70 χρόνια Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Οι πιο σημαντικές στιγμές που άλλαξαν τη χώρα αλλά και όλο τον πλανήτη
- 01/10/2019, 13:02
- SHARE
Την αυξανόμενη δύναμή της, την κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι προκλήσεις γιγαντώνονται, αφενός με τις βίαιες πλέον διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ που συνεχίζονται σχεδόν τέσσερις μήνες και αφετέρου με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ που εξακολουθεί να μαίνεται, γιόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια σήμερα η Κίνα.
Η πολυαναμενόμενη μεγάλη παρέλαση, με την επίδειξη του τεράστιου στρατιωτικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων διήρκεσε δύο ώρες. Στην ομιλία του, ο Κινέζος πρόεδρος πέρασε το μήνυμα που ήθελε να ακουστεί με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
«Καμία δύναμη δεν μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του μεγάλου έθνους. Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα και τους Κινέζους από το να προχωρήσουν μπροστά με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ από την Τιενανμέν, εκεί όπου την 1η Οκτωβρίου του 1949, ο Μάο Τσετούνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της.
1 Οκτωβρίου 1949
Ο Μάο κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).
23 Μαΐου 1951
Αντιπρόσωποι του Δαλάι Λάμα του Θιβέτ και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπέγραψαν τη Συμφωνία δεκαπέντε σημείων για την ειρηνική απελευθέρωση του Θιβέτ, που εγγυούνταν ότι το Θιβέτ θα ήταν αυτόνομο μέσα στην Κίνα.
1958
Ο Μάο εγκαινιάζει την εκστρατεία «Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», ένα πενταετές οικονομικό σχέδιο. Αυτό οδήγησε σε μαζική αναθεώρηση της κινεζικής οικονομίας και κοινωνίας με καινοτομίες όπως η συλλογική γεωργία και η χρήση καμίνων πίσω αυλής. Η κίνηση προκαλεί οικονομική διάσπαση και εγκαταλείπεται μετά από δύο χρόνια. Η αναστάτωση στη γεωργία είναι υπεύθυνη για τους θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων από λιμό μετά από περιορισμένες συγκομιδές.
16 Απριλίου 1960
Σινοσοβιετική διάσπαση: Μια εφημερίδα του ΚΚΚ κατηγόρησε τη σοβιετική ηγεσία για τον «ρεβιζιονισμό».
1966
Πολιτιστική Επανάσταση: Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε από τον Μάο για να εξαλείψει τις Καπιταλιστικές και παραδοσιακές κινεζικές επιρροές της Λαϊκής Δημοκρατίας και να εισαγάγει τη φιλοσοφία του μαοϊσμού για να γεμίσει τα ιδεολογικά κενά. Τα σχολεία έκλεισαν και η κινεζική νεολαία οδηγήθηκε στο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αλλαγή, με αποτέλεσμα συμμορίες νεολαίας γνωστές ως «Κόκκινες Φρουρές» να επιτίθενται σε ανεπιθύμητους πολίτες. Το χάος οδήγησε σε στρατιωτικό νόμο, εκκαθαρίσεις στο Κομμουνιστικό Κόμμα και σε 1,5 εκατομμύρια θανάτους.
28 Φεβρουαρίου 1972
Επίσκεψη Νίξον στην Κίνα: Οι ΗΠΑ και η Κίνα εξέδωσαν το ανακοινωθέν της Σαγκάης, όπου δεσμεύτηκαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.
9 Σεπτεμβρίου 1976
Ο θάνατος του Μάο. Το 1976, η «συμμορία των τεσσάρων», συμπεριλαμβανομένης της χήρας του Μάο, αγωνίστηκαν να καταλάβουν την εξουσία αλλά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά του κράτους. Από το 1977 ο Deng Xiaoping αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη φιγούρα μεταξύ των ρεαλιστών στην ηγεσία. Υπό την ηγεσία του η Κίνα αναλαμβάνει εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Δεκέμβριος 1978
Κινεζική οικονομική μεταρρύθμιση: Άρχισαν να θεσπίζονται μέτρα οικονομικής απελευθέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της συλλογικής γεωργίας με το σύστημα ευθύνης των νοικοκυριών.
1 Ιουλίου 1997
Τελετή παράδοσης στο Χονγκ Κονγκ: Μια τελετή σηματοδότησε τη μεταφορά κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπό τους όρους της κοινής σινοβρετανικής δήλωσης. Ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1999 έγινε και η μεταφορά κυριαρχίας στο Μακάο. Η κυριαρχία επί του Μακάο μεταφέρθηκε από την Πορτογαλία στην Κίνα.
2010
Πλαίσιο Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας: Η Κίνα και η Ταϊβάν αρχίζουν επίσημα να μιλούν μεταξύ τους για πρώτη φορά, αλλά μετά την εκλογή του Tsai Ing-wen το 2016 ως πρόεδρος της Ταϊβάν, η Κίνα ακυρώνει αυτούς τους νέους δεσμούς.
2013
Έγινε η πρόταση για το «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» προκειμένου να προωθηθεί η σύνδεση και η συνεργασία μεταξύ χωρών, και κυρίως μεταξύ της Κίνας και της υπόλοιπης Ευρασίας. Επίσης, ένα χρόνο μετά, το 2014 η Κίνα έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
2017
Απρίλιος – Ο Πρόεδρος Σι προτρέπει μια εμπορική συνεργασία με τις ΗΠΑ στην πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.
Ιούνιος – Η κυβέρνηση εγκρίνει νέο νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δίνοντάς του μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα των ξένων και εγχώριων επιχειρήσεων.
Απρίλιος 2018
Η Κίνα ανακοινώνει ότι θα επιβάλει εμπορικούς δασμούς ύψους 25% σε έναν κατάλογο 106 αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, των αυτοκινήτων και του χυμού πορτοκαλιού, σε αντίποινα για παρόμοια τιμολόγια των ΗΠΑ σε περίπου 1.300 κινεζικά προϊόντα.
Ιούνιος- Ιούλιος 2019
Στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές και φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες, που ενέχουν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, εναντίον μιας πρότασης που επιτρέπει την έκδοση στην ηπειρωτική Κίνα.