10 εταιρείες-κολοσσοί που βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής
- 04/11/2022, 11:06
- SHARE
Από κατασκευαστές παιχνιδιών έως αεροπορικές, πολλές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα κάποια στιγμή. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται 10 εταιρείες που είναι τόσο δημοφιλείς και επιτυχημένες που δεν θα περίμενε κανείς ότι κάποτε βρέθηκαν στα πρόθυρα της καταστροφής.
Πηγή: Listverse
10. Fed Ex
Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Fed Ex κάποτε έσωσε την εταιρεία μόνο με τη βοήθεια της τύχης. Ο Frederick Smith δημιούργησε την Fed Ex με έναν συνδυασμό δανείων, χρημάτων κληρονομιάς και χρηματοδότησης. Με τα χρήματα αγόρασε οκτώ αεροπλάνα με τα οποία έστελνε δέματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία άλλη επιχείρηση δεν λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο εκείνη την εποχή, καθώς ο τρόπος μεταφοράς τους ήταν κυρίως φορτηγά.
Αυτό το μοντέλο λειτούργησε για τον Smith, έως ότου τα έξοδα για τα καύσιμα των τζετ άρχισαν να αυξάνονται. Αδυνατώντας να καλύψει το κόστος των καυσίμων διατηρώντας την ίδια στρατηγική τιμολόγησης, η Fed Ex έχασε εκατομμύρια δολάρια. Ο Smith είχε δύο επιλογές: είτε θα υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, είτε θα μπορούσε να πάρει τα τελευταία 5.000 δολάρια από τον προϋπολογισμό της εταιρείας και να τα παίξει σε ένα καζίνο του Λας Βέγκας. Φυσικά επέλεξε το δεύτερο.
Μέσα σε μια εβδομάδα είχε 32.000 δολάρια, τα οποία ήταν αρκετά για να ανεφοδιάσει τα αεροπλάνα και να ολοκληρώσει τις παραδόσεις. Ενώ το στοίχημα του Smith είχε αποτρέψει την κατάρρευση της εταιρείας μόνο για μια εβδομάδα, ο έξτρα χρόνος του επέτρεψε να αναζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και τελικά να μεγαλώσει την Fed Ex σε αυτό που είναι σήμερα.
9. Lego
H Lego αντιμετώπισε μια σειρά μεγάλων προβλημάτων μεταξύ 1998 και 2003. Μετά την πτώση των κερδών και την απειλή της χρεοκοπίας, ο νέος διευθύνων σύμβουλος συνεργάστηκε με τον George Lucas και την εταιρεία παραγωγής του, κάτι που τους επέτρεψε να παράγουν σετ Lego βασισμένα στους Indiana Jones και Star Wars. Αυτή η απόφαση πιθανότατα έσωσε την εταιρεία.
Αντί για γενικά σετ «πειρατικών πλοίων» ή «εργοτάξιου», προχώρησαν στην παραγωγή προϊόντων με θέμα κινηματογραφικές ταινίες και έτσι σώθηκαν.
8. Sega
Όταν η Sega κινδύνευε με χρεοκοπία το 2002, ο τότε Πρόεδρος Isao Okawa δώρισε όλες τις οικονομίες του στην εταιρεία, προκειμένου να τη σώσει. Ήταν προς το τέλος της μάχης του με τον καρκίνο, ο οποίος τον σκότωσε λίγο μετά τη δωρεά του.
Τα προβλήματα της εταιρείας είχαν προκληθεί από την απόφαση να τερματίσουν την παραγωγή της Dreamcast, της πιο πρόσφατης κονσόλας τους. Η κυκλοφορία της ήταν αποτυχημένη, αφήνοντάς τους ζημία 80 δισεκατομμυρίων γεν. Η προσωπική περιουσία του Okawa ύψους 85 δισεκατομμυρίων γιεν αντιστάθμισε το χτύπημα που επρόκειτο να λάβει η Sega.
7. Apple
Το 1997 ήταν μια κακή χρονιά για την Apple, καθώς χωρίς να έχει εφευρεθεί ακόμα το κορυφαίο προϊόν της, το iPod, η εταιρεία αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά ζητήματα. Ευτυχώς επενέβην η Microsoft, η οποία επένδυσε 150 εκατομμύρια δολάρια για να την σώσει από την πτώχευση.
Η Microsoft είναι η τελευταία εταιρεία που θα περίμενε κανείς να σώσει την Apple, καθώς είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, όμως τελικά αποδείχτηκε μια εξαιρετική επιχειρηματική απόφαση, καθώς η Microsoft είχε τεράστιο κέρδος από αυτή την επένδυση.
6. BMW
Το 1948 η BMW άρχισε να δημιουργεί πολυτελή αυτοκίνητα, κάτι που ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για την εταιρεία, καθώς η Mercedes-Benz κυριαρχούσε τότε στην αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων. Το 1951 κυκλοφόρησε η BMW 501 και κοστολογήθηκε στο 4πλάσιο του μέσου μισθού ενός πολίτη. Πουλήθηκαν πολύ λίγα αυτοκίνητα, αφήνοντας την εταιρεία κοντά στην πτώχευση.
Τότε, η οικογένεια Quandt, κυρίως οι Herbert Werner και Harald Quandt, Γερμανοί βιομήχανοι και γιοι μελών του ναζιστικού κόμματος, πραγματοποίησαν μια μεγάλη επένδυση στην εταιρεία που την έσωσε. Ωστόσο, αυτή η επένδυση δεν έγινε δωρεάν, καθώς η οικογένεια ζήτησε την αναδιάρθρωση της εταιρείας με νέους διευθυντές.
5. Six Flags
H εταιρεία θεματικών πάρκων, Six Flags, έχει περάσει μερικές σκοτεινές στιγμές. Τον Ιούνιο του 2009 κήρυξε πτώχευση, αφού δημιούργησε χρέος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, έπρεπε να πληρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για αυτές τις πληρωμές, η Six Flags δεν είχε άλλη επιλογή από το να κηρύξει πτώχευση.
Ωστόσο, ήταν μια σχετικά καλή χρονιά, καθώς κέρδισε 275 εκατομμύρια δολάρια από τους 25 εκατομμύρια επισκέπτες που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία επέστρεψε χάρη στους δικηγόρους της που κανόνισαν την αναδιάρθρωση του χρέους. Τώρα συνεχίζει τις δραστηριότητές της με μια σειρά από θεματικά πάρκα και υδάτινα πάρκα σε όλη την Αμερική.
4. Walt Disney Company
Τα πρώτα χρόνια της η Walt Disney Company δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένα τέλειο παραμύθι. Η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δύο φορές, μία το 1920, όταν ο οικονομικός τους υποστηρικτής χρεοκόπησε ο ίδιος, και ξανά το 1937.
Το 1937, η δημιουργία της «Χιονάτης και των εφτά νάνων» αποδείχθηκε τεράστιο οικονομικό βάρος για την εταιρεία. Ήταν η πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, αλλά χρειάστηκε επένδυση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων από τη Walt Disney και τραπεζικό δάνειο για να ολοκληρωθεί. Ήταν τεράστιος κίνδυνος, γιατί αν αποτύγχανε, η Disney δεν θα είχε γίνει το όνομα που είναι σήμερα. Η «Χιονάτη και οι εφτά νάνοι» κέρδισαν 8 εκατομμύρια δολάρια στο box office, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό λαμβάνοντας υπόψη το ότι κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
3. American Airlines
Η American Airlines βρέθηκε κάποτε σε τόσο άσχημη κατάσταση που βγήκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η μετοχή είχε πέσει στα 20 σεντς και, στο σύνολό της, η αξία της εταιρείας ήταν 90 εκατομμύρια δολάρια.
Έκτοτε, η εταιρεία επέστρεψε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αξία 300 εκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στον μεγάλο αριθμό επενδυτών που αγόραζαν τη μετοχή φτηνά. Ένας συνεργάτης της Pinnacle Investment Advisors αγόρασε περίπου 50.000 δολάρια μετοχές της αεροπορικής εταιρείας, κάτι που του επέφερε τεράστιο κέρδος, αφού η American Airlines επέστρεψε ισχυρή.
2. Tesla & SpaceX
Είναι απίστευτα δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η εταιρεία που έστειλε αυτοκίνητο στο διάστημα ήταν κάποτε χρεοκοπημένη. Στην αρχή, ο Έλον Μασκ φοβόταν ότι οι εταιρείες του θα ήταν μια αποτυχία, γι’ αυτό και δεν έπαιρνε χρήματα από επενδυτές. Αντίθετα, επέλεξε να τις χρηματοδοτεί με δικά του χρήματα, τα οποία προέρχονταν από την πώληση του PayPal για 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια το 2002.
Συνέχισε να τις χρηματοδοτεί μέχρι το 2008, όταν η οικονομική κρίση σχεδόν κατέστρεψε την Tesla και την SpaceX. Χωρίς άλλες επιλογές, ο Μασκ σταμάτησε τις δραστηριότητές του, όντας ουσιαστικά χρεοκοπημένος για λίγες ώρες. Ωστόσο, εξασφάλισε έγκαιρα επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την Daimler.
Αν και αυτά τα χρήματα έσωσαν τις εταιρείες από το κλείσιμο, δεν ήταν μια μόνιμη λύση. Έπρεπε ακόμα να δουλέψει σκληρά για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Ο Μασκ φέρεται να είπε «επιζήσαμε με το ζόρι… στην πραγματικότητα κλείσαμε τον γύρο χρηματοδότησης την παραμονή των Χριστουγέννων του 2008. Ήταν η τελευταία ώρα της τελευταίας ημέρας που ήταν δυνατό». 10 χρόνια αργότερα, έστειλε ένα αυτοκίνητο στο διάστημα με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Starman» του David Bowie.
1. Etch a Sketch
Το Etch a Sketch ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 1999 και σώθηκε χάρη στην εμφάνισή του στο Toy Story 2. Η εν λόγω σκηνή παρουσίαζε ένα Etch a Sketch για μόνο 12 δευτερόλεπτα, αλλά αυτή η εμφάνιση αναβίωσε τη δημοτικότητα του προϊόντος. Έδωσε στην εταιρεία χρόνο να αναζητήσει χρηματοδότηση, με την οποία μετέφεραν την παραγωγή του παιχνιδιού από το Οχάιο στην Κίνα, κάτι που μείωσε το κόστος παραγωγής και παρέτεινε τη ζωή της εταιρείας.
Χάρη στο Toy Story 2, το Etch a Sketch ονομάστηκε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του αιώνα 20ου αιώνα, το 2008.