Αυτές είναι οι πιο ακριβές αποστολές της NASA για την εξερεύνηση του διαστήματος
- 06/06/2023, 13:35
- SHARE
Από την ίδρυσή της το 1958, η NASA βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπέρβασης των ορίων της ανθρώπινης γνώσης μέσω της εξερεύνησης του διαστήματος. Από τις πρωτοποριακές επιστημονικές ανακαλύψεις μέχρι τις τεχνολογικές εξελίξεις που προκαλούν δέος, οι αποστολές της NASA έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου.
Ωστόσο, πίσω από κάθε αξιοσημείωτο επίτευγμα κρύβεται μια σημαντική οικονομική επένδυση. Στην παρακάτω λίστα θα ρίξουμε μια ματιά στη σφαίρα των πιο ακριβών αποστολών της NASA μέχρι σήμερα.
8. Galileo
Κόστος: 1.6 δισ. δολάρια
Το Galileo, το οποίο πήρε το όνομά του από τον διάσημο Ιταλό επιστήμονα, ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος το 1989. Πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο τον Δεκέμβριο του 1995, καθώς έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που μπήκε ποτέ σε τροχιά γύρω από τον Δία. Ενώ ο ίδιος ο πλανήτης έχει τεράστια γοητεία, ήταν τα φεγγάρια του Δία που απέφεραν ζωτικής σημασίας ανακαλύψεις.
Μεταξύ αυτών, η Ευρώπη, που κρύβει τεράστιους ωκεανούς νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, στέκεται ως πιθανή κατοικία για ζωή στην κοσμική γειτονιά. Δυστυχώς, η σαγηνευτική αποστολή του Γαλιλαίου δεν μπόρεσε να αντέξει επ ‘αόριστον και, όπως οι περισσότερες ασυνήθιστες προσπάθειες, τελικά έφτασε στο τέλος της.
7. Alpha Magnetic Spectrometer
Κόστος: 2 δισ. δολάρια
Το Alpha Magnetic Spectrometer, επίσης γνωστό ως AMS-02, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη και λειτουργική συσκευή που βρίσκεται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μεταφέρθηκε εκεί το 2011 από το Space Shuttle Endeavor. Δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ, Samuel Ting και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους πιο προηγμένους επιταχυντές σωματιδίων που υπάρχουν στη Γη.
Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να ανιχνεύσει την αντιύλη και να αποκτήσει κρίσιμα δεδομένα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη του αινίγματος της σκοτεινής ύλης. Κατά τη διάρκεια της λειτουργικής του διάρκειας ζωής, το AMS-02 έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 175 δισεκατομμύρια συμβάντα κοσμικών ακτίνων, ξεπερνώντας την αρχική προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του των τριών ετών.
6. Hubble Space Telescope
Κόστος: 2.5 δισ. δολάτια
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που ονομάστηκε προς τιμήν του Edwin Hubble, ενός από τους πιο αξιόλογους αστρονόμους του εικοστού αιώνα, αντιμετώπισε μια δύσκολη αρχή όταν αναπτύχθηκε σε τροχιά με ένα ελαφρύ σφάλμα που έθεσε σε κίνδυνο την ποιότητα των εικόνων που τραβήχτηκαν. Παρά τη μικροσκοπική φύση του εσφαλμένου υπολογισμού, ο αντίκτυπος σε αυτό το λεπτό τεχνολογικό θαύμα αποδείχθηκε σημαντικός.
Κατά συνέπεια, η NASA έστειλε αστροναύτες για να διορθώσουν το ελάττωμα εγκαθιστώντας μικροσκοπικούς καθρέφτες στο οπτικό σύστημα του Hubble. Μετά από αυτήν την κρίσιμη επισκευή, το Hubble ξεκίνησε τη λειτουργία του άψογα, και τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μας έχει χαρίσει τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν καταγραφεί ποτέ από το τεράστιο σύμπαν μας.
5. Curiosity
Κόστος: 2.5 δισ. δολάτια
Ο πρωταρχικός στόχος του Curiosity ήταν να εμβαθύνει στη γεωλογία και το κλίμα του πλανήτη Άρη, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα στον τομέα της αστρονομίας: Θα μπορούσε ο Άρης να συντηρήσει ανθρώπινη ζωή; Επιπλέον, αν δεν ήταν προς το παρόν κατοικήσιμος, ήταν ποτέ στο παρελθόν;
Μέχρι στιγμής, η ηχηρή απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι σίγουρα αρνητική, υποδεικνύοντας ότι ο Άρης δεν είναι επί του παρόντος κατάλληλος για ανθρώπινη κατοίκηση. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση παραμένει ασαφής προς το παρόν. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι μια ρομποτική αποστολή αιχμής εξερευνά ενεργά το έδαφος του Άρη και συλλέγει ανεκτίμητα δεδομένα από έναν άλλο κόσμο αρκεί για να δικαιολογήσει το σημαντικό τίμημα των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
4. Cassini-Huygens
Κόστος: 3.26 δισ. δολάρια
Το 1997 η NASA ξεκίνησε την αποστολή Cassini-Huygens με στόχο την εξερεύνηση του Κρόνου, ο οποίος είναι ο πιο υπέροχος από τους γίγαντες αερίου στο ηλιακό σύστημα. Αυτό το διαστημόπλοιο πήρε το όνομά του προς τιμήν δύο αστρονόμων, του Giovanni Cassini από την Ιταλία και του Christian Huygens από την Ολλανδία.
Μετά από ένα ταξίδι επτά ετών, το Cassini αναπτύχθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, όπου συγκέντρωσε επιμελώς κρίσιμες πληροφορίες για τους δακτυλίους, τους δορυφόρους και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
3. Global Positioning System
Κόστος: 12 δισ. δολάρια
Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) είναι ένα προηγμένο σύστημα ραδιοπλοήγησης που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το διαχειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό τρισδιάστατων τοποθεσιών με ακρίβεια σε επίπεδο μετρητή και παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστες χρονικές μετρήσεις στο νανοδευτερόλεπτο, προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο 24/7.
Το GPS αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: το τμήμα ελέγχου, το διαστημικό τμήμα και το τμήμα χρήστη. Για την υποστήριξη της ενισχυμένης αυτονομίας του διαστημικού σκάφους και της χρήσης πιο προηγμένων εφαρμογών παρακολούθησης της Γης, η δέσμευση της NASA απαιτεί προληπτικές προσπάθειες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή διαφόρων εφαρμογών GPS.
2. Space Launch System
Κόστος: 23 δισ. δολάρια
Το Space Launch System (SLS) της NASA είναι ο μοναδικός πύραυλος που διαθέτει την τεράστια δύναμη και τις δυνατότητες που απαιτούνται για τη μεταφορά του πλήρως φορτωμένου διαστημικού σκάφους Orion, μαζί με το πλήρωμα και το φορτίο του, σε μία αποστολή στη Σελήνη. Αναμενόταν να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2022, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα άλλαξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
1. Apollo Space Program
Κόστος: 110 δισ. δολάρια
Το Πρόγραμμα Απόλλων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα, η NASA ανέπτυξε το Apollo Command Module, μια ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα σχεδιασμένη να μεταφέρει το πολύ τρεις αστροναύτες. Η Μονάδα Διοίκησης χρησίμευε ως όχημα μεταφοράς για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από και προς τη Σελήνη.