Αυτές είναι οι 20 ασφαλέστερες χώρες του κόσμου
- 01/11/2018, 17:30
- SHARE
Οι εκπλήξεις και τα ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη χρονιά που πέρασε.
Η οικονομία και η ασφάλεια μαις χώρας είναι άρρηκτασυνδεδεμένες. Μια ισχυρή οικονομία και πολιτική ασφάλεια επιτρέπει την βελτίωση του άλλου.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια του κράτους για την ετήσια έρευνά του για τον «Παγκόσμιο Ανταγωνισμό», εστιάζοντας σε απειλές που το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι δείκτες δολοφονιών και η αξιοπιστία στις αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να θέσουν στην κατάταξη ενός κράτους στην παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 56η θέση μεταξύ των ασφαλέστερων χωρών, ενώ η Κίνα στην 55η.
Αυτές είναι οι 20 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018.
20. Καναδάς
Η αγορά εργασίας του Καναδά χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα, ενώ συνδυάζεται με την αυστηρή νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η χώρα διαθέτει επίσης μια σχετικά υψηλή θέση όσον αφορά την καινοτομία.
19. Μπαχρέιν
Διαθέτει πιο ευέλικτο καθεστώς για βίζα σε τουρίστες, αν και δεν είναι τόσο δυναμικό σε επιχειρησιακά ζητήματα.
18. Ισπανία
Αν και οι πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία, η ήπειρος έχει ακόμα κάποιους ισχυρά θεμελιωμένους ανταγωνιστικούς παράγοντες . Οι δείκτες της δημόσιας υγείας της Ευρώπης είναι ισχυροί σε όλη της την έκταση, ειδικά στην Ισπανία, που αποτελεί έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο.
17. Ολλανδία
Η χώρα αποτελεί την τρίτη πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία και την έκτη καλύτερη παγκοσμίως. Στην Ολλανδία είναι επίσης εύκολο τόσο το να ανοίξει κανείς επιχείρηση όσο και να την εξελίξει. Όσον αφορά την ποιότητα εκπαίδευσης, βρίσκεται την έβδομη θέση παγκοσμίως.
16. Αυστραλία
Έχει το καλύτερο σκορ στον τομέα της μακροοικονομικής σταθερότητας, ενώ εξίσου υψηλό σκορ διαθέτει στον τομέα της υγείας. Όμως, το σκορ της όσον αφορά την καινοτομία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, κάτι που επηρεάζει την λειτουργικότητα της αγοράς εργασίας της χώρας.
15. Κατάρ
Είναι μια πλούσια χώρα σε ορυκτές πηγές, διαθέτει πιο ευέλικτο καθεστώς βίζας για τους ξένους εργαζόμενους και τους τουρίστες, ενώ βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που εντοπίζονται στο πρώτο μισό στην κατάταξη δυναμικής της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας.
14. Εσθονία
Η βαλτική χώρα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε ίση ή και υψηλότερη θέση σε σχέση με πολλές οικονομίες χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σε διάφορους τομείς της ανταγωνιστικότητας.
13. Αυστρία
Η χώρα διακρίνεται από υψηλό δείκτη ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας.
12. Πορτογαλία
Είναι σχετικά ανταγωνιστική και κατατάσσεται πολύ πιο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
11. Νορβηγία
Χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανταγωνισμού, ενώ βρίσκεται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να έχουν για το 2018 αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%.
10. Ιαπωνία
Εντάσσεται στις επτά χώρες του κόσμου με την πιο ανταγωνιστική οικονομία και καινοτομία. Κατατάσσεται επίσης πρώτη στον τομέα της υγείας, ενώ οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της είναι υψηλών προδιαγραφών. Βέβαια, υπολείπεται στον τομέα των δεξιοτήτων, όσον αφορά το τωρινό και μελλοντικό εργατικό δυναμικό.
9. Ην. Αραβικά Εμιράτα
Το πιο ευέλικτο καθεστώς για βίζα στους ξένους εργαζόμενους βοηθάει τη βελτίωση της θέσης της χώρας στην κατάταξη. Ακόμα, βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που εντοπίζονται στο πρώτο μισό στην κατάταξη των χωρών όσον αφορά την δυναμική της επιχειρηματικότητας και την αγορά εργασίας.
8. Χονγκ Κονγκ
Βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των χωρών με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο και στην τρίτη στην Ασία. Επίσης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στους τομείς των υποδομών, του οικονομικού συστήματος, υιοθέτησης τεχνολογιών και ανοιχτού εμπορίου. Όμως, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι η εξέλιξη της ικανότητάς της για καινοτομία.
7. Λουξεμβούργο
Χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανταγωνισμού, ενώ βρίσκεται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να έχουν για το 2018 αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%.
6. Νέα Ζηλανδία
Σε σχέση με τις άλλες χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού βρίσκεται σε χαμηλή θέση όσον αγορά το οικοσύστημα της καινοτομίας, με την Κορέα να κατακτά την όγδοη θέση, ενώ η Νέα Ζηλανδία την 27η.
5. Ελβετία
Κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως και στη δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία. Είναι μεταξύ των χωρών που χαρακτηρίζονται ως «σούπερ καινοτόμοι», ενώ είναι η πατρίδα για πολυεθνικές εταιρείες που είναι ηγέτες στους τομείς τους.
4. Ομάν
Βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής που εντοπίζονται στο πρώτο μισό στην κατάταξη των χωρών όσον αφορά την δυναμική της επιχειρηματικότητας και την αγορά εργασίας.
3. Ισλανδία
Χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανταγωνισμού, ενώ βρίσκεται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να έχουν για το 2018 αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%.
2. Σιγκαπούρη
Βρίσκεται μεταξύ των επτά πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου. Ηγείται επίσης των κλάδων των υποδομών, της αγοράς προϊόντων, της υγείας και του ανοιχτού εμπορίου. Περιθώρια βελτίωσης διαθέτει επίσης στο οικοσύστημά της όσον αφορά τις δεξιότητες, τον επιχειρησιακό δυναμισμό και την δυνατότητα καινοτομίας.
1. Φινλανδία
Βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά την εκπαίδευση παγκοσμίως, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Ακόμα, χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανταγωνισμού, ενώ βρίσκεται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να έχουν για το 2018 αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2%.