10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την αλλαγή της ώρας στην Ελλάδα
- 27/10/2023, 13:55
- SHARE
Μια ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια μας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, με τους δείκτες των ρολογιών στις 04:00 π.μ. θα πρέπει να γυρίσουν πίσω και να δείξουν 03:00 π.μ.
Σημειώνεται πως η πρώτη φορά η ιδέα της θερινής ώρας προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784 σε μια επιστολή προς τον εκδότη της εφημερίδας Journal of Paris.
Πρότεινε ότι οι Παριζιάνοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα από τα κεριά ξυπνώντας νωρίτερα για να εκμεταλλευτούν το πρωινό φως του ήλιου.
Ακολουθούν 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αλλαγή της ώρας στην Ελλάδα.
Ρίζες στην αρχαιότητα
Η ιδέα της προσαρμογής του χρόνου σύμφωνα με τη θέση του ήλιου δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διάφορα συστήματα ώρας, μεταξύ των οποίων και τις «χρονικές ώρες», όπου το φως της ημέρας διαιρούνταν σε 12 ώρες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτό σήμαινε ότι μια ώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν μεγαλύτερη από μια ώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ελλάδα εισήγαγε για πρώτη φορά τη θερινή ώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό γερμανική κατοχή, για να ευθυγραμμιστεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εναρμόνιση με την ΕΕ
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συντονίσει τη θερινή ώρα με άλλα κράτη μέλη για να διασφαλίσει τη συνοχή.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις, τα ταξίδια και τις επικοινωνίες.
Ζώνη Ανατολικής Ευρώπης
Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συντονίσει τη θερινή ώρα με άλλα κράτη μέλη για να διασφαλίσει τη συνοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιχειρήσεις, τα ταξίδια και τις επικοινωνίες.
Η Ελλάδα λειτουργεί με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Ώρα (EET) και την Ανατολική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα (EEST) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αλλαγή στη χειμερινή ώρα σημαίνει επιστροφή στην EET.
Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου
Παραδοσιακά, η Ελλάδα προσαρμόζει τα ρολόγια της την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη χειμερινή ώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Όπως και σε άλλες χώρες, ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα υιοθέτησε την αλλαγή ώρας ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας.
Με την καλύτερη ευθυγράμμιση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τις ώρες της ημέρας, μειώνεται η ανάγκη για τεχνητό φωτισμό το βράδυ.
Τουριστικός αντίκτυπος
Η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.
Η επιμήκυνση του φωτός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι ευεργετική για την τουριστική βιομηχανία, καθώς επιτρέπει στους τουρίστες περισσότερο φως ημέρας.
Συζήτηση για την κατάργηση
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχει συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η πρακτική της αλλαγής των ρολογιών.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διατάραξη των ανθρώπινων κιρκάδιων ρυθμών και η ελάχιστη εξοικονόμηση ενέργειας καθιστούν την πρακτική ξεπερασμένη.
Η πρόταση της ΕΕ το 2021
Το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια πρόταση για τον τερματισμό των εξαμηνιαίων αλλαγών του ρολογιού από το 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Η κοινή γνώμη
Με την πάροδο των ετών, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες στην Ελλάδα σχετικά με την προτίμηση του κοινού στο θέμα αυτό.
Ενώ ορισμένοι προτιμούν το παρατεταμένο φως της ημέρας για τις βραδινές δραστηριότητες, άλλοι βρίσκουν την εξαμηνιαία αλλαγή ενοχλητική.