα ωθήσει τα πανεπιστήμια να συμβαδίσουν με το εκάστοτε πλαίσιο λειτουργίας. “Η εξασφάλιση βιώσιμης αξίας για τους φοιτητές και την κοινότητα που υπηρετείς αποτελεί ηθική υποχρέωση του ιδρύματος αλλά και ανταγωνιστική αναγκαιότητα. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) είναι σαφώς ένας από τους μακρο-οδηγούς της παγκόσμιας οικονομίας γνώσης και θα συνεχίσει να επηρεάζει την εκπαίδευση με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους – από την οργάνωση και διεκπεραίωση μιας διοικητικής πράξης μέχρι την προσφορά εκπαιδευτικού έργου” επισημαίνει.

 

Ταυτόχρονα η εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Math) αποτελεί το βασικότερο θεμέλιο της τωρινής αλλά, κυρίως, της μελλοντικής οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Φοιτητές των κλάδων STEM θα αξιοποιούνται όλο και περισσότερο ως ζωτικοί συντελεστές σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην τεχνολογία ή βρίσκονται σε διαδικασία τεχνολογικού μετασχηματισμού. Την ίδια στιγμή, προβάλλεται η ανάγκη συμπλήρωσης των δεξιοτήτων STEM από ήπιες δεξιότητες, που καλλιεργούνται από τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σπουδές, τις Τέχνες και τις διδακτικές εμπειρίες που αποκτώνται έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, συμβάλλοντας στην σφαιρική πνευματική ανάπτυξη των φοιτητών.

Η Ελλάδα έχει δώσει στην εκπαίδευση τη σημασία που της αξίζει; Έχουν αντιληφθεί οι πολιτικοί ότι επενδύοντας σε αυτόν τον πυλώνα επενδύουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας; Ο κ. Horner δεν πιστεύει ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει τόσο από έλλειψη κρατικής προσοχής, όσο από αντιπαραγωγική πολιτική πρακτική. Κατά τη γνώμη του, ο σχεδιασμός του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης ήταν μερικώς υπαίτιος για την πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική κρίση. Αναμορφώνοντας το σύστημα θα επέλθει ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας.

Με ορίζοντα τις ραγδαίες εξελίξεις στον ιατρικό κλάδο και τον καθοριστικό ρόλο της αντίστοιχης τεχνολογίας, το Deree έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τον κλάδο των Βιοϊατρικών Σπουδών, που φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών. Το εν λόγω ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα παρέχει στους φοιτητές το ακαδημαϊκό υπόβαθρο να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές ή επαγγελματικές σπουδές σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και να εργαστούν σε νευραλγικές θέσεις σε νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψης και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Οι φοιτητές θα καθοδηγούνται από ειδικούς απ’ όλο τον κόσμο και θα απολαμβάνουν μοναδικές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση. Οι τελειόφοιτοι θα διδαχτούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλινικών μελετών, έναν κλάδο που δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στην Ελλάδα. “Το Deree φιλοδοξεί να γαλουχήσει μία νέα γενιά οραματιστών επιστημόνων που θα εργάζονται ομαδικά, προκειμένου να καταπολεμήσουν σοβαρές ασθένειες, να βελτιώσουν συνολικά την υγεία των Ελλήνων και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας”.

Οι κατευθύνσεις STEM και τα μελλοντικά επαγγέλματα

Ο κ. Horner προσθέτει πως οι κατευθύνσεις STEM και οι Επιστήμες Υγείας θα συνεχίσουν να διευρύνονται ως πεδία μελέτης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα ακαδημαϊκά πεδία που αναζητούν λύσεις στα μεγάλα, παγκόσμια ζητήματα (π.χ. κλιματική αλλαγή). Τα μελλοντικά επαγγέλματα θα είναι στην πλειονότητά τους ίδια με τα σημερινά – γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, σύμβουλοι επιχειρήσεων, μηχανικοί, ερευνητές, μάνατζερ, επιχειρηματίες­ κ.ά.– όμως, τα νέα γνωστικά αντικείμενα θα συνοδεύονται από νέες θέσεις εργασίας. “Δεν εμπιστεύομαι την «κρυστάλλινη σφαίρα που προβλέπει τα μελλούμενα», πιστεύω όμως ότι η εστίαση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι στην προετοιμασία των αποφοίτων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου εργασιακού περιβάλλοντος και όχι απλώς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της τρέχουσας αγοράς εργασίας” αναφέρει.

Σχολιάζοντας τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία με το Clarkson University , ο κ. Horner τονίζει πως ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι η άμεση σύνδεση με το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στην περίπτωση του Clarkson, συνεργάζονται με ένα ίδρυμα παρόμοιου μεγέθους με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, αλλά με προσανατολισμό στην εκπαίδευση STEM – ένα ακαδημαϊκό πεδίο στο οποίο σκοπεύουμε να επεκταθούμε τα επόμενα χρόνια. Το 85% των φοιτητών του Clarkson σπουδάζουν σε κάποιον κλάδο STEM. Επιπλέον, οι μισθοί των αποφοίτων του Clarkson βρίσκονται στο κορυφαίο 2% των υψηλότερων μισθών στις ΗΠΑ ενώ 1 στους 5 αποφοίτους ηγείται ως CEO της επιχείρησης όπου εργάζεται, έχει άλλη υψηλή θέση ευθύνης ή έχει δημιουργήσει δική του εταιρεία.

“Το Clarkson διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: μετατρέπει τις σπουδές STEM σε μετρήσιμη οικονομική μονάδα – προς όφελος των ίδιων των φοιτητών αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Βλέπουμε τη συνεργασία αυτή ως το ιδανικό ταίριασμα με το Στρατηγικό μας Σχέδιο ACG 150, το οποίο με μοχλό την εκπαίδευση στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική αλλαγή” καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής «Outbound Study Abroad», οι φοιτητές του Deree έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε κορυφαία αμερικανικά και διεθνή πανεπιστήμια – όπως το Harvard, το Πανεπιστήμιο Berkeley στην California, το Stanford, το Cornell, το Πανεπιστήμιο της Virginia, το Imperial College του Λονδίνου, το Emory και το London School of Economics.