Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού
- 24/12/2016, 13:01
- SHARE
Τι ποσότητες έχουν επαναπατρίσει; Πόσο χρυσό έχει η Ελλάδα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2016).
Το 2016, λόγω της κρίσης και της παγκόσμιας αστάθειας, όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν τον χρυσό, ώστε να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Τελευταίο παράδειγμα η Γερμανία, η οποία πλέον έχει πάνω από 50% των συνολικών της αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα.
Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες (ενδεικτικά τον Οκτώβριο είχε φτάσει τα 1272 δολάρια ανα ουγγιά) και σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.350 δολ. ανά ουγγιά κατά το 2017, ενισχυμένη κατά 7% από το σημερινό της επίπεδο.
Ας δούμε με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου από το ειδικό τμήμα του ΔΝΤ (IFS) ποιες είναι οι χώρες με τον περισσότερο χρυσό και τι ποσοστό αυτοί οι τόνοι εκπροσωπούν από τα συνολικά αποθέματά τους.
* Η τιμή βάσης είναι του Οκτωβρίου ($1272). Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται όσες χώρες δεν δίνουν στοιχεία. Το ποσοστό των αποθεμάτων υπολογίζεται από το the World Gold Council.
** Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 32 με συνολικά 112,8 τόνους χρυσούς, που εκπροσωπούν το 62,5% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας μας, καθώς μεγάλο μέρος βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού.
10. Ινδία
Τόνοι: 557,8
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 6,1%
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ινδίας κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού στον κόσμο. Η Νότια ασιατική χώρα, με πληθυσμό 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ίσως ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» του πολύτιμου μετάλλου και ίσως ένας από τους πιο αξιόπιστους οδηγούς της παγκόσμιας ζήτησης. Το φεστιβάλ Ινδίας και η εποχή των γάμων που διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, έχει δώσει ιστορικά ένα τεράστιο όφελος σε χρυσό στην χώρα.
9. Ολλανδία
Τόνοι: 612,5
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 64,1%
Η ολλανδική Κεντρική Τράπεζα αναζητά ένα κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσει το χρυσό της, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει τα θησαυροφυλάκια της. Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, αυτό δεν φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι η τράπεζα αρκετά πρόσφατα προχώρησε σε επαναπατρισμό μεγάλων ποσοτήτων χρυσού.
8. Ιαπωνία
Τόνοι: 765,2
Ποσοστό επί των αποθεμάτων 2,5%
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι επίσης η όγδοη μεγαλύτερη «αποθήκη» κίτρινου μετάλλου παγκοσμίως.
7. Ελβετία
Τόνοι: 1.040
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 6,1%
Η Ελβετία βρίσκεται στην έβδομη θέση αν και στην πραγματικότητα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά χρυσού ανά κάτοικο σε όλον στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η ουδέτερη χώρα, έγινε το κέντρο εμπορίου χρυσού στην Ευρώπη, καθιστώντας δυνατές τις συναλλαγές τόσο με τους Συμμάχους όσο και με τις δυνάμεις του Άξονα. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών χρυσού που πραγματοποιεί, γίνεται με το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.
6. Ρωσία
Τόνοι: 1,583.1
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 16,3%
Η Τράπεζα της Ρωσίας πραγματοποίησε περίπου το 1/3 του συνόλου των αγορών χρυσού που έγιναν από κεντρικές τράπεζες στη διάρκεια του περασμένου έτους, δαπανώντας 6,1 δισ. δολάρια για την απόκτηση 152 τόνων χρυσού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανήσει η χώρα για την αγορά του μετάλλου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και υπερβαίνουν κατά 123% τις αντίστοιχες αγορές του 2013.
5. Κίνα
Τόνοι: 1,862.6
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 2,3%
Το καλοκαίρι του 2015, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άρχισε να μοιράζεται, για πρώτη φορά από το 2009, τη δραστηριότητά της σχετικά με την αγορά χρυσού σε μηνιαία βάση. Τον Δεκέμβριο, το γιουάν εντάχθηκε μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και τη λίρα στα συναλλάγματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για η μια αναμενόμενη κίνηση για να μπορέσει η ασιατική χώρα να ενισχύσει τα αποθεματικά της σε χρυσό. Τον Απρίλιο, η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο, εισήγαγε ένα νέο, πιο ισχυρό γιουάν βασισμένο στο χρυσό της, ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά της για μεγαλύτερη τιμολογιακή δυναμική.
4. Γαλλία
Τόνοι: 2,435.8
Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 66,2%
Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας έχει πουλήσει λίγο από το χρυσό της κατά τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πιέσεις για να σταματήσει εντελώς. Η Marine Le Pen, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της χώρας, έχει απαιτήσει όχι μόνο να παγώσει η πώληση του χρυσού της χώρας, αλλά και να επαναπατρίσει το σύνολο του ποσού από ξένα θησαυροφυλάκια.
3. Ιταλία
Τόνοι: 2,451.8
Ποσοστό επί των συνολικών αποθεμάτων: 68,4%
Η Ιταλία διατήρησε επίσης το ποσό των αποθεματικών της όλα αυτά τα χρόνια, και έχει την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο το 2013 για το ποιόν ρόλο παίζει ο χρυσός στο κεντρικό χαρτοφυλάκιο μιας τράπεζας, απάντησε ότι το μέταλλο ήταν «ένα απόθεμα ασφαλείας», προσθέτοντας, «σας δίνει μια καλή προστασία απέναντι στις διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου».
2. Γερμανία
Τόνοι: 3377,9
Ποσοστό επί των συνολικής ποσότητας: 69,5%
Όπως και η Ολλανδία, η Γερμανία, βρίσκεται στη διαδικασία επαναπατρισμού χρυσού από σημεία αποθήκευσης εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Πέρυσι, η Bundesbank μετέφρε 210 τόνους και σχεδιάζει να έχει συγκεντρώσει, 3.381 τόνους, στο εσωτερικό της χώρας μέχρι το 2020.
1. ΗΠΑ
Τόνοι: 8,133.5
Ποσοστό επί των συνολικής ποσότητας: 75,3%
Ο χρυσός και οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού, οι τιμές των οποίων αυξάνονται εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, ανέβηκαν στην πορεία προς τις εκλογές, και στη συνέχεια βυθίστηκαν και πάλι. Εάν η οικονομία των ΗΠΑ απογειωθεί, όπως ελπίζουν οι επενδυτές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αυτό δεν θα είναι καλό για το χρυσό