Αναλύοντας το «τανγκό» της πετρελαϊκής σύγκρουσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Αναλύοντας το «τανγκό» της πετρελαϊκής σύγκρουσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν
Photo:
Παρά το γεγονός πως οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου brent δείχνουν να μειώνονται, η ένταση στην Αραβική Χερσόνησο και τον Περσικό Κόλπο συνεχίζεται. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Μπορεί η διάσημη φράση του Κλαούζεβιτς πως «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» να έχει καταντήσει κλισέ, αλλά αυτό που συχνά παραλείπεται είναι το γεγονός πως συστατικό στοιχείο του πολέμου, αποτελεί η οικονομία. Kαι συγκεκριμένα, οι κυρώσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα πρέπει να λογίζονται ως μια μορφή επίθεσης, ειδικά όταν τις επιβάλλουν χώρες με την οικονομική επιφάνεια και τα μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να ιχνηλατηθεί το πως κατά την σύγκρουση ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, η παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης -μόλις εχθές ένα ακόμα τάνκερ κατελήφθη από την Τεχεράνη- το νήμα θα πρέπει να πιασθεί όχι από την πρώτη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο, αλλά από την απαρχή της τελευταίας φάσης της σύγκρουσης που ήδη μετράει δεκάδες χρόνια.