Αυτές είναι οι χώρες με τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο
- 17/10/2015, 21:14
- SHARE
Όταν πρόκειται να εγκατασταθούν σε κάποια χώρα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη βαρύτητα στους συντελεστές φορολόγησης.
Η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα εξετάζει τους φορολογικούς συντελεστές ως μέτρο ανταγωνιστικότητας των χωρών που φιλοξενούν πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής καθορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως εξής: το συνολικό ποσό των φόρων είναι το άθροισμα πέντε διαφορετικών τύπων φόρων και εισφορών που καταβάλλονται, μετά τον συνυπολογισμό εκπτώσεων και απαλλαγών.
Λαμβάνονται υπόψη: τα κέρδη ή ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, οι κοινωνικές εισφορές και οι φόροι επί της εργασίας που καταβάλλονται από τον εργοδότη, οι φόροι περιουσίας, ο φόρος επί του κύκλου εργασιών και άλλοι μικρότεροι φόροι.
Οι χώρες με τους χαμηλότερες συντελεστές φορολόγησης στον κόσμο- και άρα οι ελκυστικότερες για τους επενδυτές- είναι οι εξής:
18. Χονκ Κονγκ
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 22,8%
Η πόλη υπήρξε ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στον κόσμο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, με χαμηλό φορολογικό περιβάλλον που πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1960.
17. Μαυροβούνιο
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 22,3%
Αυτό το μικροσκοπικό βαλκανικό κράτος έχει εταιρικό φόρο εισοδήματος μόλις 9% – ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
16. Καναδάς
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 21%
Μία από τις λίγες μεγάλες, προηγμένες οικονομίες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η καναδική επαρχία Μανιτόμπα έχει εταιρικό φορολογικό συντελεστή 0% για τις μικρές επιχειρήσεις.
15. Καμπότζη
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 21%
Η χώρα έχει προσελκύσει ένα τεράστιο ποσό ξένων επενδύσεων τις δύο τελευταίες δεκαετίες και έχει πολύ χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από ό, τι οι περισσότερες από τις αναπτυσσόμενες γειτονικές της χώρες.
14. Ναμίμπια
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 20,7%
Η Ναμίμπια είναι μία από τις μόλις 3 αφρικανικές χώρες που βρίσκονται στη λίστα.
13. Αρμενία
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 20,4%
Αν και η Αρμενία έχει ένα αρκετά απλό σύστημα, μαστίζεται από προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων.
12. Λουξεμβούργο
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 20,2%
Το Λουξεμβούργο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στα τέλη του 2014 όταν αποκαλύφθηκε η έκταση των φορολογικών ρυθμίσεων προς όφελος των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών.
11. Κροατία
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 18,8%
Η χώρα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μείωσε το φόρο εισοδήματος κατά τη διάρκεια του 2013.
10. Σιγκαπούρη
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 18,4%
Με τόσο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Ασία.
9. Γεωργία
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 16,4%
Η Γεωργία είναι ένα από τα κράτη που έχουν ενστερνιστεί ένα χαμηλό φορολογικό μοντέλο, μειώνοντας κατ’ επανάληψη τον αριθμό των φόρων και των συντελεστών τους.
8. Ζάμπια
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 14,8%
Η χώρα που αποτελεί μεταλλευτικό κόμβο έθεσε πρόσφατα τη φορολόγηση για τα ανοικτά ορυχεία στο 9%.
7. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 14,8%
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση επενδύσεων.
6. Σαουδική Αραβία
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 14,5%
Ο πετρελαϊκός γίγαντας είναι σε θέση να κρατήσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μαζικών εσόδων από τα πετροχημικά της προϊόντα.
5. Λεσότο
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 13,6%
Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες στη λίστα, το Λεσότο είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο και έχει το χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από κάθε άλλη αφρικανική χώρα.
4. Μπαχρέιν
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 13,5%
Η χώρα είναι λιγότερο πλούσια σε πετρέλαιο από ό, τι ορισμένοι γείτονές της. Ωστόσο, σε αυτή δεν υπάρχουν φόροι εισοδήματος, φόροι στα κέρδη κεφαλαίου, στις πωλήσεις και στα ακίνητα.
3. Κουβέιτ
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 12,8%
Το εμιράτο πρόσφατα απέρριψε πρόταση του ΔΝΤ για την εισαγωγή φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων.
2. Κατάρ
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 11,3%
Σταθερή στη δεύτερη θέση η χώρα που η οικονομία της βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή πετρελαίου.
1. Σκόπια
Συνολικός φορολογικός συντελεστής: 7,4%
Η μόνη χώρα με συντελεστή μικρότερο του 10% για τις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, το δημόσιο χρέος έχει διπλασιαστεί από το 2008, εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.