10 προϊόντα διάσημων εταιρειών που αποδείχθηκαν μεγάλες…αποτυχίες
- 04/11/2022, 17:00
- SHARE
Οι γνωστές εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά δεν έχουν πάντα την τύχη στο πλευρό τους. Από αποτυχημένα προϊόντα με θέμα το Halloween μέχρι περίεργα αντικείμενα που δεν σχετίζονται με τα εμπορεύματα για τα οποία φημίζονται, αυτές οι 10 εταιρείες αποδεικνύουν πώς η υπερβολή δεν είναι πάντα καλή.
Πηγή: Listverse
10. Το Cybertruck της Tesla
Το Cybertruck λανσαρίστηκε το 2019, με την Tesla να υπερηφανεύεται στον ιστότοπό της ότι το κατασκεύασε για «απόλυτη ανθεκτικότητα και προστασία των επιβατών». Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο είναι από ανοξείδωτο χάλυβα Ultra-Hard 30X Cold-Rolled και γυαλί θωράκισης που δεν σπάει.
Ωστόσο, στην αποκάλυψη του Cybertruck το 2019, ο Έλον Μασκ ξεκίνησε την επίδειξη ανθεκτικότητας χτυπώντας με μια βαριοπούλα το σώμα του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια πέταξαν μια μεγάλη μεταλλική μπάλα στο αδιαπέραστο τζάμι. Ο επικεφαλής σχεδιαστής Franz von Holzhausen πέταξε την μπάλα δύο φορές, όμως και τις δύο φορές έσπασε το παράθυρο του αυτοκινήτου. Ο Έλον Μασκ παραδέχτηκε ότι υπήρχε «περιθώριο βελτίωσης» και αργότερα εξήγησε ότι η βαριοπούλα είχε δημιουργήσει μια αόρατη ρωγμή στο γυαλί.
9. Η Macintosh TV της Apple
Αν και η Apple είναι γνωστή για την τεχνολογική της καινοτομία, δεν έχει ανοσία σε αποτυχημένες ιδέες. Ανάμεσα στα πολλά αποτυχημένα προϊόντα τους είναι η τηλεόραση Macintosh. Προοριζόταν για μια υβριδική συσκευή τηλεόραση – υπολογιστής Mac, αλλά κατέληξε να είναι πολύ ακριβό, χωρίς αρκετό χώρο αποθήκευσης και χωρίς τυπικές θύρες εξόδου βίντεο. Η Apple παρουσίασε την τηλεόραση Macintosh τον Οκτώβριο του 1993 και μέσα σε τέσσερις μήνες την απέσυρε.
8. Η Coca -Cola με το πράσινο τσάι
Η Coca-Cola Company ιδρύθηκε το 1892 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Όμως δεν έχουν γνωρίσει όλα τα προϊόντα της παγκόσμια επιτυχία. Ένα προϊόν, συγκεκριμένα, το Πράσινο Τσάι Diet Coke Plus, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2009, ελπίζοντας να γίνει μεγάλη επιτυχία.
Περιείχε αντιοξειδωτικά τσαγιού που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν ορισμένους καρκίνους. Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία καταναλώνει πράσινο τσάι σε πάνω από 600 γραμμάρια ανά άτομο. Ωστόσο, η Coca-Cola δεν ανταποκρίθηκε στη γεύση του προϊόντος και δεν τον κυκλοφόρησε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
7. Τα γεύματα της Colgate
Εάν ένα brand είναι γνωστό για ένα προϊόν, δεν σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να επεκταθεί σε άλλη αγορά. Αυτή η περίπτωση ίσχυε για την Colgate-Palmolive όταν δημιούργησε τα γεύματα Colgate το 1964. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήθελε να μπει στην αγορά των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Οι καταναλωτές είχαν συνδέσει την προσωπική υγιεινή με την Colgate και όχι το δείπνο τους. Έτσι τα γεύματα δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα.
6. Το μαύρο Halloween Whopper του Burger King
Το 2015, το Burger King Halloween Whopper αποδείχθηκε ακατάλληλο όταν οι πελάτες ανέφεραν δυσάρεστες παρενέργειες. Το μαύρο ψωμάκι του burger αντιπροσώπευε το πνεύμα του Halloween αλλά οδήγησε σε…πράσινες κενώσεις.
Την επόμενη χρονιά δεν υπήρχε Halloween Burger. Γιατί όμως έγιναν πράσινα τα κόπρανα; Σε παιδιά και ενήλικες, η κατανάλωση χρωστικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε πράσινες κινήσεις του εντέρου. Το στομάχι μας δεν απορροφά τις περισσότερες χρωστικές ουσίες. Όταν χρώματα βαφής όπως το μπλε ή το μωβ αναμειγνύονται με την κιτρινοπράσινη χολή του στομάχου μας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πράσινα κόπρανα.
5. Η BMW M1
Αν και ήταν πάντα γνωστή για τα καλά σχεδιασμένα, αξιόπιστα, και πολυτελή αυτοκίνητα της, η BMW δεν ξεκίνησε με τη φήμη των υπεραυτοκίνητων. Το 1978, η εταιρεία απέτυχε να λανσάρει ένα κυρίαρχο σπορ αυτοκίνητο για τις πίστες αγώνων. Η M1 δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί τα αυτοκίνητα της Porsche που μονοπωλούσαν τους ευρωπαϊκούς αγώνες εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, στον αγώνα Le Mans του 1979 στο Circuit de la Sarthe, τα αυτοκίνητα της Porsche τερμάτισαν από την πρώτη έως την τέταρτη θέση και η BMW M1 ήρθε στην έκτη. Η BMW κατασκεύασε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων M1 και διέκοψε τη σειρά μέχρι το 1982.
4. Το Fire Phone της Amazon
Η Amazon του Τζεφ Μπέζος μπορεί να είναι ο βασιλιάς του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά το Fire Phone του 2014 “κάηκε” ολοσχερώς. Το τηλέφωνο, που κόστιζε 200 δολάρια, σχεδιάστηκε περισσότερο για τον Bezos παρά για τους καταναλωτές και εισήλθε στην αγορά των smartphone πολύ αργά.
Το 2014, η Apple και το Android είχαν ήδη τουλάχιστον οκτώ γενιές smartphone. Ένας άλλος λόγος για την αποτυχία του ήταν ο περιορισμένος αριθμός εφαρμογών σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές. Το κατάστημα εφαρμογών της Amazon είχε περίπου 240.000. Αντίθετα, το Google Play είχε πάνω από 1 εκατομμύριο εφαρμογές το 2014. Τα απούλητα Fire Phones κόστισαν στην Amazon 170 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις μήνες.
3. Οι μπριζόλες του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι γνωστός για την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Ωστόσο, μεταξύ των επιτυχιών του, έχει και πολλά αποτυχημένα εγχειρήματα στο ενεργητικό του. Το ένα είναι το Trump Steaks που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2007. Ο Τραμπ πούλησε τις μπριζόλες του μόνο στο QVC και στον ιστότοπο Sharper Image, ο οποίος είναι γνωστός για την πώληση ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων σπιτιού και ειδών προσωπικής φροντίδας και όχι τροφίμων. Αυτή η ασυμφωνία στις πλατφόρμες πώλησης πιθανότατα συνέβαλε στην αποτυχία του προϊόντος. Ο ιστότοπος Sharper Image αποφάσισε να σταματήσει να πουλά τις μπριζόλες μετά από μόλις δύο μήνες.
2. Το Lip Balm των Cheetos
Ο Charles Elmer Doolin εφηύρε τα Cheetos τη δεκαετία του 1940 και μέχρι το 1961, όταν ιδρύθηκε η εταιρεία Frito Lay Inc., είχε ετήσια έσοδα 127 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Cheetos ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάρκες σνακ που παρήγαγε η Frito Lay.
Το 2005 κυκλοφόρησε το Cheetos Lip Balm που όμως ήταν μια τεράστια αποτυχία. Η εταιρεία διέκοψε γρήγορα την κυκλοφορία του προϊόντος μετά από πολλές αρνητικές κριτικές. Για παράδειγμα, ένας πελάτης έγραψε ότι «μυρίζει σαν μουχλιασμένο τυρί που δεν ενυδατώνει καλά.»
1. Το σουτιέν νερού της Evian
Η Evian είναι μια εταιρεία γνωστή για το μεταλλικό νερό της. Ιδρύθηκε το 1789 από έναν Γάλλο ευγενή στην πόλη Évian-les-Bains, και το 1978 ήταν η πρώτη μάρκα φυσικού νερού που εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Το 2005 η Evian αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά ρούχων με ένα Water Bra. Η εταιρεία σχεδίασε το σουτιέν για να δροσίζει το στήθος κατά τους θερμότερους μήνες με επιθέματα που περιέχουν μεταλλικό νερό. Υπήρχε μια χοάνη φίλτρου που επέτρεπε στις γυναίκες να γεμίζουν το νερό στα επίπεδα της προτίμησής τους. Το σουτιέν διέθετε επίσης μια θήκη για να χωρέσει ένα μικροσκοπικό μπουκάλι νερό. Ωστόσο, το προϊόν ήταν ανεπιτυχές και σταμάτησε να κυκλοφορεί λίγο μετά το λανσάρισμά του.