10 σκάνδαλα που έγραψαν ιστορία στην πολυτάραχη ζωή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
- 13/06/2023, 13:17
- SHARE
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, πέθανε τη Δευτέρα 12/06 του 2023, έχοντας ζήσει μια εξαιρετικά έντονη και εκκεντρική ζωή μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας η οποία θόλωσε τα όρια μεταξύ πολιτικής, εξουσίας και σεξ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν φιλόδοξος, χαρισματικά επικοινωνιακός, ασυγκράτητος με τις γυναίκες, ικανότατος επιχειρηματίας, «παιδί της Μαφίας» για ορισμένους, αλλά και βυθισμένος στα σκάνδαλα.
Από τα διαβόητα πάρτι «Bunga Bunga» μέχρι την υπόθεση “Ruby” ας ρίξουμε μια ματιά στα 10 μεγαλύτερα σκάνδαλα του Μπερλουσκόνι.
Mani Pulite (Καθαρά χέρια)
Αν και σχεδόν δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τις έρευνες της επιχείρησης Mani pulite (“Καθαρά χέρια”) για το τεράστιο δίκτυο διαφθοράς που οδήγησε στην κατάρρευση της Χριστιανοδημοκρατίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μπερλουσκόνι εντάχθηκε στην ισχυρή μασονική στοά Propaganda Due (P2), που ιδρύθηκε από τον Licio Gelli, γνωστό θαυμαστή του Μουσολίνι. Η μυστική εταιρεία είχε δεσμευτεί να σώσει την Ιταλία από τον κομμουνισμό, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να σπείρει το χάος για να δημιουργήσει μια ισχυρή κυβέρνηση. Ο Μπερλουσκόνι ταίριαξε με πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες και απατεώνες αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.
Το 1990 ο Μπερλουσκόνι κρίνεται ένοχος για ψευδορκία στο δικαστήριο σχετικά με τη συμμετοχή του στην ανατρεπτική μασονική στοά Propaganda 2. Ωστόσο, η καταδίκη του εξαφανίστηκε λόγω αμνηστίας.
Απάτη Mediaset
Το 1992, η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι, η Mediaset, ερευνήθηκε για φοροδιαφυγή και ψευδή λογιστική. Ο Μπερλουσκόνι και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν ότι διόγκωσαν την τιμή των κινηματογραφικών δικαιωμάτων για να αποφύγουν τους φόρους. Ο Μπερλουσκόνι αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αν και η ποινή ακυρώθηκε μετά την έφεση.
The Rubygate Affair
Αυτό το σκάνδαλο ξέσπασε το 2010 όταν αποκαλύφθηκε ότι σε πάρτι του Μπερλουσκόνι στη βίλα του ήταν παρούσα μια έφηβη χορεύτρια, γνωστή ως Ruby Rubacuori. Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη Ρούμπι όταν ήταν ανήλικη. Αντιμετώπισε κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και πληρωμή για σεξ με ανήλικο άτομο, αλλά τελικά αθωώθηκε.
Δωροδοκίες σε δικαστές
Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι δωροδοκούσε δικαστές τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 για να επηρεάσει τα νομικά αποτελέσματα υπέρ του. Αυτοί οι ισχυρισμοί συνδέονταν με την ευρύτερη έρευνα για την υπόθεση “Ταντζεντόπολη” που δημιούργησε αμφισβήτηση στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και κατηγορίες για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ενώ ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπισε πολλές δίκες, τελικά αθωώθηκε λόγω παραγραφής.
Φοροδιαφυγή και Λογαριασμοί Offshore
Ο Μπερλουσκόνι έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για φοροδιαφυγή και διατήρηση λογαριασμών offshore για να κρύψει την περιουσία του. Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη την πολιτική του καριέρα, με ισχυρισμούς για συμμετοχή του σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά σχήματα και στρατηγικές φοροαποφυγής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1998 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και εννέα μηνών για δωροδοκία των εφοριακών επιθεωρητών της εταιρείας του. Η καταδίκη αργότερα ανατράπηκε και η υπόθεση «λήφθηκε» με παραγραφή, κάτι που τον γλίτωσε από άλλες πέντε δίκες.
Σύγκρουση συμφερόντων
Το γεγονός ότι ο Μπερλουσκόνι κατείχε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ιταλίας, τη Mediaset, ενώ υπηρετούσε ως Πρωθυπουργός προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Οι επικριτές του υποστήριξαν ότι ο έλεγχός του σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης του επέτρεψε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη υπέρ του και να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα.
Αντιδικαστική ρητορική
Ο Μπερλουσκόνι ήταν γνωστός για την έντονη κριτική του προς το ιταλικό δικαστικό σώμα, κατηγορώντας συχνά δικαστές και εισαγγελείς ότι έχουν πολιτικά κίνητρα και μεροληψία εναντίον του. Η συγκρουσιακή του στάση απέναντι στο δικαστικό σώμα και οι απόπειρες ψήφισης νόμων που θεωρούνταν ευνοϊκοί για τη νομική του κατάσταση προκάλεσαν ανησυχίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.
Κατάχρηση εξουσίας
Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να ωφελήσει τα προσωπικά και επιχειρηματικά του συμφέροντα. Υπήρξαν ισχυρισμοί για κρατικές συμβάσεις που ανατέθηκαν σε εταιρείες που επηρέασαν τη νομοθεσία προς όφελος της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του και χρησιμοποίησαν τη θέση του για να προστατευθούν από νομικές συνέπειες.
Σεξουαλικά σκάνδαλα και πάρτι "Bunga Bunga"
Εκτός από την υπόθεση Rubygate, η ιδιωτική ζωή του Μπερλουσκόνι έχει γίνει αντικείμενο πολλών σκανδάλων που αφορούσαν υποτιθέμενες υποθέσεις και ξέφρενα πάρτι. Ο όρος «bunga bunga» έγινε συνώνυμος με αυτά τα πάρτι, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν συνοδούς επί πληρωμή και άσεμνη συμπεριφορά.
Το 2009 η σύζυγος του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο, ανακοίνωσε ότι τον εγκαταλείπει επειδή «συναναστρέφεται με ανήλικα». Ο πρωθυπουργός λέγεται ότι παρευρέθηκε στο πάρτι των 18ων γενεθλίων ενός επίδοξου μοντέλου και ηθοποιού, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που φέρεται να έγινε από μια ιερόδουλη στο κρεβάτι του Μπερλουσκόνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Μισογυνιστικά και σεξιστικά σχόλια
Ο Μπερλουσκόνι έχει κάνει πολλά αμφιλεγόμενα σχόλια για τις γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συχνά αντικειμενοποιώντας τις και χρησιμοποιώντας υποτιμητική γλώσσα. Αυτές οι παρατηρήσεις προκάλεσαν οργή και συνέβαλαν στην εικόνα του ως πολωτική φιγούρα, ιδίως όσον αφορά τις απόψεις του για την ισότητα των φύλων.
«Όταν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να κάνουν σεξ μαζί μου, το 30% των γυναικών απάντησε «Ναι», ενώ το υπόλοιπο 70% απάντησε «Τι, πάλι;», είχε δηλώσει αστειευόμενος για τη δημοτικότητά του με τις γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου το 2008.