8 εμβληματικές ταινίες του Χόλιγουντ που γυρίστηκαν χωρίς…σενάριο
- 04/07/2024, 12:00
- SHARE
Η δημιουργία ταινιών μπορεί να αποφέρει πάρα πολλά χρήματα, όμως τα στούντιο και οι χρηματοδότες μπορούν να εμπλακούν τόσο πολύ σε μια ιδέα, ή στη δουλειά ενός σκηνοθέτη, ακόμα και στην ερμηνεία ενός ηθοποιού που μπορεί να κάνουν την δημιουργική διαδικασία πραγματικό…εφιάλτη.
Πράγματι, από τη στιγμή που τα άλλα μέρη είναι στη θέση τους, δεν είναι ασυνήθιστο το γράψιμο να είναι το τελευταίο πράγμα που εξετάζεται, με μισοσχηματισμένα, ημιτελή, ακόμη και ανύπαρκτα σενάρια να αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο για παραγωγές μεγάλου προϋπολογισμού. Ακόμα και εάν έκοψαν πολλά εισιτήρια, παρακάτω θα δούμε είναι 8 ταινίες του Χόλιγουντ που ξεκίνησαν να γυρίζονται χωρίς ένα ολοκληρωμένο σενάριο.
8. Jaws (1975)
Το Jaws έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’70 παίρνοντας έναν άπειρο σκηνοθέτη, έναν μεσαίο προϋπολογισμό και μια σειρά από ατυχίες στο σετ και μετατρέποντάς τα σε χρυσό εισιτήριο, δημιουργώντας το πρωτότυπο για τη σύγχρονη καλοκαιρινή υπερπαραγωγή.
Τόσο επιτυχημένο ήταν το θρίλερ τρόμου του Στίβεν Σπίλμπεργκ με βάση τους καρχαρίες, που η ταινία εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα κινηματογραφικής παραγωγής που υπάρχουν σήμερα, κατατάσσοντας την τακτικά στις λίστες των κορυφαίων 100 σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η όλη ταινία γυρίστηκε σαν μια πολύ ακριβή φοιτητική παραγωγή, βασικά χωρίς σενάριο και χωρίς ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα έπρεπε να είναι, όλα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στον πραγματικό ωκεανό.
Σύμφωνα με τον Richard Dreyfuss (ο οποίος πρωταγωνιστεί ως ωκεανογράφος Matt Hooper), η ταινία μπήκε στην παραγωγή χωρίς σενάριο, cast, ή έναν λειτουργικό καρχαρία – τον υποτιθέμενο κακό. Μόνο χάρη στη δημιουργικότητα και την τεχνική εφευρετικότητα του Στίβεν Σπίλμπεργκ κατάφεραν να την ολοκληρώσουν.
7. Alien 3 (1992)
Το franchise του Alien εξακολουθεί να είναι ισχυρό 45 χρόνια μετά τον αρχικό τρόμο του Ridley Scott στο βαθύ διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ομαλή η πορεία του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά την επιτυχία του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, το σίκουελ “Aliens”, οι παραγωγοί Ντέιβιντ Γκίλερ και Γουόλτερ Χιλ προσπάθησαν να επωφεληθούν από τη διαρκή δημοτικότητα των ταινιών με το Alien 3.
Μετά από μια ταραχώδη προπαραγωγή, όπου ήρθαν σενάρια και σκηνοθέτες και πήγαινε, με 7 εκατομμύρια δολάρια να έχουν ξοδευτεί πριν γυριστεί πλάνο, το στούντιο -20th Century Fox- αποφάσισε να προσλάβει τον David Fincher. Ελπίζοντας να ελέγξουν τον πρωτάρη σκηνοθέτη και να διατηρήσουν το ελαχιστοποιημένο κόστος, μικροδιαχειρίστηκαν κάθε λεπτομέρεια, με ένα μόνο πρόβλημα: Δεν υπήρχε σενάριο.
Το χάος που προηγήθηκε με την άφιξη του Φίντσερ είχε ως αποτέλεσμα ένα συνονθύλευμα ημιτελών πολλών διαφορετικών σεναρίων. Αυτό οδήγησε τελικά στην περιβόητη ρήξη μεταξύ του σκηνοθέτη, των παραγωγών και του στούντιο. Παρά το διχαστικό τελικό προϊόν που είναι το Alien 3, η ταινία τα πήγε αρκετά καλά στο box office.
6. Men in Black 3 (2012)
Οι θαυμαστές των Men in Black χρειάστηκε να περιμένουν μια ολόκληρη δεκαετία για να δουν ξανά τους πράκτορες J (Will Smith) και K (Tommy Lee Jones) αφού η δεύτερη ταινία του franchise είχε μια θυελλώδη παραγωγή και επικροτήθηκε από τους κριτικούς. Ωστόσο, ένα τρίτο μέρος ανακοινώθηκε το 2009, ο Smith και ο Jones συμφώνησαν να συμμετάσχουν και η νέα ταινία φαινόταν πολλά υποσχόμενη.
Η Sony πήρε τα ηνία των γυρισμάτων του Men in Black 3 τον Νοέμβριο του 2010, επειδή οι βασικοί παίκτες της παραγωγής—συμπεριλαμβανομένων των αστέρων Smith και Τζόουνς και του σκηνοθέτη Μπάρι Σόνενφελντ—είχαν αποδεσμευτεί από άλλα projects και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητά τους. Επιπλέον, υπήρχε μεγάλη φορολογική απαλλαγή από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, εάν ξεκινούσαν αμέσως την παραγωγή. Ωστόσο, αυτό σήμαινε κυριολεκτικά γυρίσματα χωρίς πλοκή.
Με μία μόνο πράξη της ταινίας γραμμένη στα χαρτιά, τα γυρίσματα προχώρησαν παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί, οι σεναριογράφοι και τα ταλέντα στην οθόνη μάλωναν για το ποια κατεύθυνση έπρεπε να ακολουθήσουν. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι το MIB 3 είχε ξεπεράσει το budget κατά 220 εκατομμύρια δολάρια.
5. Jurassic Park III (2001)
Μέχρι το Jurassic World: Dominion του 2022, το Jurassic Park III θεωρούνταν ως το χαμηλό σημείο της σειράς ταινιών Jurassic. Το ΙΙΙ ήταν η πρώτη ταινία που δεν βασίστηκε στα μυθιστορήματα του Μάικλ Κράιτον και έπρεπε οπωσδήποτε να σταθεί στα πόδια της. Η ταινία κατάφερε να προσελκύσει τους ίδιους αριθμούς με τους προκατόχους της – μεγάλο νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι είχε μόνο ένα μέλος του αρχικού καστ σε πρωταγωνιστικό ρόλο (Σαμ Νιλ), δεν είχε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, όπως επίσης δεν είχε και καθόλου σενάριο.
Αρχικά υπήρχαν δύο τελειωμένες εκδοχές του σεναρίου που ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον και μια σειρά από σεναριογράφοι έγραψαν, σκηνοθέτησαν και προγραμμάτισαν, αλλά οι οποίες τελικά εγκαταλείφθηκαν πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Καθώς προχωρούσαν τα γυρίσματα, ο Τζόνστον και το καστ λάμβαναν σελίδες για να δουλέψουν, χωρίς χρόνο προετοιμασίας και καμία ιδέα για τις σεκάνς ή τη συνολική τροχιά των χαρακτήρων.
4. Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι παρά την παγκόσμια επιτυχία του franchise Pirates of the Caribbean, η δεύτερη και η τρίτη ταινία ξεκίνησαν γυρίσματα χωρίς πλοκή.
Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας των Πειρατών, η Disney όρισε ένα χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία των επόμενων ταινιών και ζήτησε από τον σκηνοθέτη Gore Verbinski να κάνει άλλες δύο. Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη και η τρίτη ταινία, Dead Man’s Chest και At World’s End, γυρίστηκαν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τοποθεσίες και σκηνικά, αρχικά χωρίς σενάριο για καμία από τις δύο.
Με μόνο ασαφείς ιδέες που έθεσε το Dead Man’s Chest για να δουλέψει, ο Verbinski και η ομάδα του έγραφαν ασύνδετες σκηνές για το At World’s End κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ώστε να μπορούν να καταλάβουν ποια σετ έπρεπε να επαναχρησιμοποιηθούν προτού γκρεμιστούν.
Αυτό περιελάμβανε τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής του Captain Jack (Johnny Depp) από την τρίτη ταινία, μόλις τέσσερις ημέρες μετά το γύρισμα της δεύτερης ταινίας, χωρίς ιδέα για το πώς θα ταίριαζε στην αφήγηση.
3. Pretty Woman (1990)
Η Pretty Woman δεν ξεκίνησε ως μια ρομαντική κομεντί μεγάλου προϋπολογισμού με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και την Τζούλια Ρόμπερτς. Όταν ονομαζόταν 3000, το σενάριο της ταινίας ήταν μια πολύ πιο σκοτεινή υπόθεση, με την πόρνη που υποδύεται η Ρόμπερτς, Βίβιαν Γουάρντ, να είναι εθισμένη στα σκληρά ναρκωτικά και να πεθαίνει μόνη και άπορη στην τελευταία πράξη.
Ωστόσο, η αρχική εταιρεία παραγωγής αποσύρθηκε και η ταινία μπήκε στον «πάγο», αφήνοντας την Roberts, ο οποία είχε υπογράψει για να πρωταγωνιστήσει, με ζημία. Λίγο αργότερα, η Disney ανέλαβε την ταινία, την πήρε, τη χρηματοδότησε και προσέλαβε τον σκηνοθέτη του Beaches Garry Marshall.
Παρά αυτό το πρωτοφανές κομμάτι καλής τύχης, υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα για την Ρόμπερτς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους – η Ντίσνεϋ δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το αρχικό σενάριο. Αυτό σήμαινε ότι ο Μάρσαλ, οι σεναριογράφοι του και το καστ του έπρεπε να γράψουν την ταινία καθώς γύριζαν. Και όταν δεν είχαν ιδέες; Ο σκηνοθέτης άνοιγε την κάμερα, έλεγε στους ηθοποιούς του «να είναι αστείοι» και τους άφηνε να αυτοσχεδιάσουν. Ευτυχώς, ο Μάρσαλ μπόρεσε να εμφυσήσει το εμβληματικό του χιούμορ στην ταινία και να οδηγήσει την παραγωγή στην επιτυχία που γνωρίζουμε, δημιουργώντας μια από τις αρχετυπικές rom-coms του τέλους του 20ου αιώνα.
2. Casablanca (1942)
Λίγες ταινίες έχουν την αναγνώριση και το κύρος της Καζαμπλάνκα, η οποία συνεχίζει να γοητεύει το κοινό οκτώ δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της. Με πρωταγωνιστή τον Humphrey Bogart, ως τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Rick Blaine, η ταινία στήνει ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε αυτόν, την πρώην αγαπημένη του Ilsa Lund (Ingrid Bergman) και τον νυν σύντροφό της Victor Laszlo (Paul Henreid) με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και η ταινία είναι βασισμένη στο έργο του Μάρεϊ Μπέρνετ και της Τζόαν Άλισον, μεγάλο μέρος της ταινίας γράφτηκε από τους σεναριογράφους καθώς προχωρούσαν τα γυρίσματα, με τον σκηνοθέτη Μάικλ Κέρτιζ να βοηθά όσο μπορούσε.
Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και η τελευταία πράξη, η οποία, σύμφωνα με την Μπέργκμαν, «κανείς δεν ήξερε πώς θα τελειώσει», που σημαίνει ότι έπρεπε να παίξει ολόκληρη την ταινία, χωρίς να γνωρίζει αν ήταν γραφτό να είναι ερωτευμένη με τον Ρικ ή τον Βίκτορ.
Ενώ αυτή η αβέβαιη κατάσταση έβγαλε τον καλύτερο εαυτό της Μπέργκμαν, είχε άλλα αποτελέσματα στον Μπόγκαρτ. Απογοητευμένος από την έλλειψη σεναρίου, ο θρυλικός ηθοποιός πέρασε μεγάλο μέρος του γυρίσματος με κακή διάθεση σνομπάροντας τους συμπρωταγωνιστές του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
1. Iron Man (2008)
Ο ακρογωνιαίος λίθος του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, ο Iron Man έδωσε τον τόνο για το τεράστιο franchise ταινιών υπερήρωων, αξιοποιώντας όλη την αναξιοποίητη σταρ δύναμη και χάρισμα του Robert Downey Jr.
Πριν από τον Iron Man, ο σκηνοθέτης Jon Favreau είχε κάνει μόνο μία εμπορικά και οικονομικά επιτυχημένη ταινία, αλλά οι παραγωγοί Avi Arad και Kevin Feige είδαν κάτι που τους άρεσε και έτσι η Marvel του εμπιστεύτηκε έναν προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ ο Favreau και η ομάδα του είχαν καταλήξει ότι ο Downey ταίριαζε τέλεια με τον συγκρουσιακό εκατομμυριούχο playboy – το σενάριο ήταν άλλο θέμα. Σε όλη την προπαραγωγή, το σενάριο πήρε πολλές μορφές, με τη συμβολή μιας σειράς ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συγγραφέων κόμικς. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα των γυρισμάτων, όποιες σελίδες είχαν ήταν πολύ πίσω από τις σεκάνς και τα σενάρια που είχε καταλήξει ο Favreau. Αυτό σήμαινε ότι ο Ντάουνι, ο Μπρίτζες, ο Φαβρό και μια ομάδα παραγωγών έπρεπε να ετοιμάσουν την ταινία μαζί, συχνά δημιουργώντας σκηνές και διαλόγους ακριβώς πριν ανοίξουν οι κάμερες.