Αυτές είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου
- 19/06/2015, 14:59
- SHARE
Εκεί όπου η ελίτ πλουτίζει, οι πολίτες πεινούν, η δωροδοκία είναι θεσμός και κανείς δεν ξέρει πού πάνε τα κρατικά χρήματα.
Η εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Verisk Maplecroft ανέλυσε στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει η Διεθνής Διαφάνεια, η οργάνωση Freedom House για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ΟΗΕ και άλλες πηγές για 198 χώρες του κόσμου, και τις αξιολόγησε με βάση τον βαθμό διαφθοράς τους.
Ως διαφθορά εδώ ορίζεται «η άσκηση επιρροής, συνήθως με την παροχή χρήματος ή την ανταλλαγή εξυπηρετήσεων, προκειμένου να εκτελεστεί μια εργασία». Η Verisk Maplecroft ανέλυσε τη συχνότητα, τη διάρκεια, τη διάδοση και τις συνέπειες των πρακτικών που συνιστούν διαφθορά, καθώς και τις δυνατότητες που έχουν όσοι την εξασκούν να απολαμβάνουν ασυλία.
Αναλυτές της εταιρείας τονίζουν πως το 45% των χωρών που εμφανίζουν υψηλό βαθμό διαφθοράς βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Τυχόν ύπαρξη πετρελαίου ή άλλου φυσικού πλούτου συνήθως χειροτερεύει την κατάσταση, ενώ σχεδόν παντού σε αυτές παρατηρείται μη εφαρμογή των νόμων και απουσία ελεγκτικών θεσμών.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η διαφθορά είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα και τόσο συνυφασμένη με κάθε πτυχή της διοίκησης που δεν έχει καν νόημα να προσπαθήσει κανείς να την καταπολεμήσει. Όπως αναφέρεται «Αν και ο πρόεδρος Λοράν Καμπιλά έχει πολλές φορές δηλώσει πως θα την πολεμήσει, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε ενδείξεις ότι μπορεί να εφαρμοστούν οι σχετικοί νόμοι».
Βόρεια Κορέα
Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Economic Index of Freedom, η δωροδοκία είναι μια απολύτως διαδεδομένη πρακτική σε κάθε επίπεδο του κράτους και της οικονομίας, μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχουν εταιρείες για να κερδίζουν συνάλλαγμα, σχεδόν όλη η γη και τα κτίρια στη χώρα ανήκουν στο κράτος και η κυβέρνηση ελέγχει κάθε διακίνηση αγαθών στο εσωτερικό όπως και τις εισαγωγές και εξαγωγές.
Σομαλία
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει σε έκθεσή του πως η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει γίνει όργανο πλουτισμού για την ελίτ με το 80% των αναλήψεων να αφορούν σε ιδιωτικούς σκοπούς, ενώ πολλά από τα κεφάλαια που διακινεί δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν ως προς την προέλευση ή τον προορισμό τους.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η διαφθορά είναι παντού στη χώρα και ειδικά στην ακμάζουσα εμπορία ξυλείας και διαμαντιών. Ταυτόχρονα, η χώρα είναι από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες του κόσμου.
Σουδάν
O πρόεδρος Αλ Μπασίρ αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον πριν από λίγο καιρό από τη Νότια Αφρική για να αποφύγει τη σύλληψη λόγω διεθνούς εντάλματος για γενοκτονία.
Αφγανιστάν
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Fiscal Times η χώρα δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους τους στα κρατικά έσοδα, κυρίως επειδή το 50% των δασμών και των φόρων που επιβάλλονται στα τελωνεία -και που αποτελούν το 1/3 των εσόδων της χώρας- εξαφανίζονται και κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν. Η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς συλλογής κρατικών εσόδων παγκοσμίως.
Ισημερινή Γουϊνέα
Σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch, η διαφθορά η φτώχεια και η καταπίεση μαστίζουν τη μικρή αυτή -αλλά πλούσια σε πετρέλαιο- αφρικανική χώρα. Η έκθεση αναφέρει πως τα έσοδα από το πετρέλαιο χρηματοδοτούν τις ανέσεις και τον πλουτισμό του προέδρου Nguema και της ελίτ γύρω από αυτόν.
Ιράκ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΙ Monitor η συνηθέστερη μορφή διαφθοράς είναι η ανάθεση κατασκευαστικών εργασιών (σχολεία, δημόσια κτίρια κ.λπ.) σε εταιρείες που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας κρατικών αξιωματούχων, ενώ διαδεδομένη είναι και η δωροδοκία και η παράκαμψη του νόμου.
Λιβύη
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αξιωματούχοι που ανέλαβαν τη διαχείριση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας -που αναλογεί στο 90% των εσόδων της- κατηγορούνται για κακοδιαχείριση σε τεράστιο βαθμό. Άλλες καταγγελίες εμφανίζουν κρατικούς αξιωματούχους να πιέζονται για να διορίσουν συγκεκριμένα άτομα σε θέσεις εξουσίας.
Μιανμάρ
Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά από το 1989 ελέγχει κάθε πτυχή της οικονομίας και, όπως αναφέρει το BBC, η χώρα υποφέρει από την υπανάπτυξη, τη στασιμότητα, την κακοδιαχείριση και τη διεθνή απομόνωση.
Ρωσία
Η χώρα του Πούτιν βρέθηκε στον κατάλογο της Verisk Maplecroft λόγω γεγονότων και πρακτικών όπως η φυλάκιση του αντιφρονούντα πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, της ανάθεσης του Μουντιάλ 2018 η οποία φέρεται να επιτεύχθηκε μέσω δωροδοκιών, καθώς και της ανάμιξης της κυβέρνησης στα κατασκευαστικά συμβόλαια των υποδομών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, που υπερέβησαν κατά πολύ τον προϋπολογισμό.
Νότιο Σουδάν
Η νεώτερη χώρα του κόσμου, ανεξάρτητη από το 2011, μαστίζεται από τις ίδιες πρακτικές που καταδυναστεύουν τα φτωχά κράτη της υποσαχάριας Αφρικής. Ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται χειροτερεύει την κατάσταση.