Οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης – Πού βρίσκεται η Αθήνα;
- 23/12/2016, 08:25
- SHARE
Η ελληνική πρωτεύουσα περιλαμβάνεται στη λίστα των πόλεων με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Η ποιότητα της ζωής σε κάθε χώρα μειώνεται σημαντικά όταν η προσωπική ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η Mercer, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων HR, δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο ασφαλείς πόλεις για να ζει και να εργαστεί κανείς στον κόσμο. Αξιολόγησε 450 συνολικά πόλεις και δημιούργησε μια λίστα 230 πόλεων, όπου οι πιο ασφαλείς βρίσκονται στην κορυφή ενώ όσο πιο χαμηλά στην κατάταξη βρισκόταν η κάθε μια, τόσο μεγαλύτερος θεωρείται ο κίνδυνος που διατρέχουν οι πολίτες τους.
Η Mercer έλαβε υπόψη τα δεδομένα που αφορούσαν το 2015, επομένως οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στις ευρωπαϊκές πόλεις το 2016 δεν έχουν συμπεριληφθεί. Αυτό θα αξιολογηθεί στην αντίστοιχη λίστα της εταιρείας την επόμενη χρονιά.
Η συγκεκριμένη λίστα θεωρείται ως ένα εργαλείο για τις πολυεθνικές εταιρείες για να αξιολογήσουν και να καθορίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους με τον πλέον δίκαιο τρόπο, όταν αυτοί μετακινούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Αναζητώντας, λοιπόν, τον «πάτο» της λίστας, αυτές είναι οι λιγότερες ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης με βάση την κατάταξη της Mercer.
12. Παρίσι
Η γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε στην 71η θέση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ σε διάφορα σημεία της πόλης, σκοτώνοντας συνολικά 130 άτομα.
11. Λονδίνο
Μπορεί να προκαλεί έκπληξη η παρουσία του Λονδίνου σε τόσο χαμηλή θέση, όμως η Mercer την κατέταξε 72η στη λίστα της. Όπως δήλωσε η Ellyn Karetnick, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς κινητικότητας στο Ηνωμένη Βασίλειο, «Στην Ευρώπη, εκτός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις κοινωνικές ταραχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλύσεων, επικεντρωνόμαστε και στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών για να αξιολογήσουμε κάθε πόλη». Προφανώς με αυτήν την δήλωση αναφέρει τα κρούσματα ξενοφοβίας τα οποία στην πορεία κορυφώθηκαν με τα συνθήματα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.
10. Βουκουρέστι - Ρουμανία
H βία και το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, ωστόσο η πόλη βρέθηκε στην 79η θέση, λόγω της διαδεδομένης διαφθοράς και της μικροεγκληματικότητας.
9. Ζάγκρεμπ - Κροατία
Όπως και άλλες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και το Ζάγκρεμπ υποφέρει από τη διαφθορά και είναι ο κύριος λόγος που η πρωτεύουσα της Κροατίας προσγειώνεται στην 79η θέση παγκοσμίως.
8. Ρίγα - Λετονία
Εκτός από τις διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης που κυριαρχούν στους δρόμους, η Ρίγα κατατάσσεται 82η στον δείκτη για την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος και της πορνείας.
7. Ρώμη - Ιταλία
Η πόλη βρέθηκε στην 82η θέση από τη στιγμή που τέθηκε σε υψηλή επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις έπειτα από όσα συνέβησαν στο Παρίσι πριν ένα χρόνο.
6. Μαδρίτη - Ισπανία
Η πόλη κατετάγη 84η στη λίστα της Mercer για την κοινωνική αναταραχή που απορρέει από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία και οδήγησαν τη χώρα στην ανεργία, ιδίως τους νέους.
5. Βουδαπέστη - Ουγγαρία
Η πόλη βρέθηκε στην 93η θέση έπειτα από την αύξηση της κοινωνικής αναταραχής από την κρίση των προσφύγων.
4. Σόφια - Βουλγαρία
Ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής αναταραχής έχει ωθήσει την πόλη στην 118η θέση. Οι άνθρωποι στη Βουλγαρία, οι οποίοι θεωρούνται το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχώς διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση για τις περικοπές των παροχών και των συντάξεων, καθώς και για τη διαφθορά που επικρατεί.
3. Αθήνα - Ελλάδα
Έπειτα από μία σειρά μέτρων λιτότητας, η φτώχεια και η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, προσγειώνοντας την Αθήνα στην 124η θέση, ενώ η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών έχει επίσης επιδεινώνει τη θέση ασφαλείας της πόλης.
2. Βελιγράδι - Σερβία
Το Βελιγράδι υποφέρει από τη διαφθορά και τη δωροδοκία που επικρατεί γενικότερα στη χώρα, καθώς και από τις κλοπές και τους βανδαλισμούς.
1. Κίεβο - Ουκρανία
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας κατατάσσεται 189η λόγω της πολιτικής αναταραχής και των εχθρικών σχέσεων με τη Ρωσία.