Αυτές είναι οι χώρες με τις ασφαλέστερες τράπεζες του κόσμου
- 08/11/2018, 10:35
- SHARE
Η ασφάλεια των τραπεζών μιας χώρας αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της υγείας των θεσμών της.
Οι περισσότεροι από εμάς που μένουμε σε αναπτυγμένες χώρες θεωρούμε δεδομένο το ότι τα χρήματά μας είναι ασφαλή. Τα βάζουμε σε τράπεζες, και τουλάχιστον στη θεωρία δεν πηγαίνουν πουθενά. Αλλά αυτό δεν ισχύει παντού. Έτσι, το Business Insider εξέτασε τις χώρες με τις ασφαλέστερες τράπεζες, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, η οποία προσφέρει ένα σημαντικό όγκο στοιχείων που είναι ενδεικτικά της υγείας των θεσμών μιας χώρας. Ένα από αυτά θεωρείται ότι είναι η ασφάλεια των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του ΔΟΦ ήταν: «Γενικά, πώς εκλαμβάνετε την ασφάλεια των τραπεζών;». Επομένως, η καταμέτρηση δεν βασίζεται σε ένα αντικειμενικό οικονομικό ή λογιστικό στοιχείο, αλλά περισσότερο στις αντιλήψεις του πληθυσμού. Οι 140 χώρες κατατάσσονται από το 1 (οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα χρήματα) μέχρι το 7 (οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς).
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρέθηκε 57η στην συνολική κατάταξη, με τον τομέα της υγείας να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση (21η θέση) και στη χαμηλότερη να είναι οι θεσμοί της χώρας (87η θέση).
Δείτε τις χώρες με τις ασφαλέστερες τράπεζες στο γκάλερι που ακολουθεί.
Δείτε ακόμη: Παρά την κρίση, η Ευρώπη κρατά γερά στο θέμα της τραπεζικής αξιοπιστίας.
10. Σλοβακία
6,1
Η χώρα κατετάγη 32η στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 78η θέση όσον αφορά την αγορά προϊόντων. Συνολικά, κατέκτησε την 41η θέση, χάνοντας δύο θέσεις από την κατάταξη του 2017.
9. Νέα Ζηλανδία
6,1
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 67η θέση όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς της. Συνολικά, κατέκτησε την 18η θέση, χάνοντας δύο θέσεις από την κατάταξη του 2017.
8. Ελβετία
6,2
Η χώρα κατετάγη 3η στις υποδομές, ενώ βρέθηκε στην 39η θέση όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς της. Συνολικά, κατέκτησε την 4η θέση, παραμένοντας σταθερή από την κατάταξη του 2017.
7. Λουξεμβούργο
6,3
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 77η θέση όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς της. Συνολικά, κατέκτησε την 19η θέση, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από την κατάταξη του 2017.
6. Χονγκ Κονγκ
6,3
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα και την υγεία, ενώ βρέθηκε στην 26η θέση όσον αφορά την ικανότητα καινοτομίας. Συνολικά, κατέκτησε την 7η θέση, παραμένοντας σταθερή από την κατάταξη του 2017.
5. Χιλή
6,3
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 53η θέση όσον αφορά την ικανότητα καινοτομίας. Συνολικά, κατέκτησε την 33η θέση, ανεβαίνοντας μια θέση από την κατάταξη του 2017.
4. Αυστραλία
6,4
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 31η θέση όσον αφορά τις υποδομές της. Συνολικά, κατέκτησε την 14η θέση, ανεβαίνοντας μια θέση από την κατάταξη του 2017.
3. Σιγκαπούρη
6,4
Η χώρα κατετάγη πρώτη στις υποδομές, ενώ βρέθηκε στην 27η θέση όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς της. Συνολικά, κατέκτησε την 2η θέση, παραμένοντας σταθερή από την κατάταξη του 2017.
2. Καναδάς
6,5
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 20η θέση όσον αφορά την αγορά προϊόντων. Συνολικά, κατέκτησε την 12η θέση, χάνοντας δυο θέσεις από την κατάταξη του 2017.
1. Φινλανδία
6,7
Η χώρα κατετάγη πρώτη στην μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ βρέθηκε στην 61η θέση όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς της. Συνολικά, κατέκτησε την 11η θέση, ανεβαίνοντας μια θέση από την κατάταξη του 2017.