Αυτές είναι οι 6 φράσεις που θα κάνουν τη σχέση σας καλύτερη και πιο δυνατή
- 18/10/2024, 21:01
- SHARE
Κάθε καλός ψυχοθεραπευτής θα σας πει ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κάποιος σε μια σχέση. Οι επιτυχημένες σχέσεις μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, και το πολιτιστικό υπόβαθρο ενός ατόμου, η παιδική του ηλικία και οι προηγούμενες σχέσεις παίζουν ρόλο στις ενέργειές του και στο στυλ προσκόλλησής του.
Υπάρχει, ωστόσο, μία συμβουλή που είναι αδιαπραγμάτευτη για κάθε ζευγάρι: πρέπει να επικοινωνείτε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λέτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό. Αλλά οι θεραπευτές έχουν διαπιστώσει ότι τα ζευγάρια που εκφράζουν ξεκάθαρα την εκτίμηση και την ενσυναίσθησή τους το ένα για το άλλο έχουν μεγαλύτερης διάρκειας σχέσεις.
Η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «13 Things Mentally Strong Couples Don’t Do», είπε στο CNBC Make It ότι έχει εντοπίσει συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια σε υγιείς σχέσεις.
«Αν εσείς και ο σύντροφός σας χρησιμοποιείτε τακτικά αυτές τις φράσεις, αυτό είναι ένα σημάδι ότι είστε ήδη ένα πνευματικά δυνατό ζευγάρι», λέει. «Και αν δεν το κάνετε ακόμη, μπορείτε να αρχίσετε να τις εφαρμόζετε και θα διαπιστώσετε ότι θα γίνετε πιο δυνατοί τόσο ατομικά όσο και ως ζευγάρι».
Ακολουθούν έξι φράσεις που χρησιμοποιούν τα επιτυχημένα ζευγάρια, σύμφωνα με τους θεραπευτές σχέσεων.
«Θα σου πω κάτι που ίσως σε στεναχωρήσει»
Το να αποκρύπτεις από τον σύντροφό σου πληροφορίες που μπορεί να τον πληγώσουν δεν είναι υγιές. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι θα τον κάνει να νιώσει άβολα, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσεις τις ανησυχίες που έχεις. Απλά φρόντισε να το κάνεις με διακριτικό τρόπο.
Το να προλογίσεις κάτι που πρόκειται να πεις όπως «Ένιωσα άβολα όταν είπες στη μητέρα σου για τα προσωπικά μας ζητήματα» με μια φράση που επισημαίνει ότι αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι δυσάρεστη, μπορεί να δείξει ενσυναίσθηση.
«Η αναγνώριση των λαθών σου και η ειλικρίνεια σχετικά με τις ανάγκες σου μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί μαζί», λέει η Morin.
«Χρειάζομαι την υποστήριξή σου τώρα»
Για να καταλάβουν τι κάνει την αγάπη να διαρκεί, οι κλινικοί ψυχολόγοι και ερευνητές John και Julie Gottman πήραν συνέντευξη από περισσότερα από 3.000 ζευγάρια και παρακολούθησαν ορισμένα για διάστημα έως και 20 ετών. Δεν υπάρχει φόρμουλα για την επίλυση συγκρούσεων, αλλά μερικές συζητήσεις είναι πιο αποδοτικές από άλλες.
«Η αποστολή σου είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι ευάλωτος — να μετατρέψεις την επίθεση και την άμυνα σε αυτοαποκάλυψη και ανοιχτότητα», έγραψαν για το CNBC Make It.
Το να πεις «Μπορώ να έχω μια αγκαλιά;» ή «Χρειάζομαι την υποστήριξή σου τώρα» μπορεί να στείλει σήμα στον σύντροφό σου ότι κατακλύζεσαι από συναισθήματα και χρειάζεσαι μια στιγμή.
«Είναι κατανοητό που νιώθεις έτσι»
Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι το ίδιο με τον σύντροφό σου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να επικυρώσεις τα συναισθήματά του. Το να πεις «Είναι κατανοητό που νιώθεις έτσι» μπορεί να είναι καθησυχαστικό και να δείξει ότι έχεις ενσυναίσθηση, σύμφωνα με τη Morin.
«Δεν το είχα σκεφτεί με αυτόν τον τρόπο»
Υπάρχουν στιγμές που θέλεις να συναντήσεις τον σύντροφό σου στα μισά του δρόμου ή τουλάχιστον να επικυρώσεις αυτό που λέει. H Gottmans αποκαλεί αυτές τις φράσεις «φράσεις που σε οδηγούν στο “ναι”».
Λέγοντας «Ας συμβιβαστούμε εδώ» ή «Νομίζω ότι η άποψή σου βγάζει νόημα», δείχνεις ότι ακούς τον σύντροφό σου και δεν προσπαθείς απλώς να επιβάλεις τη δική σου άποψη.
«Λυπάμαι για το ρόλο που έπαιξα σε αυτό»
Η ανάληψη ευθύνης για το ρόλο που έπαιξες σε μια σύγκρουση είναι απαραίτητη για την αμοιβαία ανάπτυξη, λέει η Morin.
«Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για το δικό σου μερίδιο, αυξάνεις τις πιθανότητες να αναλάβει και ο σύντροφός σου την ευθύνη για το δικό του», λέει. «Έτσι, μπορείτε και οι δύο να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη μιας λύσης, αντί να κολλήσετε στο να δείχνετε με το δάχτυλο ποιος φταίει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
«Ας βρούμε μια λύση»
Τα επιτυχημένα ζευγάρια λύνουν τα προβλήματα μαζί. Ακόμα κι αν η πρόκληση είναι έξω από τη σχέση, η συνεργασία για την εύρεση λύσης μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεσή σας.
«Ακόμα κι αν κάποια προβλήματα αφορούν αποκλειστικά τον σύντροφό σου, όπως ένα πρόβλημα που έχει με το αφεντικό του, το να προσφερθείς να συνεργαστείτε δείχνει ότι νοιάζεσαι και επενδύεις στο να τον βοηθήσεις να πάρει την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό του», λέει η Morin.