15 χρόνια Facebook: Τα σημαντικότερα στάδια στη ζωή του κοινωνικού δικτύου και του ιδρυτή του
- 18/02/2019, 15:01
- SHARE
Όλα όσα αξίζει να θυμόμαστε από την πολυτάραχη ζωή του νεαρού δισεκατομμυριούχου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Εν μέσω πολλών επιτυχιών αλλά και αντιπαραθέσεων, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα μυαλά της γενιάς του. Με μια περιουσία που άγγιζε το 2018 τα 71 δισ. δολάρια, πιστώνεται στον νεαρό CEO η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου που έχει περισσότερους ενεργούς μηνιαίους χρήστες σε σχέση με τον αριθμό των πολιτών κάθε χώρας του κόσμου.
Βέβαια, εδώ και δύο χρόνια, το Facebook έχει αντιμετωπίσει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Έχει κατακριθεί αρκετές φορές για τον τρόπο που χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, φτάνοντας στο σημείο που πολλοί αμφιταλαντεύονταν κατά πόσο δωρεάν δίκτυα όπως το Facebook θα έπρεπε να βασίζονται σε διαφημίσεις για τα έσοδά τους.
Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της καριέρας του Ζούκερμπεργκ, από τα ταπεινά ξεκινήματά του σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, έως το ρόλο του ως ένας από τους πλουσιότερους CEO του κόσμου.
1. Τα πρώτα του χρόνια
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μεγάλωσε στη γραφική πόλη, Dobbs Ferry, στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ήταν ο Έντουαρντ και η Κάρεν Ζούκερμπεργκ, ένας οδοντίατρος και μια ψυχίατρος και έχει τρία αδέλφια. Ο Μαρκ σε ηλικία 12 ετών δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων, που ονόμασε «Zucknet» για το οποίο χρησιμοποίησε Atari BASIC. Προγραμμάτισε, επίσης, βιντεοπαιχνίδια για τους φίλους του, σε νεαρή ηλικία. Ενώ βρισκόταν στο λύκειο, δημιούργησε μια πρόωρη πλατφόρμα streaming μουσικής, για την οποία τόσο η AOL όσο και η Microsoft έδειξαν ενδιαφέρον.
Φωτογραφία: Facebook
2. Το πρώτο «Facebook»
Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησής του στο Harvard University το 2002, κέρδισε τη φήμη ενός εξειδικευμένου προγραμματιστή. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το «Face mash», μια εφαρμογή τύπου «hot-or-not» που χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες των συμμαθητών του, που είχε χακάρει από τα αρχεία της διοίκησης της σχολής για τις ταυτότητες των φοιτητών. Η εφαρμογή είχε 22.000 page views από 450 άτομα τις πρώτες τέσσερις ώρες που ήταν ενεργή. Το Harvard γρήγορα διέταξε την κατάργησή της, επικαλούμενο ανησυχίες περί ασφάλειας και πνευματικών δικαιωμάτων.
Φωτογραφία: Scott Beale
3. Τα ξεκινήματα του Facebook
Ξεκίνησε το «The Facebook» μαζί με μερικούς φίλους του από το δωμάτιο του κοιτώνα του, και εγκατέλειψε τις σπουδές του μετά το δεύτερο έτος προκειμένου να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στο κοινωνικό δίκτυο. Πριν αποχωρήσει από το Harvard, ο Ζούκερμπεργκ γνώρισε τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν. Η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ συγκέντρωσε τον πρώτο γύρο των χρηματοδοτήσεών της, ύψους 12,7 εκατ. δολαρίων, ενώ ήταν μόλις 21 ετών. Το 2010, το περιοδικό Time χαρακτήρισε τον Ζούκερμπεργκ ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς». Σήμερα, πάνω από δύο δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το Facebook κάθε χρόνο. Η εταιρεία βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο, μέσω των διαφημίσεων που εμφανίζει στους χρήστες.
Φωτογραφία: Today
4. Το Facebook στο χρηματιστήριο
Ο Ζούκερμπεργκ έβαλε το Facebook στο χρηματιστήριο στις 18 Μαΐου του 2012, στη μεγαλύτερη ΙΡΟ (16 δισ. δολάρια) στην ιστορία, εκείνη την περίοδο. Ο Ζούκερμπεργκ έγινε ο 29ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μέσα σε μια μέρα. Την ίδια μέρα, ο ιδρυτής του Facebook παντρεύτηκε την Πρισίλα Τσαν.
5. «The Chan Zuckerberg Initiative»
Το 2015 το ζεύγος ανακοίνωσε τη γέννηση της κόρης τους, Μαξ. Ανακοίνωσαν, επίσης, το σχέδιό τους να πουλήσουν σταδιακά το 99% των μετοχών του Ζούκερμπεργκ στο Facebook- αξίας περίπου 45 δισ. δολαρίων εκείνη την περίοδο- προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια νέα LCC με την ονομασία «The Chan Zuckerberg Initiative». Η εν λόγω πρωτοβουλία θα διοχέτευε τα χρήματα προς ζητήματα όπως η εξατομικευμένη μάθηση, η θεραπεία ασθενειών και η διασύνδεση των ανθρώπων.
6. Το φιλανθρωπικό έργο του Ζούκερμπεργκ
Ακόμα και πριν την ανακοίνωση αυτής της σημαντικής νέας προσπάθειας, εκείνος και η Τσαν είχαν αφιερώσει 1,6 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων δωρεών στο Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών και το Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο που τελικά μετονομάστηκε προς τιμήν του Ζούκερμπεργκ. Τον Μάιο του 2017, ο Τσαν και Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσαν ότι περίμεναν έναν ακόμα παιδί.
7. Ο λιτός βίος του Ζούκερμπεργκ
Μπορεί ο Ζούκερμπεργκ να έχει πλέον μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν το επιδεικνύει. Αντίθετα, φορά συνήθως ένα γκρι μπλουζάκι και τζιν, ενώ οδηγεί ένα μαύρο Volkswagen GTI, που κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια. Όμως, ο Ζούκερμπεργκ ξοδεύει τα χρήματά του στα ακίνητα. Τον Οκτώβριο του 2014 ξόδεψε περίπου 100 εκατ. δολάρια για 283 εκτάρια απομονωμένης γης στο χαβανέζικο νησί, Καουάι. Στο Πάλο Άλτο, το 2011 ο Ζούκερμπεργκ αγόρασε ένα σπίτι 521 τμ. έναντι 7 εκατ. δολαρίων, ενώ αγόρασε επίσης μια βίλα 10 εκατ. δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο.
8. Τα προβλήματα του κοινωνικού δικτύου
Λίγο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ξεκίνησαν τα προβλήματα για τον Ζούκερμπεργκ. Οι άνθρωποι απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα, κατηγόρησαν το Facebook ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις που οδήγησαν στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί σε εκείνη τη φάση ο Ζούκερμπεργκ να αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ένα χρόνο μετά άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αποδείξεις. Ο επικεφαλής ασφαλείας του Facebook ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 δολάρια δαπανήθηκαν σε περίπου 3.000 διαφημίσεις που προέρχονταν από τη Ρωσία.
9. #DeleteFacebook
Το Μάρτιο του 2018, το hashtag #DeleteFacebook άρχισε να γίνεται δημοφιλές, αφού ο ιδρυτής της εταιρείας Cambridge Analytica ανακοίνωσε δημόσια ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε συλλέξει δεδομένα από τα προφίλ πάνω από 50 εκατ. χρηστών και τα χρησιμοποίησε για να κατευθύνει τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών το 2016, αφότου είχε προσληφθεί από την καμπάνια του Τραμπ. Ο Ζούκερμπεργκ κλήθηκε από τους νομοθέτες να καταθέσει.
10. Το «διαζύγιο» με το Instagram- Τα πολλαπλά προβλήματα
Τον Σεπτέμβρη του 2018, οι συνιδρυτές του Instagram, Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ αποχώρησαν από το Facebook μετά από «αυξανόμενες εντάσεις» με τον Ζούκερμπεργκ, ενώ ακολούθησαν οι δηλώσεις του συνιδρυτή του Whatsapp, Μπράιαν Άκτον, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Το Facebook ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε χακαριστεί, και τα δεδομένα περίπου 30 εκατ. χρηστών είχαν τεθεί σε κίνδυνο. Επρόκειτο για το χειρότερο χακάρισμα στην 15χρονη ιστορία του κοινωνικού δικτύου.
11. Το μέλλον του Facebook
Ο χρόνος θα δείξει το ποια κατεύθυνση θα λάβει ο CEO του κοινωνικού δικτύου ή το πώς η νέα νομοθεσία θα επηρεάσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας του. Παρά τα δισεκατομμύρια που διαθέτει αλλά και τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας του, ο Ζούκερμπεργκ συστηματικά φαίνεται να είναι αφοσιωμένος στην αποστολή της εταιρείας του, που είναι να συνδέει ανθρώπους από όλο τον κόσμο μεταξύ τους.