Αυτά είναι τα δέκα πιο “έξυπνα” αεροδρόμια στον κόσμο
- 10/12/2015, 18:23
- SHARE
Τα αεροδρόμια έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες και παράλληλα να τους προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης μέχρι την ώρα της αναχώρησης.
Συνήθως τις περισσότερες φορές που επισκέπτεται κάποιος ένα αεροδρόμιο είναι επειδή ταξιδεύει. Υπάρχουν ωστόσο αεροδρόμια που προσπαθούν να καταρρίψουν αυτή την «τακτική» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού.
Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα πιο καινοτόμα αεροδρόμια στον κόσμο:
JFK International Airport (New York, NY)
Το περασμένο καλοκαίρι, η αρχιτεκτονική εταιρεία Gensel, η οποία έχει επιμεληθεί και άλλες ανακαινίσεις αεροδρομίων, ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός πάρκου στο JetBlue Terminal, στον τελευταίο όροφο του αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη. Η ιδέα αυτή έχει στόχο να αποβάλλει την πίεση των ταξιδιωτών, καθώς και να τους διευκολύνει με τα κατοικίδιά τους.
Πριν την κατασκευή του πάρκου, οι επιβάτες που ταξίδευαν με τους «μικρούς τους φίλους» ήταν υποχρεωμένοι να περνούν από την ασφάλεια του αεροδρομίου, προκειμένου να βγουν από το κτίριο και να τους πάνε βόλτα. Στο ίδιο σημείο, έχει συγκροτηθεί και ένα αγρόκτημα με 2.000 είδη φυτών, το οποίο και θα εφοδιάζει τα εστιατόρια του αεροδρομίου με λαχανικά.
Changi Airport, Airport Blvd (Singapore)
Όπως όλη η Σιγκαπούρη, έτσι και το αεροδρόμιό της, Changi Airport, έχει σχεδιαστεί από την SAA και είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο “σφουγγάρι”. Αντί λοιπόν να αφήνει τα νερά της βροχής να φτάνουν στους υπονόμους και μετά αυτά να καταλήγουν στους ποταμούς και στον ωκεανό, το αεροδρόμιο μαζεύει τα ύδατα και τα ανακυκλώνει. Μάλιστα, η στέγη είναι εφοδιασμένη με σωλήνες, οι οποίες κινούν το νερό σε υπόγειες δεξαμενές.
Σημειώνεται ότι το Changi Airport έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου για το 2015. Και είναι απόλυτα λογικό καθώς περιλαμβάνει δωρεάν βιντεοπαιχνίδια, μέρη για ντους, οθόνες με προβολές ταινιών, εγκαταστάσεις για ύπνο, πισίνα και κήπο.
Incheon International Airport (Seoul, South Korea)
Με χιλιάδες καταστήματα, εστιατόρια και αξιοθέατα το Incheon International Airport μοιάζει πιο πολύ με μικρή πόλη παρά με ένα συνηθισμένο αεροδρόμιο, ενώ ψηφίστηκε ως το δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο για τη φετινή χρονιά. «Σε αντίθεση με άλλους αερολιμένες το Incheon χρησιμοποιείται περισσότερο από τους μόνιμους κατοίκους του Σεούλ», δηλώνει ο Ty Osbaugh, o οποίος εργάζεται στη γνωστή αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler. Αυτό συμβαίνει διότι οι ταξιδιώτες το χρησιμοποιούν ως μέσο ανταπόκρισης για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποιο άλλο μέρος. Το διεθνές αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας περιλαμβάνει χώρους για ντους, ιατρικές υπηρεσίες, ταχυδρομείο, καθαριστήριο, σαλόνια, δυο κινηματογράφους, γήπεδο γκολφ, παγοδρόμιο, καζίνο, μουσείο πολιτισμού, και 90 καταστήματα τύπου Duty Free (αφορολόγητα είδη).
Helsinki Airport (Vantaa, Finland)
Στις αρχές Νοεμβρίου, το Helsinki Airport, στη Φινλανδία σχεδιασμένο από τους Dag Englund και Vera Rosendahl, φιλοξένησε το πρώτο hackathon αεροδρομίου στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Finavia (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), πάνω από 100 προγραμματιστές επισκέφθηκαν τη διοργάνωση αυτή. Μάλιστα, η νικητήρια ομάδα ανέπτυξε μια εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να μειώνει το άγχος των ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Το Helsinki Airport προσφέρει στους επιβάτες μαθήματα γιόγκα, σάουνα, μασάζ, δωρεάν WiFi, σταθμούς ασύρματης φόρτισης, δωρεάν γκαλερί τέχνης και τους μοναδικούς χώρους ύπνου στην Ευρώπη.
San Francisco International Airport (San Francisco, California)
To SFO Terminal 2 είναι το αγαπημένο των ταξιδιωτών και γενικότερα των «καλοφαγάδων» του San Francisco International Airport. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διάφορα είδη φαγητών, αίθουσα γιόγκα και γκαλερί τέχνης. Με το που εισέλθει κανείς στο Terminal2 μπορεί να παρατηρήσει έργα τέχνης, γλυπτά, ψηφιδωτά και μια συλλογή από πίνακες ζωγραφικής. Για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια, όπως της Κίνας, αυτού του είδους οι παροχές φαίνονται περίεργες και περιττές. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τις ΗΠΑ.
Munich Airport (Munich, Germany)
Το αεροδρόμιο του Μονάχου ανακαινίζεται συνεχώς. Σχεδιασμένο από τον Helmut Jahn, περιλαμβάνει ένα τεράστιο στεγασμένο αίθριο, γνωστό και ως Munich Airport Center, το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Μάλιστα, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να κάνουν σερφ, να δροσιστούν με μια μπύρα τον Οκτώβριο και να ψωνίσουν στα μαγαζιά τα Χριστούγεννα.
Carrasco International Airport (Montevideo, Uruguay)
Το Carrasco International Airport της Ουρουγουάης, σχεδιάστηκε από τον Rafael Viñoly. Μέχρι το 2016, ο ίδιος προγραμματίζει να δημιουργήσει ένα σύστημα ηλιακών πάνελ που μαζί με ανεμογεννήτριες θα παράγουν ενέργεια για να τροφοδοτούν το αεροδρόμιο. Το διεθνές αεροδρόμιο της Ουρουγουάης ακόμη διαθέτει και ηλεκτρικά λεωφορεία για εσωτερική χρήση.
Kuala Lumpur International Airport (Selangor, Malaysia)
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και το πιο πρωτοποριακό αεροδρόμιο της Μαλαισίας. Μάλιστα η στέγη είναι σχεδιασμένη με κομμάτια, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν αν χρειαστεί να το επεκτείνουν περαιτέρω. Στο κέντρο του αεροδρομίου υπάρχει ένα πυκνό τροπικό δάσος, ενώ γενικότερα το Kuala Lumpur International Airport είναι τοποθετημένο στη μέση ενός δάσους 25.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, Kisho Kurokawa πρόκειται για ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες και παράλληλα τους χαλαρώνει με το καταπράσινο τοπίο.
Dubai International Airport (Dubai, United Arab Emirates)
Λίγοι είναι οι αερολιμένες που μπορούν να θεωρηθούν ως θαύματα αρχιτεκτονικής, όπως το Dubai International Airport. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Dar al-Handasah και διαθέτει μια αίθουσα προσευχής, ένα κέντρο υγείας, γυμναστήριο και πισίνα. Σε όλο το κτίριο κυριαρχεί το λευκό χρώμα, οι θολωτές οροφές και οι φοίνικες.
Heathrow Airport (London, England)
Στα περισσότερα αεροδρόμια οι ταξιδιώτες πρέπει να αναμένουν τις τεράστιες ουρές προκειμένου να κάνουν check in, διαφορετικά χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο σύστημα προκειμένου να το κάνουν μόνοι τους. Στο Heathrow Airport, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Luis Vidal, οι επιβάτες μπορούν να κερδίζουν χρόνο, χρησιμοποιώντας το Heathrow’s CIO. Πρόκειται για ένα πραγματικό μηχάνημα check in, το οποίο όποιος το χρησιμοποιήσει και φέρει εις πέρας τη διαδικασία μπορεί να αφήσει τη βαλίτσα του σε οποιοδήποτε υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας θελήσει, ώστε να μην περιμένει στην ουρά. Η δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου μηχανήματος αποσκοπεί στη γρήγορη εξυπηρέτηση των 79 εκατ. ταξιδιωτών που περνούν κάθε χρόνο από το αεροδρόμιο.